2. Машини тістомісильні періодичної дії з підкатними діжами.

До цього типу машин відносяться «Стандарт», Т1-ХТ2А, А2-ХТБ, ТММ-1М і деякі машини зарубіжних фірм. Ці машини тістомісильні призначені для замісу опари і тіста з пшеничного і житнього борошна. Застосовуються на малих і середніх хлібопекарських підприємствах.

Машина тістомісильна «Стандарт» (рис. 7) складається з фундаментної плити, корпусу машини із захисним щитком, важеля мішалки з приводом і підкатної діжі.

Рис. 7. Машина тістомісильна «Стандарт» (а – загальний вигляд; б – діжа):
1 – корпус машини; 2 – фундаментна плита; 3 – електродвигун; 4 – важіль мішалки; 5 – черв’ячний вал; 6 – діжа; 7 – кришка; 8 – клинопасова передача; 9 – фрикційна муфта; 10 – редуктор; 11 – вісь направляючого колеса; 12 – направляюче колесо; 13 – палець; 14 – ходові колеса; 15 – вісь ходових коліс; 16 – корпус візка; 17 – клямка важеля; 18 – пружина клямки; 19 – цапфа центральна; 20 – фланець чана; 21 – чан; 22 – черв’ячне колесо; 23 – кронштейн направляючого колеса.

Важіль мішалки є зігнутим валом з лопаттю на кінці, діжа – чан місткістю 330 л, встановлений на триколісному візку. Для замісу діжу накатують на плиту по направляючих до упора і закріплюють на плиті. Діжі завантажують до початку замісу або в процесі замісу.

Після установки діжі опускають кришку і включають електродвигун. Одночасно з обертанням важеля мішалки приводиться в обертання і діжа. Щоб надати діжі обертальний рух, чан встановлений на осі, що є цапфою, яка входить у втулку каретки. До днища чана прикріплено черв’ячне колесо, що знаходиться в зачепленні з черв’яком, встановленим в нижній частині машини. Після закінчення замісу кришку піднімають, спеціальна фрикційна муфта вимикається і обертання діжі і важеля мішалки припиняється.

Перевагами машини є простота конструкції, хороша якість замісу тіста і зручність в обслуговуванні, недоліком – наявність відкритої черв’ячної передачі для приводу обертання діжі. Через погане зчеплення черв’ячна пара швидко зношується.

Машина тістомісильна ТММ-1М призначена для механізації тістомісильних робіт на малих хлібопекарських підприємствах і в кондитерських цехах хлібозаводів.

Машина (рис. 8) складається з огорожі, важеля мішалки, кривошипа, корпусу, редуктора, приводу діжі і фундаментної плити.

Рис. 8. Тістомісильна машина ТММ-1М:
1 – огорожа; 2 – важіль мішалки; 3 – поворотний кулак; 4 – кривошип; 5 – корпус; 6 – фундаментна плита; 7 – лопать; 8, 12 – штирі; 9 – квадратне гніздо; 10 – редуктор; 11 – конічний диск; 13 – направляюча лопатка; 14 – діжа.

Фундаментна плита – чавунна підстава коробчатої форми з майданчиками для редукторів. Для правильного напряму ходових коліс при накатці діжі плита з обох боків має спеціальні виступи, а передня її частина – поглиблення для направляючого колеса.

Редуктор приводу діжі складається з чавунного корпусу, черв’яка, черв’ячного колеса, посадженого на вал, і кришок. На верхньому кінці валу посаджений конічний диск, що має квадратне гніздо, в яке при накатуванні діжі входить квадратний хвостовик шліцьового валу діжі.

Усередині чавунного корпусу машини на осі встановлений кривошип, який складається із зірочки, корпусу і підшипника. Передня стінка корпусу машини у верхній частині має виріз для важеля мішалки і виступ, в якому на підшипнику ковзання змонтований поворотний кулак. У вилку кулака вставлений палець, на якому закріплений важіль мішалки.

У виступах візка і вилці поворотного колеса просвердлені горизонтальні отвори для бічних штирів, запресованих в корпус машини. На них при накатуванні діжі на плиту насаджується корпус візка.

Тісто замішують в підкатній діжі, яка накатується на фундаментну плиту під важіль мішалки. Під час замісу важіль мішалки і діжа одночасно обертаються назустріч один одному. На нижньому кінці важеля мішалки розташована лопать і направляюча лопатка. Накатування і скачування діжі проводяться вручну.

