7 Розлив та фасування молока і рідких молочних продуктів

   

      Класифікація обладнання

Обладнання для фасування й пакування молочної продукції звичайно входить складовою частиною у технологічні лінії з виробництва того чи іншого продукту. За призначенням і конструкцією воно досить різноманітне, однак у загальній будові і принципі роботи має багато схожого. До складу кожного фасувально-пакувального автомата входять наступні основні частини:

  • загальний привод;
  • розподільний механізм для приведення у дію різних виконавчих механізмів;
  • механізм транспортування продукту, тари, етикеток, кришок і т.д.; виконавчі механізми для фасування і розливу, виготовлення пакетів, ковпачків, коробок і їхнього пакування та ін.;
  • механізм блокування і захисту, що спрацьовує у випадку яких-небудь неполадок або порушень технологічного процесу.

Основною умовою роботи автомата в заданому режимі є синхронізація дії усіх вхідних у його склад виконавчих механізмів.

У залежності від обраних класифікаційних ознак обладнання для розливу, фасування і пакування молочних продуктів можна розділити на кілька великих груп.

У залежності від оброблюваних продуктів обладнання можна розділити на автомати для розливу, фасування й пакування рідких, грузлих, твердих і сипучих молочних продуктів.

У свою чергу, обладнання кожної з цих груп може класифікуватися у залежності від типу дозуючого пристрою, загального компонування автомата, пакувального матеріалу і т.д.

Обладнання для розливу молока і рідких молочних продуктів звичайно підрозділяється на фасувально-закаточні машини і фасувальні автомати. Фасувально-закаточні машини призначені для розливу молочних продуктів у скляні або пластикові пляшки різної місткості з наступною закаткою останніх кришками або ковпачками. Автомати дозволяють фасувати молоко і рідкі молочні продукти в пакети з полімерних матеріалів або в багатошарову картонну тару.

Обладнання для пакування грузлих молочних продуктів класифікується у залежності від принципу роботи і загального компонування. У першому випадку автомати поділяються на машини з безперервним і циклічним (періодичним) принципом роботи. У залежності від взаємного розташування основних механізмів автоматів вони можуть відноситися до карусельного або лінійного типу.

Фасувальні автомати можуть працювати як з готовою тарою, так і виробляти її у процесі своєї роботи.

Для фасування згущеного молока в жерстяні банки застосовується спеціальне обладнання, до складу якого входять дозувально-наповнювальній і закаточні автомати. Класифікація обладнання для пакування сипучих і твердих молочних продуктів в основному залежить від видів застосовуваної тари або пакувального матеріалу.

    Основні види тари і пакувальних матеріалів для молока і молочних продуктів

Для реалізації через торговельну мережу молока на переробних підприємствах його фасують у фляги і дрібну тару місткістю 1; 0,5 і 0,25 дм3. У дрібну тару фасують також вершки, сметану і рідкі кисломолочні продукти — кефір, ряжанку і т.д.

Дрібною тарою фасування рідких молочних продуктів є скляні пляшки і жерстяні банки (тверда тара), баночки, стаканчики й осередки з формуючих комбінованих і листових полімерних матеріалів (напівтверда тара), а також пакети з одношарових або багатошарових полімерних матеріалів, фольги, картону і т.д. (м’яка тара).

Скляна тара має цілий ряд недоліків: необхідність мати обладнання для мийки поверненої тари і відносно великі площі для її приймання і зберігання; бій тари і пов’язані з цим економічні втрати; додаткові витрати на приймання і транспортування використаної тари в торговельній мережі; менший у порівнянні з картонною тарою коефіцієнт заповнення обсягу контейнерів для доставки молока; незручності для споживачів, пов’язані з необхідністю повертати порожні пляшки. Разом з цим витрати на фасування молока в скляні пляшки на 10-15% нижче, ніж при застосуванні для цієї мети картонної тари.

Картонна тара виготовляється з тонкого картону (або крафт-паперу), внутрішню сторону якого покривають поліетиленовою плівкою, а зовнішню парафінують. Такий картон не розмокає ні під дією упакованого продукту, ні при потраплянні на пакет зовнішньої вологи. Підплавлення поліетиленового покриття забезпечує термоскріплення картонної тари при її формуванні і упакуванні.

