1 Класифікація вистоювального обладнання

Установки для вистоювання тіста призначені для додаткового бродіння тіста в шматках, що надходять від формуючих машин.

Мета вистоювання – відновити порушену при формуванні структуру тіста за рахунок додаткового шумування.

Піддаючись механічній обробці в тістоділильних, округлювальних і закатувальних машинах, тісто втрачає велику частину вуглекислого газу, що міститься в ньому і додає йому пористу структуру. Під час же вистоювання сформовані шматки тіста трохи збільшуються в обсязі, здобувають форму, що наближається до форми готових виробів, стають рівномірно пористими й одержують рівну, гладку й еластичну поверхню.

Під час вистоювання обсяг сформованих шматків тіста збільшується завдяки тому, що газ, який виділяється під час шумування, прагне вийти з тіста, зустрічає на своєму шляху клейковину, піднімає і розсовує її.

При недостатньо повно проведеному вистоюванні чи його відсутності готові вироби виходять безформними, із щільною м’якушкою і надривами.     

У процесі оброблення пшеничного тіста передбачаються два вистоювання: попереднє – безпосередньо після округлювальної машини й остаточне – після формування виробів перед посадкою їх у піч. Попереднє вистоювання шматків пшеничного тіста проводиться протягом 5-8 хв, а остаточне – протягом 30-45 хв.

Для шматків житнього тіста звичайно обмежуються одним вистоюванням перед посадкою виробів у піч протягом 40-45 хв. Тривалість вистоювання залежить не тільки від сорту тіста, але й у значній мірі від форми, рецептури і маси тістових заготівок.

Попереднє вистоювання проводиться в атмосфері повітря цеху, а остаточне вистоювання – у спеціальних вистоювальних шафах з певними параметрами повітря (вологість, температура).

Так як тривалість остаточного вистоювання шматків тіста більше тривалості попереднього вистоювання, то за час вистоювання можливі підсихання і звітрювання виробів. Тому остаточне вистоювання пшеничного тіста варто робити в повітряному середовищі з вологістю 80-85 % і з температурою 35-40о С, а житнього тіста – при тій  же вологості повітря, але при 30-35о С. Процес вистоювання шматків тіста в середовищі з зазначеними параметрами здійснюється в спеціальних шафах, обладнаних конвеєрами, і в камерах, шматки тіста в яких містяться на етажерках або полицях.

Повітря з необхідними параметрами одержують у кондиціонуючих установках або для цієї мети використовують звичайні опалювальні прилади і прості зволожувальні апарати, установлювані безпосередньо в камерах.

При установці нагрівальних і зволожувальних пристроїв безпосередньо в камерах волога і температура нерівномірно розподіляються в камері, що негативно позначається на якості вистоювання.

Більш досконалі установки для вистоювання, у які повітря подається з окремих пристроїв для кондиціонування повітря.

Найбільш примітивний спосіб вистоювання полягає у витримуванні шматків тіста на відкритих стелажах або етажерках, що поміщаються безпосередньо в тістоподільному цеху.

Як попереднє, так і остаточне вистоювання шматків тіста є важливим процесом хлібопекарського виробництва і забезпечує значне поліпшення якості продукції.     

Класифікація обладнання для вистоювання шматків тіста приведена на рис. 1.


Рисунок 1 Класифікація обладнання для вистоювання тіста.

Оскільки попереднє й особливо остаточне вистоювання є тривалими процесами, то для скорочення довжини конвеєрів вистоювання провадиться на багатомісних колисках (касетах).

Як правило, кількість тістових заготівок, розташованих на колисці агрегату остаточного вистоювання, відповідає кількості заготівок, розташованих на колисці або на поду печі по ширині.

Конвеєрні шафи для вистоювання підрозділяють на універсальні з ручним укладанням виробів на колиски і спеціальні для укладання і вистоювання тістових заготівок виробів певного асортименту. У цьому випадку вистоювальні агрегати комплектуються укладальними механізмами для переформування однорідного потоку в багаторядний і укладання заготівок на колиски вистоювального агрегату.