Уніфікована машина тістомісильна Т1-ХТ2А (рис. 9) призначена для замісу в підкатних уніфікованих діжах Т1-ХТ2Д. Ця машина відрізняється від машини «Стандарт» тим, що діжа не має пристрою для обертання і жорстко закріплена на візку. Діжа обертається разом із столом, вмонтованим у фундаментну плиту. Черв’ячний привод майданчика розміщений в масляній ванні, що подовжує термін його служби.

Рис. 9. Машина тістомісильна Т1-ХТ2А:
1 – фундаментна плита; 2, 15 – черв’ячні редуктори; з – станина- 4 – двигун; 5 – підмоторна плита; 6 – натяжний болт; 7 – шків; 8 – штурвал 9 – приводна голівка; 10 – противага; 11 – ковпак; 12 – важіль мішалки; 13 – педаль фіксатора; 14 – стіл; 15 – упорний кронштейн.

Машина складається з фундаментної плити, станини, приводной головки ковпака, важеля мішалки, огорожі і шафи управління.

У фундаментній плиті змонтовано два черв’ячні редуктори, сполучені послідовно. На вихідній шийці вертикального валу другого редуктора насаджений стіл, який має направляючі для накатування і центрівки діжі, блок-стійку з фіксатором і педаллю для фіксації діжі і упорні кронштейни. При роботі стіл обертається разом з діжею.

В станині на підмоторній плиті встановлений двигун. Для натягнення ременів служить болт.

В приводній головці змонтований черв’ячний механізм приводу важеля мішалки. Обидва кінці валу черв’яка приводної головки виходять назовні.

На правий кінець валу закріплено знімний штурвал для виведення важеля мішалки з діжі, на лівому встановлюється клинопасовий шків з фрикційною муфтою конічного розточування.

До приводної головки шарнірно прикріплений ковпак з противагою. З важелем ковпака пов’язані механізм управління фрикційною муфтою і кінцевий вимикач зупинки столу в заданому положенні.

Для замісу тіста діжу накатують на стіл і закріплюють фіксаторами, при цьому дверці огорожі закривають. Після подачі в діжу компонентів, необхідних для замісу, і опускання ковпака включається фрикційна муфта.

Після включення машини важіль мішалки приводиться в рух по криволінійній траєкторії, близькій до внутрішньої поверхні діжі, а стіл разом з діжею рівномірно обертається, що забезпечує якісне перемішування тіста. Після закінчення замісу тіста ковпак піднімають вгору, фрикційна муфта вимикається і черв’як приводної головки загальмовується. Стіл продовжує обертатися до тих пір, поки упор не натисне кінцевий вимикач і не зупиниться двигун.

Стіл зупиняється в положенні, зручному для викочування діжі. Якщо важіль мішалки знаходиться в діжі, його виводять, обертаючи штурвал. Потім відкривають дверці огорожі і викочують діжу, натискуючи ногою на педаль фіксатора.

Машина тістомісильна А2-ХТБ (Рис. 10) складається з фундаментної плити, станини з приводом повороту траверси, траверси з приводом органу мішалки, органу мішалки, огородження і електроустаткування, вбудованих в станину.

Рис. 10. Машина тістомісильна А2-ХТБ:
1 – фундаментна плита; 2 – станина; 3 – щит електроустаткуванні; 4 – привод повороту траверс; 5 – привод органу мішалки; 6 – траверсу; 7 – орган мішалки; 8 – огорожі.

Фундаментна плита закріплюється фундаментними болтами до фундаменту і несе на собі станину з розташованими на ній механізмом приводу повороту траверси і електроустаткування. Фундаментна плита має направляючі і упори для установки і фіксації підкатної діжі в певному положенні, пов’язаному з положенням органу мішалки, а також механізму електроблокування фіксації діжі.

Станина встановлюється на фундаментну плиту і закріплюється на ній болтами. В станині встановлюється електродвигун приводу повороту траверси, механізм повороту траверси і електродвигун. При включенні електродвигуна обертання передається через клинопасову передачу на гвинт механізму повороту траверси. Обертальний рух гвинта перетворюється в поступальний рух корпусу плаваючої гайки, що впливає за допомогою тяги на провушини траверси. Тяга, переміщаючись у напрямі осі діжі, повертає траверсу на кут 40°, піднімаючи орган мішалки над діжею, тим самим забезпечуючи можливість вільного викочування діжі.