Більш ефективним пакувальним матеріалом для картонної тари є ламінат, що складається з картону-основи, алюмінієвої фольги і декількох шарів поліетилену. У порівнянні з іншими видами пакування молочних продуктів цей матеріал дозволяє зберігати молочні продукти протягом декількох місяців при кімнатній температурі.

Переваги картонної тари: ємності для фасування виготовляються безпосередньо в розливально-пакувальному апараті, тому площі для зберігання пакувального матеріалу в рулонах мінімальні. Відсутні операції повернення і мийки, а коефіцієнт заповнення контейнерів під час перевезення продукту досить високий.

Для фасування молока також застосовують поліетиленові, поліпропіленові і полівінилхлоридні плівки. Тара має форму мішечка з завареними крайками. Переваги її у відносній простоті механізму утворення і заварювання пакета і у відсутності необхідності застосовувати картон, для виробництва якого використовують деревину. Для споживача ця тара найбільш економічна, однак може спричиняти і деякі незручності, пов’язані з тим, що після розкриття пакет необхідно цілком спорожнити.

Згущене незбиране молоко і згущене незбиране молоко з цукром упаковують у жерстяні банки місткістю 325 мл і завантаженням 400 мл згущеного молока. Банки виготовляють з білої жерсті двостороннього лудіння чистим оловом.

Пастоподібні молочні продукти упаковуються як у м’яку, так і в напівтверду тару. У якості останньої застосовують баночки, коробочки, стаканчики й осередки різної місткості, що виготовляються з термоформуючих полімерних матеріалів товщиною 0.1-1 мм. Напівтверда тара виготовляється пневматичним, вакуумним і пневмовакуумним способами з попередньою витяжкою, включаючи штампування, а також лиття під тиском. Упакування такої тари здійснюється шляхом зварювання її верхньої крайки з покривною плівкою товщиною 0,05-0,15 мм, виконаної з полімерного або комбінованого матеріалу.

Для пакування вершкового масла використовують у випадку фасування великими монолітами (у ящики) пергамент марки А, поліетилен і полівінілхлоридну плівку (“Повиден”).

При порційному фасуванні застосовують пергамент марки В, алюмінієву кашировану фольгу, полімерні матеріали (“Повіден”, етрол і т.д.). Кращим пакувальним матеріалом для цієї мети вважається каширована фольга, що складається з двох склеєних між собою матеріалів: алюмінієвої фольги товщиною близько 0,005 мм і пергаменту або підпергаменту.

Сир і сирні вироби упаковують у пергамент і полімерні плівки, плавлений сир — в алюмінієву фольгу товщиною 0,014-0,018 мм, ковбасний — у целофанову плівку або плівку “Повіден”.

Для фасування сухого молока і сухих молочних продуктів застосовуються непросочені паперові мішки з поліетиленовим вкладишем (доза 25-30 кг).

Додаткові посилання:

Термоформери:
https://www.youtube.com/watch?v=OrtNL…
https://www.youtube.com/watch?v=ZNHiZ…
https://www.youtube.com/watch?v=brETP…

Упаковка продукції в стаканы з фольговою кришкой:
https://www.youtube.com/watch?v=kfC_T…
https://www.youtube.com/watch?v=jooYN…
https://www.youtube.com/watch?v=Q26Ba… – ручной

Пластики, що використовуються в упаковці
http://avanpak.com/68.php

Видувна машина для пляшок, баночок:
https://www.youtube.com/watch?v=JrUBf…

Экструзійно-роздувна машина
https://www.youtube.com/watch?v=dtMpR…
https://www.youtube.com/watch?v=CVlmF…

Вирубка платинок з фольги:
https://www.youtube.com/watch?v=pkp0m…

Автомат для виготовлення пластикової формованої тари: https://www.youtube.com/watch?v=diStO…

         Обладнання для розливу молока і молочних продуктів у скляні пляшки

Фасувальні машини для розливу молока і кисломолочних продуктів у скляні пляшки з наступним закочуванням алюмінієвими ковпачками відносяться до автоматів карусельного типу.

