1 Виробництво питного молока

1.1 Технологія виробництва питного молока

1.2 Показники питного молока

1.3 Вади питного молока

1.1 Технологія виробництва питного молока

В Україні промисловість випускає біля 20 видів молока. Вони відрізняються між собою вмістом жиру і СЗМЗ. Висока якість питного молока і стійкість його при зберіганні обумовлена високою якістю сировини.

Питне молоко класифікують так: за способом обробки (пастеризоване, пряжене, стерилізоване); за вмістом жиру, сухих речовин і домішок (незбиране, нормалізоване, відновлене, підвищеної жирності, білкове, вітамінізоване тощо); за способом розфасування (у споживчу тару, у поліетиленову пліву, у фляги та цистерни).

Розрізняють пастеризоване молоко таких видів: нежирне; із вмістом жиру 1,0; 1,5; 2,0; 2,5; 3,2; 3,5%; підвищеної жирності із вмістом жиру 6%; пряжене нежирне; пряжене із вмістом жиру 1,0; 2,5; 4,0; 6,0%; білкове 1,0, 2,5% жиру; із вітаміном С нежирне; із вітаміном С і вмістом жиру 1,5; 2,5; 3,2%; стерилізоване, в якому масова частка жиру становить 1,0; 1,5; 2,5; 3,2; 3,5%. При виробництві пастеризованого молока згідно з ДСТУ 2661–94 використовуються також наповнювачі, серед яких – какао і кава. Згідно зі стандартом, молоко з наповнювачами випускається із вмістом жиру 1,0 або 3,2%.

Загальноприйняту робочу технологічну схему виробництва питного молока показано на рисунку 1.

Виробництво пастеризованого молока. Під час приймання молока його пропускають крізь фільтр, а потім – через насос, повітровідокремлювач та лічильник у резервуар проміжного зберігання. За потреби молоко охолоджують на пластинчастих охолоджувачах. Насосом його спрямовують у резервуар для нормалізації за вмістом жиру. Нормалізована суміш через насос потрапляє у вирівнювальний бак, потім – у пластинчастий теплообмінник, де пастеризується за температури 74 – 76 °С, витримується протягом 15 – 20 с або 85 °С без витримування, або 65 °С з витримуванням 30 хв. і охолоджується до 6 °С та спрямовується на розливання і фасування.

Рисунок 1 – Технологічні процеси виробництва питного молока

При виробництві стерилізованого молока замість пастеризації застосовують стерилізацію: одноступінчасту (до чи після розливу); двоступінчасту (до розливу та у пляшках).

При виробництві молока з наповнювачами (напої): молоко з цукром, какао, кавою, фруктово-ягідними соками – технологія аналогічна технології виробництва пастеризованого молока плюс операції приготування і внесення наповнювачів (сироп, екстракт, концентрат соку, цукор, какао, кава).

Схему технологічної лінії виробництва пастеризованого молока наведено на рисунку 2.

Рисунок 2 Схема технологічної лінії виробництва пастеризованого молока

1 – фільтр; 2,7,9, 11 – насоси; 3 – відокремлювач повітря; 4 – лічильник; 5 – пластинчастий охолодник; 6, 8 та 16 – резервуари; 10 – урівнювальннй бак; 12 – пластинчастий теплообмінник; 13– пульт керування; 14 – сепаратор-молокоочисник; 15 – гомогенізатор

Від механічних домішок молоко очищають на сепараторі–молокоочиснику. Для поліпшення смаку й консистенції його рекомендується гомогенізувати, в результаті чого відбувається роздрібнювання жирових кульок і вони втрачають здатність до відстоювання.

Пастеризоване молоко розливають у тару разового використання – паперові та поліетиленові пакети з використанням спеціальних автоматів.

Конструкція та принцип дії машин та обладнання для виробництва питного молока були розглянуті в on-line підручнику “ЗАГАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА МОЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ”.

1.2 Показники питного молока

Вимоги до питного молока. Питне молоко має відповідати вимогам ДСТУ 2661-94, які затверджені і введені в дію наказом Держстандарту України № 79 від 02.08.1999 р. За органолептичними та фізико-хімічними показниками молоко згідно з ДСТУ 2661–94 повинно відповідати вимогам, наведеним у таблицях  1 і 2.

