5. Діжі для бродіння тіста

Діжі призначені для замісу і шумування опари і тіста з пшеничного, житнього і житньо-пшеничного борошна. Застосовуються на підприємствах хлібопекарської, кондитерської промисловості, суспільного харчування і малих пекарнях у комплекті з тістомісильними машинами й агрегатами періодичної дії.

Рис. 36 Класифікація діж.

Найпростішим є бродіння тіста в підкатних діжах. Проте процес приготування тіста в цьому випадку має серйозні недоліки. Перекочування діжей вручну вимагає великої витрати фізичної праці, крім того, необхідне спеціальне покриття підлоги дорогими чавунними плитами. Можливе усунення недоліків, пов’язаних з використанням підкатних діжей: механізація пересування діжей (установка їх на конвеєрі).

Діжі також можна класифікувати по місткості діжі. Застосовують діжі місткістю від 20 до 330 л.

Діжа Т1-ХТ2Д (рис. 37) являє собою відкриту металеву чашу 1, змонтовану на чавунній каретці 2, що переміщається на трьох чавунних колесах. Направляюче колесо 4 розміщене в поворотній вилці 3 для зручності керування діжею при її переміщенні.

Рис. 37 Загальний вид діжі підкатної марки Т1-ХТ2Д:
1 – чаша; 2 – каретка; 3 – поворотна вилка; 4 – направляюче колесо; 5 – палець; 6 – ходове колесо.

Ходові колеса (8) посаджені на осі з підшипниками, корпус направляючого колеса укріплений на нерухомій осі з підшипником.

При накочуванні діжі на стіл тістомісильної машини палець (5) фіксатора входить в отвір блоку-стійки і закріплюється засувкою.

При роботі тістомісильної машини стіл обертається разом з діжею.

Таблиця 11. Технічні характеристики діж

Після закінчення замісу відкривають двері огородження, натискають ногою на педаль і викочують діжу, перекочуючи її по підлозі вручну за верхній обід чана.

Діжа А2-ХТД (рис. 38) має конструкцію аналогічну діжі Т1-ХТ2Д. Відмінність полягає в ємності діжі й у конструкції фіксуючого пристрою.

Чан діжі являє собою зварену ємність конічної форми. До днища ємності приварений фланець (7) з направляючою втулкою (5), за допомогою яких здійснюється кріплення чана до корпуса каретки. В отвір втулки входить вал фіксатора (10), у порожнині якого встановлена пружина. Інший кінець вала має фіксуючу голівку. При накочуванні діжі фіксуюча голівка входить в отвір опори, розташованої на плиті тістомісильної машини, і тим самим діжа фіксується. Над фіксуючою голівкою встановлений диск (9), краї якого входять у пази вилки важеля (11), закріпленого на осі педалі. При натисканні на педаль, фіксатор піднімається, фіксуюча голівка виходить з отвору опори, діжу можна виштовхувати.

Рис. 38 Загальний вид діжі підкатної марки А2-ХТД:
1 – направляюче колесо; 2 – вилка; 3 – вісь; 4 – каретка; 5 – втулка; 6 – чаша; 7 – фланець; 8 – ходове колесо; 9 – диск; 10 – фіксатор; 11 – важіль.

На малих пекарнях і на підприємствах індивідуальної трудової діяльності застосовують підкатні необертові діжі А2-ХТЮ-80 і підставні порціонні діжі Л4-ХТИ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*