До складу машини (рисунок 47) входять розливна карусель, механізм виготовлення алюмінієвих ковпачків, закочувальна карусель, пластинчастий транспортер і стіл.

Розливна карусель складається з обертового транспортного столу і бака з розливними патронами (їхня кількість залежить від марки і продуктивності машини).

Розливні патрони дозують порції молока і заповнюють цією порцією пляшки. У залежності від марки фасувально-закочувальної  машини розливні патрони можуть оснащуватися одним із двох типів дозуючих пристроїв: з дозуванням за обсягом і дозуванням за рівнем рідини в пляшці.

 

Рисунок 47 – Загальний вид фасувально-закочувальної машини:

1 – стіл; 2 – транспортер; 3 – транспортний стіл; 4 – розливна карусель; 5 – закочувальна карусель; 6 – закочувальний патрон; 7 – розливний патрон; 8 – бак; 9 – котушка з алюмінієвою фольгою; 10 – ролики; 11- прес; 12 – котушка відходів фольги; 13 – капсуло-провід; 14 – зірочка; що відводить; 15 – зірочка, що подає

Дозування за об`ємом. Робота першого типу дозуючого пристрою показана на рисунку 48. Молоко з ємності зберігання надходить у бак розливної каруселі. Поплавковий пристрій підтримує рівень молока в баці постійним. Коли під дозуючим пристроєм немає пляшки, він опущений униз, а розташований в її верхній частині мірний стакан знаходиться нижче рівня молока в баці і заповнюється продуктом.

Ущільнююча перегородка щільно притиснута до корпуса дозатора і молоко з розливного патрона не надходить. При обертанні транспортного столу порожня пляшка з транспортера зірочкою підводиться під черговий розливний патрон. Ролик плунжера похилою частиною копіру починає підніматися нагору і плунжер піднімає пляшку. Остання торцем горловини упирається в ущільнювальний грибок і переміщає трубку дозуючого пристрою з мірним стаканом нагору. Отвори на трубці пристрою, розташовані нижче ущільнюючої перегородки, входять у корпус головки і молоко з мірного стакана через верхні і нижні бічні отвори в трубці потрапляє у пляшку. При підйомі дозуючої трубки край мірного стакана опиняється вище рівня молока в баці і тому в мірний стакан молоко не надходить. Повітря з пляшки при надходженні в неї молока виходить через канавки в грибку. Довжина горизонтальної частини копіру виконана таким чином, щоб пляшка опускалася після того, як усе молоко виллється з мірного стакана. Заповнена пляшка опускається униз, і дозуючий пристрій займає вихідне положення. Перевага такого типу дозуючого пристрою полягає у тому, що доза молока не залежить від відхилень форми пляшки, тобто її обсягу.

Рисунок 48 – Схема роботи розливочного патрона з дозуванням за об’ємом:

а – дозуючий пристрій закритий; б – пристрій, що дозує, відкрито: 1 – бак розливочної каруселі; 2 – мірний стакан; 3 – перегородка, що ущільнює; 4 – ущільнювальний грибок; 5 – нижні отвори трубки; б – верхні отвори трубки

Дозування за рівнем. Схема пристрою розливного патрона з дозуючим пристроєм за рівнем показана на рисунку 49 а, б, в. Розливні патрони встановлені в днищі закритого обертового бака, з якого спеціальним приладом-ексгаустером відсмоктують повітря.

Розливний патрон складається з трубки для молока, у центрі якої розташована повітряна трубка з віночком. Простір між трубками в нижній частині закривається гумовим клапаном.

