6 Резервуари для виготовлення кисломолочних продуктів

Резервуар для виготовлення кисломолочних продуктів складається з внутрішнього корпуса (рисунок 9) циліндричної форми, теплообмінної сорочки, теплоізоляції і зовнішнього корпуса. Для його заповнення і спорожнювання служить патрубок.

Усередині резервуара знаходиться мішалка рамного типу. У нижній його частині є патрубок для видалення з теплообмінної сорочки тепло – або холодоносія. Люк для огляду і ремонту робочої поверхні розташований у середній частині.

Миючий пристрій, що знаходиться у верхній частині резервуара, являє собою реактивну вертушку.

Молоко або вершки, попередньо нагріті до температури сквашування, а також закваска подаються у резервуар через нижній патрубок насосом.

Перемішування молока (а згодом продукту) здійснюється, за необхідністю, мішалкою.

Готовий продукт охолоджується крижаною водою або розсолом. Холодоносій зрошує зовнішню поверхню внутрішнього корпуса, виходячи з перфорованої труби, розташованої за периметром теплообмінної сорочки в її верхній частині. Охолодження продукту здійснюється при його безперервному перемішуванні. Готовий продукт видаляється з резервуара через патрубок і насосом подається на розфасування.

Рисунок 9 – Резервуар для виготовлення кисло-молочних продуктів:
1 – мішалка; 2 – теплоізоляція, 3 – теплообмінна сорочка: 4 – внутрішній корпус; 5 – зовнішній корпус; 6 – пульт керування; 7 – ніжки; 8 – патрубок заповнення-опорожнення; 9 – пробовідбірний кран; 10 – люк; 11 – привод мішалки

Танк (ємністю до 5000 л) (рис. 10) з мішалкою і охолоджуючим пристроєм, призначений для виробництва кисломолочних продуктів. Він являє собою двостінний зварний  резервуар із сферичними днищами, охолоджуючою системою і вертикальною двопропелерною мішалкою, що виготовлена за звичай із неіржавіючої сталі.

Внутрішній резервуар вмонтований у стальний циліндричний кожух із сферичним дном і відкритою верхньою частиною. Утворена ними рубашка заповнюється хладо- або теплоносієм через кран штуцера, привареного до днища. На корпусі є люк, який герметично зачиняється, для чистки і мийки танка, пробний кран і термометр.

У верхній частині корпуса закріплений привід мішалки, світильник-сигналізатор, оглядовий люк, повітряник, кислотомір, показник рівня і трубопровід для підводу молочних продуктів. Пропелерна мішалка через вал і черв’ячний редуктор приводиться у рух від електродвигуна. На нижньому дні розташований патрубок із спеціальним клапаном, що відкривається рукояткою для зливу молочного продукту. Пристрій забезпечує повне видалення продукту. Поверхня танка покрита ізоляційним шаром і облицьована листовою сталлю товщиною 1,5 мм.

Рисунок 10 – Танк для виробництва кисломолочних продуктів

У ваннах для біохімічних процесів достигають і сквашуються вершки, в яких також виготовляють закваски. Вершкодозрівальні ванни виготовляють з рубашкою і без мішалки, або з рубашкою і мішалкою (трубчатою, що гойдається, або змійовиковою).

На рисунку 11 приведена вершкодозрівальна ванна з підйомною кришкою (Чехія). Ємність таких ванн 1500 і 3000 л. Внутрішній резервуар ванни – вертикальний циліндр 2 з конічним дном 7 і мішалкою 12, краном 1 у днищі. Частини, що торкаються продукту, виготовлені із нержавіючої сталі. Кожух 4 і пристінні направляючи 5, приварені до резервуару, утворюють рубашку, обладнану переливною трубою 14. Кожух рубашки зовні покритий ізоляційним прошарком і облицьований алюмінієм. Труба через яку продукт подається у танк, опущена на дно, щоби подача була безпінною. Діаметр патрубка 19 забезпечує вихід продукту високої в’язкості.

