6 Устаткування для підготовки допоміжних продуктів

Установки для розчинення солі.

Обладнання для приготування цукрово-сольового розчину, цукро і жиророзчинників, маслотопки.

Устаткування для приготування заквасок і дріжджового розчину.

Для замісу опари, голівки і тіста використовують допоміжну сировину (сіль, цукор, дріжджі, жир і ін.). Цю сировину попередньо розчиняють у воді; жир розтоплюють і потім прокачують насосами в збірники, звідки він надходить у дозатори. Устаткування для підготовки допоміжних продуктів зосереджують у спеціальних приміщеннях (розчинових вузлах).

Установки для розчинення солі.

Поварена сіль (NаС1) вводиться в тісто в кількості 1,5 – 2,0% до загальної кількості борошна в залежності від сорту виробів. Харчова кухонна сіль — це речовина у вигляді кристаликів, яка містить 93-99 % хлористого натрію і домішки солей кальціюмагніюкалію, які надають їй гігроскопічності, жорсткості і гіркуватого присмаку. Чим менше в солі цих домішок, тим вища її якість. Для рівномірного розподілу у всій масі тіста сіль дають у вигляді розчину у воді. Кількість солі регулюється кількістю розчину, подаваного при замісі. Для очищення від сторонніх механічних домішок розчин солі до вживання фільтрують і відстоюють.

Установка розчинення солі, що входить до комплекту устаткування, призначена для прийому солі із самоскидів, розчинення її і транспортування на виробництво. Установка являє собою залізобетонний бункер прямокутної форми. Площа приміщення і число відсіків в ємності залежить від потужності підприємства, кількості споживаної солі (рис. 21).

Рис. 21. Ємність для зберігання розчину солі:
1 – чотирьохсекційний резервуар; 2 – перша секція – приймальна; 3 – труби з отворами для подачі води; 4 і 5 – секції для відстоювання води; 6 – секція для накопичення проясненого розчину солі; 7 – лоток для завантаження солі із самоскида; 8 – трубопровід для подачі води; 9, 10 і 11 – отвори для переміщення розчину солі з однієї секції в другу; 12 – насос  для перекачування розчину солі на виробництво; 13 – трубопровід; 14 – фільтр; 15 – розхідний бак.

Так на хлібопекарних підприємствах потужністю до 15 т/добу необхідна площа приміщення для солі до 10 м2 з одним прийомним і одним відстійним відсіками.

У прийомний відсік підведені трубопроводи з нержавіючої сталі для гарячої і холодної води. Холодну воду випускають через отвори барботера, покладеного на дерев’яні прокладки на висоті 200 мм від днища. У прийомний відсік, заповнений сіллю, подається вода доти, поки сольовий розчин не заповнить всі відсіки відстійника. Вода, коли пройде через шари солі, насичується і самопливом через лючки, що є в поперечних перегородках, заповнює усі відсіки розчином однакової концентрації. При постійній наявності солі в прийомному відсіку концентрація солоного розчину не міняється. Розчин щільністю 1200 кг/м2 подається насосами на виробництво. Перед видатковими бачками встановлюють тканинні фільтри, додатково для перекачування сольового розчину встановлюють два насоси – робочий та резервний. Якщо концентрація сольового розчину значно менша за щільність насиченого розчину, останній вертається насосом і пропускається через шар солі прийомного відсіку.

Для перекачування сольового розчину установлюють відцентрові насоси типу ДО моделі 2ДО-6 з подачею 10 м3/год і напором 0,34 МПа. Насос приводиться в рух електродвигуном потужністю 1,7 кВт із частотою обертання вала 2900 хв-1. Електродвигун вмикається автоматично.

Прийомні і відстійні відсіки чистять у міру накопичення в них нерозчинених забруднень, що перемішують з водою і видаляють у каналізацію.

Для установки на невеликих підприємствах застосовуються солерозчинники місткістю 0,6 і 1,0 м3 марки ХСР-3.

Солерозчинник ХСЕ-3/2 (рис. 22) призначений для безперервного розчинення повареної солі і готування сольового розчину постійної щільності. Солерозчинник являє собою зварений бак з нержавіючої сталі, розділений по довжині двома перегородками на три відсіки, що сполучаються між собою переливними трубками. На переливних трубках розташовані капронові сита-фільтри, для запобігання пошкодження яких при завантажуванні солі передбачена глуха кришка.

Рис. 22 – Солерозчинник ХСР-3/2:
1 – кран; 2 – бак; 3 – ручка кришки; 4 – переливні трубки; 5 – сита-фільтри; 6 – патрубок; 7 перегородка; 8 кришка; 9-колектор; 10 – патрубок.