 

Рисунок 49 – Схема роботи розливочного патрона з дозуванням за рівням:

а – пристрій, що дозує, закрито; б – дозуючий пристрій відкритий; в – відсос надлишку молока: 1 – віночок; 2 – повітряна трубка; 3 – трубка для молока; 4 – напрямна втулка; 5 – хвостовик; 6 – лійка, що центрує; 7 – гумовий клапан

У робочому положенні молочна трубка завжди знаходиться нижче, а повітряна вище рівня молока в баці. Кільцевий простір між цими трубками заповнено молоком, а витіканню його заважає закритий гумовий клапан. Рухаючись копіром-підйомником, ролик хвостовика опускає розливний патрон на горлечко пляшки (рисунок 49, б). Клапан щільно закриває пляшку і з неї відсмоктується повітря, тому що в баці за допомогою ексгаустера постійно підтримується розрідження. Під дією горлечка пляшки клапан піднімається над віночком повітряної трубки і молоко надходить у пляшку.

Як тільки пляшка заповнюється молоком, розливний патрон завдяки спеціальній формі копіру-підйомника робить перший підйом на висоту 3-5 мм. При цьому клапан опускається на віночок, надходження молока в пляшку припиняється, а в утворений  між клапаном і горловиною зазор надходить повітря.

Через повітряну трубку молоко відсмоктується з пляшки в бак доти, поки рівень у пляшці не сягне кінця трубки. Таким чином, рівень молока в кожній пляшці буде однаковим (рисунок 49, в). При подальшому обертанні транспортного столу розливний патрон піднімається копіром ще вище і пляшка звільняється від лійки центруючого патрона і пересувається конвеєрним ланцюгом до механізму закочування алюмінієвим ковпачком. Точність дозування при даній системі розливу визначається дотриманням геометричних розмірів пляшок. Зірочка, що відводить (див. рисунок 47), знімає наповнену пляшку з обертового столу і передає її під закочувальний патрон. У процесі руху пляшки блокувальний пристрій включає у роботу прес, що штампує ковпачок.

Механізм виготовлення алюмінієвих ковпачків складається зі стрічкопротягувального пристрою і преса. Стрічкопротягувальний пристрій виконаний у вигляді двох котушок з алюмінієвою фольгою і натяжними роликами. Пресс складається з нерухомої матриці, закріпленої у плиті, і здійснюючого зворотньо-поступальний рух пуансона. Пресс вирубує ковпачок і видавлює опуклі букви і цифри етикетки.

Прес приводиться у рух від штока, пневмоциліндр створює повітряний струмінь, що здуває ковпачок у капсулопровід, яким подається на край пляшки і при подальшому русі останньої накриває її горлечко. Потім пляшка підходить під карусель з закочувальними головками, на кінцях яких розташовані закочувальні обтискні патрони. Кількість цих патронів залежить від марки і продуктивності машини і, як правило, менше числа розливних патронів. Наприклад, у фасувально-закочувальній машині БЗ-ОР2-У-6 число розливних і закочувальних патронів відповідно 24 і 8. Закупорювання пляшки здійснюється за допомогою гумової втулки, що обжимає буртик алюмінієвого ковпачка по канавці на горловині пляшки. Закатана пляшка транспортером подається до автомата для укладання у шухляди.

Фасувально-закочувальні автомати звичайно працюють у складі автоматизованих ліній розливу й пакування молока, у які крім них входять наступні машини: автомат для витягування порожніх пляшок із транспортної тари (кошиків із дроту або литих шухляд з полімерних матеріалів); пляшкомийна машина; пристрій контролю чистоти і дефектів пляшок; автомат для укладання пляшок з молоком у кошики; транспортери для передачі пляшок уздовж технологічної лінії, транспортери порожніх кошиків і машина для мийки кошиків або шухляд.

На невеликих молочних заводах доцільно застосовувати напівавтоматичні фасувально-закочувальні машини, що мають невелику продуктивність (до 500-1000 пляшок за годину) і відносно невисоку ціну. Як і автомати, напівавтоматичні фасувально-закочувальні машини мають механізми для настроювання необхідної висоти розливочної і закочувальної каруселей при переході від однієї місткості пляшок (0,5 л) на іншу (1 л).

     Обладнання для фасування молока і молочних продуктів у картонну тару

Автомати для фасування молока і молочних продуктів у картонну тару поділяються на дві групи. У першій з них тара у вигляді тетраедра або паралелепіпеда формується безпосередньо в автоматі шляхом термозварювання матеріалу, що знаходиться у вигляді рулону.