Ванна забезпечена кришкою-ковпаком 11, що закріплена на шарнірах. На ній змонтовано електродвигун 10 і двочерв’ячний редуктор. Кришка-ковпак піднімається двома гідравлічними підйомниками 20. Перед підйомом необхідно вивільнити стопорне пристосування 6.

У циліндрі гідравлічного підйомника цапфа входить у скобу, закріплену на облицюванні кожуха танка. Шарнір на рухомій трубі з’єднаний з ковпаком. Вода через патрубок поступає у циліндр і давить на кришку, внаслідок чого кришка піднімається; при випуску води кришка опускається.

 

Рисунок 11 – Вершкодозрівальна ванна з підйомною кришкою

У Данії виготовляють вершкодозрівальні ванни ємністю до 5000 л з планетарною мішалкою. У Германії випускають апарати Грімма, які забезпечені шнековою мішалкою із збільшенням донизу діаметра шнека. При цьому забезпечується інтенсивність перемішування і циркуляції вершків без ударів і вихороутворювань. Рідина плавно переміщається поверхнею шнека.

У ваннах інших конструкцій передбачені складний рух мішалок, охолодження безпосередньо випаровуванням холодильного агента, циркуляція вершків через пластинчастий охолоджувач, вмонтований у корпус ванни (Швейцарія), і т.д.

Для автоматизації процесу дозрівання і сквашування вершків завжди контролюється температура і pH продукту. При досягненні заданого pH автоматично включається охолоджувальна система. Температура вимірюється і регулюється термометрами  електроопору. По заданій програмі автоматично включається мішалка.

Конструкція апарату ТВК – 2000 (рисунок 12) є досить простою, як і конструкції усіх машин класу “резервуари”, він призначений для сквашування йогуртової суміші, доведення продукту до потрібного стану консистенції та для попереднього охолодження йогурту.

Рисунок 12 – Апарат ТВК – 2000

Апарат складається, головним чином, із приймального резервуару 6, робоча ємність якого складає 2000 л, зовнішня частина якого обгорнута стальним кожухом 8, утворюючи із стінкою резервуару рубашку, в простір якої подається підігріваючий або охолоджуючий агент в залежності від етапу виробництва. Резервуар захищений термоізоляційним шаром 7 із деревоволокнистого матеріалу, облицьованого нержавіючим листовим матеріалом. Резервуар встановлений на чотирьох опорних ніжках 10. В апараті встановлена мішалка 1 з рамою 2, лопатями 4 та шнеком 3. Ця конструкція мішалки вдосконалює процес перемішування і заміняє звичайний гвинтовий перемішувач, якого для повноцінного і якісного перемішування такого в’язкого продукту, як йогурт, було недостатньо, тому що ця мішалка була розроблена для менш в’язких продуктів (кефір, кумис) і після перемішування отриманий продукт мав не зовсім рівномірну структуру. Йогурт містив у собі нерозбиті желеподібні шматочки і, щоб забезпечити структуру, яка б задовольняла вимогам технології, порушували технологію виробництва і проводили перемішування досить тривалий час, що сягав близько 30 хв. за один підхід. При цьому збільшувався час виробництва та затрачалась електроенергія приблизно у два рази більше в порівнянні з оптимально необхідними.

Машина працює за наступною схемою: нормалізована молочна суміш поступає у резервуар через завантажувальний патрубок, рівень у резервуарі контролює пристрій автоматики, завантажена суміш сквашується до досягнення певної кислотності. Після чого вмикається перемішувач і проводиться інтенсивне перемішування на протязі не більше 15 хв., також під час першого перемішування підігріваючий агент замінюють на охолоджуючий, потім проводять ще два перемішування з годинним інтервалом між процесами. Теперішня конструкція мішалки, що складається з основного валу, до якого приварені дві напіврами, на яких в свою чергу, під кутом встановлені по дві прямокутні лопаті. Відразу за рамами на валу встановлений шнековий змішувач, він допомагає циркуляції згустку з верхніх прошарків до низу, також цьому будуть сприяти спіральні напрямні на стінках резервуару, вони виконуються шляхом штамповки. Ці спіральні напрямні також будуть сприяти процесу миття.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*