Таблиця 1 –  Органолептичні показники молока

Показник

Характеристика

Зовнішній вигляд та консистенція Однорідна рідина без осаду. Для молока з наповнювачами допускається незначний осад кави чи какао
Смак і запах Чисті, без сторонніх, невластивих свіжому молоку присмаків і запахів. Для пряженого та стерилізованого молока характерний присмак пастеризації; для молока, виробленого із застосуванням сухих або згущених молочних продуктів, солодкуватий присмак; для молока з наповнювачами – солодкий, що має виражений аромат, зумовлений внесенням наповнювачів
Колір

Білий з трохи жовтуватим відтінком; для пряженого та стерилізованого молока – з кремовим відтінком; для нежирного – злегка синюватий відтінок; для молока з наповнювачами – відтінок, зумовлений наповнювачами; для стерилізованого і пряженого – допускається злегка буруватий колір

 Таблиця 2 – Фізико-хімічні показники питного молока

Вид молока

Показники і норми
Масова частка, %, не менше Кислот-ність, °Т, не більше Густина, г/см3, не менше
жиру вітаміну_С сахарози кави какао
Пастеризоване нежирне 21,0 1,030
Пастеризоване, 1,0% жиру 1,0 21,0 1,029
Пастеризоване, 1,5% жиру 1,5 21,0 1,027
Пастеризоване, 2,0% жиру 2,0 21,0 1,027
Пастеризоване, 2,5% жиру 2,5 21,0 1,027
Пастеризоване, 3,2% жиру 3,2 21,0 1,027
Пастеризоване, 3,5% жиру 3,5 20,0 1,027
Пастеризоване, 6,0% жиру 6,0 20,0 1,024
Пряжене знежирене 21,0 1,030
Пряжене, 1,0% жиру 1,0 21,0 1,029
Пряжене, 2,5% жиру 2,5 21,0 1,027
Пряжене, 4,0% жиру 4,0 21,0 1,025
Пряжене, 6,0% жиру 6,0 21,0 1,02
Білкове, 1,0% жиру 1,0 25,0 1,037
Білкове, 2,5% жиру 2,5 25,0 1,036
З вітаміном С, знежирене 0,01 21,0 1,030
З вітаміном С, 1,5% жиру 1,5 0,01 21,0 1,027
З вітаміном С, 2,5% жиру 2,5 0,01 21,0 1,027
З вітаміном С, 3,2% жиру 3,2 0,01 21,0 1,027
Стерилізоване, 1,0% жиру 1,0 20,0 1,029
Стерилізоване, 1,5% жиру 1,5 20,0 1,028
Стерилізоване, 2,5% жиру 2,5 20,0 1,027
Стерилізоване, 3,2% жиру 3,2 20,0 1,027
Стерилізоване, 3,5% жиру 3,5 20,0 1,027
З какао, 1,0% жиру 1,0 10,0 2,0 1,075
З какао, 3,2% жиру 3,2 10,0 2,0 1,074
З кавою, 1,0% жиру 1,0 6,0 22,0 1,051
З кавою, 3,2% жиру 3,2 6,0 22,0 1,047

Питне молоко, яке допускається для реалізації, повинно мати температуру не вище 8 °С, за чистотою належати до І групи (за еталоном). За бактеріологічними показниками молоко в упаковці має відповідати вимогам, наведеним у таблиці 3.

 Таблиця 3 – Бактеріологічні показники питного молока

Вид упаковки Маса мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів, КОЕ в 1 г, не більше Кількість продукту (см3),
в якому не допускаються
БГКН
(коліформи)
патогенні
мікроорганізми,
в тому числі
сальмонели
Пляшки і пакети

Фляги і цистерни

1*105

2*105

0,1

0.1

25

25

Примітка. У молоці, призначеному для дитячих установ, не допускаються патогенні мікроорганізми, в т.ч. сальмонели.

1.3 Вади питного молока

Не допускається до реалізації молоко з вадами, основні з яких наведено у таблиці 4.

 Таблиця 4 – Вади питного молока та способи їх усунення

Вади Причини Заходи запобігання
Сальний присмак Фізико-хімічного походження. Виникає внаслідок окиснення молочного жиру при зберіганні молока під сонячними променями Зберігати молоко в закритих ємностях, а розфасоване – в закритих приміщеннях
Гіркий смак Кормового походження. Виникає при поїданні тваринами рослин з гірким смаком Ретельно сортувати молоко в процесі приймання
Кормові присмаки Виникає при згодовуванні тваринам недоброякісного силосу, цибулі, часнику, коренеплодів, які містять ефірні масла, оскільки вади молока здебільшого передаються готовому продукту Те саме
Прогіркле молоко Мікробіологічного походження. Виникає при порушенні режиму пастеризації, внаслідок чого в молоці зберігаються бактерії, які виділяють фермент ліпазу, що сприяє розщепленню молочного жиру Постійно перевіряти ефективність пастеризації, не зберігати молоко тривалий час і дотримуватися санітарно-гігієнічних правил його переробки
«Граюче» молоко Утворюється при порушенні режиму пастеризації Дотримуватися санітарно-гігієнічних правил переробки молока, ретельно мити посуд і постійно перевіряти ефективність пастеризації
Металевий
присмак
Технічного походження. Виникає внаслідок використання погано луженого посуду Використовують якісну місткість для зберігання молока
Сторонні
присмаки
і запахи
Вада характеризується наявністю речовин, не властивих смаку і запаху молока Забороняється зберігати хімікати в місцях переробки і зберігання молока; ретельно дотримуватися санітарно-гігієнічних норм і вимог до переробки молока
Присмак перепастери-зованого молока Виникає при значному підвищенні температури пастеризації молока Дотримуватися технологічної інструкції з виробництва питного молока;  у деяких випадках допускається реалізація молока з чітко вираженим присмаком перепастеризації

