5 Зберігання молока та молочних продуктів

Прийом, короткочасне або тривале зберігання молока здійснюються у флягах і резервуарах різного типу.

До резервуарів загального призначення відносять молокоприймальні баки і ємності для зберігання молока. Стінки останніх, як правило, мають термоізоляційний шар. У таких резервуарах-термосах якісні зміни молока при його короткочасному зберіганні зведені до мінімуму. До резервуарів спеціального призначення відносяться ємнісні теплообмінні апарати, призначені для якісних змін молока й одержання різних молочних продуктів. До них відносяться охолоджувачі молока резервуарного типу, ванни тривалої пастеризації, універсальні резервуари, а також резервуари для дозрівання вершків і виробництва кисломолочних напоїв і інше технологічне обладнання, що має у якості основного робочого органа яку-небудь ємність.

Фляга являє собою циліндричний корпус зі сферичним днищем і горловиною, що закривається кришкою з замком. Кришка шарнірно кріпиться до вусиків, приварених до опорного обруча, насадженого на горловину. Ущільнювальна прокладка, виконана з харчової гуми і вставлена по колу в кільцеву канавку кришки, при її закриванні забезпечує необхідну герметичність фляги. Дві ручки для переносу фляги приварені до спеціальної манжети, насадженої на горловину. Нижній опорний обруч охороняє корпус фляги від механічних ушкоджень під час експлуатації.

Промисловість випускає фляги з нержавіючої сталі, алюмінію або зі спеціальної листової сталі з наступним лудінням. У фляги місткістю 38 дм3 внутрішній діаметр резервуара 340 мм, а діаметр горловини — 170 або 220 мм відповідно при товщині стінки зі сталі 1,25 мм або з алюмінію 3,0 мм.

Алюмінієві фляги ФА-38 легші і дешевші за сталеві ФЛ-38, але поступаються їм за міцністю та гігієнічністю. Маса фляг відповідно 8,5 і 11 кг, висота — 580 мм.

Баки різної місткості служать для прийому молока і накопичування його перед обробкою. Їх виготовляють з харчового алюмінію, що не іржавіє, або декапірованої сталі, з лудінням останньої оловом марки 01 або 02. Бак має прямокутну форму з відбортовкою за периметром і зверху закривається знімною кришкою. Для зливу молока бак має штуцер з накидною гайкою. До штуцера приєднаний прохідний кран. Дно резервуара має ухил 1,5-3 град у бік зливного крана, а кути заокруглені плавними радіусами. До днища резервуарів приварені підставки з кутового профілю. Технічна характеристика баків наведена в таблиці 7.

Таблиця 7 – Технічна характеристика молокоприймальних баків

Показники

Марка
П6-ОРМ-0,5 П6-ОРМ-1,0 П6-ОРМ-2,0
Робоча місткість, м3 0,5 1 2
Габаритні розміри, мм 1900×800×600 2280×1260×635 2850×1570×715
Умовний прохід штуцера, мм 50 50 50
Товщина стінок, мм 4 5 6
Маса, кг: з алюмінію й алюмінієвих сплавів корозійностійкої сталі
55
70

105
175

180
275

Вакуумована молочна цистерна складається з циліндричного корпуса, двох сферичних днищ, кришки і зливного крана. По колу кришки є канавка для плоского гумового кільця, що служить ущільнювачем при герметизації цистерни.

Цистерни випускаються у пересувному і стаціонарному виконаннях і можуть використовуватися як у технологічних лініях по переробці молока, так і в доїльних установках. Частіше за інші застосовуються вакуумовані ємності місткістю 0,6 мз алюмінієвого сплаву.

Підвищення температури молока за 24 годин зберігання у таких резервуарах при різниці температур навколишнього повітря і продукту, рівної 24 °С, допускається не більше ніж на 2 °С. Стислі технічні характеристики резервуарів-термосів приведені в таблиці 8.

Резервуар-термос являє собою циліндричну ємність, що має корпус з алюмінієвого листа і кожух зі сталевого. Простір між ними заповнено фенолформальдегідним пластиком, що служить термоізоляцією. У верхній частині резервуара передбачені оглядове вікно, світильник, мийний пристрій, датчик верхнього рівня і повітряний клапан. Оглядове вікно і світильник призначені для періодичного огляду внутрішньої порожнини резервуара. Мийний пристрій виконаний у виді двох трубчастих напівдуг з отворами для подачі розчину. При витіканні миючого розчину з отворів трубчасті дуги обертаються за рахунок виникаючих при цьому реактивних сил. При цьому внутрішня поверхня резервуара рівномірно зрошується миючим розчином.

Датчик верхнього рівня сигналізує про заповнення робочого обсягу резервуара, а повітряний клапан впускає і випускає повітря при спорожнюванні і заповненні резервуара.

У середній частині резервуара розташовані люк, термометр, кран для добору проб, пристрій для контролю за рівнем молока і стаціонарні сходи для обслуговування верхньої частини.

