5 Технологічні лінії забою сільськогосподарських тварин і птиці

5.1 Конвеєрна лінія для переробки великої рогатої худоби
5.2 Лінії забою свиней
5.3 Конвеєрна лінія для переробки дрібної рогатої худоби
5.4 Лінія для забою та переробки птиці
5.5 Універсальні конвеєрні і потоково-механізовані лінії

Випуск якісного м’яса і полегшення важких умов праці в цехах забою нерозривно пов’язані з їх технічним оснащенням. Механізація і автоматизація процесів первинної переробки худоби утруднена різними розмірами туш худоби і їх складною конфігурацією.

При переробці худоби на вітчизняних підприємствах використовують конвеєрні лінії для переробки кожного виду худоби.

 5.1 Конвеєрна лінія для переробки великої рогатої худоби

Лінія забезпечує безперервне переміщення туш у вертикальному положенні при їх технологічній обробці (рисунок 1.20). Вона складається з конвеєрів знекровлення, забіловки, виймання  нутрощів, оброблення туш і конвеєра зачистки.

Переробка ВР худоби на лінії відбувається таким чином. Після оглушення тварини стеком в боксі проводять підйом і закріплення на шляху знекровлення за допомогою лебідки. Знекровлення і збір крові проводять з майданчика, розташованого над залізобетонним піддоном для спуску технічної крові і води. Збір крові для харчової і лікувальної мети здійснюється порожнистим ножем з гумовим шлангом, по якому кров стікає в стерильний бідон або закриту вакуумну систему.

Після знекровлення голови відділяють від туші і навішують на крюки конвеєра для ветеринарно-санітарної інспекції і попередньої обробки голів. Від голови відділяють язик, відпилюють роги і спрямовують у цех обробки субпродуктів.

Тушу переміщують на конвеєр забіловки, заздалегідь встановивши автоматичну розтяжку задніх ніг туші. Забіловку проводять з робочих майданчиків, розташованих на різній висоті. Для забіловки жирних туш встановлюють майданчик з підйомною платформою. Остаточну механічну зйомку шкури проводять на установках періодичної (на безконвеєрній ділянці шляху) або безперервної дії на конвеєрній ділянці, що є продовженням конвеєра забіловки. Зняті шкури піддаються інспекції і обрядці на столі, після чого спрямовують в шкуроконсервний цех.

Перед конвеєром видалення нутрощів і розпилювання туш здійснюється розтяжка задніх ніг за допомогою автоматичного пристрою. Після розпилювання грудної кістки туші переміщаються уздовж конвеєрного столу для виїмки і інспекції внутрішніх органів підвісним конвеєром.

Кишкові комплекти, лівер, жир, ембріони і внутрішні органи відправляють спусками у відповідні відділення. Попередню обробку шлунків проводять окремо: їх знежирюють, звільняють від вмісту, промивають з душового пристрою. Промивку рубця проводять на зонтичному столі, що обертається, з душем, після чого спрямовують спуском на подальшу обробку. Сичуги і летошку знежирюють, звільняють від вмісту і промивають на окремому столі. Промитий сичуг спрямовують в цех обробки субпродуктів, летошку – на технічні цілі.

Звільнені від внутрішніх органів туші конвеєром поступають на розпилювання, яке проводять уздовж спинного хребта електропилою або установкою для розділення туш. Ветеринарно-санітарний огляд напівтуш проводять на майданчику, поряд з яким розташований спуск для конфіскованих частин туш.

Напівтуші похилою ділянкою шляху спрямовують на конвеєр зачистки. Суху зачистку туш проводять на розташованих на різній висоті майданчиках. Видалені нирки, нирковий жир, хвости і харчову обрізь спрямовують у спуски. Мокру зачистку напівтуш проводять уручну щітками з майданчиків або в мийних машинах.

Після таврування і зважування напівтуші підвісним конвеєром спрямовують у холодильник.

Картинки по запросу оборудование для убоя скота и разделки туш

Рисунок 1.20 – Схема конвеєрного забою ВРХ і розділення туш з розміщенням основного технологічного  обладнання

1 – бокс; 2, 8, 23, 28, ЗО, 31, 32, 39, 43, 46 – майданчики для робітників; 3 – апарат для електрооглушення ФЕОР; 4 – гумовий килим; 5 – путовий ланцюг; 6 – електрична лебідка ЛМБ-1-1000; 7– конвеєр; 9 – залізобетонний піддон, 10 – подвійний трап, 11 – порожнистий ніж; 12 – стерильний бідон; 13 – лоток для технічної крові; 14 – шпарильня для бідонів; 15 – комбінований мийний пристрій, 16 – спуск для вух; 17 – конвеєр для голів; 18 – спуск для язиків; 19 – пила для відділення рогів; 20 – спуск для рогів; 21 – спуск для голів; 22 – пісочне жорно, 23 – похила ділянка підвісного шляху; 24 – стопор; 26 – автоматична розтяжка для задніх ніг туші, 27, 47 – транспортні конвеєри; 29, 33 – спуски для путового суглоба, сухожиль і цівочних кісток; 34 – майданчик з підйомною платформою для робітників; 35 – підвісний шлях до агрегату для зйомки шкур; 36 – агрегат для зйомки шкур типа ФУАМ; 37 – фіксатор для туш; 38 – комплект крюків і ланцюгів для фіксації передніх ніг і шкури; 40 – стіл для обрядки шкур; 41 – спуск для шкур; 42 – автоматичний пристрій для розтяжки задніх ніг, 44 – електропила марки ФЕГ, 45 – каретка для переміщення електропили; 48 – спуск для ембріонів; 49 – спуск для жиру; 50 – спуск для кишкового комплекту, 51 – спуск для ліверу; 52 – спуск для конфіскатів внутрішніх органів; 53 – майданчик для робітників і санітарних лікарів, 54 – захват для рубця; 55 – кільцевий підвісний шлях; 56 – стіл для знежирення рубців, 57 – стіл з душовим пристроєм для звільнення рубців від вмісту; 58 – зонтичний стіл для промивки рубців; 59 – спуск для рубців; 60 – спуск для каниги, 61 – відкидний лоток для транспортування сичугів і летошок, 62 –бак для жиру з шлунків; 63 – спуск для сичугів; 64 – електропила марки ФЕП;65 – каретка для переміщення електропили, 66 – підйомно-спусковий майданчик марки К7-ФПЛ для робітників; 67 – майданчик для ветеринарно-санітарного огляду туш, 68 – спуск для конфіскатів частин туш; 69 – конвеєр зачистки туш; 70, 70, 73 – майданчики для сухої зачистки напівтуш; 71 – спуск для нирок і ниркового жиру; 74 – спуск для хвостів, 75 – спуск для харчової обрізі, 76 – жолоб для збору обрізі; 77, 79 – майданчики для мокрої зачистки напівтуш; 78 – фонтануючі щітки; 80 – щит від розбризкування води, 81 – майданчик для товарознавця таврування напівтуш, 82 – підвісні терези; 83 – підвісний конвеєр для транспортування напівтуш у холодильник.

