4. Машини для замісу тіста безперервної дії

Тістомісильні машини безперервної дії звичайно мають стаціонарну місильну ємність і розташовані в ній обертові чи здійснюючі круговий рух місильні органи. Інтенсивність замісу в них може бути підвищена за рахунок застосування гальмівних лопатей чи виступів на стінках місильної камери.


Рис. 30. Класифікація тістомісильних машин безперервної дії.

Ці машини розділяються на наступні групи:

  • однокамерні з горизонтальним валом і Т-подібними місильними лопатями, наприклад, машина Х-12 (рис. 30, а);
  • одновальні з горизонтальним валом, на якому на початку місильної ємності розміщені плоскі трапецеїдальні лопаті, а наприкінці – гвинтовий шнек, укладений в циліндричний корпус, наприклад, тістомісильна машина системи Хрінова (рис. 30, б);
  • одновальні з горизонтальним валом, на якому на початку розміщений змішувальний шнек, а потім радіальні циліндричні лопатки, наприклад, тістомісильна машина ФТК-1000 (рис. 30, в);
  • одновальні з горизонтальним валом, на початку якого закріплений шнек і потім дискова діафрагма і чотирьохлопатевий пластифікатор (рис. 30, г);
  • одновальні з горизонтальною віссю обертання, на якій у циліндричній камері змішання розміщений шнековий барабан з незалежним приводом, у конічній камері на валу закріплені місильні прямокутні лопатки, а на її стінках – нерухомі лопатки, наприклад, тістомісильна машина “Континуа FMS-500” (рис. 30, д);
  • двовальні з горизонтальними валами, на яких закріплені Т-подібні місильні лопаті, наприклад, тістомісильна машина Н8-ХТА (рис.5.30,е);
  • двовальні з горизонтальними валами, що обертаються в різні боки і закріпленими на них стрічковими лопатями, наприклад, тістомісильна машина “Топос” (рис. 30, ж);
  • двокамерні двовальні, на валах, яких закріплені гвинтоподібні лопаті, що утворюють зони змішування і замісу, а зона пластифікації обладнана двома чотирикутними зірочками, наприклад, тістомісильні машини Р3-ХТО (рис. 30, з);
  • двокамерні двовальні, у яких мається окрема змішувальна камера з приводом, а змішувальна камера з регульованим приводом включає дві зони замісу: місильну, обладнану шнеками, і зону пластифікації, робочим органом якої є кулаки (рис. 30, и);
  •  с горизонтальним ротором, наприклад, тістомісильна машина системи Прокопенко (рис. 30, к);
  • с вертикальним циліндричним ротором, наприклад, тістомісильна машина Р3-ХТН/1 (рис. 30, л);
  • с дисковим ротором, на якому розміщені кільцеві виступи, а в щілини між ними входять з невеликим зазором кільцеві виступи корпуса (рис. 30, м).

До тістомісильних машин безперервної дії відносяться вітчизняні машини Х-12 (Х-12Д), Х-26, И8-ХТА-12/1 а також машини зарубіжних фірм.

Робота машин Х-12, Х-26А і И8-ХТА-12/1 зводиться до наступного. Борошно подається в трубу автоматичного живильника, де рівень борошна підтримується електромеханічними датчиками рівня і барабаном дозування, швидкість обертання якого регулюється зміною довжини кривошипа і дозується в корпус тістомісильної машини. Одночасно з борошном подаються рідкі інгредієнти від станції дозування.

Машина тістомісильна Х-12 (рис. 31) є коритом, виготовленим з нержавіючої сталі. По його осі знаходиться вал з вісьма лопатями, встановленими по гвинтовій лінії. Вал приводиться в рух від електродвигуна через редуктор і циліндричну передачу. Борошно, вода і інші компоненти для замісу тіста безперервно поступають в корито. В першій його частині ця маса ретельно перемішується лопатями, в середній частині корита є перегородка. Перемішана маса, що витісняється у міру надходження нових порцій через перегородку, додатково опрацьовується і пластифікується лопатями, після чого через випускний отвір поступає в апарат для бродіння.

В машині тістомісильній Х-12Д застосований дозатор борошна, і вона комплектується автоматичною станцією дозування ВНИИХП-О-6.