Траверса має шарнірне з’єднання із станиною, яке забезпечує можливість її повороту на кут 40°. На траверсі розташований електродвигун приводу органу мішалки, клинопасова передача і редуктор, що складається з черв’ячної і планетарної передач. Обертання від електродвигуна за допомогою клинопасової і черв’ячної передач передається водилу планетарної передачі зі встановленим на ній сателітом, який обкачується по нерухомому колесу, надаючи планетарний рух органу мішалки.

Орган мішалки має конічний хвостовик, встановлюваний в конічне гніздо валу планетарної шестерні (сателіта) і закріплений гвинтом. Орган мішалки виконує планетарний рух, обертаючись навкруги власної осі і навкруги осі діжі, що обумовлює інтенсивний заміс тіста.

Технічна характеристика машин тістомісильні періодичної дії з підкатними діжами приведена в таблиці 2.

Машини цього типу широко використовуються на виробництві. Для інтенсифікації замісу тут застосовуються лопаті мішалок різної конфігурації.

Аналогом в цьому випадку може служити, наприклад, машина тістомісильна ДК. Перспективним може тут виявитися і застосування вібрації.

Машини ДК (рис. 11) (двохконусні) виготовляє фірма «Вернер унд Пфляйдерер» і за її ліцензією машинобудівний завод в м. Бідготц (Польща) і ін.

Рис. 11. Двохконусна машина тістомісильна ДК:
1 – корпус з електроприводом; 2 – важіль мішалки; 3 – пульт управління; 4 – діжа.

Машина призначена для інтенсивного замісу житнього і пшеничного тіста. Підкатна діжа має примусове обертання. Пульт управління забезпечений реле часу. (На рисунку кришка машини піднята).

В робочому положенні вісь лопаті мішалки опускається в діжу на кут 45°. При роботі лопать описує поверхню подвійного конуса з деяким нахилом уздовж утворюючої. При складанні рухів важеля мішалки і маси, що обертається, в діжі відбувається достатня механічна обробка тіста з періодичним впливом стиснення і розтягування маси, що сприяє утворенню пружного тіста. В порівнянні з тістомісильними машинами «Стандарт» і Т1-ХТ2А заміс тут інтенсивніше, при цьому стінки важеля послідовно проходять по похилій лінії уздовж бічної і донною поверхні діжі, піддаючи послідовно механічній обробці всю масу тіста в діжі.

Таблиця 2. Технічна характеристика машин тістомісильні періодичної дії з підкатними діжами

Тривалість замісу пшеничного тіста до 10 хв., житнього 3–4 хв.

Машина ДК забезпечена автоматичним реле часу, який відключає привод валу мішалки і включає механізм підйому кришки і виводу важеля мішалки з діжі. Кришку перед замісом закривають натисненням відповідної кнопки на пульті діжі.

Оригінальними тут є важіль мішалки, механізм приводу і підйому лопаті мішалки, а також привод діжі за допомогою циліндричної зубчастої передачі, яка повністю закрита корпусом каретки. В машині застосовано захисне покриття типу рилсан. Воно дуже міцне і стійке, створює глянсову поверхню, яка легко очищається від борошна і тіста.

Основні показники машин ДК приведені в таблиці 3.

Таблиця 3. Основні характеристики машин тістомісильних ДК

Машина тістомісильна інтенсивної дії ЕS1-140/80 створена в Угорщині, встановлюється на станині (рис. 12), в якій на шарнірній опорі змонтований привідний електродвигун. До фланця двигуна прикріплена кришка, на якій встановлений шпиндель робочого органу з лопатями мішалок. За допомогою рукоятки кришка разом з шпинделем може підійматися і опускатися в підкатну діжу і фіксуватися за допомогою гачка, опори і пластини. При цьому одночасно з допомогою системи важелів на станині фіксується каретка підкатної діжі. Машина виготовляється з нержавіючої сталі, комплектується діжами місткістю 170 л.

Рис. 12. Машина тістомісильна Е81-140/80:
1 – пластина; 2 – крюк; 3 – опора; 4 – кришка; 5 – рукоятка; 6 – шпіндель; 7 – діжа; 8 – мішалка потрапити; 9 – станина; 10 – система важеля; 11 – електродвигун; 12 – шарнірна опора.