5.2 Лінії забою свиней

Залежно від маси і вгодованості тварин застосовують один з трьох способів обробки свинячих туш: повну зйомку шкури, часткову зйомку шкури – крупонування без зйомки шкур. Для всіх способів обробки загальними операціями є: миття свиней під душем, електрооглушення, підйом на шлях знекровлення і збір харчової крові, витягання внутрішніх органів, зачистка туш, таврування і зважування.

Технологічний процес на конвеєрній лінії забою свиней і оброблення туш із зйомкою шкур (рисунок 1.21) виконується в такій послідовності.

Відсортованих тварин підганяють за допомогою електропоганялок з приміщення передзабійного утримання до душового пристрою і далі до фіксуючого або пластинчастого конвеєра. Після електрооглушення установкою ФЕОС тварина подається на рольганг або похилий лоток до місця накладення путового ланцюга. Для підйому свиней на шлях знекровлення надягають ланцюг на задню ногу петлею і накладають крюк на рейку елеватора. Знекровлення проводять на конвеєрі, під яким розташований піддон для спуску технічної крові і води. Кров для харчового і лікувального використання поступає шлангом від порожнистого ножа в стерильний бідон або інший приймач.

Свинячі туші після знекровлення промивають у мийній машині або під душем для видалення крові і забруднень. При обробці свиней крупонуванням або без зйомки шкури проводять видалення бічної щетини.

На конвеєрі забіловки оголяють ахіллові сухожилля задніх ніг, вставляють розноги, підвішені на ролику на підвісному шляху. Путовий ланцюг знімають і повертають до елеватора, а тушу спрямовують на безконвеєрну ділянку шляху із стопором, який знаходиться перед конвеєром забіловки. Після забіловки тушу подають до агрегату або лебідок для механічної зйомки шкур, де заздалегідь її фіксують за щелепу. Зняті шкури очищають від прирізів жиру на мездрильних машинах, інспектують на столі і спрямовують на консервування. Прирізи жиру, зняті в забійному цеху, передають в жировий цех для отримання харчового жиру.

Рисунок 1.21 – Схема конвеєрної лінії для забою свиней і оброблення туш із зйомкою шкур з розміщенням основного технологічного устаткування:

1 – душовий пристрій, 2 – похилий трап для свиней, 3 – пластинчастий конвеєр, 4 – майданчик для робітників, 5 – генератор установки ФЕОС, 6 – пульт управління установки ФЕОС, 7 – двополюсні вилки для електрооглушення свиней, 8 – рольганг, 9 – похилий лоток; 10 – путовий ланцюг; 11 – елеватор; 12 – конвеєр з пальцем знизу для знекровлення; 13, 21, 22, 29, 57 – майданчики для робітників; 14 – залізобетонний піддон для збору технічної крові; 15 – подвійний трап для спуску технічної крові; 16 – порожнистий ніж; 17 – стерильний бідон; 18 шпарка для бідонів; 19 – комбіновані умивальники; 20 – душ для промивання туш; 23 – рознога; 24 – одинарний ролик; 25 – конвеєр забіловки: 26 – безконвеєрна ділянка шляху; 27 – похила ділянка шляху; 28 – стопор; 30 – пісочне жорно; 31 – конвеєр, 32 – похилий конвеєр; 33 – захват для шкур; 34 – ланцюги для кріплення захватів; 35 – конвеєр фіксації туш за нижню щелепу; 36 – мездрильна машина марки ММ-2М; 37 – стіл для інспекції шкур; 38 – спуск для шкур; 39 – підвісний конвеєр; 40 – конвеєрний стіл для інспекції внутрішніх органів; 41 – крюки для навішування ліверу; 42 – спуск для кишок; 43 – спуск для ліверу; 44 – лоток для жиру; 45 –бак для жиру; 46 – лоток для конфіскатів внутрішніх органів; 47 –бак для конфіскатів внутрішніх органів, 48 – лоток для свинячих шлунків; 49 – стіл для знежирення і спорожнення свинячих шлунків: 50 – душ для промивки свинячих шлунків; 51 – грати; 52 – бункер; 53 бак для жиру з шлунків; 54 – спуск для шлунків; 55 – трубопровід для стічних вод; 56 – низькотемпературна шафа для заморожування ендокринної сировини; 58 – електропила марки ФЕП; 59 – каретка для переміщення електропили; 60 – підвісний шлях; 61 – спуск для харчової обрізі; 62 – майданчик для робочого столу відбору зрізів на тріхінеллоскопію; 64 – агрегат марки ФП1Т-НВ для дослідження зрізів; 64 – майданчик для інспектора остаточного ветеринарного огляду напівтуш; 65 – кільцевий підвісний шлях; 66 – спуск для конфіскатів обрізі; 67 – спуск для конфіскатів частин туш; 68–71 – майданчики для сухої зачистки туш; 72 – спуск для нирок; 73 – спуск для ниркового жиру; 74 – спуск для хвостів; 75 – спуск для ніжок; 76 – спуск для харчової обрізі; 77 – кільцевий підвісний шлях для голів, 78 – спуск для голів; 79 – майданчик для мокрої зачистки туш; 80 – фонтануюча щітка; 81 – металевий жолоб для збору обрізі; 82 – щит від розбризкування води; 83 – підвісні терези; 84 – комп’ютер; 85 – підвісний конвеєр для транспортування напівтуш у холодильник.

Перед витяганням внутрішніх органів проводять напіввідділення голови для підготовки до ветеринарного огляду. Голова залишається при туші до проведення повної ветсанекспертизи туші і всіх її органів. Туша під час нутровки знаходиться на підвісному конвеєрі. Шлунково-кишковий тракт після витягання укладають в деко конвеєрного столу інспекції нутрощів, а лівер навішують на крюки конвеєра інспекції. Після інспекції внутрішні органи спрямовують спусками на подальшу обробку. Свинячі шлунки знежирюють, спорожняють і промивають на окремому столі.

Ендокринну сировину заморожують в низькотемпературній шафі.

Поздовжнє розпилювання туш на дві частини проводять електропилою, підвішеною на каретці підвісного шляху, далі відбирають проби зрізів на тріхінелоскопію, експрес-аналіз зрізів проводять в агрегаті, встановленому поряд з конвеєром. При необхідності додаткового обстеження або конфіскації тушу відводять від конвеєра за допомогою кільця на підвісний шлях.