Автомати другої групи упаковують молочні продукти в прямокутні коробки, що формуються у машині зі спеціальних висічок. Висічки виготовляють на спеціальному устаткуванні з картону, покритого з двох сторін поліетиленом.

Автомат, формуючий пакети місткістю 0,5 і 0,25 дм3 у формі тетраедра, складається (рисунок 50) з наступних основних вузлів: рулонотримача зі столиком для зварювання кінців рулонів, пристрою утворення паперової труби з наповнювальною системою, механізмів утворення і відрізки пакетів, піднімального ковшового транспортера і пристрою для укладання пакетів у кошики. Крім цього, він має регулятор рівня, стабілізатор притиску, друкувальний пристрій і шафу керування.

Рулонотримач складається з вісі, на якій за допомогою двох конусів і гайки кріпиться рулон.

Рисунок 50 – Загальний вид автомата фірми “Тетра Пак” для розливу молока в картонні пакети:

1 – шафа керування; 2 – стіл зварювальний; 3 – рулонотримач; 4 – друкувальний пристрій; 5 – регулятор рівня; 6 – бактерицидна лампа; 7 – пристрій утворення труби і подачі молока; 8 – сходи; 9 – механізм утворення пакета; 10 – стабілізатор притиску; 11- укладальник пакетів у кошики; 12 – поворотний стіл для корзин; 13 – клемна коробка; 14 – привод автомата

Пристрій утворення паперової труби містить у собі напрямні для згортання крайок папера, нижні і верхні формуючі кільця і притискний ролик. Для стерилізації поверхні паперу, що згодом стає внутрішньою стороною пакета, у верхній частині пристрою встановлена бактерицидна лампа.

Наповнююча система складається з труби, підключеної через триходовий кран до молокопроводу цеху, і регулятора рівня. На нижній її частині встановлений клапан, що керує цим регулятором і забезпечує сталість рівня молока в паперовому рукаві. При зупинці автомата клапан перекриває надходження молока в рукав.

Механізм утворення пакетів містить у собі чотири транспортери-носії, поверхні яких утворюють квадратну шахту. При переміщенні паперового рукава в шахті на нього діють затиски з нагрівачами і зварюють поперечні шви. На кожнім із транспортерів розміщено по вісім затисків.

Пристрій для різання отриманої гірлянди пакетів являє собою дві пари хрестовин. Одна з хрестовин кожної пари оснащена ножами, інша — пружними підкладками.

Піднімальний ковшовий конвеєр призначений для переміщення відрізаних пакетів від вловлювача до механізму розподілу. Останній виконаний у вигляді жолоба зі штовхачами, що виконують зворотньо-поступальний рух у горизонтальній площині.

Штовхач служить для подачі пакетів, що випадають з ковшів конвеєра, до країв жолоба, де розташовані заслінки. При їхньому відкритті пакети потрапляють у кошики. Для забезпечення щільного укладання пакетів у кошик, другий ряд подають з ковшів, минаючи жолоб.

Пакети укладаються у спеціальні кошики шестигранної форми трьома рядами по шість пакетів у кожному ряду. Кошики розташовуються під механізмом розподілу, що укладає пакети по трьох кошиках: у першому кошику – перший ряд, у другому – другий, у третьому – третій.

Після того, як механізм розподілу розмістить по одному пакету в кошики, вони повертаються дисками на 60 град. За повний оберт дисків у кошики укладають шість пакетів. Після цього поворотний стіл повертається на 90 град. За три позиції поворотного столу в кожному кошику виходить три ряди пакетів, у четвертому наповнений кошик знімається і замінюється порожнім.

Схема утворення пакетів на автоматах типу “Тетра Пак” показана на рисунку 51.

Пакувальний папір з рулону через ролик подається у формоутворювач, де згортається в незамкнуту утворюючу трубу. За допомогою нагрівача і притискного ролика в пристрої на паперовій трубі виконується подовжній зварний шов.