Тривалість замісу 120–150 с, гомогенізація компонентів здійснюється за 40–60 с.

Машина тістомісильна відрізняється компактністю, економним витрачанням електроенергії, зручністю експлуатації і простотою конструкції. При цьому забезпечується висока інтенсивність замісу тіста, що скорочує тривалість бродіння тіста перед обробленням до 15 хв.

Машина 1МК-150 забезпечує інтенсивний заміс за 2– 3 хв. Має підкатні діжі, але оскільки після інтенсивного замісу бродіння скорочується, то на тістоприготувальній ділянці може бути 3–5 діж. Корпус машин 1МК-150 П-подібний (рис. 13). В середині просвіту в ньому знаходиться шпиндель з лопаттю мішалки у вигляді циліндра. Привод шпинделя розташований зверху. Підкатна діжа встановлюється під ним, центрується, закріплюється в затисках гідравлічного підйомника і підіймається. При цьому шпиндель з лопаткою мішалки входить в діжу і здійснює заміс при постійній швидкості 420 хв.-1 Тривалість замісу встановлюється за допомогою реле часу. Інтенсивний заміс тіста в мішалці 1МК-150 сприяє підвищенню водопоглинальної здатності тіста і збільшенню його виходу на 3–5 %.

Машина призначена для замісу житнього і пшеничного тіста різної рецептури. При цьому залежно від виду тіста підбирають і встановлюють змінну робочу лопать.

Оскільки заміс здійснюється за порівняно короткий проміжок часу (1–2 хв.), то немає необхідності встановлювати водоохолоджуючу систему, і процес проводять так, щоб в кінці замісу температура тіста не підвищувалася більш ніж на 10 °С. По закінченні замісу машина автоматично відключається, діжа опускається і виводиться з-під машини.

Рис. 13. Машина тістомісильна 1МК-150:
1 – корпус; 2 – шпиндель; 3 – лопать мішалки; 4 – діжа; 5 – гідравлічний підйомник.

В конструктивному відношенні машина дещо незручна, оскільки потрібно підкочувати і встановлювати діжі. Розвантажуються вони перекиданням. Для обслуговування машини потрібна значна витрата електроенергії. Проте позитивний ефект такого замісу такий значний, що не дивлячись на вказані недоліки, машини тістомісильні 1МК широко використовуються в хлібопекарській промисловості.

До переваг машини слід віднести збільшення об’ємного виходу виробів на 10 % при значному поліпшенні структури м’якуша, а також скорочення процесу бродіння в 4–5 разів проти звичайного. При цьому м’якуш хліба виходить більш світлим.

Подібні машини тістомісильні марки SМК дещо раніше почала випускати фірма «Вінклер» (Німеччина). Ці машини відрізняються тим, що заміс тіста в них здійснюється в дві стадії з різною швидкістю: змішування 15 с при частоті обертання 350 хв-1, заміс 120 с при частоті обертання 750 хв-1. Машини SМК випускаються трьох типорозмірів з діжами місткістю 75, 150 і 300 л.

Важливо відзначити, що машини SМК можна ефективно використовувати і при замісі житнього тіста. При цьому тривалість замісу повинна складати 60–70 с, збільшення тривалості замісу приводить до погіршення властивостей тіста: підвищується клейкість і розпливчатість.

Таблиця 4 – Основні характеристики машин тістомісильних ЕS1-140/80, 1МК-150 і SМК.

Установка для замісу тіста VРТ-500 (рис. 14) складається з мішалки і станції дозування. Г-образний корпус установки забезпечений гідравлічним підйомником. Шпиндель має дві лопаті мішалок.

Рис. 14. Установка тістомісильна VРТ-500:
1 – машина мішалки; 2 – станція дозування; 3 – пульт управління.

Окрім них в діжу вводиться гальмівна штанга з направляючою. Підкатна діжа порівняно невеликої місткості (95 л) легко переміщається вручну. Тривалість замісу встановлюють за допомогою реле часу в межах 60–200 с, при цьому питома робота замісу складає до 38 Дж/г. Для замісу воду слід охолоджувати до 12 ºС.

Машина приводиться в рух за допомогою клинопасової передачі від електродвигуна потужністю 19 кВт. Комплектується п’ятьма підкатними діжами з нержавіючої сталі. Відрізняється від раніше розглянутої конструкції наявністю гальмівної штанги, що дозволяє одночасно обробляти велику масу тіста. Г-образний корпус робить установку більш компактною.