Після сухої зачистки відділяють голови і кінцівки. Голови навішують на вішала і після остаточного санітарного висновку спрямовують в субпродуктовий цех.

Мокру зачистку проводять в мийних машинах або за допомогою фонтануючих щіток.

Процес завершується тавруванням і зважуванням напівтуш на підвісних терезах. Встановлений поряд з терезами комп’ютер реєструє масу і параметри якості м’яса.

При переробці свиней із зйомкою крупона і без зйомки шкури в потоково-механізовані лінії включають додаткове устаткування, показане на рисунок 1.22.

Рисунок 1.22 – Схеми лінії забою свиней і оброблення туш:

а – із зйомкою крупона, 6 – без зйомки шкури, 1 – душовий пристрій 2 – конвеєр фіксуючий або пластинчастий, 3 – установка для електрооглушення свиней, 4 – ланцюговий елеватор, 5 – стіл для прийому туш, 6 – чан шпарильний, 7 – шкребкова машина, 8 – стіл для доочистки туш, 9 – роликовий елеватор, 10 – агрегат для зйомки шкур з крупонов, 11 – факельний пальник 12 – душ, 13 – роликовий елеватор, 14 – обпалочна піч

Свинячі туші після знекровлення, ручного видалення щетини і тампонування дихального горла спрямовують на шпарення. Шпарення проводять в конвеєризованих шпарильних машинах або в безконвеєрних шпарильних чанах з використанням в останньому випадку механізмів для опускання туш в шпарильний чан. Після видалення щетини на шкребмашині і на столі для ручного очищення туші виділяють крупон і проводять забіловку шийної частини. Туші піднімають роликовим елеватором на рейковий шлях і знімають крупон на тих же установках, що і для повної зйомки шкур. Обпалювання проводять факельними горілками з боку грудної і черевної частин і спрямовують на подальшу обробку.

При переробці свинячих туш в шкурі туші із столу ручної доочистки піднімають елеватором па підвісний шлях, обпалюють в обпалочній печі, очищають в полірувальній машині, миють і спрямовують на подальшу обробку.

 5.3 Конвеєрна лінія для переробки дрібної рогатої худоби

 Схема конвеєрної лінії забою дрібної рогатої худоби і оброблення туш з розміщенням основного технологічного устаткування показана на рис.1.23. Тварин заганяють в забійну загороду, де на задню ногу накладають пута і піднімають елеватором на конвеєрний шлях знекровлення. Після забою і знекровлення від туші відділяють голови і за допомогою пили відділяють роги. З конвеєра знекровлення туша подається на похилу ділянку шляху із стопором. Робітник проводить забіловку сухожилля вільної від пут задньої ноги і підвішує її за ахіллове сухожилля до крюка конвеєрного ланцюга. Після забіловки другої ноги її підвішують на наступний крюк конвеєра. В передні ноги вставляють розногу і переводять тушу в горизонтальне положення. Після забіловки звільняють передні ноги від розноги, надаючи туші вертикальне положення, і відділяють путовий суглоб. Шкуру, зняту із задніх ніг, фіксують ланцюгом, який надягають на палець барабана агрегату для зйомки шкур. Зйомку шкур на механічних установках проводять, не зупиняючи конвеєрної лінії. Зняті шкури інспектують на столі і спрямовують в шкуроконсервний цех.

Похожее изображение

Рисунок 1.23 – Схема конвеєрної лінії забою дрібної рогатої худоби і оброблення туш з розміщенням основного технологічного устаткування:

1 – елеватор; 2 – конвеєр знекровлення; 3, 13, 22 – майданчики для робітників; 4 – піддон для збору технічної крові; 5 – подвійний трап; 6 – комбінований умивальник; 7 – пісочне жорно; 8 – пила для обпилювання рогів; 9 – спуск для рогів; 10 – спуск для голів; 11 – похила ділянка трубчастого шляху; 12 – стопор; 14 – крюк для підвішування туші; 15 – ланцюг підвісного конвеєра; 16 – вилка передкової розноги; 17 – кільцева ділянка підвісного шляху; 18 – спуск для копит передніх ніг; 19 – палець барабана агрегату ФСБ для зйомки шкур; 20 – спуск для шкур; 21 – деко-чаша конвеєрного столу марки КИБ; 23 – спуск для жиру; 24 – спуск для кишок; 25 – спуск для ліверу; 26 – лоток для конфіскатів внутрішніх органів; 27 –бак для конфіскатів внутрішніх органів; 28 – стіл для прийому і обробки шлунків, 29 – бункер; 30 –бак для жиру з шлунків; 31 – спуск для рубців; 32 – спуск для каниги; 33 – майданчик для сухої і мокрої зачистки туш; 34 – фонтануюча щітка; 35 – металевий жолоб для збору обрізі; 36 – щит від розбризкування води; 37 – підвісна рама для туш; 38 – підвісні терези; 39 – підвісний конвеєр для транспортування туш у холодильник.

Виймання внутрішніх органів, їх розбирання і інспекцію, обробку шлунків, суху і мокру зачистку, таврування і зважування проводять за загальноприйнятою схемою. Відмінність полягає в тому, що туші дрібної рогатої худоби не розпилюють.

5.4 Лінія для забою та переробки птиці

Технологічні процеси переробки птиці включають в себе наступні операції: вилов птиці; доставку і приймання її; первинну обробку (забій і зняття оперення); напівпатрання, патрання, глибоке оброблення і повне оброблення тушок; формування та охолодження тушок; сортування, маркування, зважування, пакування тушок ; охолодження і заморожування м’яса; зберігання та реалізацію м’яса. Птицю, призначену для забою, поділяють на молодняк (курчата, курчата-бройлери, індичата, каченята, гусенята, цесарята) і дорослу (кури, індики, качки, гуси, цесарки). При вилові необережне поводження з птахом може призвести до перелому крил, ніг, крововиливів, що погіршує товарні якості тушок. Рекомендують під час вилову використовувати червоне світло. Спійману птицю поділяють за віковими групами й направляють на забій і переробку. Птицю перевозять в спеціальному контейнері, в секціях якого розміщують клітки з висуваються днищами. Птицю завантажують в контейнер зверху, при цьому всі днища, крім нижнього, висувають і по черзі засовують у міру завантаження клітин. Вивантажують птицю з контейнера шляхом почергового висування днищ, починаючи з нижнього.

