9. Санітарне оброблення технологічного обладнання

9.1. Санітарне оброблення підіймально-транспортного обладнання
9.2. Санітарне оброблення обладнання для забою птиці та худоби й оброблення туш
9.3. Санітарне оброблення обладнання для механічного оброблення, перемішування і засолювання
9.4 Санітарне оброблення обладнання для подрібнення
9.5. Санітарне оброблення обладнання для формування
9.6. Санітарне оброблення теплового обладнання
9.7. Санітарне оброблення потокових ліній
9.8. Вимоги безпеки, при проведенні санітарного оброблення обладнання й особиста гігієна працівників підприємств

Санітарне оброблення обладнання передбачає обполіскування його водою для видалення залишків продукту; промивання мийними засобами; дезінфекцію внутрішніх поверхонь обладнання; обполіскування водою для видалення залишків хімічних, мийних і дезінфікуючих засобів.

У разі зупинення більше ніж на 2 години машин, що безпосередньо контактують з харчовою сировиною, їх відразу промивають теплою водою для видалення залишків сировини. Щодня після закінчення роботи кожної зміни технологічне обладнання миють мийними засобами у такому порядку: розбирання, ретельне механічне очищення, промивання теплою водою, знежирення і заключне промивання гарячою водою.

Миття і профілактичну дезінфекцію технологічного обладнання, інвентарю здійснюють систематично відповідно до затвердженого графіка під контролем відділу перевірки якості і виробничої санітарної служби підприємства.

Під час прибирання приміщень миття обладнання, а також дезінфекцію виконує спеціально призначений для цього персонал: цехові прибиральниці, мийниці спеціального устаткування, дезінфектори і робітники виробничих цехів після попереднього інструктажу.

Інвентар, хімікати, матеріали, що дезінфікують засоби, слід зберігати в спеціально відведеному приміщенні, що замикається. Концентровані луги як сильнодіючі речовини потрібно зберігати в особливих складах чи шафах із замком.

Для миття і дезінфекції на підприємствах м’ясної промисловості застосовують такі засоби:

– мийні: мило господарське, тринатрійфосфат, кальциновану соду, їдкий натр, каспос і синтетичні мийні речовини, дозволені Міністерством охорони здоров’я України для застосування в м’ясній промисловості;

– мийно-дезінфекційні: їдкий натр, каспос, демп, метасилікат натрію і деякі композиції;

дезінфекційні: хлорне вапно, гіпохлорид, хлорамін Б, їдкий натр, формальдегід, каспос,  негашене вапно, пероксид водню та ін.

Після миття і дезінфекції обладнання ретельно обполіскують водою до повного видалення мийних і дезінфекційних засобів (контроль за фенолфталеїном чи лакмусовим папірцем і відсутністю запаху).

Профілактичній дезінфекції має передувати очищення обладнання і приміщень від залишків сировини. Очищення у сировинних цехах проводять теплою водою, яку потім спускають у каналізацію тільки через жировловлювачі. Після очищення оброблювані об’єкти миють і знежирюють.

На підприємствах, де немає централізованої системи приготування і подавання трубопроводами розчинів для дезінфекції, розчин наносять на поверхню технологічного обладнання, підлог, стін розпорошенням з дезінфекційних установок Р3-ФДМ, УДП-М, мийної установки ЦКБ-1112, електронасосів, фарбо- чи гідропультів.

Профілактичну дезінфекцію хімічними розчинами у виробничих цехах виконують тільки після повного видалення з них харчової сировини і готової продукції.

На тих ділянках, де це є можливим, для дезінфекції слід використовувати насичену пару чи пару під тиском. Ручний інструмент (мусати, ножі і ножиці, сікачі тощо) знезаражують у стерилізаторах, виготовлених спеціально для цих цілей і встановлюваних у технологічних цехах. Знезаражування тари проводять у спеціально обладнаних камерах. Тривалість знезаражування залежить від температури і тиску (50…60 хв. при 100 °С, 30…40  хв. при 101… 111 °С й тиску 0,05 МПа і 15…20 хв. при 118…120 °С і тиску 0,1 МПа).

 9.1. Санітарне оброблення підіймально-транспортного обладнання

Транспортні засоби для перевезення м’яса і м’ясопродуктів щодня після закінчення роботи очищають від харчових залишків щітками і мітелками, промивають гарячою водою зі шланга і дезінфікують зрошенням 2%-м розчином їдкого натру чи лугу, освітленим розчином хлорного вапна, що містить 1…2 % активного хлору, чи 0,1%-м розчином дихлорізоціанурату натрію.

Для одночасних миття і профілактичної дезінфекції транспортні засоби для перевезення м’яса і м’ясопродуктів а також нехарчової білкової сировини після очищення від залишків зрошують одним з таких гарячих розчинів: дихлорізоціануратом натрію із синтамідом-5; 2%-м гарячим розчином типу «Вимол-Триас А».