Рис. 31. Тістомісильна машина Х-12:
1 – привод дозаторів; 2 – електронний показник рівня борошна; 3 – дозувальний пульт; 4 – місильне корито; 5 – місильний вал з лопатями; 6 – привод місильної машини.

Машини Х-26А і И8-ХТА-12/1 є камерою з двома паралельно розташованими валами, що обертаються назустріч один одному.

Машина тістомісильна И8-ХТА-12/1 (рис. 32) складається із станини з приводом, корита мішалки, дозатора борошна, живильника борошна і пульта управління.

Рис. 32. Тістомісильна машина И8-ХТА-12/1:
1 – пульт управління; 2– живильник борошна; 3– дозатор борошна; 4, 5 – кришки; 6 – корито мішалки; 7 – станина з приводом; 8 – датчики рівня борошна.

Машина є комплексом механізмів, що забезпечують дозування борошна, змішування його з рідкими компонентами і заміс опари або тіста. Всі механізми розташовані на загальній станині.

Таблиця 9. Технічна характеристика тістомісильних машин безперервної дії

Станина є каркасом, що складається з верхніх і нижніх рам, чавунної литої боковини і двох стійок. Усередині станини розташований привод.

Корито мішалки складається з корпусу, виготовленого з неіржавіючої сталі, усередині якого розташовано два вали з лопатями мішалок.

Для зручності обслуговування тістомісильної машини і регулювання інтенсивності замісу лопаті кріпляться до валу так, що можна здійснювати їх знімання і установку необхідного кута розвороту між віссю валу мішалки і дотичної до поверхні лопатки. Зверху корито закрито двома кришками з органічного скла.

На корпусі встановлений дозатор борошна, що складається з корпусу і розташованого усередині нього турнікета, що обертається, за допомогою якого здійснюється дозування борошна. Зміна об’єму борошна, що подається турнікетом, залежить від кута повороту храпового колеса за один оберт валу мішалки.

Для контрольного відбору доз борошна в корпусі дозатора є вікно. На дозаторі борошна кріпиться живильник, виконаний з оргскла, який є резервуаром для запасу борошна перед дозатором. Для підтримки заданого рівня борошна у верхній і нижній частинах живильника встановлені датчики рівня, пов’язані з системою транспортування борошна. В живильнику встановлений механічний ворошитель.

Машина тістомісильна ФТК-1000 створена в Угорщині. Призначена для інтенсивного замісу пшеничного і житнього тіста.

Машина тістомісильна ФТК-1000 (рис. 33) має циліндрову камеру порівняно малого діаметра (200 мм), забезпечену водоохолоджуючою сорочкою.

Рис. 33. Тістомісильна машина ФТК-1000:
1 – головний вал; 2 – змішуючий шнек; 3 – циліндрична камера; 4 – водяна сорочка; 5 – місильні лопаті; 6 – конічна насадка; 7 – пластифікуючий патрубок; 8 – штифти; 9 – шарнір.

На внутрішній поверхні камери закріплені штифти. Камера легко розкривається для очищення на дві половинки, повертаючись на шарнірі. На головному валу закріплений шнек змішувача і насадка з лопатями мішалок.

Камера мішалки закінчується конічною насадкою, перехідною в пластифікуючий патрубок. При частоті обертання валу мішалки 200 хв.-1 машина забезпечує продуктивність до 1000 кг/ч. Тривалість замісу 10–60 с, потужність приводного електродвигуна 7 кВт. Питома робота замісу досягає 40–50 Дж/г, при цьому тісто зразу ж може прямувати на оброблення. Машина відрізняється винятковою компактністю, високою надійністю і зручністю для огляду, очищення і ремонту.

Машина тістомісильна марки «Контінуа» останніми роками отримала широке розповсюдження. Вона випускається фірмою «Вернер унд Пфляйдерер» (Німеччина) двох типорозмірів: FMS-400 і FMS -500. Машина слугує для інтенсивного замісу пшеничного і житньо-пшеничного тіста, що готується з використанням рідкої фази, або ж пшеничного тіста при однофазному тістоприготуванні.