Перед забоєм птицю витримують без годівлі для очищення травного тракту (дають тільки воду). Тривалість передзабійної витримки складає: для курей, індиків і цесарок 8 – 12 год, для качок і гусей – 4-8 ч. Процес переробки починається з навішування птиці на конвеєр, потім проводять анестезію (оглушення), забій, знекровлення, зняття оперення, напівпатрані , патрання, охолодження, сортування, маркування і упаковку тушок. Навішування птиці на конвеєр – операція проста, але важлива з точки зору збереження якості тушки, тому птиці дають заспокоїтися протягом 90 с. Анестезія призводить до знерухомлення птиці, розслабленню м’язів, втраті больової чутливості, що полегшує проведення подальших операцій на конвеєрі. Найбільшого поширення набуло оглушення птиці електричним струмом за допомогою спеціальних апаратів (тривалість оглушення 5-20 с). При оглушенні робота серця не припиняється, що сприяє кращому знекровлення. Птицю всіх видів вбивають не пізніше ніж через 30 с після оглушення. Розрізняють зовнішній і внутрішній способи забою. При зовнішньому односторонньому способі ножем, нижче вушної мочки, зліва направо перерізають яремну вену, гілки сонної артерії. Внутрішній спосіб забою зводиться до того, що гострі кінці ножиць вводять в ротову порожнину і під язиком в місці з’єднання яремної і мостовий вен перерізають кровоносні судини, після чого роблять укол ножицями через піднебінну щілину в передню частину мозочка.

На спеціалізованих підприємствах забій птиці проводять автоматично шляхом бокового розрізу шкіри шиї, яремної вени і сонної артерії, без пошкоджень трахеї та стравоходу. Час знекровлення для курей і цесарок становить 90-120 с, а для качок, гусей і індиків 150-180 с. Складна і трудомістка операція по зняттю пухо-перового покриття з тушок. Найбільш ефективний спосіб зняття оперення з сухопутної птиці – обробка гарячою водою (температура 52 – 55 ° С) протягом 80-120 с. Перо і пух з водоплавної птиці знімають після обробки пароповітряної сумішшю в камерах при температурі: для гусей 76-83 °С, гусенят 68-70, качок 72-75, каченят 66-72 °С. Подшпарку крил каченят проводять при температурі 58-61 °С, качок – 63-66 °С протягом 50 с, інших видів птиці – при температурі 61-65″ С протягом 50 с. Для видалення оперення застосовують стабільні машини, дискові автомати, ціклоавтомати та ін Маховий і хвостове оперення може бути видалено безпосередньо після забою та теплової обробки птиці. Для більш ретельного зняття оперення тушки завантажують в апарат якомога швидше, не допускаючи охолодження після теплової обробки. Після зняття оперення тушки подаються конвеєром до ділянки дощіпкі. При наявності волосоподібні пера тушки (курей, курчат, індичат, цесарят) обпалюють у спеціальних камерах, обладнаних газовими пальниками. Тушки водоплавної птиці, що мають пеньки і залишки пера, занурюють (2-3 рази) в воскокамеру (процес воскування). Оброблені воскомаси тушки поміщають в ємність з холодною водою (2 °С ) на 90-120 с.

Підготовлені тушки направляють на напівпатрані, повне патрання і глибоку переробку. Напівпатрані проводять, як правило, вручну. Розрізають стінку черевної порожнини в напрямку від клоаки до кілю грудної кістки, видаляють кишечник і яйцепровід. Потім напівпатрані тушки подаються в більной-очисні машини. У напівпатрані тушок порожнину рота і дзьоба повинна бути очищена від корму і крові, ноги від забруднень, наростів і наминів. Оброблені таким чином тушки направляють на формування, охолодження, пакування і кулінарну переробку. Всі сучасні підприємства проводять повне патрання тушок. При цьому способі збільшується збір вторинних продуктів переробки, які можна використовувати для виготовлення харчової та кормової продукції. Наприклад, з печінки, серця, шлунка і шиї виробляють напівфабрикати, консерви, кулінарні вироби. Голови і шиї можна використовувати для супових наборів. Патрання тушок починається з відділення голови. Її відділяють автоматично між 2-м і 3-м шийним хребцем. Виймають трахею і стравохід. Ноги відокремлюють по заплюсневий суглоб або нижче його, але не більше ніж на 20 мм. Далі вирізують клоаку і роблять поздовжній розріз черевної порожнини. Внутрішні органи (серце, печінка, легені, м’язовий шлунок, кишечник, зоб) витягують і залишають висячими з боку спини тушок для проведення ветеринарно-санітарної експертизи. У першу чергу відокремлюють серце, потім печінку, попередньо видаливши жовчний міхур з протоками, не допускаючи його пошкодження. М’язовий шлунок очищають від вмісту і знімають з нього жир.

Після потрошіння тушки охолоджують, що сприяє кращому дозріванню м’яса, запобігання мікробіологічних і ферментативних процесів. Охолоджують тушки холодною водою (температура до 1 ° С) у спеціальних охолоджувачах протягом 25 хв. Охолоджують також і субпродукти, після чого їх упаковують в пакети і вкладають в патрання тушки або ж готують окремо для реалізації або додаткової переробки. Після охолодження тушки і субпродукти направляють на сортування, маркування, зважування і упаковку. Сортують тушки по виду, віку, вгодованості і якості обробки на дві категорії. Маркують тушки електроклеймом або наклеюють етикетки. Клеймо (цифра I – перша категорія, цифра II – друга категорія) наносять на зовнішню поверхню гомілки однієї ноги. Паперову етикетку рожевого (тушки I категорії) або зеленого (тушки II категорії) кольору наклеюють на ногу тушки напівпатрані нижче заплюсневого суглоба. Тушки не таврують, якщо їх укладають у пакети з полімерної плівки. На пакеті вказують: підприємство-виробник, його товарний знак; вид птиці, категорію; спосіб обробки; штамп зі словом «Ветосмотр»; чинний стандарт.
Не допускають до реалізації в торговельній мережі та мережі громадського харчування, а використовують для промислової переробки наступні тушки: не відповідають вимогам II категорії, з викривленням спини і грудної кістки, з подряпинами на спині, заморожені більше 1 разу, мають темну пігментацію (крім індичок тушок і цесарок). Тушки старих півнів, відповідні I категорії, але мають шпори довжиною 15 мм, відносять до II категорії.

Залежно від температури в товщі грудних м’язів тушки підрозділяють на остиглі (температура не вище 25 °С), охолоджені (температура від 0 до 4 °С) і морожені (температура не вище -8 °С). Тушки упаковують в пакети з термоусадочной плівки, вакуумируют на вакуум-пакувальної машини і зважують. Потім тушки, що згруповано за видами птиці, масі, категорії вгодованості і способу обробки, укладають в дерев’яні або пластикові ящики, коробки з гофрованого картону або тару з нержавіючого металу. Маса брутто ящика не повинна перевищувати: дерев’яного – 30 кг, картонного – 15, полімерного – 20 кг. На роздрібних торговельних підприємствах птицю необхідно зберігати в окремих холодильниках або разом з іншими харчовими продуктами, які вимагають однакового температурного режиму і не видають сторонніх запахів. Для поточного продажу в торговельній мережі використовують холодильне обладнання (охолоджувальні прилавки, вітрини та ін.) Зберігають таке м’ясо в магазинах не більше 6 діб. Тушки птиці охолоджують наступними способами: повітряним, контактним і комбінованим.