Транспортні засоби, що доставили на підприємство забійних тварин і птицю, обробляють на спеціально обладнаному для цього майданчику. Після механічного очищення кузов промивають водою зі шланга і дезінфікують зрошенням 2%-м розчином формальдегіду; 2%-м гарячим розчином їдкого натру чи освітленим розчином хлорного вапна з вмістом 2…3 % активного хлору.

Трубопроводи і спуски для транспортування субпродуктів і кишок миють гарячим 5%-м розчином кальцинованої соди, або миють і дезінфікують 4%-м гарячим розчином демпу. Трубопроводи і спуски для транспортування шкур і конфіскатів миють і одночасно дезінфікують гарячим розчином їдкого натру (2 %) або каспосу (3 %), розпорошуючи форсунково-щітковим пристроєм чи відцентровою форсункою зі шнековим розпилювачем, закріпленим на кінці гумо-тканинного шланга, опусканням шланга з форсункою у трубопровід від його початку і до кінця не менше ніж 2 рази. Через 1 годину трубопровід промивають гарячою водою до повного видалення лугу.

Розбірні трубопроводи для транспортування крові, кров’яної плазми та інших білкових речовин миють теплою (35…40 °С) водою, очищають від залишків цих продуктів йоржами в спеціальних ваннах з гарячим розчином кальцинованої соди і промивають водою. Нерозбірні трубопроводи (вставивши в них заглушки) промивають теплою водою, потім на 10…16 годин заповнюють мийно-дезінфекційним розчином, що містить 0,15 % кальцинованої соди, 0,075 % їдкого натру і 0,075 % метасилікату натрію. Потім розчин спускають у каналізацію, а трубопроводи промивають водою.

Санітарне оброблення тролеїв і розпірок проводять у мийному розчині чи вручну в мийних барабанах, або із застосуванням ультразвуку. Тролеї і розпірки на лінії обробляють підвішуванням на гаки ланцюгового конвеєра і подаванням у ванну для замочування, яку наповнюють розчином мийних речовин концентрацією 5…10 %. Розчин для замочування використовують чотири тижні, після чого його замінюють свіжим чи фільтрують. Тролеї конвеєром пересуваються ванною для замочування і потім потрапляють у ванну для ультразвукового очищення, у бічні стінки якої вмонтовані ультразвукові магнітострикційні вібратори. Очищення відбувається за рахунок спільної дії різних нелінійних ефектів, що виникають в рідині під дією потужних ультразвукових коливань. Ці ефекти: кавітаціяакустичні течіїзвуковий тиск та звукокапілярний ефект, серед яких кавітація відіграє вирішальну роль. Кавітаційні бульбашки, пульсуючи і захлопуючись поблизу забруднень, руйнують їх. Цей ефект відомий як кавітаційна ерозія.

Основні види забруднень, які видаляються в процесі ультразвукового очищення, можна об’єднати в чотири групи:

Після ультразвукового очищення тролеї і розпірки обполіскують у форсунковій установці.

Санітарне оброблення повітропроводів і обладнання повітряних компресорних установок від нальоту (нагару) машинної оливи проводять упорскуванням мийного розчину у повітропровід під тиском з одночасним подаванням компресором стисненого повітря. При цьому тиск мийного розчину має на 0,05…0,10 МПа перевищувати тиск повітря, яке подається компресором у повітропровід.

Для санітарного оброблення застосовують водний розчин, що містить 6,0 % рідкого скла, 4,0 % кальцинованої соди, 2,4 % триполіфосфату натрію, 0,6 % синтаміду-5. Розчином обробляють протягом 35…40 хв. Після оброблення мийним розчином систему промивають водою до повного видалення його залишків.

 9.2. Санітарне оброблення обладнання для забою птиці та худоби й оброблення туш

Миття інвентарю, посуду і технологічного обладнання у цехах забою худоби й оброблення туш проводять щодня після закінчення робочої зміни. Конвеєри, столи, електропилки, обладнання для знімання шкур, бокси для оглушення тварин після закінчення зміни очищають і миють за допомогою щіток гарячим лужним розчином (2%-ї кальцинованої соди, 45%-го демпу) з наступним промиванням гарячою водою. Обладнання та інвентар, що не стикаються з м’ясом, м’ясними й іншими харчовими продуктами і не пофарбовані олійною фарбою, за винятком обладнання й інвентарю, виготовленого з алюмінію і його сплавів, після очищення миють гарячим мийно-дезінфекційним розчином (2%-го їдкого натру, 4%-го демпу, 3%-го каспосу). Для санітарного оброблення обладнання й інвентарю, виготовленого з алюмінію і його сплавів, застосовують гарячий розчин мила, мильно-содовий розчин.

Порожній ніж перед миттям розбирають, для чого відгвинчують накидну гайку і, тримаючись за рукоятку, виймають внутрішній циліндр з розширником із порожнини зовнішнього циліндра. Після розбирання частини ножа миють теплою водою, потім гарячим лужним розчином за допомогою йоржів, промивають гарячою водою.

Санітарне оброблення ножів, мусатів, сікачів і пилок для розпилювання туш виконують через кожні 30 хв. роботи. Для цього ножі, мусати і сікачі знежирюють зануренням на 10 хв. у гарячий (60…65°С) 1%-й розчин кальцинованої соди, обполіскують і вміщують на 10…15 хв. в один з дезінфекційних розчинів.