Технічна характеристика солерозчинника.

Тип Безперервно діючий
Продуктивність, л/хв 10
Місткість, м3:          загальна   0,6
         першого відсіку 0,23
Завантажування солі, кг 130
Габаритні розміри, мм          довжина   1220
         ширина 720
         висота 1050
Маса, кг 100

У нижню частину першого відсіку вмонтований колектор із труб з отворами діаметром 4 мм, по яких у сіль подається вода у верхній частині знаходиться патрубок для злива піни й надлишку розсолу для запобігання переповнення бака.

Зверху бак зачинений двома відкидними кришками з рукоятками. Для зливання відстою при чистці до днища відсіків приварені патрубки з заглушками.

Сіль засипають у перший відсік, у нижню частину якого подається вода. Проходячи через шар солі, вода насичується і отриманий сольовий розчин переливається через патрубки спочатку у другий, потім у третій відсіки.

Сольовий розчин відбирають із третього відсіку за допомогою крана.

Для запобігання ушкоджень фільтра при завантаженні в першій секції встановлена перегородка.

Обладнання для приготування цукрово-сольового розчину, цукро- і жиророзчинників, маслотопки.

Ємності для приготування і зберігання цукрового розчину (рис. 23) виготовляють з листової нержавіючої сталі марки 1Х18Н9Т товщиною 3 мм.

Кількість і розміри ємності залежать від добового розходу цукру. Баки встановлюють на стійках на висоті 0,4 м від рівня полу. Баки мають циліндричну форму і в нижній частині конічне днище. Для нагріву розчину у зимовий час вони оснащені паровою сорочкою.

Рис. 23. Схема установки для готування і зберігання цукрового розчину:
1 – електродвигун; 2 – редуктор; 3- пасова передача; 4-конічна передача; 5 – зубцювата передача; 6 – лопать; 7 – ємність; 8 – фільтр; 9 – насос.

Кожен бак постачений водомірним склом із градуйованою шкалою, а для уловлювання сторонніх домішок в установці передбачений фільтруючий вузол з насосами для перекачування розчину у видаткові баки. Фільтр – труба діаметром 350 і висотою 500 мм, що має з двох сторін фланці. До нижньої частини його приварені штуцера відповідно для надходження і виходу цукрово-сольового розчину.

Фільтруюча поверхня – сітка й декілька шарів, встановлена в трубі. Для більшої ефективності процесу фільтрації у вихідного отвору знаходиться  ще один фільтр, що складається з двох слоїв бельтингу. Фільтри очищають один раз в тиждень пропущенням води протитоком. Для перекачування цукрово-сольового розчину установлюють відцентровий насос моделі 2К-6. Труби діаметром 32 мм, по яких транспортується цукрово-сольовий розчин, виготовлені з нержавіючої сталі.

Цукор розчиняють за допомогою мішалки, яка здійснює планетарний рух. Привод мішалки встановлений на рамі, яка, у свою чергу, закріплена на баку цукророзчинника.

Технічна характеристика установок приведена у таблиці 4.

Таблиця 4 – Технічна характеристика установки для приготування цукрового і цукрово-сольового розчину.

Цукро- і жиро-розчинники використовують для готування розчинів цукру і жиру. Для приготування розчинів жирів (вершкового масла і маргарину) і цукру використовується установка Х-15. Установка складається з бака з паровою сорочкою. У центрі бака установлений вал з конусним пропелером, що приводиться у рух через редуктор від електродвигуна.

Для розчинення жир у бачок завантажують через завантажувальний отвір невеликими шматками. Розтопленийжир або цукровий розчин випускаються з бака через пробковий кран і кульовий клапан у бачок постійного рівня, постачений також паровою сорочкою. Прицьому машину не виключають, щоб уникнути розшарування жиру.З бачка постійного рівня розтоплений жир чи розчин цукру направляється в тістомісильну машинучерез триходовий пробковий кран. УстановкуХ-15 використовують також для приготування дріжджового розчину.

Маслотопка – циліндричний вертикальний двохстінний бачок, нерухомий або закріплений на полувісях для повороту при виливанні. В просторі між стінками циркулює гаряча вода, пара, масло або розміщені електричні нагрівальні елементи. Температуру жиру контролюють електроконтактним термометром, який зачиняє електромагнітний вентиль на трубопроводі теплоносія. Найбільш продуктивні голчасті маслотопки. У них монолітна маса твердого жиру міститьсяна загострених елементах, усередині яких циркулює пара чи гаряча вода (з опалювальної системи). Розплавлений жир стікає вниз через сито в збірник. Трубопроводи для подачі розтопленого жиру щоб уникнути його застигання постачені паровими сорочками. Продуктивність такої маслотопки до 300 кг/год. Замість загострених елементів можна використовувати звичайну трубчату опалювальну батарею.