Таблиця 8 – Технічна характеристика резервуарів-термосів

Показники Марка
В2-ОМВ-2,5 В2-ОМВ-6,3 В2-ОМГ-4,0 В2-ОМГ-10
Робоча місткість, л 2500 6300 4000 10000
Тип:

резервуар

пристрій, що перемішує

 Вертикальний Горизонтальний
Ежекторний
Габаритні розміри, мм:

довжина

ширина (діаметр)

висота

 

1640

3165

 

1950

3000

 

2190

2245

2260

 

4450

2125

2825

Установлена потужність, кВт 0,75 0,75 0,75 0,75
Маса (без молока), кг 620 1290 990 2255

У нижній частині термоса є пристрій, що перемішує, датчик нижнього рівня й опори. Пристрій, що перемішує, складається з відцентрового насоса, ежектора, кранів і з’єднуючих їх трубопроводів. Ежектор являє собою струминний насос для відсмоктування (при значному розрідженні) рідингазівпари або сипких мас за рахунок передачі кінетичної енергії від робочого середовища (що рухається) до відсмоктувального. Дія ежектора заснована на розрідженні, що створюється у ньому струминою іншої рідини (пари, газу), котра швидко рухається. Це явище носить назву ежекція.

Наповнюється резервуар через нижній патрубок. Цей же патрубок служить і для спорожнювання ємності шляхом переключення триходового крана. Припинення заповнення або спорожнювання супроводжується подачею світлового або звукового сигналу.

При доборі проб користуються спеціальним краником, а температуру молока контролюють термометром.

За конструктивним виконанням резервуари спеціального призначення поділяються на вертикальні і горизонтальні; за призначенням – на резервуари-охолоджувачі молока, ванни для нагрівання молока й універсальні теплові апарати; за типом пристрою, що перемішує – з лопатевими, пропелерними і спеціальними мішалками.

Вертикальні резервуари-термоси в порівнянні з горизонтальними дозволяють краще використовувати висоту приміщення, а також швидше спорожняються.

Резервуари вертикального типу (рисунок 37) являють собою циліндричну ємність і складаються з внутрішнього корпусу, виготовленого з нержавіючої сталі чи алюмінієвого листа, і зовнішнього — з листової сталі. Простір між корпусами заповнений термоізоляційним матеріалом.

У верхній частині резервуару розміщено мийний пристрій, датчик верхнього рівня, повітряний клапан. Повітряний клапан служить для виходу повітря під час заповнення резервуару і надходження його під час спорожнення.

У нижній частині резервуару знаходяться покажчик нижнього рівня і перемішувальний пристрій.

На передньому днищі горизонтальних резервуарів і в центральній частині вертикальних резервуарів розміщений люк.

Ємність являє собою вертикальний двостінний циліндр з плоским днищем, виконаний із нержавіючої сталі, міжстінний простір якого заповнено термоізоляційним матеріалом.

Рисунок 37 – Вертикальна ємність для зберігання молока:

а) вертикальна ємність: 1 — внутрішня ємність; 2 — ізоляція; 3 — обшивка; 4 — підставка; 5 — мішалка; 6 — електродвигун; б)   мішалка шнекового типу: 1 — корпус; 2 — кришка; 3 — чепцеве ущільнення; 4 — редуктор; 5 — електродвигун; 6 — шнек мішалки; 7 — потокове кільце

Патрубок наповнення-зливу знаходиться у нижній частині ємності. Корпус ємності має штуцери для встановлення датчиків контрольно-вимірювальних приладів, а також труби для перемішувального і мийного пристроїв. Рівень молока визначається автоматично. Молоко перемішується відцентровим насосом і двома струминними насадками, встановленими на різній висоті. Ємність має вертикальну драбину для виходу на верхнє дно. На кришці верхнього люку встановлений повітряний клапан для з’єднання внутрішньої порожнини місткості з атмосферою, а також світильник.

Горизонтальні резервуари-термоси мають аналогічну будову (рисунок 38). Вони утворюють менший тиск на опорну поверхню. Їх можна вмонтувати в стіни переробного підприємства і в такий спосіб заощадити його корисну площу. У цьому випадку всередині приміщення розміщають лише передню частину резервуара з прийомним і зливальним патрубками, люком і контрольними приладами; іншу частину розташовують поза приміщенням і встановлюють над нею легкий навіс для захисту від опадів і сонячних променів.

Рисунок 38 – Горизонтальний резервуар для зберігання молока:

1 – робочий резервуар; 2 – теплоізоляція; 3 – кожух; 4 – мішалка; 5 – оглядове вікно; 6 – люк; 7 – привод мішалки; 8 – опорні ніжки; 9 – зливальний патрубок; 10 – термометр; 11 – наливна труба

На великих переробних підприємствах можуть застосовуватися ємності для зберігання молока місткістю 25 (Г6-ОМГ-25), 50 (В2-ОХР-50) і 100 м3 (В2-ОХР-100). Дві останні, як правило, встановлюються поза приміщенням.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*