При охолодженні повітряним способом тушки поміщають у камери з низькою температурою, де хладагентом служить повітря. При охолодженні цим способом неминучі втрати маси м’яса, так як знижується вологість м’яса і настає його усихання. При контактному способі для охолодження тушок використовують водно-льодову суміш або крижану воду. Цей спосіб більш ефективний, так як охолодження тушок відбувається швидше. При цьому поверхня тушки набуває білого кольору, що обумовлює її гарний товарний вигляд. Температура охолоджуючої (крижаний) води повинна бути не вище 2 °С, час охолодження від 30-45 хв до 2 год залежно від типу обладнання. Тушки охолоджують до тих пір, поки температура в товщі м’язів буде не вище 4 °С. При охолодженні тушок у воді втрати маси виключаються й усушки м’яса не відбувається. При комбінованому способі охолодження тушки спочатку занурюють в крижану воду (температурою 2 °С), а потім обдувають холодним повітрям (температура -3 °С). Відмінностей в якості м’яса птиці, охолодженого у водно-льодовій суміші, холодною водою і холодним повітрям не виявлено.

Для тривалого зберігання або транспортування на великі відстані м’ясо птиці заморожують. Під час заморожування в м’ясі птиці утворюються крижані кристали, що розташовуються між м’язовими волокнами або всередині їх. Розміри, кількість і розташування кристалів льоду в м’язовій тканині залежать від способу заморожування і біологічного стану тканин до заморожування. У повітряному середовищі м’ясо птиці заморожують у морозильних камерах при температурі – 18 °С і нижче. Тривалість процесу залежить від маси і вгодованості птиці, температури всередині камери і швидкості руху повітря. Процес заморожування закінчується тоді, коли температура в толше м’язової тканини тушки досягає -8 °С. Заморожування тушок птиці в охолоджуючих рідинах – один з найбільш раціональних способів. У цьому випадку продукт вступає в безпосередній контакт з охолоджувальною рідиною, завдяки чому прискорюється процес заморожування. В Як охолоджуючих рідин використовують розчини хлориду натрію, хлориду кальцію, етиленгліколю та пропіленгліко-ля. Найбільш поширені установки із застосуванням хлориду кальцію і пропіленгліколю. Заморожування продуктів у зріджених газах протікає з максимальною швидкістю. Так, зниження температури з -20 до -40 °С відбувається за 4-5 хв. Крім того, при швидкому заморожуванні поліпшується якість зберігається м’яса.

Охолоджене м’ясо птиці зберігають при температурі від 0 до 2 °С і відносній вологості повітря 80-85% не більше 5 діб з дня вироблення. Для збільшення терміну зберігання охолодженої птиці необхідно підтримувати температуру, як можна більш близьку до нуля. При такій температурі тушки можна зберігати протягом 13 діб. При зберіганні мороженої птиці необхідно підтримувати температуру в камерах холодильника не вище -12 °С і відносну вологість 85-95%. Охолоджене та морожене м’ясо птиці перевозять на невеликі відстані спеціальним транспортом – авторефрижераторами, які мають ізольовані кузова з машинним охолодженням. По залізницях м’ясо птиці перевозять в ізотермічних рефрижераторних вагонах. У холодильниках швидкопсувні вантажі розвантажують і негайно направляють до камери схову. Вітчизняний і зарубіжний досвід свідчать про те, що найбільший економічний ефект досягається лише при глибокій обробленні тушок птиці. Так, за даними Науково-дослідного інституту птіцеперерабативающей промисловості, при випуску обпатраних тушок економічна ефективність збільшується на 15%, при випуску порційних частин тушки – на 17, при випуску філе – на 26% порівняно з напівпатрані. Ще більш висока ефективність відмічена при виробництві консервів, сосисок, ковбас, шинки за рахунок використання м’яса механічного обвалювання (ММО), одержуваного від переробки деяких малоцінних частин тушок, після оброблення їх на напівфабрикати.

При виробництві фасованого м’яса тушки механічним способом поділяють на 2 або 4 частини вздовж хребта і по лінії х кіля грудної кістки. Потім кожну напівтушках поділяють навпіл по лінії, що проходить посередині довжини тушки перпендикулярно хребту, між кінцем лопатки і тазостегновим суглобом. Порції м’яса птиці, укладені в поліетиленові пакунки запечатують термозварювання або склеюють липкою стрічкою. На лицьовій стороні пакета або на етикетці повинні бути вказані назва підприємства, його товарний знак, найменування виробу (із зазначенням виду м’яса птиці), категорія вгодованості, маса порції, дата і година вироблення, чинний стандарт. Транспортують фасоване м’ясо птиці в умовах, що забезпечують збереження його якості. Термін зберігання і реалізації фасованого м’яса птиці при температурі не вище 6 °С не повинен перевищувати 36 год з часу закінчення технологічного процесу. Граничний термін зберігання фасованого м’яса птиці при температурі не вище -5 °С не більше 6 діб. Більш прогресивна технологія повної оброблення тушок. Для цього в основному використовують обладнання фірм« Сторк »і« Мейн »(Нідерланди) і« Лінко »(Данія) . На цьому обладнанні отримують наступний асортимент напівфабрикатів та готових продуктів.