До хімічних дезінфікуючих засобів належать:

феноли (фенол, лізол)

Для санітарного оброблення пилок на кожному робочому місці повинно бути змонтовано три ємності: перша — для лужного розчину, друга — для води, третя — для дезінфекційного розчину. Габаритні розміри ємностей мають забезпечувати занурення у них пилок до рукоятки.

Санітарне оброблення стрічкових пилок проводять після кожних 4 годин експлуатації агрегату, а також наприкінці зміни. Миють теплою водою, температура якої не перевищує 40…50 °С, за допомогою щітки з наступним знежиренням гарячим (не менш як 70 °С) лужним розчином. Після оброблення пилку обполіскують спочатку гарячою, а потім холодною водою.

Щодня після закінчення роботи все технологічне обладнання й інвентар санітарної бойні (столи, ванни, тази, візки, конвеєри, пилки та ін.) зрошують мийно-дезінфекційним розчином, який через 30…45 хв. змивають струменем гарячої води.

Як мийно-дезінфекційні засоби застосовують 3%-й гарячий розчин демпу, 5%-й гарячий розчин кальцинованої соди, 2%-й гарячий розчин каустичної соди, 2%-й гарячий розчин каспосу.

Дезінфекцію технологічного обладнання й інвентарю проводять після закінчення миття диференційовано (залежно від виду збудника, що спричинив захворювання забійних тварин).

Як дезінфекційні засоби застосовують: освітлений розчин хлорного вапна з вмістом 2 % активного хлору; розчин ДТСГК із вмістом 2 % активного хлору; 2%-й гарячий (80 °С) розчин їдкого натру; 2%-й розчин формальдегіду; лужний розчин формальдегіду, що містить 3 % їдкого натру і 3 % формальдегіду.

Дрібний інвентар (ножі, сікачі, ножиці, мусати, тазики тощо) після миття у мийно-дезінфекційному розчині й обполіскуванні водою знезаражують у стерилізаторах кип’ятінням чи парою під тиском за температури 110 °С упродовж 30 хв.

Металеві фляги і дерев’яні бочки знезаражують за допомогою пропарювачів. Нерухомо встановлені машини й обладнання, а також спуски і трубопроводи знезаражують підведеною до них гострою парою протягом 10… 15 хв. або за допомогою спеціальних установок.

9.3. Санітарне оброблення обладнання для механічного оброблення, перемішування і засолювання

Прес Е8-ФОБ для віджимання жиру з м’ясної шквари (піддон, приймальний бункер живильника і зовнішній бік після зняття кожуха) миють щітками на довгих ручках. Потім вмикають електродвигуни і впродовж 15…20 хв. у приймальний бункер подають мийний розчин, після чого в прес з боку механізму регулювання запору чи з боку приводу редуктора подають гостру пару. Під час миття у парову оболонку живильника й у середину вала шнека циліндра подають гарячу воду (60…70 °С).

Санітарне оброблення жирового сепаратора (РТ-ОМ-4,6) проводять з повним розбиранням і чищенням барабана один раз на тиждень. Щоб зняти барабан, у першу чергу видаляють маслоприймач (верхню камеру) і конус. Потім торцевим ключем відвертають центральний гвинт, за допомогою віджимного ключа і талі барабан знімають з веретена і встановлюють у лещата. На барабан надягають кільце, а на лещата — важіль. Повертають важіль проти ходу годинникової стрілки, відгвинчують кришку барабана, знімають її і витягують тарілкотримач з тарілками. Тарілкотримач з тарілками переносять у ємкість з мийним розчином на 30…40 хв., потім за допомогою щіток чи серветок миють уручну кожну тарілку.

Санітарне оброблення центрифуг починають з того, що щодня перед початком роботи через центрифугу пропускають гарячу воду температурою 95 °С. Потім після роботи її промивають протягом 30 хв. водою тієї самої температури в режимі розвантаження. Не рідше ніж один раз на два тижні розбирають центрифугу заміняючи фільтрувальну тканину, промивають лужним розчином ротор центрифуги, завантажувальний отвір і простір між кожухом і ротором машини.

Під час санітарного оброблення фаршмішалок у корито наливають теплу воду й вмикають двигун на 5…7 хв. для відмивання залишків фаршу, після чого корито і лопати знежирюють лужним розчином і промивають гарячою водою.

У шкурозасолювальному цеху гашпілі після спуску відпрацьованого брудного тузлуку ретельно промивають теплою водою зі шланга; не рідше ніж один раз за зміну проводять механічне очищення інвентарю й устаткування і промивання їх водою.

Профілактичну дезінфекцію здійснюють:

  • освітленим розчином хлорного вапна зі змістом 1…2 % активного хлору;
  • 0,8…1,5%-м розчином хлораміну;
  • 0,1%-м розчином дихлорізоціанурату натрію;
  • розчином трихлорізоціанурової кислоти 0,05…0,07%-ї концентрації (у розрахунку на активний хлор);
  • 4%-м розчином демпу;
  • 2%-м гарячим розчином їдкого натру чи калі;
  • 3%-м гарячим розчином каспосу.