52 Comments

  1. Accountant supermarket manager order plavix from canada However, diplomatic efforts to speed up the process are moving slowly. A meeting initially scheduled for Sunday at which the organization’s 41-nation executive council was to have discussed a U.S.-Russian plan to swiftly rid Syria of chemical weapons was postponed Friday. No new date has yet been set for the meeting and no reason given for its postponement.

  2. What do you do for a living? levitra meilleur que viagra I wonder what the total mfg costs are, including packaging?  If it’s more $150, then it’s too expensive to mfg., and even at costing $150 for mfg doesn’t leave a lot of room for profit.  Remember, they have to sell it through a reseller and the reseller has to mark it up to make a decent margin, and then there is shipping costs from the assembly plant to the distribution location and then to the reseller’s store/to your house.  Then there are the things that eat up at profits other than normal overhead is warranty replacements, tech support calls.

  3. I never went to university buy cheap tricor One of Brett Sapper's colleagues at Goddard is helioseismologist William Dean Pesnell, whose job consists of interacting with the science groups. In other words, Pesnell is responsible for transforming Sapper's technical work into concrete results that may shed light on the solar dynamics that have an impact on the Earth's environment.

  4. Sorry, I ran out of credit house needing renovation for sale “We swung them around a couple times, but the final time I heard my wife just go, ‘Ahhhh!’ so I turn around and I see my son just gracefully and peacefully doing this full layout backflip, landing flat on his back in the sand,” Cramer said. “We were just shocked.”

  5. How do you know each other? hair color specialist around me Lenovo now commands 16.7 percent of the world’s personalcomputer market, up from 15.3 percent in the previous quarteraccording to research firm IDC. It has spent heavily over thepast few years to bolster its PC business with purchases such asBrazilian electronics maker CCE last year, Germany’s Medion in2011 and IBM’s PC business in 2005.

  6. M.E.C Mon Electricien Catalan
    44 Rue Henry de Turenne
    66100 Perpignan
    0651212596

    Electricien Perpignan

    For the reason that the admin of this web page is working,
    no hesitation very rapidly it will be renowned, due to its feature contents.

  7. Independance Immobilière – Agence Dakar Sénégal
    Av. Fadiga, Immeuble Lahad Mbacké
    BP 2975 Dakar
    +221 33 823 39 30

    Agence Immobilière Dakar

    Amazing! Its in fact amazing piece of writing, I have got much clear idea about from this article.

  8. My spouse and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be just what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on many of the subjects you write with regards to here. Again, awesome weblog!|

  9. Just want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just cool and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.|

  10. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

  11. Very good site you have here but I was curious if you knew of any community forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of group where I can get comments from other experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Bless you!|

  12. I think that everything published was actually very logical. However, consider this, what if you were to write a killer headline? I ain’t saying your content is not solid., however what if you added a post title to maybe grab people’s attention? I mean BLOG_TITLE is a little boring. You might glance at Yahoo’s front page and note how they create news titles to get viewers interested. You might add a video or a related pic or two to get people excited about everything’ve got to say. Just my opinion, it might bring your website a little bit more interesting.|

  13. What i do not realize is in reality how you’re not actually a lot more well-liked than you might be now. You’re so intelligent. You already know thus significantly in relation to this matter, made me for my part imagine it from numerous numerous angles. Its like men and women don’t seem to be involved except it’s something to do with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. All the time deal with it up!|

  14. Just wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply spectacular and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.|

  15. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!|

  16. Hi there, simply was aware of your weblog through Google, and located that it is really informative. I’m going to be careful for brussels. I’ll be grateful when you proceed this in future. A lot of other folks can be benefited from your writing. Cheers!|

  17. Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any tips? Cheers!|

  18. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog? My website is in the exact same niche as yours and my users would really benefit from some of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Thank you!|

  19. Hello! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job!|

  20. I just like the valuable information you provide to your articles. I will bookmark your blog and take a look at once more here frequently. I’m rather certain I will be told a lot of new stuff right right here! Good luck for the following!|

  21. I just could not leave your site prior to suggesting that I actually loved the standard info an individual provide on your visitors? Is gonna be back incessantly in order to investigate cross-check new posts|

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*