Машина «Контінуа FMS -500» має камеру мішалки з роз’ємним корпусом, що складається з циліндрової і конічної частин (рис. 34), поміщеної на двох тумбах, на яких закріплений роз’ємний корпус.

В корпусі розташований горизонтальний вал. В циліндровій частині на валу розташований циліндровий барабан змішувача з гвинтовим жолобом. Зверху над ним розміщений гвинтовий очисний вал і приймальна воронка, а також вал механізму роз’єму корпусу. В конічній частині корпусу розміщений вал мішалки з плоскими похилими лопатками мішалок.

Рис. 34. Машина тістомісильна «Контінуа FMS -500»:
1 – горизонтальний вал; 2 – замішене тісто; 3 – пластифікуючий патрубок; 4, 13 – тумби; 5 – конічна частина камери мішалки; 6 – вал механізму роз’єму; 7 – місильні лопатки; 8 – відбивні лопатки; 9 – циліндровий барабан змішувача; 10 – циліндрова частина камери мішалки; 11 – очисний вал; 12 – приймальна воронка.

На внутрішній частині корпусу закріплено два ряди відбивних лопаток. На виході з камери мішалки встановлений пластифікуючий патрубок, через який замішане тісто випресовується на стрічковий конвейєр для бродіння перед обробленням. Всі рідкі компоненти дозуються в спеціальний змішувач і енергійно перемішуються, а потім подаються в камеру мішалки за допомогою помпи дозування. Продуктивність машини регулюється безступінчатий варіатором швидкості. Поворотом регулятора подачі борошна синхронно змінюється подача всієї решти компонентів для замісу.

Питома витрата енергії при замісі досягає 40 Дж/г, внаслідок чого температура тіста підвищується на 7–12 Сº.

Оскільки машина тістомісильна не має охолоджувальної сорочки, то перед замісом рідкі компоненти охолоджують.

Продуктивність на пшеничному тісті складає 1500 і 2500 кг/ч. Частота обертання валу мішалки змінюється від 25 до 120 хв.-1.

Для очищення машини половина її корпусу повертається навколо валу і відкривається легкий доступ для очищення від тіста корпусу і лопаток мішалок.

Машина має істотні переваги: компактність і високу надійність в роботі; стабільна якість тіста при інтенсивному замісі; можливість регулювання в широких межах продуктивності і інтенсивності механічної дії на тісто; зручність розбирання і очищення робочих органів.

Машина «Топос КВТ-1000» (Рис. 35) відноситься до двухвальних машин із спіралеподібними лопатями мішалок, розміщеними в закритій камері і служить для замісу пшеничного і житнього тіста і використовується для комплектації безперервно діючого тістоприготувального агрегату КВТ-1000 продуктивністю до 25 т виробів за добу.

Рис. 35. Машина тістомісильна КВТ-1000:
1 – горизонтальна камера мішалки; 2 – вал мішалки; 3–верхня кришка камери мішалки; 4 – замочний пристрій; 5 – патрубок для подачі борошна; 6 – станина: 7 – варіатор; 8 – патрубок для подачі рідких компонентів; 9 – заслінка; 10 – смуга тіста; 11– стрічковий конвеєр.

Заміс здійснюється в горизонтальній камері за допомогою двох валів мішалок із спіралеподібними лопатями, що обертаються в зустрічних напрямах. Борошно в машину подається від періодично діючого вагового пристрою через пластиковий прозорий рукав, що підключається до патрубка. Всі рідкі компоненти дозуються ротаційними насосами, змішуються з водою і подаються в камеру мішалки через патрубок. Замішане тісто виходить з машини крізь отвір, площа якого регулюється за допомогою двох заслінок. Вони ж дозволяють регулювати ступінь заповнення машини тістом, тобто тривалість замісу. Готове тісто у вигляді смуги поступає на стрічковий конвейєр.

Привод машини здійснюється від електродвигуна через варіатор, розміщений в станині. Частота обертання валів мішалок може змінюватися від 21 до 70 хв-1. Для очищення машини від тіста відкривають замковий пристрій і повертають на 90° верхню кришку камери мішалки.

Ємність камери мішалки 60 л. Потужність приводу 4 кВт. Заміс тіста відноситься до середньої інтенсивності, питома витрата енергії складає 12–15 Дж/г при тривалості замісу 4–5 хв.