9.4. Санітарне оброблення обладнання для подрібнення

Санітарне оброблення вовчка проводять так: розбирають знімні деталі — виймають робочий і живильний шнеки, ножі і решітку. Очищення, миття і знежирення розбірних частин обладнання виконують у пересувних ваннах чи візках. Завантажувальний бункер, робочий циліндр і знімні частини піддають механічному очищенню і миттю.

Для санітарного оброблення куттера в його чашу наливають теплу воду і машину вмикають на 5…10 хв. Після відмивання ножів і чаші теплою водою від залишків сировини її зливають, чашу обполіскують, заповнюють лужним розчином і вмикають машину ще на 5…10 хв. Після знежирення чаші і ножів відпрацьований лужний розчин зливають крізь отвір у дні чаші, а машину промивають гарячою водою. Так само обробляють куттер-мішалку.

Через складність складання ножі – швидкорізки не виймають, а після промивання машини теплою водою зі шланга в чашу наливають на 1/3 гарячий лужний розчин і вмикають двигун на 5… 10 хв. Ножі й чаша, обертаючись, промиваються і знежирюються. Після знежирення машину обполіскують гарячою водою.

Перед миттям шпигорізки розбирають різальний механізм, який разом із горизонтальними і вертикальними коробками та подавальним механізмом рясно зрошують гарячим лужним розчином, після чого промивають гарячою водою.

Для миття колоїдного млина К6-ФКМ гарячу воду зі шланга подають у завантажувальний бункер. При обертанні ротора залишки фаршу вимиваються з механізму подрібнювання і водою видаляються з машини через розвантажувальний патрубок. Виконують знежирення завантажувального бункера, статора, накидної гайки, корпусу різального механізму, ротора і вивантажувального лотка гарячим лужним розчином з наступним промиванням гарячою водою. Після просушування деталей різальний механізм змащують несолоним харчовим жиром і збирають машину. Перед початком роботи слід промити машину гарячою водою, рясно подаючи її у завантажувальний бункер при ввімкненій машині.

Для санітарного оброблення вовчка (ФМП-2-120) при відключенні електроживлення машини зняти гайку-маховик з робочого циліндра й опорний підшипник. За допомогою спеціального гачка, що прикладається до машини, вийняти різальний механізм і основний шнек. Усі деталі, що стикаються із сировиною, промити теплою водою і знежирити гарячим лужним розчином з наступним обполіскуванням гарячою водою.

Дзиґу-дробарку для твердих конфіскатів (В2-ФДБ) миють, подаючи протягом 5…10 хв. у приймальну чашу мийний розчин при ввімкненому електродвигуні, після чого обполіскують водопровідною водою. З боку вивантаження вовчка підводять ємність для зливання відпрацьованого розчину і промивної води.

Завантажувальний бункер силового подрібнювача (К7-ФИ2-3) миють щіткою з довгою ручкою. Різальний апарат миють, подаючи мийний розчин протягом 5…10 хв. у завантажувальний бункер при ввімкненому електродвигуні з наступним промиванням водою. Відпрацьований мийний розчин і промивні води скидають у каналізацію.

Перед санітарним обробленням кісткодробильної машини (КДМ-2М) знімають корпус, кришку, тарілку та гвинт подавального механізму і миють їх щіткою з довгою ручкою. Потім вмикають електродвигун і подаванням мийного розчину у завантажувальну камеру протягом 5… 10 хв. промивають робочу шестірню з ножами. Після миття всі поверхні обполіскують водою.

Завантажувальну лійку дробильної установки (В6-ФДА) миють щітками з довгими ручками, потім мийний розчин починають заливати у отвір завантажувального люка й одночасно вмикають електродвигуни дробарки і подрібнювача. Швидкість подавання мийного розчину не більш як 10 л/хв.

 9.5. Санітарне оброблення обладнання для формування

Інвентар і посуд у ковбасних, кулінарних і консервних цехах миють після закінчення кожної зміни, а в разі зупинення роботи на 2 години і більше — відразу після зупинення; профілактичну дезінфекцію проводять один раз на тиждень чи частіше за вказівкою ветеринарно-санітарної служби.

Цівки шприців знімають, промивають проточною теплою водою і лужним розчином й обполіскують гарячою водою. З циліндра видаляють залишки фаршу, а потім у нього наливають спочатку теплу воду, а потім гарячий лужний розчин, піднімають дно циліндра, промивають його, а потім знежирюють. Після знежирення залишки лужного розчину змивають гарячою водою. За наявності дозаторного пристрою, що розбирається важко, його промивають 2…3-разовим пропусканням теплої води і лужного розчину з циліндра шприца з наступним обполіскуванням гарячою водою.

Санітарне оброблення ротаційного шприца з ексцентрико-лопатевим витискувачем проводять після розбирання витискувача. З цією метою відгвинчують гайки-баранчики, знімають кришку, виймають ротор, розбирають фаршпровід. Від фаршу очищають ротор, корпус і фаршпровід. Потім усі деталі промивають теплою водою, знежирюють гарячим лужним розчином і змивають залишки лужного розчину гарячою водою.

