8 Переробка кролів

8.1 Технологія переробки кролів

Кролів переробляють за наступною технологічною схемою: оглушення, забій і знекровлення; відділення передніх ніг і вух; забіловка і зйомка шкірок; нутровка тушок, відділення голови і задніх ніг; зачистка і формування тушок; охолодження тушок, сортування, маркування і упаковка тушок.

Оглушення кролика проводять так, щоб він знаходився в оглушеному стані 2 хв., а серце його продовжувало працювати. Застосовують механічне оглушення і електрооглушення кролів. Найпоширенішими є апарати для електрооглушення карусельного і транспортного типів, пістолети з дугоподібними захватами.

У апаратах карусельного типу кролів опускають головою униз у воронку. При обертанні каруселі голова кролика торкається контактного сектора і замикає ланцюг. Через виріз в опорному диску кролик падає в лоток і далі на стіл, звідки його підвішують на конвеєр. Подальша обробка проводиться у вертикальному положенні. Безперервність електрооглушення кроликів на апараті транспортерного типу забезпечується захватами з токонесучими електродами.

Режими електрооглушення кролів

АПАРАТИ КАРУСЕЛЬНОГО ТИПУ

  • напруга – 20 В,
  • частота струму – 0,5 А,
  • тривалість – 3 с,

АПАРАТИ ТРАНСПОРТНОГО ТИПУ

  • напруга – 36 В,
  • тривалість – 35-40 с,

ПІСТОЛЕТИ

  • напруга – 40 В,
  • сила струму – 0, 18 А,
  • тривалість – 2с.

Електрооглушення кролів можна проводити в боксі. Він складається з гратчастого майданчика, встановленого на ізольованій підставці, що обертається. Майданчик розділений на чотири відділення і за усім периметром захищений металевою сіткою. Кролів оглушують за допомогою пістолета з дугоподібним захватом.

При механічному оглушенні удар завдається у лобову частину голови в спеціальних установках, оснащених ударним пристроєм.

Забій і знекровлення. Найпоширенішим способом забою кролів є відрізування голови дисковим ножем в машині для забою. Перевагами цього способу є прискорення процесу знекровлення, полегшення забіловки і зйомки шкірок з тушок. Підприємствам хутряної промисловості краще одержувати шкірки без головної частини. Голови використовують для виробництва сухих тваринних кормів.

Забій способом розкриття сонних артерій проводиться шляхом просічення голови порожнистим пуансоном, який забезпечує вільний вихід крові.

Обезкровлюють кролів у вертикальному положенні протягом 2-2,5 хв. Кров збирається у жолобі, встановленому під лінією конвеєра.

Відділення передніх ніг і вух. Цю операцію виконують за допомогою того ж дискового ножа, яким відділяють голову і задні ноги. Ноги відділяють по зап’ястний суглоб, вуха – біля основи.

Забіловка і зйомка шкірок проводиться вручну в такій послідовності: роблять круговий надріз шкірки навкруги скакальних суглобів задніх ніг, потім роблять розріз від скакального суглоба однієї ноги до іншої по внутрішній стороні гомілки і стегна. Шкуру знімають трубкою, стягуючи її від хвоста до голови. Зняті шкурки очищають від прирізів м’яса, жиру і спрямовують на подальшу обробку.

Нутровка тушок. Нутровку тушок кролів проводять відразу після зняття шкури, для чого роблять розріз черевної стінки по білій лінії від тазової кістки до грудної клітки Потім видаляють сечовий міхур, пряму кишку, кишечник і шлунок. З грудної частини видаляють печінку, серце, легені, трахею, стравохід і передають на ветеринарно-санітарну експертизу. Нирки з нирковим жиром залишають на тушці.

Субпродукти, придатні для харчових цілей (серце, печінка, легені), і шию промивають під душем холодною водою і після стікання охолоджують і упаковують Технічні відходи, які одержують при забої і обробці кролів (кров, кишки, шлунок, голова, вушні хрящі, ноги, прирізі м’яса і жиру з шкіркою), використовують для виробництва сухих кормів.

У разі забою шляхом розкриття сонних артерій видаляють голову і задні ноги по скакальний суглоб за допомогою дискового ножа.

Зачистка і формування тушок. При зачистці ножем видаляють побитості, залишки крові, зачищають шийну складку, змивають залишки крові і шерсті. Далі тушки формують, для чого з боків грудної клітки між третім і четвертим ребрами роблять розрізи і в них вправляють кінці передніх ніг. Кінці задніх ніг сполучають через проколи в скакальних суглобах і вивертають до зовнішньої сторони. Сформовані тушки передають у спеціальне приміщення з температурою повітря +10°С, де вони остигають у підвішеному стані до утворення скориночки підсихання.

Сортування, маркування і упаковка. Тушки, що остигли, сортують за якістю обробки і вгодованості .відповідно до вимог діючих стандартів на дві категорії.

Тушки, які не відповідають вимогам другої категорії, відбраковують і використовують для промислової переробки.

Маркування тушок проводиться електроклеймом. На зовнішню сторону гомілки накладають клеймо кругле – для тушок першої категорії, квадратне – для тушок другої категорії.

Упаковують тушки кроликів після групового зважування у дерев’яні, металеві або поліетиленові оборотні ящики по 20 штук.

Ящики маркують і вистилають папером, між тушками прокладають смужки пергаменту.

8.2 Потоково-механізовані лінії для забою і переробки кролів

 Лінії потужністю 500 і 1000 тварин в годину комплектуються підвісним конвеєром, апаратами і машинами для забою і обробки тушок (рисунок 1.31).

Кролів, що поступають на лінію, оглушують електричним струмом, підвішують за задню лапу на підвіску конвеєра і спрямовують у спеціальну машину на забій.

Після забою тушка кролика протягом 2,5 хв. обезкровлюється, пересуваючись над жолобом для збору крові, і підходить до механічного ножа, де від неї відділяються вуха і передні ноги.

 Рисунок 1.31 – Схема потоково-механізованої лінії для забою і обробки кролів:

1 – пульт управління; 2 – пристрій для електрооглушення; 3 – машина для забою; 4 – жолоб для збору крові; 5 – ніж для відділення вух та лап; 6 – лоток для збору шкурок; 7 – конвеєр підвісний; 8 – жолоб для збору кишково-шлункового тракту; 9 – лоток для збору ліверу; 10, 11 – місця для проведення ветсанекспертизи; 12 – душ для охолодження; 13 – місце для знімання тушок; 14 – ніж для відділення голови та лап; 15, 16 – стелажі для охолодження; 17 – пристрій для сортування; 18 – терези; 19 – стіл для упаковування

Далі проводять забіловку, зйомку шкірок і нутровку. Після нутровки тушки проходять ветеринарно-санітарний контроль і обмиваються під душем водою. Потім автоматично скидаються з конвеєра і поступають до дискового ножа, де відділяється голова і задні ноги.

Після охолодження тушки сортують, зважують і упаковують у ящики.

Для переробки невеликих партій кролів доцільно застосовувати агрегат карусельного типу продуктивністю 120-150 тварин на годину. За периметром каруселі закріплені підвіски для тушок кроликів. Під каруселлю встановлюється жолоб для збору крові і нутрощів. Всі операції виконуються вручну у вищевказаній послідовності.

1 Trackback / Pingback

  1. Зміст | НАУКОВО-ТЕХНІЧНА БІБЛІОТЕКА

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*