Устаткування для приготування заквасок і дріжджового розчину.

Для приготування заквасок застосовують тістомісильні машини з підкатними діжами, заквасочні чани з мішалками різних систем, заквасочні машини ХЗМ-300 і ХЗ2М-300 і установки для приготування заквасок електроконтактним нагрівом.

Заквасочна машина ХЗМ-300 (рис. 24) складається з циліндричного чана з сорочкою, горизонтального вала зі спіральними місильними лопатками, привода, що здійснюється від електродвигуна через ланцюгову передачу і редуктор, і станини, на якій встановлений чан.

Рис. 24. Заквасочна машина ХЗМ-300:
1 – станина; 2 – чан; 3 – шланг для миття; 4 – труба гарячої води; 5 – барботери; 6 – горловина; 7 – лопаті; 8 – термометр; 9 – вал; 10 – затвор; 11 – ви­пускний патрубок; 12 – редуктор; 13 – електродвигун.

У верхній частині корпусу чана знаходяться дверцята з прийомною горловиною для борошна, штуцер для приєднання до трубопроводу гарячої води і чотири барботера для постачання пари усередину чану в процесі заварювання борошняної суміші.

Для промивання заварного чану на трубопроводі холодної води передбачений трійник з вентилем і гнучким шлангом з плоским наконечником. Для заміру температури заварки у торцевій стінки чану встановлений кутовий ртутний термометр у металевій оправі.

Готову заварку випускають з чану через випускний кран з гвинтовим зажимом або через патрубок. Дозування борошна і води виконують автоборошноміром і автоводомірним бачком АВБ-100М.

Машина Х32М-300 відрізняється від машини ХЗМ-300 тим, що замість випускного патрубку тут встановлена відбірна труба і закваска з машини перекачується насосом ШНК-18,5.

Для приготування рідких дріжджів і заквасок (рідких опар) застосовують металеві резервуари з нержавіючої сталі або сталеві з покриттям внутрішніх поверхонь емаллю, яка витримує високу температуру, а також спеціальні машини. Резервуари з нержавіючої сталі виготовляють прямокутної чи циліндричної форми місткістю від 300 до 3000 л.

Емальовані резервуари бувають переважно циліндричної форми, вертикальні відкриті (РВО), варильні із сорочкою відкриті (ВВО), вертикальні з мішалкою (ВМ) і вертикальні варильні з сорочкою і мішалкою (ВВМ). Резервуари опираються на круглі стійки (лапи).

Готовий рідкий напівфабрикат забирається шестерним насосом.

Для швидкого розмішування пресованих дріжджів у воді використовується пропелерна мішалка Х-14. Машина складається збака, в центрі якого встановлений вал, що приводиться у рух через фрикційну конічну, циліндричну і пасову передачі від електродвигуна. На нижньому кінці вала закріплені гвинтоподібні лопаті, яким надається такий напрямок обертання, щоб рідина піднімалася нагору.

Для того щоб уникнути протікання змащення з підшипників по валу в масу, що розмішується, на ньому закріплена чашка, у якій змащення збирається. Приготований розчин випускається з бака через пробковий кран і фільтри.

Обладнання цеху рідких дріжджів складається з баків для приготування закваски, зберігання готової закваски, приготування поживної суміші, зберігання виробничих дріжджів, відмірювання дріжджів. Баки з’єднанні системою трубопроводів для постачання води, пари і повітря, а також для переливання закваски, поживної суміші і готових дріжджів.

5 Comments

  1. Independance Immobilière – Agence Dakar Sénégal
    Av. Fadiga, Immeuble Lahad Mbacké
    BP 2975 Dakar
    +221 33 823 39 30

    Agence Immobilière Dakar

    Having read this I believed it was really informative.
    I appreciate you spending some time and energy to put this
    short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading
    and commenting. But so what, it was still worthwhile!

  2. M.E.C Mon Electricien Catalan
    44 Rue Henry de Turenne
    66100 Perpignan
    0651212596

    Electricien Perpignan

    It’s truly very difficult in this active life to listen news on Television,
    so I only use internet for that purpose, and take
    the most recent information.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*