Напівфабрикати натуральні: філе велика – велика грудна м’яз зі шкірою; філе мале – малий грудний м’яз з сухожиллям; гомілка – частина тушки, що складається з великої гомілкової та малої гомілкової кісток з прилеглими до них м’язами та шкірою; стегно – частина тушки, що складається зі стегнової кістки з прилеглими до неї м’язами та шкірою; крильце (плечова частина) – частина тушки, що складається з плечової кістки з прилеглими до неї м’язами та шкірою; крильце (ліктьова частина) – частина тушки, що складається з ліктьової і променевої кісток з прилеглими до них м’язами і шкірою; крильце (ціле) – передня кінцівка тушки, відокремлена по плечовий суглоб; м’ясо стегна кускове – м’язи стегна без шкіри; набір для перших обідніх страв – спинно-лопаткова і попереково-крижовий частини тушки.
Напівфабрикати натуральні паніровані: філе велика – велика грудна м’яз без шкіри; крильце (плечова частина); крильце (ліктьова частина). Напівфабрикати рублені паніровані: фрикадельки курячі; палички курячі; шніцель курячий; ніжка куряча.
Готові продукти: смажені вироби, тушки запечені і копчено-запечені. Ковбаси варені, напівкопчені, варено-копчені, сосиски, пельмені, паштет та ін

З м’яса птиці виготовляють найрізноманітніші консерви (курка у власному соку, качка у власному соку, індичка у власному соку, курка в білому соусі, курчата для дитячого і дієтичного харчування, паштет курячий, філе куряче в желе, рагу куряче в желе, філе куряче з рисом, чахохбілі з курей, м’ясо гусяче з гречаною кашею, паштет із гусячої печінки та ін.) Велике значення мають м’ясні консерви для дітей, приготовлені з екологічно чистої продукції. Виробництво консервів включає в себе ряд операцій: обробку сировини, підготовку круп, овочів, спецій, їх теплову обробку; фасування консервних банок; контрольне зважування заповнених банок; закачування консервних банок, їх маркування, стерилізацію, перевірку на герметичність; сортування, етикет-вання і мастило банок, укладання їх у тару; маркування тари; зберігання консервів.

 5.5 Універсальні конвеєрні і потоково-механізовані лінії

Для механізації технологічних процесів в цеху первинної переробки худоби на підприємствах невеликої потужності економічно доцільно застосовувати універсальні конвеєри для переробки двох (свині і дрібна рогата худоба) або трьох видів худоби. На ділянці знекровлення такі конвеєри оснащені двома паралельними шляхами: рейковим – для пересування путового троллея з тушами великої рогатої худоби; трубчастим – для переміщення путових крюків з тушами свиней і дрібної рогатої худоби.

Після знекровлення туші великої рогатої худоби з конвеєра знекровлення переміщають на конвеєр оброблення за допомогою похилої ділянки підвісного рейкового шляху. Туші дрібної рогатої худоби за допомогою ланцюгового елеватора опускають з трубчастого підвісного шляху на низьку ділянку, де вони навішуються на крюки конвеєра оброблення і зачистки туш.

Конвеєр складається із рейкового підвісного шляху для транспортування на роликах туш великої рогатої худоби, свиней і конвеєрного ланцюга з пальцями знизу для переміщення роликових візків і ланцюгів з крюками для навішування туш дрібної рогатої худоби. Інспекція нутрощів всіх видів тварин проводиться на одному пластинчастому конвеєрному столі.

1 Comments

  1. Thanks for the tips about credit repair on this blog. Things i would advice people would be to give up the actual mentality that they’ll buy right now and pay out later. Like a society all of us tend to do that for many things. This includes holidays, furniture, as well as items we would like. However, you have to separate your own wants from all the needs. When you are working to improve your credit rating score make some sacrifices. For example you are able to shop online to save money or you can turn to second hand shops instead of costly department stores with regard to clothing.

  2. I’m not sure where you are getting your info, but good topic.
    I needs to spend some time learning much more or understanding
    more. Thanks for fantastic info I was looking for this info
    for my mission.

  3. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

  4. Thanks for your personal marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you can be a great author. I will make sure to bookmark your blog and will often come back later on. I want to encourage that you continue your great job, have a nice afternoon!|

  5. Thank you a lot for giving everyone an exceptionally remarkable chance to read articles and blog posts from this site. It’s always so useful plus full of a great time for me and my office fellow workers to visit your site at least thrice in a week to study the latest items you have got. And definitely, I’m usually astounded concerning the extraordinary creative concepts you give. Selected 1 areas in this article are in truth the most suitable I have had.

  6. Действующее вещество Сиалиса для мужчин, тадалафил (tadalafil), имеет те же свойства, что и остальные препараты группы ИФДЭ-5. Но при этом у него есть и свои особенности. Действие Сиалиса мягкое, начинается очень быстро и продолжается долго. По этому показателю тадалафил опережает все остальные препараты своей лекарственной группыю https://star-wiki.win/index.php/Отзывы_о_виагре_и_сиалисе Dnepr.com Другими потенциальными корректорами ЭД являются агонисты меланокортиновых рецепторов (меланотан). Большой интерес вызывают работы в области генной терапии ЭД и изучение сосудистого эндотелиального фактора роста. Выявление молекулярно-генетических причин возникновения ЭД и разработка новых высокоэффективных и безопасных лекарственных средств — предмет дальнейших исследований в этой области. На пятом месте среди лучших средств для потенции мужчин (рейтинг лекарственных средств) находится Визарсин, действующим компонентом которого является силденафил (ингибитор ФДЭ-5).

  7. Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, would test this… IE still is the market leader and a huge portion of people will miss your excellent writing due to this problem.

  8. I’ve recently started a website, the info you offer on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. “Men must be taught as if you taught them not, And things unknown proposed as things forgot.” by Alexander Pope.

  9. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

  10. Thank you a lot for giving everyone an extraordinarily terrific opportunity to check tips from this web site. It is always so beneficial plus stuffed with a great time for me and my office acquaintances to visit your web site at a minimum 3 times per week to see the new things you have. Of course, I am just usually contented concerning the effective creative concepts you give. Certain 3 tips on this page are rather the most efficient we have ever had.

  11. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog is in the very same area of interest as yours and my users would truly benefit from some of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Thanks a lot!

  12. Hey very nice site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful information here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  13. You actually make it appear so easy together with your presentation however I find this topic to be really something which I feel I’d by no means understand. It sort of feels too complex and extremely huge for me. I’m having a look forward on your subsequent publish, I will try to get the hold of it!

  14. There are actually loads of particulars like that to take into consideration. That may be a nice level to convey up. I supply the thoughts above as normal inspiration however clearly there are questions just like the one you bring up the place a very powerful thing will be working in trustworthy good faith. I don?t know if greatest practices have emerged round things like that, but I am positive that your job is clearly recognized as a good game. Both boys and girls really feel the influence of only a second’s pleasure, for the rest of their lives.

  15. Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful blog!

  16. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

  17. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

  18. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to seek out any person with some original ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is something that’s needed on the web, somebody with slightly originality. helpful job for bringing one thing new to the web!

  19. I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  20. Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the problem resolved soon. Cheers

  21. I¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Reading this information So i am satisfied to show that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot definitely will make sure to do not omit this site and provides it a glance on a relentless basis.

  22. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be what precisely I’m looking for. Would you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a few of the subjects you write regarding here. Again, awesome weblog!

  23. Admiring the time and energy you put into your blog and in depth information you present. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

  24. Hi there I am so happy I found your webpage, I really found you by accident, while I was looking on Digg for something else, Regardless I am here now and would just like to say thank you for a fantastic post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great job.