Після закінчення роботи одно- і двошнекових шприців безперервної дії від’єднують з’єднувальну муфту і повертають корпус шнеків на 90° щодо вертикальної осі, розбирають цівкотримач і витягують шнеки з корпусу, знімають бункер і деталі, що стикаються із сировиною, очищають від залишків фаршу, промивають теплою водою, гарячим лужним розчином і змивають залишки розчину гарячою водою.

Котлетні автомати АК-200, АК-2М після кожної зміни розбирають — знімають фаршпровід, бункер, відкривають дно сухарниць. Усі деталі очищають йоржем з теплою водою і потім знежирюють гарячим лужним розчином. Конвеєр котлетного автомата миють після закінчення роботи гарячою водою зі шланга.

Після закінчення роботи на пельменному автоматі потрібно негайно розібрати насос для фаршу. З відповідних бункерів вийняти фаршевий і тістовий шнеки; розібрати фаршпроводи і тістопроводи, формувальний пристрій і пропускний клапан для фаршу. Всі розібрані деталі ретельно очищають від залишків тіста й фаршу, промивають теплою, а потім гарячою водою і змащують харчовим несолоним жиром. Промиванню теплою і гарячою водою підлягають також бункери для тіста й фаршу та конвеєр.

 9.6. Санітарне оброблення теплового обладнання

Обпалювальні печі періодично, не рідше ніж раз на тиждень, очищають шкребками від сажі, миють гарячою водою зі шланга.

Газові ротаційні печі для випікання хлібів, карбонаду, буженини та інших виробів очищають і миють у міру забруднення, але не рідше ніж два рази на місяць.

Для промивання горизонтальних вакуумних котлів один раз на тиждень їх заповнюють на 2/3 обсягу водою, закривають кришку, пускають у хід мішалки і впродовж 1,0… 1,5 години підтримують у котлі тиск 0,1…0,15 МПа, після чого скидають тиск до атмосферного і зливають воду в каналізацію через жировловлювач. Потім котел промивають струменем гарячої води зі шланга через завантажувальні дверцята.

Для знежирення котли промивають 2…3%-м розчином кальцинованої соди, після чого розчин соди змивають гарячою водою до відсутності в промивній воді слідів мила, лугу (у пробі з індикатором фенолфталеїном).

Внутрішню поверхню відкритих нелуджених котлів очищають металевими щітками не рідше, ніж раз на два дні, горизонтальних вакуумних котлів — раз на місяць при суворому дотриманні правил безпеки.

Сушильний агрегат К7-ФКУ-7 миють так. На розвантажувальний бункер ставлять заглушку, агрегат заповнюють гарячим лужним розчином на 30 хв. Одночасно в парові оболонки і вали шнеків подається пара під тиском 0,4 МПа. Потім відкривається заглушка розвантажувального бункера й одночасно вмикається електродвигун. Відпрацьований розчин видаляється у каналізацію. На розвантажувальний бункер ставлять заглушку й агрегат заповнюють водою, яку через 10 хв. спускають у каналізацію. Сушильний агрегат промивають водою не менше ніж три рази.

При виробленні медичної жовчі реактор після кожного завантаження промивають теплою водою за допомогою капронової щітки з довгою ручкою й обполіскують холодною водою. Потім у реактор через трубопровід для розливання жовчі вакуумом засмоктують підготовлений мийно-дезінфекційний розчин, доливають реактор теплою водою до завантажувального люка і перемішують мішалкою впродовж 10 хв. Потім з реактора під вакуумом заповнюють мийно-дезінфекційним розчином трубопровід подавання жовчі в дозувально-розливальний автомат і сам автомат, а в реактор додають воду до верхнього рівня. Час витримування розчину в реакторі, трубопроводах і дозувально-розливальному автоматі становить не менш як 3 години. Потім його зливають, а систему промивають теплою водою впродовж 10… 15 хв. Закінчують санітарне оброблення дезінфекцією гострою парою.

9.7. Санітарне оброблення потокових ліній

Щодня після закінчення роботи лінії з подрібнювання і варіння субпродуктів ІВС-300 при ввімкнених машинах відкривають паровий вентиль на магістралі подавання пари у відцентрову машину АВЖ, а в бункер цієї самої машини подають гарячу воду. Вода з парою, проходячи через машини і фаршпроводи установки, очищає робочі поверхні машини і стінки фаршпроводів. Перед початком роботи на установці санітарне оброблення повторюють протягом 5 хв.

Лінію з виробництва сосисок без оболонки обробляють у такій послідовності. Для проведення санітарного оброблення коагуляторів виймають ротор тельфером, звільняють міжкоагуляторний простір від фаршу, опускають ротор у спеціальну ванну для замочування, наповнену теплою водою (25…30 °С), на 10 хв., потім в іншій ванні ротор знежирюють 1%-м розчином кальцинованої соди (50…54 °С), для чого попередньо виймають плунжери з гільз, які промивають йоржем. Плунжери також ретельно промивають розчином кальцинованої соди. Після знежирення ротор, гільзи і плунжери обполіскують гарячою водою (80…90 °С) протягом 15…20 хв. із наступним обробленням гострою парою протягом 10 хв.

