7 Вагонетки і лотки для транспортування хлібобулочних виробів

Вагонетки, що застосовуються на хлібопекарських підприємствах бувають пересувні (по підлозі) і підвісні.

Пересувні лоткові вагонетки марки ВЛ мають вантажопідйомність 500 кг, маса їх без лотків 155 кг; вагонетка місткістю на 28 лотків має розміри 1620 × 1000 × 1625 мм (для лотків розмірами 740 × 620 × 83 мм) (рис. 17). Є також семиярусні вагонетки на 28 лотків розміром 1650 × 1000 мм (для лотків розміром 740×450 мм) і підкатні візки. В пекарнях іноді встановлюють стелажі для лотків і поличні вагонетки ВП розміром 2200 × 728 мм На деяких хлібозаводах застосовують лотки розмірами 450 × 750 × 129 мм.

Рис. 17. Лоткова вагонетка ВЛ:
1 – ходові колеса; 2 – зв’язки; 3 і 4 – стійки; 5 – направляючі колеса.
Картинки по запросу "вагонетки для хлеба"

Для розстійки на листах тістових заготовок і внутрішньоцехового транспортування застосовуються вагонетки шпилькові марки ВР (рис. 18); їх вантажопідйомність 200 кг, число рядів шпильок 40, розміри 1000 × 782 × 1985 мм, маса без лотків 150 кг.

Рис. 18. Шпилькова вагонетка ВР.

Підвісні вагонетки розмірами 1680 × 950 × 1994 мм завантажують хлібом в лотках з циркуляційних столів і по підвісних монорельсових шляхах з перекидними стрілками подають їх в камеру для остигання або обхідним шляхом – в експедицію.

При перевезенні хліба спеціалізованим транспортом як тара застосовуються дерев’яні лотки, встановлені в пересувні семирядні лоткові вагонетки. Для перевезення житнього і пшеничного хліба крупного розважування (формового і подового), а також батонів застосовується дерев’яний трьох бортовий лоток з гратчастим дном. Для зберігання і перевезення дрібних виробів застосовуються чотирьох бортові лотки. Для перевезення любительської здоби, кексів, сойок і інших виробів лотки всередині покривають бакелітовим лаком.

Для перевезення тортів і тістечок останнім часом застосовуються алюмінієві лотки. Передбачається також виготовлення лотків з харчових полімерних матеріалів.

Лотки розмірами 740 × 620 × 83 мм знято з виробництва, оскільки при завантаженні їх крупновісовим формовим житнім хлібом маса їх більше граничної (20 кг).

УкрНДІпродмашем розроблена нова нормаль на лотки для зберігання і транспортування хліба.

Залежно від виду продукції, способів укладання виробів в лотки, внутрізаводського транспортування і способу ведення навантажувально-розвантажувальних робіт (вручну або механізований) лотки повинні виготовлятися декількох типів.

Лоток чотирьох бортовий нормальної висоти з гратчастим дном (рис. 19, а) звичайно застосовується для укладання формового хліба, подового хліба і булочних виробів (понад 200 г). Укладання, транспортування і навантажувально-розвантажувальні роботи можуть проводитися як ручним, так і механізованим способом з установкою лотків на полиці вагонеток або контейнерів.

Лоток чотирьохбортовий високий з суцільним дном звичайно застосовується для укладання дрібних виробів (до 200 г) і борошняних кондитерських виробів, а також для укладання всіх видів хлібобулочних виробів, зберігання і транспортування яких проводиться в пакетах, зібраних з лотків як вручну, так і механізовано.

Лоток трьохбортовий (рис. 19, б) з гратчастим дном застосовується переважно для укладання хліба формового, подового, батонів.

Рис. 19. Лотки.
Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу image-38.png

Таблиця 9. Розміри лотків для зберігання хліба.

Таблиця 10. Норми завантаження лотків хлібобулочними виробами

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*