  25. Greetings from Colorado! I’m bored at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful blog!

  26. Great V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

  27. The following time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I do know it was my choice to learn, but I really thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you could possibly repair should you werent too busy looking for attention.

  28. I was just searching for this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative websites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

  29. Thanks a lot for giving everyone such a special opportunity to check tips from this website. It is always very pleasurable and packed with fun for me and my office mates to visit your blog the equivalent of thrice weekly to read through the latest items you will have. Of course, I am also usually impressed for the good creative concepts you give. Certain 2 tips on this page are completely the most beneficial I have ever had.

  30. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless think of if you added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this site could definitely be one of the most beneficial in its field. Wonderful blog!

  31. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there.

  32. Please let me know if you’re looking for a author for your site. You have some really good posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Regards!

  33. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  34. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  35. I enjoy you because of every one of your hard work on this blog. My aunt delights in participating in investigation and it’s simple to grasp why. A lot of people hear all regarding the dynamic way you convey important tips through the website and as well as cause response from others on that subject matter so our favorite daughter is without a doubt starting to learn a whole lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. You’re performing a really good job.

  36. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this excellent blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this blog with my Facebook group. Talk soon!

  37. You enter the website of your favorite casino, tips to win at the casino the game is just too damn entertaining and it’s definitely worth a shot if you haven’t tried it out already. It has over 100 games.now i dont have to worry of getting bored, Microgaming. Of course, Playtech. There may be credit card deposit fees associated which is the biggest disadvantage, Evolution Gaming. This is a great way to let people support you if they enjoy watching you play, BetSoft,. Read more about the Justice Department and online gambling at Casino.org, which looks like an update of their Energoonz. Some top Paysafecard casino sites that we recommend are 888 and Casino.com. For UK players, some great casinos that accept Paysafecard are LeoVegas, PlayOJO and Mr. Green. Check out our list of trusted operators above for more quality, safe picks to gamble at. https://numbermusicrevolution.com/community/profile/dulcieerickson5/ There is more! If you want to see everything you need to know about Paysafecard, take a look at Chipy’s Paysafecard tutorials Youtube playlist! Another game that punters can enjoy on their iPhones or Android devices is Magic Monk Rasputin. This is a historical drama that unveils some mysteries from the past. This is one of the most advanced video slots in Merkur’s catalogue. It shows off dark and gloomy colors that boost the overall mysterious vibe of the gameplay. Enjoy the discovery on a 3×3 reel grid with a total of 5 paylines. Have a trip to the 20th-century Russia with this 96.20% game. This Merkur slot machine went live in 2012 as a unique approach to the Terminator theme. It landed at every Merkur online casino free as a 5×3 reel grid with 5 lines to play on. As this is a low volatility game, you can expect frequent wins. Naturally, they will not be chunky, hefty prizes, but at least they come often. The highest-paying symbols are the big number seven, the bell and watermelons. Other fruits find their places on the reels as well.

  38. Thanks for another great article. Where else could anyone get that kind of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such info.

  39. I’m extremely inspired together with your writing abilities as smartly as with the format in your blog. Is this a paid topic or did you customize it your self? Either way keep up the nice high quality writing, it’s uncommon to see a nice weblog like this one these days..

  40. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.

  41. You really make it seem really easy along with your presentation however I to find this topic to be actually one thing which I feel I’d never understand. It kind of feels too complex and very wide for me. I’m having a look ahead on your next publish, I will try to get the cling of it!

  42. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to seek out someone with some authentic thoughts on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is something that’s wanted on the web, someone with just a little originality. helpful job for bringing one thing new to the web!

  43. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Cheers!

  44. naturally like your website however you need to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the truth on the other hand I will definitely come back again.

  45. Terrific paintings! This is the type of info that are meant to be shared across the web. Shame on the seek engines for no longer positioning this put up upper! Come on over and visit my web site . Thank you =)

  46. Great V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

  47. Whats up this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

  48. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is actually frustrating. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

  49. Good website! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

  50. I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for beginners. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

  51. The next time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I know it was my choice to learn, but I actually thought youd have something attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you can repair in the event you werent too busy in search of attention.

  52. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price? Kudos, I appreciate it!

  53. I¦ll immediately clutch your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly let me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

  54. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Studying this information So i¦m happy to show that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I came upon just what I needed. I most definitely will make sure to don¦t omit this web site and give it a glance on a relentless basis.

  55. Wonderful blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Cheers!

  56. Just wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply cool and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

  57. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is excellent blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

  58. I wish to express thanks to this writer for rescuing me from this particular crisis. After researching through the internet and meeting advice which are not powerful, I believed my entire life was over. Living devoid of the strategies to the issues you have solved by way of your good blog post is a serious case, and those that could have in a negative way affected my career if I hadn’t discovered the blog. Your primary natural talent and kindness in dealing with all things was valuable. I am not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a step like this. I can also now relish my future. Thanks for your time so much for the reliable and result oriented help. I will not hesitate to suggest your web site to any person who would like guidelines on this problem.

  59. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

  60. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  61. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i’m happy to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered just what I needed. I most certainly will make sure to do not forget this website and give it a glance regularly.

  62. What i don’t realize is in truth how you’re now not really much more neatly-appreciated than you might be now. You are so intelligent. You already know therefore considerably on the subject of this topic, made me individually consider it from numerous numerous angles. Its like men and women don’t seem to be interested until it¦s one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs nice. Always maintain it up!

  63. You actually make it appear really easy along with your presentation but I find this matter to be actually something which I feel I would by no means understand. It sort of feels too complicated and very wide for me. I’m taking a look ahead to your subsequent put up, I will attempt to get the hold of it!

  64. I feel this is one of the so much important information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few normal things, The web site taste is wonderful, the articles is really nice : D. Good process, cheers

  65. My wife and i were really happy that Peter managed to finish up his preliminary research with the precious recommendations he gained out of your web site. It’s not at all simplistic just to continually be giving freely procedures that others may have been making money from. And we also figure out we’ve got you to be grateful to for that. The entire explanations you made, the straightforward web site navigation, the relationships you assist to create – it’s many excellent, and it’s really making our son and us reckon that the article is thrilling, and that’s unbelievably pressing. Many thanks for everything!

  66. Nice post. I learn something more difficult on totally different blogs everyday. It will all the time be stimulating to read content material from other writers and follow a bit one thing from their store. I’d want to use some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link on your internet blog. Thanks for sharing.

  67. I just like the helpful information you supply on your articles. I’ll bookmark your weblog and test again here frequently. I’m somewhat sure I’ll be informed many new stuff proper right here! Best of luck for the following!