Камеру коагулятора також обробляють 1%-м розчином кальцинованої соди (50…54 °С), обполіскують гарячою водою (80…90 °С), а потім обробляють гострою парою. Щодня після закінчення роботи ретельно очищають від залишків фаршу підлогові візки, шприци, конвеєри укладання і піддони термоагрегату, потім через шланги обполіскують їх теплою водою (25…30 °С), ретельно миють 1%-м розчином кальцинованої соди (50…54 °С), обполіскують упродовж 15…20 хв. гарячою водою (80…90 °С), обробляють гострою парою впродовж 10 хв.

Машину орієнтації й укладання сосисок наприкінці кожної зміни ретельно миють щітками 1%-м розчином кальцинованої соди, вузол укладання сосисок при цьому знімають і також миють таким самим розчином. Потім машину протягом 5 хв. обполіскують гарячою водою (60…90 °С), після чого обробляють гострою парою впродовж 10 хв. Щоб уникнути псування електродвигунів при митті устаткування, їх накривають водонепроникними кожухами.

Санітарне оброблення ліній з виробництва сосисок без оболонки проводять мийно-дезінфекційним розчином, що містить 1 % харчової соди, 0,5 % хлораміну Б. Хлорамін Б можна замінити на ТХЦК (0,05 %) чи ДХЦН (0,4 %). Оброблення проводять дрібно розпиленим струменем під тиском 0,2…0,4 МПа з розрахунку 0,3…0,4 л на 1 м2. Через 20…30 хв. оброблені поверхні промивають теплою водою.

Санітарне оброблення ліній з нарізування ковбасних виробів скибочками (крім дискових ножів) проводять знежиренням 5%-м розчином харчової соди з наступною дезінфекцією 5%-м водяним розчином харчової лимонної кислоти. Дискові ножі різальної машини дезінфікують 70%-м розчином етилового спирту. Оброблювані поверхні знежирюють і дезінфікують, протираючи їх тканиною, змоченою у мийному чи дезінфекційному розчині. Залишки вологи з усіх поверхонь видаляють чистою сухою тканиною, для чого можна використовувати марлю чи іншу бавовняну тканину, промиту в гарячому мильному розчині з наступною стерилізацією.

У сировинному відділенні лінії з комплексної переробки кісток Я8-ФЛК щодня після закінчення роботи миють теплою водою з наступним знежиренням гарячим 0,3%-м розчином каустичної чи 2…3%-м розчином кальцинованої соди. Для миття і знежирення лінію знеструмлюють, відкривають кришки і промивають ножі силового подрібнювача, скребки конвеєра й елеватора і внутрішні поверхні корпусів. Вовчок-подрібнювач розбирають. Шнековий апарат для знежирення пускають у хід і промивають через завантажувальну лійку. Бункер миють щітками з довгими ручками. У відділенні готової продукції щодня після закінчення роботи промивають гарячою водою з наступним знежиренням приймачі для жиру, відстійники, сепаратор і трубопроводи. Знежирені поверхні обполіскують гарячою водою до видалення залишків лугу.

Перед початком роботи лінії зі збирання крові і вироблення альбуміну гарячою водою промивають обидві системи збирання крові й баки, в які збирають кров, після чого їх дезінфікують і обполіскують. Безрозбірне миття, дезінфекцію й обполіскування систем збору крові і баків здійснюють автоматично після спорожнювання кожного бака за заданою програмою.

Дезінфекцію проводять освітленим розчином хлорного вапна, що містить 0,2…0,3 % активного хлору; 1%-м розчином хлораміну; мийно-дезінфекційним розчином, що містить 0,3…0,4 % їдкого натру.

9.8. Вимоги безпеки, при проведенні санітарного оброблення обладнання й особиста гігієна працівників підприємств

Персонал, який готує робочі розчини дезінфекційних засобів, а також виконує санітарне оброблення розпиленням чи розбризкуванням розчинів хлоровмісних препаратів, забезпечується індивідуальними захисними засобами. До комплекту цих засобів входять спецодяг (халат, комбінезон, клейончастий фартух і нарукавники, косинка чи шапочка, гумові чоботи), герметичні окуляри типу ПО-2 (моноблок), респіратор РПГ-67 чи РУ-60М з протигазним патроном марки В (чи протигаз ГП-4У), гумові рукавички.

Носити спецодяг і взуття після роботи з дезінфекційними засобами категорично забороняється, їх зберігають в індивідуальній шафі в спеціально виділеному для цього приміщенні.

Індивідуальні захисні засоби підбирають за розміром (респіратор повинен щільно прилягати до обличчя, але не здавлювати його). Відчуття запаху препарату під маскою справного респіратора свідчить про те, що протигазний патрон спрацювався і його потрібно замінити. Не можна працювати з несправними захисними засобами.