До недоліків машини слід віднести роздільне розташування установки мішалки і станції дозування, а також наявність гідравлічного приводу і підйомника. Останній значно ускладнює і здорожує конструкцію.

Тістомісильна машина А2-Т2-64 (рис. 15) складається з механізму замісу 4, водоприготувального бачка 2, щита управління 3 і трьох діж 1.

Рис. 15. Загальний вигляд тістомісильної машини А2-Т2-64:
1-діжа; 2-водоприготувальний бачок; 3-щит управління; 4-механізм замісу.

Приводиться механізм замісу від електродвигуна за допомогою клинопасової передачі та черв’ячного редуктора.

Привод механізму підйому і опускання місильного органа складається з електродвигуна, клинопасової передачі, черв’ячного редуктора та гвинтової пари. Гайка гвинтової пари закріплена на станині.

Приводи механізму замісу і механізму підйому та опускання місильного органа змонтовані на плиті, яка закріплена на рухомій пінолі.

Для вимикання електродвигуна приводу підйому та опускання місильного органа у крайніх положеннях встановлено кінцеві вимикачі.

Всі привідні механізми, що змонтовані на плиті закриті захисним кожухом.

У водоприготувальному бачку двома електронагрівачами здійснюється нагрів води до відповідної температури та її дозування. Для запобігання переливу води з бачка в корпусі передбачена переливна труба.

Щит управління складається з пульта, в якому міститься апаратура управління та захисту електрообладнання машини.

Працює тістомісильна машина А2-Т2-64 наступним чином.

В одну із діж з водоприготувального бачка заливають необхідну кількість води відповідної температури, завантажують інші компоненти, які передбачені рецептурою, і засипають борошно. Після завантаження діжа підводиться під місильний орган, фіксується і вмикається привод підйому та опускання місильного органа. Місильний орган опускається в діжу в робоче нижнє положення, вмикається привод замісу і здійснюється заміс опари (закваски або тіста).

Після замісу вмикається привод підйому і опускання місильного органа і місильний орган виводиться з діжі. Діжа з замішаним тістом відкочується на бродіння, а інша діжа із завантаженими компонентами підводиться до машини для здійснення наступного циклу приготування тіста.

Кінематична принципова схема тістомісильної машини А2-Т2-64 наведена на рис. 16.

Рис. 16. Кінематична принципова схема тістомісильної машини А2-Т2-64:
1-електродвигун приводу місильного органа; 2,6-клинопасові передачі; 3,7-черв’ячні редуктори; 4-електродвигун приводу підйому і опускання місильного органа; 5-місильний орган; 8-гайка; 9-вал-гвинт.

Тістомісильний агрегат А2-МТ2-Э (рис.17) складається з тістомісильної машини 1, водоприготувальної установки 4, відповідної кількості діж 2, направляючих 3, щитка електрообладнання 5. Кількість збиральних одиниць, що входять до комплектації машини залежить від її виконання.

Рис. 17. Загальний вигляд агрегату тістомісильного А2-МТ2-Э:
1-тістомісильна машина; 2-діжа; 3-направляюча; 4-водоприготувальна установка; 5-щиток електрообладнання; 6-опора діжі; 7-стяжки; 8-опори під направляючі; 9-з’єднувач.

Тістомісильна машина (рис. 18) складається з основи 1, в якій встановлена піноль 2, що має можливість переміщуватись у вертикальній площині. На пінолі закріплено раму 3, на якій міститься привод місильного органа, привод підйому і опускання місильного органа, фіксатор діжі та пульт управління 7.

Привод місильного органа здійснюється від електродвигуна 4 за допомогою клинопасової передачі та спареного редуктора 8, який складається з черв’ячної і планетарної передач.

Привод підйому і опускання місильного органа здійснюється від електродвигуна 5 за допомогою клинопасової передачі, редуктора та гвинтової пари.

Рис. 18. Загальний вигляд тістомісильної машини А2-МТ2-Э:
1-основа; 2-піноль; 3-рама; 4-привод місильного органа; 5-електродвигун приводу підйому і опускання місильного органа; 6-місильний орган; 7-пульт управління; 8-черв’ячно-планетарний редуктор; 9-редуктор; 10-клинопасова передача.

