Передмова

Загорко Н.П., Петриченко С.В.  ПОТОКОВО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ЛІНІЇ ТА М’ЯСОПЕРЕРОБНІ ПІДПРИЄМСТВА, оn-line підручник / Кафедра ОПХВ імені проф. Ф.Ю.Ялпачика, 2018 р.

Сучасні умови господарювання вітчизняних підприємств: непрогнозовано високий рівень інфляції, підвищення цін на сировину та матеріально-технічні ресурси, зниження купівельної спроможності, політична нестабільність України загострюють боротьбу виробників за ринки збуту. Зазначені тенденції є характерними і для м’ясопереробної галузі.

Виробництво м’яса та його перероблення є стратегічно важливими для України галузями національної економіки, ступінь розвитку яких не тільки визначає рівень продовольчої безпеки країни, але й впливає на здоров’я та працездатність населення. Крім того, дану галузь слід розглядати як потенційне джерело зміцнення позицій України на зовнішніх ринках. Проте, стрімкий занепад вітчизняного тваринництва за два останні десятиліття призвів до його глибокої кризи, що супроводжувалася постійним та стабільним скороченням поголів’я тварин, зниженням рівня ефективності виробництва та отриманням значних збитків. Очевидно, що за таких умов суттєвих змін зазнала і м’ясопереробна галузь, яка сьогодні почала поступово відроджуватися.

Неефективне функціонування ринку м’яса стало особливо помітним в умовах зростання в останні роки реальних доходів населення, яке зумовило зростання попиту на м’ясопродукти. Зростання цін зумовлено відставанням обсягів пропозиції від зростаючого попиту, високою собівартістю продукції внаслідок застосування недосконалих технологій її виробництва, недоліками в організації системи просування цієї продукції до кінцевого споживача. Наразі зменшення доходів окремих категорій населення та їх купівельної спроможності призвели до зниження рівня споживання м’ясопродуктів. Збільшення цін на м’ясну продукцію спричинене певними факторами, серед яких – відокремленість між підприємствами з вирощування худоби і переробними підприємствами. У цих умовах м’ясопереробна галузь повинна виконувати не лише економічну, а й соціальну функцію із забезпечення населення достатньою кількістю якісної продукції різної цінової категорії. Вітчизняні м’ясопереробні підприємства та виробники продукції тваринництва повинні налагоджувати взаємовигідні зв’язки.

М’ясна промисловість – галузь харчової промисловості, яка переробляє худобу. Підприємства промисловості виконують заготівлю та забій худоби, птахів, кроликів, виробляючи м’ясо, м’ясні консерви, ковбасні вироби, напівфабрикати (котлети пельмені, кулінарні вироби). Сегмент м’ясної переробки займає достатньо велику нішу у харчовій промисловості України, поступаючись за обсягами реалізованої продукції лише секторам молочного виробництва та виробництва напоїв.

Особливість розвитку економічних відносин м’ясної галузі характеризується тим, що створення вартості м’ясних продуктів починається у сільськогосподарському виробництві з формування кормової бази для тваринництва та вирощування худоби і закінчується реалізацією готової продукції підприємствами торгівлі. Економічні відносини у ланцюжку “сільськогосподарські товаровиробники – переробні підприємства – торгівля” існують у динамічному аспекті, а тому є необхідність їх постійного і комплексного дослідження у розрізі аграрних, виробничих і загальних економічних відносин.

Розвиток вітчизняної м’ясопереробної галузі вимагає виявлення потенційних джерел збільшення результативності переробки м’яса. Одним із шляхів отримання такої інформації є групування регіонів України залежно від умов та результатів діяльності м’ясопереробних підприємств та виділення особливостей найбільш ефективних й результативних із них. Проблема вітчизняних виробників полягає не тільки в значному імпорті м’ясної продукції. При умові державної підтримки, наприклад, при практичній реалізації певних державних програм із підтримки вітчизняного виробника, щодо м’ясопереробної галузі, можна було говорити не тільки про зменшення великих обсягів імпорту м’яса, а й про значне збільшення обсягів експорту продукції м’ясопереробної галузі в інші країни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*