231 Comments

  1. We work together renee rouleau anti cyst That’s a tall order, but across the campus one of his colleagues, Michael Shafer of Cornell’s Intelligent Machine Systems Laboratory, is working on a key problem that has to be resolved before Farnsworth’s dreams can come true. The sensors that can collect the data, the microcontrollers that can log it and transmit it back to the lab, are already available.

  2. Have you seen any good films recently? zoloft webmd Give your summer style a sophisticated fresh twist and include a pair of white skinny jeans in your closet rotation. A great warm weather staple for those days when you don't want to get those legs out but you want to keep the summer vibes flowing.

  3. I’m training to be an engineer escitalopram 20 mg reviews The new program expands the overstretched and underfunded law enforcement presence at 50 elephant sites that harbor about two-thirds of Africa’s 420,000 remaining elephants — down from 1.2 million in 1980 — as well as adding more detection teams at international transit points and expanding intelligence networks. African nations are adding teeth to the penalties for killing elephants. China, Japan and other Asian markets have pledged to work to reduce demand, which is at least a start — and a vow they must keep.

  4. How much will it cost to send this letter to ? buy women’s rogaine canada “Our system is not optimized for generation of an entire brain and that was not at all our goal. Our major goal was to analyze the development of human brain (tissue) and generate a model system we can use to transfer knowledge from animal models to a human setting.”

  5. Who’s calling? para q sirve el coq10 In 1959, after a failed anti-Chinese uprising, the 14th Dalai Lama fled Tibet and set up a government in exile in India. Most of Tibet's monasteries were destroyed in the 1960s and 1970s during China's Cultural Revolution. Thousands of Tibetans are believed to have been killed during periods of repression and martial law.

  6. Will I get paid for overtime? furosemide 20 mg tablet ran There will never be a way to completely eliminate forest fires. And they should not be completely eliminated, for they serve an important role in a forest ecosystem. In fact, in the past few decades, science has developed a more enlightened view of forest fires that trumps fears that the blazes kill off forests, creating wastelands for generations. Most people now understand that fires are needed in forest environments to create new growth, even though that means killing off some flora.

  7. Insert your card free prevacid offer I find that a bit odd since certainly people have all those same emotions in the day’s early hours as well. Why, then, wouldn’t emotional eaters struggle with dietary restraint during morning stressors or sadness? Were their struggles purely consequent to a particular emotion, I would expect that the time of that emotional experience ought not affect whether or not a dietary struggle would ensue.

  8. It’s serious aciclovir pomada precio Egypt experienced one of the deadliest bouts of violence in recent days since its Arab Spring began in 2011. Nationwide clashes and attacks killed more than 1,000 people after the security forces cleared two Cairo sit-ins belonging to supporters of toppled President Mohammed Morsi, overthrown in a popularly supported July 3 military coup.

  9. Have you got any experience? monqi phone review 2019 In swirling dust and sweltering sun, hordes of Haitian merchants impatient for the official opening squeezed through the battered border gate and swarmed to the myriad rickety stalls and shipping containers where Dominican wholesalers bartered off crates of juice, pasta, cooking oil and other goods.

  10. This is the job description acyclovir disease pictures “As evidence emerges of civilian casualties in these strikes, it’s time for the U.S. to stop covering its ears and start taking action to ensure the program is legal,” Letta Taylor, a senior counterterrorism researcher at Human Rights Watch, told Al Jazeera.

  11. I’d like to pay this cheque in, please cardioaspirina bayer 81 mg In announcing the prize, the Nobel committee said the three men “laid the foundation for the powerful programs that are used to understand and predict chemical processes. Computer models mirroring real life have become crucial for most advances made in chemistry today.”