Працює тістомісильний агрегат А2-МТ2-Э наступним чином.

В одну із діж завантажується борошно та інші компоненти, що передбачені рецептурою. З водоприготувальної установки додається вода відповідної якості і кількості.

Після завантаження діжа по направляючій підводиться під місильний орган тістомісильної машини. Діжа фіксується і вмикається привод підйому і опускання місильного органа, який встановлює місильний орган у робоче положення. Заміс тіста відбувається при здійсненні місильним органом обертового руху навколо власної осі та осі планетарного редуктора.

Після завершення процесу замісу тіста привод місильного органа вимикається і механізмом підйому і опускання місильного органа переміщується у верхнє неробоче положення. Діжа відводиться для вивантаження або бродіння тіста.

При багатодіжовому виконанні агрегату після замісу тіста діжа з готовим тістом по направляючій відводиться від місильного органа, а на її місце підводиться друга діжа із завантаженими компонентами. Виконується наступний процес замісу тіста.

Кінематична принципова схема тістомісильної машини А2-МТ2-Э наведена на рис. 19.

Рис. 19. Кінематична принципова схема тістомісильної машини А2-МТ2-Э:
1,9-електродвигуни; 2,3,10,11-шківи клинопасових передач; 4-редуктор; 5-піноль; 6-ходовий гвинт; 7-гайка; 8-основа; 12-черв’як; 13-черв’ячне колесо; 14,15-зубчаті колеса; 16-місильний орган.

Одним з провідних вітчизняних виробників тістомісильних машин є ВАТ “Смілянський машинобудівний завод”. Ряд конструкцій машин, що випускається цим підприємством, розглянуто нижче.

Машина А2-ХТЮ (рис. 20) призначена для інтенсивного порційного замісу напівфабрикатів і тіста з пшеничної і житньої муки вологістю не менше 33% в нерухомих підкатних діжах місткістю 80 літрів марки А2-ХТЮ-80.

Машина може використовуватися на підприємствах хлібопекарської і кондитерської промисловості, а також в цехах підприємств громадського харчування.

Станина 2 з розміщеними в ній блоком управління є зварною конструкцією і кріпиться до плити фундаментної 1.

На траверсі 3 встановлений привод повороту траверси 4 і привод органу мішалки 5. Привод повороту траверси складається з електродвигуна, клинопасової передачі і гвинтової пари.

Рис. 20. Машина А2-ХТЮ: а – зовнішній вигляд; б – структурна схема:
1 – плита фундаментна; 2 – станина; 3 – траверса; 4 – привод повороту траверси; 5 – привод органу мішалки; 6 – орган місильний; 7 – захисна огорожа; 8 – кришка; 9 – пульт управління.

На двох осях, які виступають з корпусу гайки гвинтової пари, встановлені сухарі, що переміщаються по направляючих робочих поверхнях.

Вилки нерухомо закріплені на осі станини, внаслідок чого утворюється шарнірне з’єднання, яке забезпечує поворот траверси на кут 600 щодо осі.

Орган мішалки 6 прикріплений до вихідного валу редуктора складається із стрижня, вигнутого у формі спіральної рамки, втулки і здійснює обертальний рух навкруги власної осі і планетарний рух навкруги осі діжі. Привод органу мішалки складається з електродвигуна, клинопасової передачі і планетарного редуктора. Перед накатуванням на фундаментну плиту діжа повинна бути заповнена необхідними компонентами: спочатку – рідкими, потім – сухими.

Робота по обслуговуванню машини здійснюється одним працівником і полягає в наступному: діжа накатується на плиту фундаментну до упора і одночасно замикає контакти кінцевого вимикача блокування фіксації діжі. Натисненням кнопки “ВНИЗ” включається електродвигун приводу повороту траверси. Траверса переміщається в робоче положення, при цьому діжа накривається і ущільнюється кришкою 8 з одночасною фіксацією діжі.

Натисненням кнопки “ПУСК” включається електродвигун органу мішалки, який здійснює обертальний планетарний рух і виконує заміс тіста. Після закінчення часу замісу, який задається за допомогою блоку управління і залежить від властивостей і різновиду тіста, електродвигун автоматично вимикається, зупиняється орган мішалки і автоматично включається привод повороту траверси. Траверса повертається в крайнє верхнє положення, орган мішалки виходить з діжі. Цикл замісу тіста закінчується і діжа з тістом викочується для подальших операцій.

