3.Тістоділильні машини з лопатевим нагнітачем тіста

3.1 Тістоділильна машина А2-ХТН.

3.2. Тістоділильні машини типу “ДІВА”

3.3. Машина тістоділильна марки ХДЗ

3.1 Тістоділильна машина А2-ХТН.

Роторна тістоділильна машина А2- ХТН (рис. 5) призначена для ділення тіста на шматки рівної маси для подових, формових і булочних виробів з пшеничного і житнього борошна. Основними частинами машини є станина з приводом, приймальний бункер, тістова камера, ділильна головка і конвеєр.

Тісто у машині ділиться по об’єму з підтримкою щільності у шматках. Безперервно обертова лопать переміщає його у тістову камеру і нагнітає в мірні кишені. Шматки тіста однакового об’єму відмірюються з допомогою мірних кишень, розміщених у безперервно обертовій ділильній головці. Масу тістових заготовок регулюють на ходу маховичком, змінюючи об’єм мірної кишені.

Тістова камера, ділильна головка і конвеєр розмішені консольно на станині машини. Стабілізатор тиску зв’язаний з заслінкою у зоні нагнітання тіста.

Рисунок 5–Тістоділильна машина А2-ХТН (а-загальний вид; б– розріз по тістовій камері і ділильній головці):
1 – основа; 2 – конвеєр; 3 – станина; 4 – ділильна головка; 5 – приймальний бункер;
6 – тістова камера; 7 – щит; 8 – шпилька кріплення конвеєра; 9 – піддон; 10 – тяга регулювання; 11 – скидаючий валик; 12 – вісь валка; 13 – ніж; 14 – щиток; 15 – козирок;
16 – шпильки кріплення; 17 – болт; 18 – шнур ущільнення; 19 – штифт ; 20 – заслінка механізму дроселювання; 21 – обертова нагнітальна лопать; 22 – дверцята електрошафи.

Принцип роботи машини наступний. Із бункера тісто подається у тістову камеру, де захоплюється лопаттю, що безперервно обертається. Спочатку заслінка відкрита і гази, що знаходяться у тісті виштовхуються назад у бункер. Потім вона закривається і під тиском лопаті тісто заповнює мірну кишеню ділильної головки.

Наявність стабілізатора тиску дозволяє підтримувати в зоні нагнітання необхідний тиск, що забезпечує постійну щільність тіста, що надходить у мірну кишеню. Заслінка, яка під дією збиткового тиску повертається, зайве тісто пропускає назад у бункер.

При заповненні тістом наступної мірної кишені поршень, переміщуючись, виштовхує відміряну раніше масу тіста. Заготовка відділяється від ділильної головки ножем і скидаючим валиком передається на стрічковий конвеєр.

Модернізована модель лопатевого тістоділильника А2 – ХТ1-Н має 4 типорозміри. В машині використані нові матеріали для робочих органів, забезпечуючи роботу частин, що труться, без змазки, краща і значно простіша конструкція приводу, замість складного кулачкового механізму приводу заслінки використаний простий повзунково-шатунний механізм із зміненою конфігурацією лопатевого нагнітача. Поліпшені підшипникові вузли.

У машині використані змінні ділильні головки (одно і двокамерні). Конвеєр складається з двох частин (горизонтальний і під нахилом) і має самостійний привод. Для захисту від адгезії тіста до поверхні стрічки конвеєра, останній має вентилятор при виробці пшеничних сортів хліба і борошнопосипник – для житнього і житньопшеничного хліба.

Таблиця 2 – Технічна характеристика роторної тістоділильної машини А2-ХТН і модифікації її машини АС-ХТ1-Н.

3.2. Тістоділильні машини типу “ДІВА”

Тістоділильні машини типу “ДІВА” випускаються у Німеччині фірмою “Вернер унд Пфляйдерер”. Аналогічні машини “Соча” – Сербія, S-70 – Венгрія. Вони відрізняються зовнішнім оформленням, легкістю і зручним керуванням окремими механізмами і принципово новим типом нагнітача з достатньо високою точністю ділення. Завдяки використання ряду прогресивних конструктивних рішень машина має малу масу (800 кг), що дозволяє установити її на чотирьох роликах і полегшити переміщення по цеху.

Тістоділильна машина “Діва” (рис. 6) складається із станини на чотирьох роликах, двох фіксаторів для установлення машини. Зверху на машині прямокутна прийомна воронка, здвигнута до бокової стінки для кращого доступу при чистці від тіста прийомних органів. Остання виконана у вигляді напівциліндричної ємності, у центрі якої розміщений нагнітальний барабан з радіальною проріззю, в якій знаходиться нагнітаюча лопать.