Після роботи з хлоровмісними препаратами (ДХЦН, ДТСГК, тощо) лицьові частини респіратора протирають тампоном, змоченим 5%-м розчином кальцинованої соди, потім промивають чистою водою і висушують.

Щоб запобігти забрудненню тіла дезінфекційними препаратами, захисні засоби знімають у такому порядку: рукавички, не знімаючи з рук, промивають водою, після цього знімають окуляри і респіратор, чоботи, халат, знову промивають рукавички і знімають їх. Обличчя і руки ретельно миють теплою водою з милом і прополіскують рот.

До проведення дезінфекції водяною парою допускаються особи, що пройшли спеціальний інструктаж з техніки безпеки. Вони одягають спецодяг, що захищає від опіків (брезентові рукавиці, фартухи, захисні окуляри, гумові чоботи). При організації робіт з дезінфекції парою адміністрація підприємства повинна керуватися Правилами технічної експлуатації теплокористуючих установок і теплових мереж.

Спецодяг після роботи сушать і провітрюють поза харчовим цехом, бажано просто неба. Перуть забруднений одяг не рідше, ніж раз на тиждень у гарячому мильно-содовому розчині (за нормою: соди 50 г і мила 270 г на відро води).

Санітарний одяг і халати працівників виробничих цехів мають бути чистими і змінюватися кожну зміну. Фартухи і нарукавники (із клейонки) після роботи промивають гарячою водою з милом і обполіскують хлорною водою (0,05…0,1 % активного хлору) чи слабким розчином хлораміну Б (0,3…0,5%-ї концентрації).

Працівники виробничих цехів повинні мити руки і дезінфікувати їх перед початком роботи, після кожної перерви в роботі при поверненні в цех. При відвідуванні санвузла миття рук у туалетній кімнаті недостатньо — потрібно вдруге вимити руки при поверненні в цех. У разі зіткнення в цеху з предметами, що можуть забруднити руки працівників, вони повинні помити руки додатково. Працівники цехів забою худоби й оброблення туш, зайняті на операціях забілювання і нітрування, повинні мити руки після кожної туші і після кожного забруднення рук у процесі забілювання і нітрування.

Миють і дезінфікують руки в такій послідовності: двічі промивають до ліктьового згину (при першому намилюванні обов’язково застосовують щітку), ретельно відтирають долоні і тильну частину рук, причому особливу увагу звертають на нерівності шкіри і простір під нігтями, потім змивають мило, намилюють вдруге, не застосовуючи щітки, і змивають мило водою. Після обмивання руки обполіскують освітленим розчином хлорного вапна, що містить 0,05…0,1 % активного хлору, чи розчином хлораміну концентрацією 0,1…0,2 %, потім залишки розчину ретельно змивають водопровідною водою.

З появою у працівника на шкірі гнійничкових та інших уражень, при гострих інфекційних захворюваннях, а також при порізах рук та інших травмах він зобов’язаний негайно звернутися до медичного пункту.

198 Comments

  1. Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? nexium oral dosage The Senate Intelligence Committee’s bipartisan leadership used a hearing Thursday to promote legislation to change the Federal Intelligence Surveillance Act. The lawmakers seek to trim the NSA’s authority to access and analyze U.S. phone records and provide new protections to Americans’ privacy.

  2. Could I take your name and number, please? amoxicillin buy online australia “I think Heather is a great athlete, and she has a lot of skills,” Bates said. “To take her game to the next level, the important thing is that she believes that’s the way she’s got to play. It has been the focus of the last four weeks but it is really fulfilling when you see that somebody can put that in play, because you cannot ­replicate the pressure on the practice court. She certainly came out and delivered it.”

  3. I’d like to send this parcel to longjax uk “Officers are carrying out door-to-door enquiries and checking CCTV in the area, and a number of people have come forward to help us with our enquires, however, at this time we do not have full descriptions of those involved.”

  4. I’m not sure buspirone (buspar) 10 mg tablet It could help provide the link Patrick needs as she continues the transition from IndyCar to stock cars she began in 2010. The most statistically successful portion of Patrick’s IndyCar career occurred as a member of the four-team Andretti Autosport organization from 2007 to 2009, when she recorded her only career win, produced five podiums and finished seventh, sixth and fifth, respectively, in points as part of a group that included veterans Dario Franchitti and Tony Kanaan. Franchitti won the first of three Indianapolis 500s and four championships in 2007. Patrick produced her best finish of third at Indianapolis in 2009.

  5. I live in London harga paracetamol 500 mg Mrs Dolby was named in official documents as the “manager” of a villa in the south of France that is expected to be one of the key pieces of evidence at the trial of Bo Xilai, once tipped to join China’s politburo, and now facing accusations of graft on a massive scale.

  6. this post is fantastic addyi ttt The river’s authorities described the incident as “outrageous” and said it was indicative of deteriorating waterway etiquette, as the number of confrontations between people using the river grows.

  7. What’s the exchange rate for euros? ciprofloxacino wiki He led an unpopular budget reform process this year, trying to stabilize Serbia’s finances and pull the economy out of recession. Analysts say he would have taken a harder line in cutting public sector wages and pensions, but was reined in by Dacic’s Socialists, who were strongly against.