  68. I and also my pals were analyzing the best secrets and techniques from the blog and so then I got an awful suspicion I had not expressed respect to you for those tips. Most of the men had been for that reason joyful to learn all of them and have now clearly been having fun with them. I appreciate you for genuinely so accommodating and also for utilizing variety of excellent areas millions of individuals are really wanting to know about. My very own sincere regret for not expressing appreciation to sooner.

  69. What i do not understood is actually how you’re not actually much more well-liked than you might be now. You’re so intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, made me personally consider it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs excellent. Always maintain it up!

  70. Howdy! I could have sworn I’ve visited this web site before but after looking at
    some of the articles I realized it’s new to me.
    Anyhow, I’m certainly delighted I came across it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

  71. Hello there! This blog post could not be written much better!
    Looking at this post reminds me of my previous roommate!
    He always kept preaching about this. I most certainly will forward this
    information to him. Fairly certain he will have a good read.

    Many thanks for sharing!

  72. Greetings from Florida! I’m bored to death at work so I decided to
    browse your site on my iphone during lunch break.
    I really like the info you present here and can’t wait to
    take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my mobile ..
    I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, amazing site!

    my site :: Dream Lift Skin Serum

  73. Wonderful beat ! I wish to apprentice even as you amend your site, how could i subscribe for a weblog site? The account aided me a acceptable deal. I were a little bit familiar of this your broadcast offered bright clear concept

  74. Great blog here! Also your site so much up very fast! What web host are you the use
    of? Can I am getting your associate hyperlink to your host?
    I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

    Check out my web-site … Cecil

  75. I do enjoy the manner in which you have presented this challenge plus it really does offer me some fodder for consideration. On the other hand, because of everything that I have observed, I only trust as other commentary pack on that individuals remain on issue and don’t embark on a soap box of the news of the day. Anyway, thank you for this outstanding piece and though I do not necessarily go along with it in totality, I respect your viewpoint.

  76. It is the best time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I may I wish to counsel you some interesting issues or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to learn even more issues about it!

  77. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

  78. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  79. Only wanna input on few general things, The website style and design is perfect, the written content is rattling superb. “To establish oneself in the world, one has to do all one can to appear established.” by Francois de La Rochefoucauld.

  80. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

  81. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

  82. I was recommended this web site by means of my cousin. I am now not sure whether or not this submit is written by means of him as nobody else recognise such specified approximately my trouble. You are incredible! Thank you!

  83. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to seek out any person with some original ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is something that’s wanted on the internet, someone with a bit originality. useful job for bringing one thing new to the web!

  84. Thanks for some other informative web site. Where else may I am getting that kind of information written in such an ideal approach? I have a mission that I am simply now running on, and I’ve been at the look out for such information.

  85. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

  86. I was just looking for this info for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

  87. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

  88. There are definitely lots of particulars like that to take into consideration. That may be a nice level to deliver up. I supply the thoughts above as general inspiration however clearly there are questions like the one you convey up the place the most important thing shall be working in trustworthy good faith. I don?t know if best practices have emerged around issues like that, however I’m positive that your job is clearly recognized as a good game. Each girls and boys feel the influence of only a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

  89. There are certainly a variety of particulars like that to take into consideration. That could be a great point to bring up. I supply the ideas above as common inspiration however clearly there are questions like the one you carry up the place an important thing will likely be working in sincere good faith. I don?t know if finest practices have emerged around things like that, but I am positive that your job is clearly recognized as a fair game. Each boys and girls really feel the impact of only a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

  90. I loved up to you will receive performed proper here. The caricature is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be handing over the following. unwell certainly come further earlier again as precisely the same nearly very steadily inside case you shield this hike.

  91. I will immediately take hold of your rss feed as I can’t in finding your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me understand in order that I could subscribe. Thanks.

  92. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a appropriate deal. I were tiny bit acquainted of this your broadcast offered vivid transparent idea

  93. I am really inspired with your writing talents and also with the structure for your weblog. Is that this a paid subject matter or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent high quality writing, it’s rare to peer a nice weblog like this one nowadays..

  94. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

  95. Almost all of whatever you claim happens to be astonishingly appropriate and it makes me ponder why I had not looked at this with this light before. This particular piece really did switch the light on for me as far as this particular issue goes. However at this time there is actually one particular position I am not necessarily too comfy with and while I try to reconcile that with the main theme of the position, permit me see just what all the rest of your visitors have to point out.Nicely done.

  96. เกิดเหตุสลด ยิงตายยกครัว 4 ศพ คนร้ายหนีไปยิงตัวตายที่สำนักสงฆ์ รวมดับ 5 ศพ พี่สาวผู้ก่อเหตุเผยปม แย่งน้ำเข้าพื้นที่นา ทะเลาะหนักถึงขั้นขึ้นโรงพัก

    ผู้สื่อข่าวรายงานว่า เมื่อเวลาประมาณ 12.00 น. วันนี้ (2 ก.ค.) เจ้าหน้าที่ตำรวจ สภ.อำเภอเกษตรสมบูรณ์ รับแจ้งมีเหตุยิงกันตาย 4 ศพ ก่อนผู้ก่อเหตุหลบหนีมาที่สำนักสงฆ์ปฏิบัติธรรมหลวงปู่สำเร็จรุน บ้านจมื่น ตำบลบ้านเดื่อ อำเภอเกษตรสมบูรณ์ จังหวัดชัยภูมิ เจ้าหน้าที่จึงรุดมาตรวจที่สำนักสงฆ์ปฏิบัติธรรมดังกล่าวพบผู้ก่อเหตุยิงตัวเองเสียชีวิตแล้ว

  97. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It would at all times be stimulating to learn content material from other writers and observe a bit of something from their store. I’d prefer to use some with the content on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll provide you with a link in your web blog. Thanks for sharing.

  98. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any solutions to help protect against content from being ripped off? I’d really appreciate it.

  99. Great blog you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of community where I can get feed-back from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Bless you!

  100. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog. An excellent read. I will certainly be back.

  101. Hello! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

  102. You really make it appear really easy together with your presentation however I find this topic to be really one thing that I feel I would by no means understand. It sort of feels too complex and extremely large for me. I am looking forward to your subsequent put up, I will attempt to get the cling of it!

  103. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  104. Thanks for all of the work on this blog. My niece really likes making time for research and it is easy to understand why. We learn all concerning the dynamic form you produce priceless guides through the web site and in addition inspire contribution from website visitors on this matter while our own princess is without question becoming educated a lot of things. Take advantage of the rest of the year. You are carrying out a superb job.

  105. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

  106. Howdy! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Many thanks

  107. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to find somebody with some authentic ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is something that’s wanted on the net, someone with just a little originality. useful job for bringing something new to the internet!