Рисунок 6– Тістоділильна машина типу ”Діва”:
1 – проміжковий вал; 2– електродвигун ; 3 – направлювачі;  4 – клинопасова передача; 5 – натяжний валик;  6 –станіна; 7 – вказівник продуктивності; 8 – ланцюгова передача; 9,22 – штурвали; 10 – кришка, яка знімається; 11 – приймальна камера;
12 – приймальна головка; 13 – гливлячі валики; 14 – робоча камера; 15 – нагнітаюча лопасть; 16 – мукопосипач; 17 – нагнітаючий барабан; 18 – мундштук; 19 – стрічковий конвеєр; 20 – натяжний ролік; 21 – плоский ніж; 23 – вказівки кута нагання нагнітаючої лопасті;  24 – ланцюгова передача; 25 – вал; 26 – фіксатор установки машини; 27 – ролики.

У нижній частині робочої камери закріплений змінний мундштук і відсікаючий ніж. Тістова камера закривається легкознімальною кришкою. Під вихідним отвором мундштука розмішений стрічковий конвеєр для відходу тістових заготовок з натяжним роликом. Зверху над конвеєром розміщений борошнопосипач.

Приводний електродвигун закріплений на паралельних направляючих, по яким він може переміщуватися. Від двигуна обертання передається через клинопасовий варіатор швидкості на проміжний вал. За допомогою клинопасової передачі від нього приводиться в рух валики. Швидкість обертання валиків регулюється індивідуальним клинопасовим варіатором з натяжним валиком. Регулюється в межах 13-40 шматків тіста за хвилину з допомогою варіатора.

Привод  нагнітаючої лопаті і відсікаючого ножа здійснюється з допомогою кулака, закріпленого на валу і системи проміжних важелів. Привод  стрічкового конвеєра і мукопосипача здійснюється від валу ланцюговою передачею. Маса тістових заготовок регулюється штурвалом зміни кута качання нагнітаючої лопаті.

Працює машина наступним чином. Тісто самопливом поступає у прийомну камеру і з допомогою двох рифлених валиків нагнітається в робочу камеру ділильника. Потім нагнітаюча лопать переміщується в крайнє ліве положення, опускаючись, відділяє у камері установлений об’єм тіста і, повертаючись проти годинникової стрілки на деякий кут, виштовхує тісто через мундштук на конвеєр. Наприкінці операції витискання заготовка відсікається від мундштука плоским ножем.

Між валками є достатньо великий зазор (близько 90 мм), при цьому вони здійснюють у робочій камері здебільш невеликий тиск, стабілізований за допомогою міжвалкового зазору. Оскільки випуск тіста з робочої камери через мундштук проводиться періодично, а подача валками безперервна, то в робочій камері тиск циклічно збільшується і під його дією також циклічно спрацьовує вказаний вище механізм стабілізації.

Маса заготовок регулюється за допомогою двох регуляторів: перший змінює кут повороту нагнітаючої лопаті, другий – швидкість подачі тіста валками. Така система регулювання є незручною, хоча здебільш гнучкою – дозволяє регулювати масу заготовки в широких межах – від 0,2 до 2,4 кг.

Механізм регулювання маси заготовок відрізняється оригінальністю конструкції (рис. 7). У тістовій воронці знаходяться два живлячих валика, нижче у напівциліндричній камері – барабан з діаметральною проріззю, у якій знаходиться нагнітаюча лопать. Лопать виконує складний рух: вона повертається на деякий кут і виконує радіальне переміщення у барабані при досягненні кінцевих точок обертання барабана. Барабан з лопаттю повертається за допомогою кулака з пазовою доріжкою, закріпленого на головному валу машини. По пазовій доріжці переміщується ролик, закріплений на важелі, останній другим своїм кінцем шарнірно кріпиться на опорному валі. У щоці важеля прорізаний паз, по якому може переміщуватися сухар, зв’язаний через шатун і кривошип з валом барабана і лопаттю. На сухарі закріплена ходова рейка, в яку входить гвинт. На приводному валику регулятора знаходяться ходова гайка з візиром і маховичок з рукояткою – зміна кута повороту нагнітаючої лапасті. При цьому візир переміщується по шкалі – показник маси заготовки. Кут повороту нагнітаючої лапасті змінюється у результаті зміни довжини відрізка, що з’єднує осі ролика і сухаря, що рівноважне зміні величини ексцентриситету приводу качання барабана.

Рисунок 7 – Механізм регулювання маси заготовок тістоділильної машини:
1 – головний вал; 2 – кулак; 3 – сухар; 4– ричаг з пазом для сухаря; 5 – шатун; 6 – нагнітаюча лопать; 7 – живлячі валки; 8 – кривошип; 9 – барабан; 10 – тістова воронка; 11 – гвинт;
12 – регулятор; 13 – візир; 14 – шкала вказівника маси заготовок; 15– маховик з рукояткою; 16,17 – зірочка;
18 – опорний вал; 19 – ролик.

Для забезпечення повороту нагнітаючої лопаті і її радіального переміщення на кривошипі шарнірно закріплений кутовий важіль, один кінець якого з’єднаний з муфтою. При переміщенні муфти вздовж вала проходить діаметральне переміщення нагнітаючої лопаті. Муфта переміщується з допомогою системи важелів від спеціального валика, закріпленого на головному валу ділильника.

