3.Тістоділильні машини з лопатевим нагнітачем тіста

3.1 Тістоділильна машина А2-ХТН.

3.2. Тістоділильні машини типу “ДІВА”

3.3. Машина тістоділильна марки ХДЗ

3.1 Тістоділильна машина А2-ХТН.

Роторна тістоділильна машина А2- ХТН (рис. 5) призначена для ділення тіста на шматки рівної маси для подових, формових і булочних виробів з пшеничного і житнього борошна. Основними частинами машини є станина з приводом, приймальний бункер, тістова камера, ділильна головка і конвеєр.

Тісто у машині ділиться по об’єму з підтримкою щільності у шматках. Безперервно обертова лопать переміщає його у тістову камеру і нагнітає в мірні кишені. Шматки тіста однакового об’єму відмірюються з допомогою мірних кишень, розміщених у безперервно обертовій ділильній головці. Масу тістових заготовок регулюють на ходу маховичком, змінюючи об’єм мірної кишені.

Тістова камера, ділильна головка і конвеєр розмішені консольно на станині машини. Стабілізатор тиску зв’язаний з заслінкою у зоні нагнітання тіста.

Рисунок 5–Тістоділильна машина А2-ХТН (а-загальний вид; б– розріз по тістовій камері і ділильній головці):
1 – основа; 2 – конвеєр; 3 – станина; 4 – ділильна головка; 5 – приймальний бункер;
6 – тістова камера; 7 – щит; 8 – шпилька кріплення конвеєра; 9 – піддон; 10 – тяга регулювання; 11 – скидаючий валик; 12 – вісь валка; 13 – ніж; 14 – щиток; 15 – козирок;
16 – шпильки кріплення; 17 – болт; 18 – шнур ущільнення; 19 – штифт ; 20 – заслінка механізму дроселювання; 21 – обертова нагнітальна лопать; 22 – дверцята електрошафи.

Принцип роботи машини наступний. Із бункера тісто подається у тістову камеру, де захоплюється лопаттю, що безперервно обертається. Спочатку заслінка відкрита і гази, що знаходяться у тісті виштовхуються назад у бункер. Потім вона закривається і під тиском лопаті тісто заповнює мірну кишеню ділильної головки.

Наявність стабілізатора тиску дозволяє підтримувати в зоні нагнітання необхідний тиск, що забезпечує постійну щільність тіста, що надходить у мірну кишеню. Заслінка, яка під дією збиткового тиску повертається, зайве тісто пропускає назад у бункер.

При заповненні тістом наступної мірної кишені поршень, переміщуючись, виштовхує відміряну раніше масу тіста. Заготовка відділяється від ділильної головки ножем і скидаючим валиком передається на стрічковий конвеєр.

Модернізована модель лопатевого тістоділильника А2 – ХТ1-Н має 4 типорозміри. В машині використані нові матеріали для робочих органів, забезпечуючи роботу частин, що труться, без змазки, краща і значно простіша конструкція приводу, замість складного кулачкового механізму приводу заслінки використаний простий повзунково-шатунний механізм із зміненою конфігурацією лопатевого нагнітача. Поліпшені підшипникові вузли.

У машині використані змінні ділильні головки (одно і двокамерні). Конвеєр складається з двох частин (горизонтальний і під нахилом) і має самостійний привод. Для захисту від адгезії тіста до поверхні стрічки конвеєра, останній має вентилятор при виробці пшеничних сортів хліба і борошнопосипник – для житнього і житньопшеничного хліба.

Таблиця 2 – Технічна характеристика роторної тістоділильної машини А2-ХТН і модифікації її машини АС-ХТ1-Н.

3.2. Тістоділильні машини типу “ДІВА”

Тістоділильні машини типу “ДІВА” випускаються у Німеччині фірмою “Вернер унд Пфляйдерер”. Аналогічні машини “Соча” – Сербія, S-70 – Венгрія. Вони відрізняються зовнішнім оформленням, легкістю і зручним керуванням окремими механізмами і принципово новим типом нагнітача з достатньо високою точністю ділення. Завдяки використання ряду прогресивних конструктивних рішень машина має малу масу (800 кг), що дозволяє установити її на чотирьох роликах і полегшити переміщення по цеху.

Тістоділильна машина “Діва” (рис. 6) складається із станини на чотирьох роликах, двох фіксаторів для установлення машини. Зверху на машині прямокутна прийомна воронка, здвигнута до бокової стінки для кращого доступу при чистці від тіста прийомних органів. Остання виконана у вигляді напівциліндричної ємності, у центрі якої розміщений нагнітальний барабан з радіальною проріззю, в якій знаходиться нагнітаюча лопать.

Рисунок 6– Тістоділильна машина типу ”Діва”:
1 – проміжковий вал; 2– електродвигун ; 3 – направлювачі;  4 – клинопасова передача; 5 – натяжний валик;  6 –станіна; 7 – вказівник продуктивності; 8 – ланцюгова передача; 9,22 – штурвали; 10 – кришка, яка знімається; 11 – приймальна камера;
12 – приймальна головка; 13 – гливлячі валики; 14 – робоча камера; 15 – нагнітаюча лопасть; 16 – мукопосипач; 17 – нагнітаючий барабан; 18 – мундштук; 19 – стрічковий конвеєр; 20 – натяжний ролік; 21 – плоский ніж; 23 – вказівки кута нагання нагнітаючої лопасті;  24 – ланцюгова передача; 25 – вал; 26 – фіксатор установки машини; 27 – ролики.

