4 Пристрої для одержання заданих параметрів середовища в вистоювальних камерах і шафах

Тривалість вистоювання залежить як від властивостей самого тіста (розмірів шматків, газоутворюючої здатності борошна), так і від стану навколишнього повітря, у першу чергу, від температури. Вологість повітря має велике значення для якості поверхні вистоювальних виробів. При недостатній вологості поверхня завітрюється, підсихає, і при рості заготівок на ній утворюються тріщини, що псують зовнішній вигляд виробів, які випікаються. При занадто великій вологості заготівки липнуть. Тому дуже важливо підтримувати заздалегідь задані стійкі параметри повітря незалежно від змін умов у цеху, від стану погоди і від часу року.

Найбільш прості способи регулювання параметрів повітряного  середовища – підігрів повітря в камерах і шафах калориферами і регістрами і подача гострої пари. Але при цьому в вистоювальному просторі виходять і неоднакові по всьому обсязі і нестійкі параметри повітря, на поверхнях вистоювальних камер спостерігається випаровування, поверхня заготівок затвердіває, тепло витрачається, як правило, у зайвих кількостях.

Більш досконалим способом, що забезпечує підтримку заданих параметрів середовища, є одержання повітря в спеціальному устрої-кондиціонері і подача кондиційованого повітря в камери або шафи вистоювання.

Досить розповсюдженим є технологічний кондиціонер Ш2-ХКА. Він призначений для створення й автоматичної підтримки необхідних параметрів повітря для вистоювання тістових заготівок у камерах і шафах.

Загальний вид і функціональна схема кондиціонера марки Ш2-ХКА показаний на рис. 11 та 12. Він складається з наступних основних вузлів: вентиляторного агрегату, камери зрошення з системою водопостачання, системи паропостачання, калорифера КВС8-П, металоконструкцій, патрубків, огороджень, електрообладнання.

Вентиляторний агрегат складається з вентилятора, двигуна і патрубка. Вентилятор своїм забірним патрубком через м’яку вставку, дифузор, калорифер і перехідник з’єднаний з камерою зрошення. Вихлопний патрубок вентилятора також стикується з м’якою вставкою. Призначення м’яких вставок – гасіння вібрації, що виходить від працюючого вентилятора.

Технічна характеристика кондиціонера Ш2-ХКА приведена нижче.

Продуктивність по повітрю, м3/год                             3000—3500

Витрата пари, кг/год                                                          18—52

Витрата води, л/год                                                            20—30

Установлена потужність двигунів, кВт                               3,3

Габаритні розміри, мм:

довжина                                                                            3050

ширина                                                                             1160

висота                                                                               1470

Маса, кг                                                                                   645

Термовологістні параметри, створювані кондиціонером, приведені в таблиці 3.

Таблиця 3 Параметри повітря, створюваного кондиціонером Ш2-ХКА

Технологічний процес Температура, 0С Вологість, %
Бродіння тіста 25 – 27 75 – 80
Вистоювання тіста 35 – 40 60 – 85

Камера зрошення служить для зволоження повітря, що надходить у кондиціонер. До вхідного бічного фланця камери кріпиться патрубок для приєднання каналу рециркуляційного повітря з цеху, кількість якого регулюється клапаном.

На вході повітря в камеру зрошення розташовані вигнуті направляючі пластинки повітророзподільника. На виході обробленого повітря з камери розташовані зиґзаґоподібні пластини водовідокремлювача. У середній частині камери розміщений  водорозподільний трубопровід, що представляє собою трубу з чотирма відводами, встановленими в двох площинах. На відводах-стояках розташовані шістнадцять форсунок у шаховому порядку з різним напрямком струменів щодо потоку повітря: перший ряд з побіжним напрямком струменів, другий – з зустрічним.  

У нижній частині камери знаходиться бак для води, що через фільтр з’єднаний із забірним патрубком водяного насоса (2К-20/18). Нагнітальний патрубок з’єднаний з водорозподільним трубопроводом.

Крім того, у баці розташовані поплавковий клапан, що регулює рівень води в ньому; сифон для зливу можливого надлишку води з бака, перфорована труба (барботер), через яку подається пара у воду для її нагрівання.

Рисунок 11 Загальний вид технологічного кондиціонера Ш2-ХКА

Паропровід кондиціонера встановлений на кришці камери зрошення, куди пара подається до барботера і калорифера. Подача пари регулюється регуляторами від датчиків температури типу РТ-15. Кондиціонер укомплектований манометром ОБМ1-100 з межею виміру 0-0,16 МПа.

Калорифер КВС8-П застосовують у кондиціонері для нагрівання повітря.

До електрообладнання кондиціонера відноситься щит керування з електророзводкою, установлений на камері зрошення, електродвигуни і пускова апаратура.

Рисунок 12 Функціональна комбінована схема технологічного кондиціонера Ш2-ХКА:
1 – вигнуті направляючі пластинки повітророзподільника; 2 – камера зрошення; 3 – клапан; 4 – регулятори подачі пари; 5 – манометр; 6 – система паропостачання; 7 – капілярні трубки; 8, 13 – термобалон регулятора температури; 9, 10 – манометричний термометр; 11 – вентиляторний агрегат; 12 – калорифер КВС8-П; 14 – зиґзаґоподібні  пластини водовідокремлювача; 15 – водяний насос; 16 – фільтр; 17 – водорозподільний  трубопровід; 18 – бак для води; 19 – барботер; 20 – сифон; 21 – поплавковий клапан.

Під впливом вентилятора в кондиціонер для обробки надходить суміш рециркуляційного  і свіжого повітря. Склад повітря регулюється регулювальним клапаном, установленим на вході повітря. Через повітророзподільник повітря попадає в центральну частину кондиціонера, де піддається інтенсивній обробці водою, що розприскується форсунками в різних напрямках.

Зважені і захоплені повітрям, що рухається в кондиціонері, крапельки води при виході з дощового простору відокремлюються у водовідокремлювачі і стікають у бак для води.

На виході камери зрошення встановлений манометричний термометр, що дозволяє здійснювати контроль температури повітря. Тут же встановлений термобалон регулятора температури, з’єднаний капілярними трубками з виконавчим механізмом, що впливає на регулювальний орган: регулятор змінює подачу пари для нагрівання води в баці камери зрошення.

У повітротоці (після вентилятора) установлені манометричний термометр і термобалон регулятора температури, виконавчий механізм якого також регулює подачу пари в калорифер. Повітря, оброблене у камері зрошення, проходить через пластини калорифера, де нагрівається до заданої температури (відносна вологість при цьому зменшується), і подається вентилятором на виробництво.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*