Передмова

Харчова промисловість у національній економіці відноситься до системоформуючих компонентів. Першочергове значення галузі – забезпечення населення повноцінними продуктами харчування. У системі агропромислового виробництва харчова промисловість тісно пов’язана з сільським господарством, як постачальником сировини, а, отже, ситуація в аграрному секторі має значний вплив і на функціонування переробних підприємств. Негативні тенденції, які спостерігаються за  останні роки в сільському господарстві, наклали свій відбиток на розвиток харчової промисловості, особливо галузей, які тяжіють до сировинних зон. Кризові тенденції та нестабільність соціально-економічної системи в Україні, особливо відчутно позначилась на виробничих галузях, у тому числі і молокопереробній. Молокопереробна галузь відноситься до молочної харчової промисловості. У молочній промисловості розрізняють: маслобійну, сироварну, молокопереробну й молочну галузі. На сьогодні молочна промисловість є однією із провідних у структурі харчової індустрії України.

Про користь молока та кисломолочних продуктів не знає хіба що лінивий. Наприклад, склянку гарячого молока з медом рекомендують для кращого сну, кефір — знову ж на ніч, особливо в тому випадку, якщо в раціоні присутнє м’ясо у великій кількості.Молоко і кисломолочні продукти: чим вони корисніНезважаючи на те, що обидва продукти відносяться до молочної групи, корисні компоненти в них різні, і сприймає їх організм людини кожен по-своєму. Статистика взагалі говорить про те, що близько 40% людей не вживають молоко, так як після його вживання відчувають важкість у животі. Це відбувається із-за малої активності ферменту, що розщеплює молочний цукор. Людям, яким таке притаманне, слід включати в раціон кисломолочні продукти, в яких цукор молочний вже розщеплений.

На користь кефіру, ряжанки, інших кисломолочних продуктів також свідчать наступні факти:
• велика насиченість вітамінами групи В;
• алкоголь, який утворюється за кілька днів (якщо пропорція не більше 0,6 г/100 мл) стимулює процеси травлення;
• засвоєння білків, що містяться в кисломолочних продуктах, відбувається швидше і краще;
• присутність натуральних абсолютно нешкідливих антибіотиків надає благотворний вплив на кишкову мікрофлору;
• сечогінний процес більш яскраво виражений за рахунок збагаченості кисломолочних продуктів калієм, що робить незамінними кефір, ряжанку і кисле молоко у разі зниження ваги і позбавлення від набряків.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*