Таблиця 5 Технічна характеристика А2-ХТЮ

Машина Л4-ХТ2-В (рис. 21) призначена для інтенсивного порційного замісу напівфабрикатів і тіста з пшеничної і житньої муки вологістю не менше 33 % в підкатних діжах, що не обертаються, місткістю 140 літрів.

Рис. 21 Машина Л4-ХТ2-В:
1 – плита фундаментна; 2 – станина; 3 – траверса; 4 – привод повороту траверси; 5 – привод органу мішалки; 6 – орган мішалка; 7 – захисна огорожа; 8 – кришка; 9 – пульт управління.

Експлуатується в умовах основного режиму: навантаження – змінна одного напряму, режим роботи – повторно короткочасний з періодичними зупинками і тривалістю включення до 20 % основного робочого часу.

Машина може використовуватися на підприємствах хлібопекарської і кондитерської промисловості, а також в цехах підприємств громадського харчування.

Таблиця 6. Технічна характеристика Л4-ХТ2-В

Станина 2 з розміщеним на ній блоком управління є зварною конструкцією і кріпиться до плити фундаментної 1

На траверсі 3 встановлений привод повороту траверси 4 і привод органу мішалки 5. Привод повороту траверси складається з електродвигуна, клинопасової передачі і гвинтової пари.

На двох осях, які виступають з корпусу гайки гвинтової пари, встановлені сухарі, що переміщаються по робочих поверхнях направляючих.

Вилки нерухомо закріплені на осі станини, внаслідок чого утворюється шарнірне з’єднання, яке забезпечує поворот траверси на кут 600 щодо осі.

Спіральний орган мішалки 6 встановлений на вихідному валу редуктора і здійснює обертальний рух навкруги власної осі і планетарний рух навкруги осі діжі. Привод органу мішалки складається з електродвигуна, клинопасової передачі і планетарного редуктора.

Порядок роботи машини Л4-ХТ2-В аналогічний машині А2-ХТЮ.

Машини тістомісильні “Інтенсив-140” (рис. 22) і “Інтенсив-200” (рис. 23) є двохшвидкісними машинами періодичної дії з вертикальною віссю обертання органу мішалки і стаціонарною діжею місткістю 140 і 200 л відповідно.

Корпус машини зварної конструкції встановлений на регульовані опори. В корпусі розміщений привод органу мішалки і обертання діжі.

Рис. 22 Загальний вид машини “Інтенсив-140”.

Привод складається з електродвигуна (1), клинопасових передач, за допомогою яких рух передається на вал приводного органу (2) мішалки, а через проміжний вал (3) – на вал діжі (4).

Привод закривається зверху кришкою, в яку вмонтований блок управління.

Діжа (5) машини циліндрової форми, для виключення можливості попадання в зону роботи органу мішалки сторонніх предметів і зменшення втрати муки від розпиленості, закривається спеціальною кришкою.

Орган (6) мішалки виконаний у вигляді спіралі, кріпиться до фланця приводного валу за допомогою гвинтів. Для забезпечення інтенсивного і якісного замісу тіста, паралельно з органом мішалки, на верхній консолі корпусу встановлений спеціальний ніж (7). Всі деталі машини, дотичні з тістом, виготовлені з нержавіючої сталі.

Заміс тіста проводиться напівавтоматичному циклі і складається з двох фаз – змішування і заміс. Тривалість фаз встановлюється незалежною установкою часу замісу на блоці управління для кожної швидкості відповідно до технологічного регламенту. При першій фазі (змішування) орган мішалки і діжа обертається з меншою швидкістю, друга фаза (заміс) відбувається більш інтенсивно, оскільки швидкість – збільшується.

Блок управління дозволяє працювати машині тістомісильній у вказаній вище послідовності або на будь-якій з швидкостей.

Принцип дії тістомісильної машини полягає в одночасному обертанні навкруги своїх осей органу мішалки і діжі з різними швидкостями. Одночасне обертання органу мішалки і діжі дозволяє отримати якісний заміс по всьому об’єму діжі.

Рис. 23 Загальний вид машини “Інтенсив-200”:

Завдяки спеціальній спіральній формі органу мішалки, забезпечується рівномірний заміс вмісту діжі від стінок до середини. Однаково і рівномірно замішується як мінімальна, так і максимальна доза тіста.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*