6. Модульні ковбасні цехи

Серед малих ковбасних цехів особливе місце займають м’ясопереробні цехи, розташовані в спеціальних модулях або контейнерах. Вони легко транспортуються без демонтажу технологічного обладнання і мають високий ступінь заводської готовності.

До даної групи м’ясопереробних підприємств відноситься малий ковбасний цех у контейнерному виконанні МКЦ-300К. Він призначений для виробництва варених, варено-копчених і напівкопчених ковбас як з натуральною, так і зі штучною оболонкою, а також штучних копченостей (грудинки, лопатки, ніжки і т.д.). Загальна продук-тивність складає 200 кг готових ковбасних і 300 кг м’ясних копчених виробів за зміну.

Цех забезпечує виконання усіх основних технологічних операцій переробки м’яса і виготовлення ковбасних виробів: часткове обваловування великих шматків напівфабрикату, жиловку м’яса, подрібнення, посол, шприцювання, термічну обробку (варіння, копчення), а також короткострокове зберігання м’яса до його переробки і випуску готової продукції. Обслуговують цех два кваліфікованих працівники.

Малий ковбасний цех складається з двох контейнерів розмірами 6×2,5×2,5 м кожен з необхідним технологічним  обладнанням. Теплоізоляція контейнерів забезпечує їхню роботу при температурі від -25°С до +30°С, при цьому температура усередині приміщення підтримується у межах 16 – 25°С. Зовнішні стіни виконані зі сталі з корозійностійким покриттям, внутрішні  виготовлені з неіржавіючої сталі й алюмінієвих сплавів.

Цех оснащений системами електро- і водопостачання, освітлення, опалення, а також витяжки і кондиціонування повітря.

Технічна характеристика ковбасного цеху МКЦ – 300 К

Продуктивність, кг за зміну:
      готових ковбасних виробів 200
      м’ясних копчених виробів 300
      сировини туш за зміну
              великого рогатого скоту 0,5
              свинячих 1,5
Установлена потужність, кВт 50
Напруга, В 3/380, 50 Гц
Розміри горизонтальної бетонної площадки, мм 3000×15000
Витрати, м3/зміну
      питної води 1,5
      стічних вод 1,5
Маса контейнера (з обладнанням), кг 5000

На рисунку 5 показано малогабаритний модульний цех з переробки м’яса продуктивністю 500 кг за зміну. Цех призначений для виробництва варених і напівкопчених ковбас. Складається з холодильної камери 1, ваг 2, столу для обвалки та жиловки 3, м’ясорубки МІМ-300 4, фаршмішалки 5. подрібнювача 10, столу для в’язання ковбас 9, шприца 8, умивальника 6, камери для термообробки ковбас 7.

Рисунок 5 – Малогабаритний модульний цех з переробки м’яса

Переробні лінії установлені в модулях, конструкція яких дозволяє перевозити їх без демонтажу обладнання. Передбачено гаряче і холодне водопостачання, опалення та освітлення

Технічна характеристика малогабаритного цеху з переробки м’яса

Продуктивність, кг за зміну 500
Корисний об’єм середньотемпературної холодильної камери, м3 14
Габаритні розміри модуля, мм 12000×3000×2500
Маса модуля, кг 10000

На рисунку 6 представлено малогабаритний модуль Я2 – ФПР. Він призначений для виробництва широкого асортименту напівкопчених ковбас та свинокопченостей в умовах малих виробництв, розташованих недалеко від місця заготівлі сировини або реалізації продукції.

Склад модуля: стіл обвалочний 1, колода 2, агрегат 3, візок-етажерка 4, шухляда полімерна багатоповоротна № 1 для м’ясної промисловості (10 шт.), термокамера 5, візок для посолу свинокопченостей (3 шт.) 6, інжектор посолочний 7, комплект промислових ножів (28 шт.) 8.

Рисунок 6 – Малогабаритний модуль Я2-ФЛР

 

За бажанням замовника модуль може комплектуватися універсальною термокамерою фірми “Maurer” (Німеччина). Технологічні процеси термічної обробки м’ясної продукції здійснюються у температурному діапазоні 12…250°С. Крім того, модуль може бути розширений за рахунок обладнання цієї ж фірми з метою виготовлення варених і сирокопчених ковбас за сучасною закордонною технологією. Обслуговують модуль три працівники.

Технічна характеристика модуля Я2 – ФПР

Продуктивність за готовою продукцією, кг/зміну 350
Установлена потужність, кВт 10
Займана площа, м2 30

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*