Для безперервної подачі тіста валками і його періодичного відбору нагнітаючою лопаттю одночасно із зміною кута повороту слід змінити частоту обертання живлячих валків за допомогою клинопасового варіатора швидкості.

Таблиця 3–Технічна характеристика тістоділильних машин “Діва”:

Продуктивність, шт./хв. 13-40
Маса тістових заготовок 0,4-2,4
Точність ділення, відс. ±2%
Потужність двигуна, кВт 1,5
Маса машини, кг 800
Габаритні розміри, мм:  
довжина  1450
ширина  720
висота 1600

3.3. Машина тістоділильна марки ХДЗ

Машина тістоділильна марки ХДЗ (рис. 8) виробництва Смілянського машинобудівного заводу призначена для розділу тіста з пшеничного борошна вищого, першого та другого сортів вологістю тіста 38…43 % з вмістом жиру до 7% і цукру до 7%. Застосовується в технологічних лініях виробництва булочних виробів. Якісні показники тіста повинні відповідати рецептурі і режиму технологічного процесу на підприємстві хлібопекарської промисловості з безперервним виробничим потоком.

Рис. 8. Загальний вид машини ХДЗ:
1 – тістова камера; 2 – бункер; 3 – формуючий і ділильний пристрій; 4 – корпус; 5 – транспортер; 6 – привод  механізму нагнітання; 7 – привод  ділильного пристрою; 8 – щит електричний.

Машина може проводити розподіл заготівок масою від 0,055 кг, погрішність розподілу при цьому повинна відповідати ДСТУ 4582:2006 «Хліб та хлібобулочні вироби. Основні положення» і ДСТУ 4585:2006 «Вироби хлібобулочні здобні. Загальні технічні умови».

Основними складальними одиницями машини є (рис.8): тістова камера 1, бункер 2, формуючий і ділильний пристрій 3, корпус 4, транспортер 5, привод  механізму нагнітання 6, привод  ділильного пристрою 7, електричний щит 8.

Тістова камера (рис. 9) складається з місткості 1, усередині якої встановлений ротор 2 і заслінка 3. Ротор 2 встановлений на консольному кінці валу 4. На цьому ж валу встановлена зірочка 5. Заслінка 3 сполучена з механізмом її повороту 1 щодо поверхні ротора 2. Регулювання положення заслінки проводиться рукояткою. До верхнього пояса тістової камери кріпиться бункер.

Рис. 9. Тістова камера.

Формуючий і ділильний пристрій складається з камери І і механізму різання II (рис.10). На виході камери встановлена змінна насадка 4 з одним або двома каналами і ніж 5. За допомогою важелів 7 ніж сполучено з кулачковим механізмом.

Рис. 10. Формуюча камера і ділильний пристрій.

Привод  механізму нагнітання здійснюється від мотор-редуктора 1 (рис. 11) через ланцюгову передачу 2, Частота обертання вихідного валу мотор-редуктора регулюється частотним перетворювачем, включеним в ланцюг асинхронного двигуна.

Рис. 11. Приводний пристрій.

Привод  механізму ділильного пристрою здійснюється від мотор-редуктора 3 за допомогою ланцюгової передачі 4 або 5 на вал 6, на якому встановлені кулак 7, зірочки 8, 9 і 10.

Включення ланцюгової передачі 4 або 5 в роботу здійснюється механізмом, представленим на рис. 12.

Рис. 12. Механізм перемикання передач.

На маточинах зірочок 1 і 2 є гвинти-упори. На валу 3 виконаний осьовий отвір, в якому встановлений гвинт і гайка 5, на якій закріплена шпонка. Гайка при обертанні переміщається уздовж осі валу гвинт 5, при цьому шпонка входить в контакт з упором і таким чином приводить в рух одну із зірочок. Зірочка 4 приводить в рух ведучий вал барабана транспортера за допомогою ланцюгової передачі.

Транспортер 5 (рис. 8) машини виконаний автономною складальною одиницею. Він встановлюється на корпусі машини. На рамі транспортера встановлений пристрій для повороту тістових заготівок малої маси в одному з двох потоків, розташованих на стрічці транспортера.

Електричний щит кріпиться до тістової камери і корпусу машини. Вся електроапаратура, окрім блокувальних вимикачів, встановлена в електрошафі.

В процесі роботи машини тісто з бункера затікає в тістову камеру, захоплюється ротором і нагнітається в тістоформуючу камеру. На виході з останньої тісто продавлюється через одно- або двох канальну насадку до ножа. Змінні насадки визначають форму і геометричні розміри тістових заготівок.

Маса тістових заготівок визначається заданою швидкістю обертання ротора і встановленим числом циклів ножа за 1 хвилину.

Відрізані заготівки транспортуються стрічкою транспортера на наступну технологічну операцію; заготівки меншої маси двома рядами, а більшої маси в однорядному потоці.

При дворядному потоці заготівок на стрічці транспортера вводять пристрій для переорієнтації заготівок в одному з двох потоків, при цьому останні відставатимуть, і таким чином, на наступну технологічну операцію заготівки поступатимуть по одній.

Таблиця 4 Технічна характеристика машини ХДЗ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*