При подальшому протягнені паперової труби вона пережимається затисками в двох діаметрально протилежних напрямках і зварюється поперечним швом. У цей момент усередину труби подається молоко, рівень якого підтримується на 80-120 мм вище дру-гої пари затисків. Обсяг пакета визначається відстанню між двома сусідніми парами за-тисків. Пристрій для різання розрізає отриману заготовку на окремі пакети, подає їх на ловитель і далі на укладання у кошики. Точність дозування автоматів даного типу ± 3%.

Рисунок 51 – Схема утворення пакетів з молоком на автоматах типу “Тетра Пак”:

1 – трубопровід подачі молока; 2 – верхній напрямний ролик; 3 – рулон стрічки пакувального папера; 4 – пакет з молоком; 5 – пристрій для різання; 6 – пристрій зварювання поперечних швів; 7 – пристрій зварювання поздовжнього шва; 8 – пристрій для утворення труби з пакувального матеріалу

    Обладнання для фасування молока і молочних продуктів у поліетиленові пакети

Автомати для фасування харчових продуктів у пакети з полімерних або комбінованих матеріалів класифікуються за наступними ознаками:

  • за способом подачі пакувального матеріалу — вертикальна з одного або двох рулонів і горизонтальна;
  • за числом пакетів, що одночасно виготовляються — одинарний, подвійний або потрійний пакет, багаточашечне пакування;
  • за способом дозування – масове й об’ємне;
  • за типом дозуючого пристрою — поршневий, шнековий, тарілчастий, вібролоток;
  • за способом зварювання – термоімпульсний, термоконтактний, ультразвуковий, високочастотний.

Основною характеристикою фасувально-пакувальних автоматів є продуктивність, що залежить від маси і виду продукту, що упаковується, розмірів і місткості пакування, типу і способу зварювання плівок. Виходячи з цього, автомати поділяються на малопродуктивні (до 180 упакувань/год.), середньої продуктивності (до 2400 упакувань/год.) і високопродуктивні (більш 2400 упакувань/год.).

На молочних заводах України найбільше поширення одержали фасувально-пакуваль-ний автомат М6-ОРЗ і його модифікації, а також автомати італійської фірми “АКМА”.

На рисунку 52 показаний молокорозливний автомат М6-ОРЗ-Е, що складається з розливно-формувального блоку з механізмами зварювання пакетів і пристрою для укладання пакетів у транспортні ящики. Робочі органи його, крім транспортера подачі і відводу ящиків для пакетів, мають пневмопривод, роботою якого управляє командоапарат. Транспортер має електромеханічний привод.

 

Рисунок 52 – Загальний вид молокорозливного автомата М6-ОРЗ-Є:

1 – поршневий дозатор; 2 – молочний бак; 3 – рулонотримач; 4 – драбина; 5 – формувальна трубка; 6 – рукавоутворювач; 7 – механізм зварювання поздовжнього шва; 8, 10 – шафа електрообладнання; 9 – механізм зварювання поперечного шва; 11 – транспортер пакунків; 12 – фотоелемент; 13 – бункер; 14 – транспортер ящиків з пакетами

Формувально-розливочний вузол складається (рисунок 53) з рулонотримача, на якому знаходиться рулон плівки, пристрою для вирівнювання і натягу стрічки плівки, друкувального пристрою, рукавоутворювача, механізму поздовжнього зварювання, поршневого дозатора з дозувальною трубою, механізму поперечного зварювання й обрізки пакета. Стерилізація поверхні плівки здійснюється бактерицидною лампою. 

Рисунок 53 – Технологічна схема автомата М6-ОРЗ-Є:

1 – рулон поліетиленової плівки; 2 – напрямні валики; 3 – печатний механізм; 4 – бактерицидна лампа; 5 – поршневий дозатор; 6 – трубка відсмоктувача повітря; 7 – рукавоутворювач; 8 – механізм поздовжнього зварювання; 9 – дозувальна трубка; 10 механізм поперечного зварювання і відрізування пакета; 11 – готовий пакет; 12 – фотоелемент; 13 – бункер; 14 – ящик для пакетів; 15 – транспортер, що відводить ящик з пакетами

Автомат здійснює наступні операції: розмотує плівку з рулону, наносить на плівку дату і код молокозаводу, проводить бактерицидну обробку плівки, формує з неї рукав, зварює поздовжній і поперечний шов, наповнює пакет молоком, відсмоктує з пакета повітря, зварює другий поперечний шов і одночасно відрізає пакет і відводить його на транспортер. Транспортер через бункер подає пакети в ящик.