  12. Is it convenient to talk at the moment? goodrx androgel 1.62 If he’s convicted, Phillipos faces as many as eight yearsin prison on each of the two counts, according to the statement.Kadyrbayev and Tazhayakov face a maximum penalty of 20 yearsbehind bars on the obstruction count and five years on theconspiracy count, prosecutors said. The two Kazakhs also facebeing deported.

  13. Looking for work alligator snapping turtle Also in 2008 — in February of that year — in a scene reminiscent of the movie “The Italian Job,” masked thieves drilled a tunnel into a Damiani jewelry company showroom in Milan, Italy. They tied up the staff with plastic cable and sticky tape, then made off with gold, diamonds and rubies worth some $20 million. The robbers had been digging for several weeks from a building under construction next door.

  14. I went to where can you buy generic propecia Henrik Lundqvist told reporters after practice in Greenburgh that he will allow his representatives and the Rangers to continue discussing a new contract. But Lundqvist also said he does not intend to speak on the subject again in this, the final season of his current contract. Callahan, Girardi, center Brian Boyle and defenseman Anton Stralman are among other regular Rangers contributors who are due to hit unrestricted free agency following the season if they don’t re-sign before then.

  15. Hello there! This blog post couldn’t be written much better!
    Reading through this article reminds me of my previous roommate!
    He always kept preaching about this. I most certainly will forward this article to
    him. Fairly certain he’s going to have a very good read.
    I appreciate you for sharing!

  16. Undeniably believe that that you said. Your favourite reason seemed to
    be on the web the simplest thing to take into account of.
    I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just do not realize about.
    You managed to hit the nail upon the highest as neatly as outlined out the entire thing without having
    side effect , other folks can take a signal. Will likely be again to get more.

    Thank you

  17. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks a lot!|

  18. Woah! I’m really loving the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between usability and appearance. I must say you have done a great job with this. In addition, the blog loads very quick for me on Opera. Exceptional Blog!|

  19. We’re a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You have done an impressive process and our entire community will likely be grateful to you.|

  20. Having read this I believed it was really enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this information together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!|

  21. Hey there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!|

  22. I do not know if it’s just me or if everyone else encountering issues with your blog. It seems like some of the written text in your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my internet browser because I’ve had this happen before. Thanks|

  23. I’m not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.|

  24. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Many thanks!|

  25. It is the best time to make some plans for the longer term and it is time to be happy. I have learn this post and if I may I wish to counsel you few fascinating issues or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article. I desire to learn even more things about it!|

  26. I’m not sure exactly why but this blog is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.|

  27. I’m curious to find out what blog platform you have been using? I’m experiencing some small security problems with my latest website and I’d like to find something more secure. Do you have any recommendations?|

  28. It’s appropriate time to make some plans for the long run and it’s time to be happy. I have learn this publish and if I may just I want to suggest you some attention-grabbing things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!|

  29. Its like you read my mind! You seem to know so much
    about this, like you wrote the book in it or something.
    I think that you could do with some pics to drive the message home a little
    bit, but other than that, this is fantastic blog.
    A great read. I will definitely be back.

  30. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice practices and we are looking to trade techniques with other folks, why not shoot me an email if interested.|

  31. I absolutely love your blog and find almost all of
    your post’s to be what precisely I’m looking for. can you
    offer guest writers to write content for yourself?
    I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a number of the subjects you write in relation to here.
    Again, awesome site!

  32. I’m more than happy to discover this great site. I want to to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you saved as a favorite to see new things on your blog.|

  33. Hi there, simply become aware of your weblog thru Google, and found that it is really informative. I am gonna be careful for brussels. I’ll appreciate when you proceed this in future. A lot of other people will be benefited out of your writing. Cheers!|

  34. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog. A great read. I’ll certainly be back.|

  35. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help reduce content from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.|

  36. Hi there, just became alert to your blog through Google, and
    found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels.
    I will appreciate if you continue this in future.
    Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  37. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am going through issues with your RSS. I don’t understand why I am unable to subscribe to it. Is there anyone else having similar RSS problems? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx!!|

  38. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice practices and we are looking to exchange strategies with others, why not shoot me an e-mail if interested.|

  39. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Many thanks|

  40. Terrific article! That is the kind of information that are meant to be shared around the internet. Disgrace on Google for no longer positioning this post higher! Come on over and discuss with my site . Thank you =)|

  41. Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any ideas? Appreciate it!|

  42. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!|

  43. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful info specifically the final section 🙂 I take care of such information a lot. I used to be looking for this certain information for a very long time. Thanks and best of luck. |

  44. I have been browsing online more than three hours nowadays, yet I never found any fascinating article like yours. It’s pretty value sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content material as you probably did, the net might be much more helpful than ever before.|

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*