Основними перевагами машини є компактність і можливість регулювання тривалості замісу зміною заповнення робочої місткості камери мішалки і можливість регулювання інтенсивності замісу зміною частоти обертання валів мішалок.

Таблиця 10. Основні технічні дані машин тістомісильні безперервної дії зарубіжних виробників

Технічне обслуговування тістомісильних машин.

  Оператор, що обслуговує обладнання, зобов’язаний:

  • слідкувати за роботою всіх механізмів обладнання;
  • суворо дотримуватись правил та вимог охорони праці;
  • здійснювати регулювання, налагоджування та змащування обладнання;
  • слідкувати за правильним веденням технологічного процесу;
  • слідкувати за санітарним станом обладнання;
  • виконувати всі вимоги до порядку роботи, які викладені в технічному описі та інструкції до користування.

  Для забезпечення тривалої безвідмовної роботи тістомісильних машин доцільно завчасно виявляти ступінь спрацювання деталей і вузлів, з їх відповідним ремонтом чи заміною. Це можливе при проведенні профілактичних оглядів обладнання.

  При щоденному технічному огляді необхідно перевіряти:

  • справність обладнання зовнішнім оглядом;
  •  під’єднання заземлення машини;
  • правильність натягу приводних пасів і при необхідності здійснити їх натяг;
  • роботу обладнання на холостому ходу протягом 2 хв;
  • правильність напряму руху місильного органа машини, інших рухомих частин обладнання;
  • плавність роботи складових частин обладнання (відсутність сторонніх шумів, заклинювань і т.п.);
  • відсутність підтікань в корпусах редукторів;
  • здійснювати змащення вузлів і механізмів, які входять до складу машини, відповідно до схем змащування;
  • здійснювати очищення та санітарну обробку обладнання.

Для обліку заходів та всіх видів несправностей обладнання необхідно завести відповідний журнал обліку, у якому необхідно зазначати:

  • результати профілактичного огляду обладнання;
  • несправності обладнання, їх усунення та простой обладнання внаслідок несправності;
  • вид ремонту, якій здійснювався та перелік деталей обладнання, що було змінено;
  • проведене змащування деталей і вузлів обладнання.

Охорона праці при роботі з тістомісильним машинами

         До роботи з обладнанням допускаються тільки працівники, які навчені прийомам роботи і пройшли ввідний інструктаж з охорони праці та інструктаж на робочому місці.  

Робоче місце повинне бути освітлено згідно з вимогами правил охорони праці і промислової санітарії харчових виробництв.

Повинен бути забезпечений вільний доступ до всіх частин і механізмів обладнання.

У випадку несправності машини, ремонт слід виконувати тільки після від’єднання її від електричної мережі з обов’язковим вивішуванням таблички “НЕ ВМИКАТИ! Ремонтні роботи”.

Для запобігання ураження електричним струмом машина повинна бути надійно заземлена згідно з вимогами чинних державних стандартів.

Перед початком роботи необхідно:

  • прибрати з обладнання та навколо нього все, що може заважати роботі;
  • переконатися у повній справності обладнання;
  • перевірити роботу машини без навантаження.

Під час роботи необхідно:

  • постійно підтримувати робоче місце в чистоті і порядку;
  • перед кожним вмиканням машини переконатись, що нікому не загрожує небезпека з боку машини;
  • не залишати ввімкнену машину без нагляду;
  • надійно фіксувати кришки машин у відкритому і закритому стані;
  • регулювати, ремонтувати і змащувати механізми машини тільки при вимкненні її від електричної мережі;
  • при появі ударів, підвищеного шуму, вібрації, тимчасовому припиненні роботи, появі електричного струму на корпусі негайно вимкнути машину від електричної мережі;
  • при проведенні регулювальних, ремонтних та інших робіт користуватись тільки справним інструментом.

Після закінчення роботи необхідно:

  • вимкнути електроживлення обладнання;
  • очистити машину від залишків тіста за допомогою спеціальних скребків;
  • здійснити санітарну обробку машини та обладнання;
  • у випадку виявлення недоліків в роботі та несправностей машин і обладнання повідомити про це керівництво.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*