Опорою при зварюванні поздовжнього шва служить формувальна труба, до якої плівка притискається зварювальною головкою з нагрівальним елементом. У нижній її частині розміщені пружні розпірки, що додають рукавові форму, зручну для поперечного зварювання, і запобігають утворенню складок на поперечному шві.

До верхньої частини формувальної труби підведена трубка від вакуумного пристрою. Через неї з формувальної труби і пакета відсмоктується повітря.

Технічна характеристика молокорозливного автомата М6-ОРЗ-Є

Продуктивність у хвилину, пакети 22 і 25
Об’єм дози, л 0,25; 0,5; 1
Точність дозування, % для дози:

0,25 л

0,5л

1 л

 

±4

±3

±2

Плівка, мм:

Товщина

Ширина

 

0,1

320

Розміри пакета для дози (без продукту), мм:

0,25 л

0,5 л

1 л

 

110×150

172×150

255×150

Тиск у пневмосистемі, МПа 0,62
Витрата повітря, м3/год 48
Потужність приводу, кВт 22
Габаритні розміри, мм 3240x2400x2580
Маса (без компресора), кг 745

Дозування молока в автоматі здійснюється поршневим дозатором, що оснащений усмоктувальним і нагнітаючим клапанами. Порція молока з дозатора дозувальною трубою подається у пакет. Дозувальна трубка поміщена у формувальну.

Механізм зварювання поперечного шва має дві губи – зварювальну і притискну. Їхній стиск забезпечується пневмоциліндром. До губи, що зварює, прикріплений електронагрівальний елемент, до натискної – гумова прокладка. Для охолодження під час роботи до зварювальної і притискної губи подається вода. Механізм зварювання поперечного шва здійснює також протягування поліетиленового рукава на довжину одного пакета.

Привід транспортера пакетів – пневматичний із храповим механізмом, транспортера ящиків з готовою продукцією – електродвигуном через редуктор.

Фірма “АКМА”, що є однією з провідних у світі в галузі виробництва фасувально-пакувального обладнання, випускає автомати продуктивністю 50-400 пакетів у хвилину для пакування різноманітної продукції. Схема роботи автоматів, призначених для фасування й пакування рідких, пастоподібних, а також сипучих продуктів, представлена на рисунку 54.

Рисунок 54 – Технологічна схема фасувально-упакувального автомата АКМА 772:

1 – формуючий шаблон; 2 – натяжний пристрій; 3 – основний рулон із плівкою; 4 – запасний рулон із плівкою; 5 – механізм поздовжнього зварювання; 6 – механізм поперечного зварювання; 7 – фотоелемент; 8 – валки, що протягають; 9 – ріжучий пристрій; 10 – пристрій для пневматичного розкриття пакетів; 11- визначник відкритих пакетів; 12 – дозатор; 13 – визначник наявності продукту; 14 – механізм закриття пакета; 15 – пристрій для видалення повітря з пакетів; 16 – механізм зварювання верха пакетів; 17 – пристрій для відводу готової продукції

Принцип роботи автомата полягає у наступному. Пакувальний матеріал, поданий з рулону, перегинається навпіл за допомогою шаблона і зварюється знизу для створення нижньої крайки пакета. За допомогою термозварювальних щік утворюються поперечні шви, і готове полотнище розрізається на окремі пакети, що надходять у ротаційний вузол із тримачами, де розкриваються, наповнюються продуктом і зварюються горизонтальними термозварювальними колодками. Упакований продукт видаляється за межі автомата транспортером.

У залежності від виду продукту, що фасують, автомати фірми комплектуються поршневим, гвинтовим або яким-небудь іншим дозатором.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*