  8. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning
    this site. I am hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well.
    In fact, your creative writing abilities has motivated me to
    get my own website now 😉

  9. Independance Immobilière – Agence Dakar Sénégal
    Av. Fadiga, Immeuble Lahad Mbacké
    BP 2975 Dakar
    +221 33 823 39 30

    Agence Immobilière Dakar

    I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website?
    Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content
    so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for
    only having one or two images. Maybe you could space it out better?

  10. Taxi moto line
    128 Rue la Boétie
    75008 Paris
    +33 6 51 612 712  

    Taxi moto paris

    Actually when someone doesn’t be aware of then its up to other visitors that they will
    help, so here it happens.

  11. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is great blog. A great read. I’ll certainly be back.|

  12. I’m really inspired with your writing skills and also with the format to your weblog. Is that this a paid theme or did you customize it yourself? Either way stay up the nice high quality writing, it is uncommon to peer a nice blog like this one nowadays..|

  13. This design is wicked! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

  14. I was very pleased to find this site. I wanted to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every little bit of it and I have you saved to fav to look at new information in your site.|

  15. Thank you a bunch for sharing this with all of us you really recognize what you’re talking approximately! Bookmarked. Please also discuss with my web site =). We could have a hyperlink alternate contract between us|

  16. It is the best time to make a few plans for the longer term and it’s time to be happy. I’ve learn this post and if I may just I wish to recommend you few fascinating issues or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article. I wish to read even more things about it!|

  17. Amazing blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any ideas? Thanks a lot!|

  18. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.|

  19. Hi there! I understand this is sort of off-topic but I needed to ask. Does running a well-established website like yours take a lot of work? I am completely new to blogging but I do write in my journal every day. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and thoughts online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!|

  20. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Studying this information So i am happy to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot definitely will make sure to don?t disregard this site and give it a glance regularly.|

  21. I don’t know whether it’s just me or if everybody else experiencing issues with your site. It seems like some of the text within your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This may be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously. Thank you|

  22. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice practices and we are looking to trade techniques with other folks, why not shoot me an e-mail if interested.|

  23. Admiring the persistence you put into your blog and in depth information you offer. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.|

  24. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the easiest factor to take into accout of. I say to you, I certainly get annoyed even as other people think about issues that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as smartly as outlined out the entire thing with no need side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

  25. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!|

  26. The other day, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!|

  27. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.|

  28. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!|

  29. Definitely believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks|

  30. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything. Do you have any recommendations for inexperienced blog writers? I’d certainly appreciate it.|

  31. Hey There. I discovered your blog the use of msn. This is an extremely neatly written article. I will make sure to bookmark it and return to read extra of your helpful info. Thank you for the post. I’ll definitely return.|

  32. After looking over a few of the blog posts on your web site, I seriously appreciate your way of writing a blog. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and let me know what you think.|

  33. First of all I want to say terrific blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your head prior to writing. I have had trouble clearing my thoughts in getting my ideas out there. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Many thanks!|

  34. You actually make it appear really easy together with your presentation but I find this matter to be actually something that I feel I’d never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am having a look forward for your subsequent post, I’ll attempt to get the hang of it!|

  35. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.|

  36. Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Superb blog and amazing style and design.|

  37. Hello There. I discovered your blog the usage of msn. That is an extremely neatly written article. I will be sure to bookmark it and return to learn more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.|

  38. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering issues with your site. It seems like some of the written text within your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This might be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously. Thanks|

  39. This design is incredible! You most certainly
    know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos,
    I was almost moved to start my own blog (well,
    almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had
    to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  40. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was
    super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and
    say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring
    blog blogger but I’m still new to the whole thing.
    Do you have any points for beginner blog writers? I’d genuinely appreciate it.

  41. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just
    sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

    I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing.

    Do you have any suggestions for rookie blog writers?

    I’d certainly appreciate it.

  42. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept|

  43. This is very attention-grabbing, You are an overly professional blogger.
    I’ve joined your rss feed and look ahead to in the hunt for extra of your wonderful post.
    Additionally, I’ve shared your website in my social networks

  44. Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!|

  45. W᧐nderful goods feom you, man. I’ve tak into accout your stuff prior to and you are juyst too wonderful.
    I actually like what you have received right here,
    certainly like what you’re stating and thee wayy during which yօu assert іt.
    You are making it entertaining and you continuе to take care of to stay
    it smart. Ӏ can not wait to learn much more from you.
    Thiѕ is really a tremendoᥙs website.

    my website – best online dating sites

  46. I like the valuable info you supply on your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I’m moderately certain I’ll learn plenty of new stuff proper right here! Best of luck for the next!|

  47. Hi, I do believe your website might be having internet browser compatibility problems.
    Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.

    I just wanted to provide you with a quick heads up!
    Apart from that, great blog! asmr 0mniartist

  48. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice procedures and
    we are looking to exchange techniques with other folks, why not
    shoot me an email if interested.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*