У нижній частині робочої камери закріплений змінний мундштук і відсікаючий ніж. Тістова камера закривається легкознімальною кришкою. Під вихідним отвором мундштука розмішений стрічковий конвеєр для відходу тістових заготовок з натяжним роликом. Зверху над конвеєром розміщений борошнопосипач.

Приводний електродвигун закріплений на паралельних направляючих, по яким він може переміщуватися. Від двигуна обертання передається через клинопасовий варіатор швидкості на проміжний вал. За допомогою клинопасової передачі від нього приводиться в рух валики. Швидкість обертання валиків регулюється індивідуальним клинопасовим варіатором з натяжним валиком. Регулюється в межах 13-40 шматків тіста за хвилину з допомогою варіатора.

Привод  нагнітаючої лопаті і відсікаючого ножа здійснюється з допомогою кулака, закріпленого на валу і системи проміжних важелів. Привод  стрічкового конвеєра і мукопосипача здійснюється від валу ланцюговою передачею. Маса тістових заготовок регулюється штурвалом зміни кута качання нагнітаючої лопаті.

Працює машина наступним чином. Тісто самопливом поступає у прийомну камеру і з допомогою двох рифлених валиків нагнітається в робочу камеру ділильника. Потім нагнітаюча лопать переміщується в крайнє ліве положення, опускаючись, відділяє у камері установлений об’єм тіста і, повертаючись проти годинникової стрілки на деякий кут, виштовхує тісто через мундштук на конвеєр. Наприкінці операції витискання заготовка відсікається від мундштука плоским ножем.

Між валками є достатньо великий зазор (близько 90 мм), при цьому вони здійснюють у робочій камері здебільш невеликий тиск, стабілізований за допомогою міжвалкового зазору. Оскільки випуск тіста з робочої камери через мундштук проводиться періодично, а подача валками безперервна, то в робочій камері тиск циклічно збільшується і під його дією також циклічно спрацьовує вказаний вище механізм стабілізації.

Маса заготовок регулюється за допомогою двох регуляторів: перший змінює кут повороту нагнітаючої лопаті, другий – швидкість подачі тіста валками. Така система регулювання є незручною, хоча здебільш гнучкою – дозволяє регулювати масу заготовки в широких межах – від 0,2 до 2,4 кг.

Механізм регулювання маси заготовок відрізняється оригінальністю конструкції (рис. 7). У тістовій воронці знаходяться два живлячих валика, нижче у напівциліндричній камері – барабан з діаметральною проріззю, у якій знаходиться нагнітаюча лопать. Лопать виконує складний рух: вона повертається на деякий кут і виконує радіальне переміщення у барабані при досягненні кінцевих точок обертання барабана. Барабан з лопаттю повертається за допомогою кулака з пазовою доріжкою, закріпленого на головному валу машини. По пазовій доріжці переміщується ролик, закріплений на важелі, останній другим своїм кінцем шарнірно кріпиться на опорному валі. У щоці важеля прорізаний паз, по якому може переміщуватися сухар, зв’язаний через шатун і кривошип з валом барабана і лопаттю. На сухарі закріплена ходова рейка, в яку входить гвинт. На приводному валику регулятора знаходяться ходова гайка з візиром і маховичок з рукояткою – зміна кута повороту нагнітаючої лапасті. При цьому візир переміщується по шкалі – показник маси заготовки. Кут повороту нагнітаючої лапасті змінюється у результаті зміни довжини відрізка, що з’єднує осі ролика і сухаря, що рівноважне зміні величини ексцентриситету приводу качання барабана.

Рисунок 7 – Механізм регулювання маси заготовок тістоділильної машини:
1 – головний вал; 2 – кулак; 3 – сухар; 4– ричаг з пазом для сухаря; 5 – шатун; 6 – нагнітаюча лопать; 7 – живлячі валки; 8 – кривошип; 9 – барабан; 10 – тістова воронка; 11 – гвинт;
12 – регулятор; 13 – візир; 14 – шкала вказівника маси заготовок; 15– маховик з рукояткою; 16,17 – зірочка;
18 – опорний вал; 19 – ролик.

Для забезпечення повороту нагнітаючої лопаті і її радіального переміщення на кривошипі шарнірно закріплений кутовий важіль, один кінець якого з’єднаний з муфтою. При переміщенні муфти вздовж вала проходить діаметральне переміщення нагнітаючої лопаті. Муфта переміщується з допомогою системи важелів від спеціального валика, закріпленого на головному валу ділильника.

Для безперервної подачі тіста валками і його періодичного відбору нагнітаючою лопаттю одночасно із зміною кута повороту слід змінити частоту обертання живлячих валків за допомогою клинопасового варіатора швидкості.

Таблиця 3–Технічна характеристика тістоділильних машин “Діва”:

Продуктивність, шт./хв. 13-40
Маса тістових заготовок 0,4-2,4
Точність ділення, відс. ±2%
Потужність двигуна, кВт 1,5
Маса машини, кг 800
Габаритні розміри, мм:  
довжина  1450
ширина  720
висота 1600

3.3. Машина тістоділильна марки ХДЗ

Машина тістоділильна марки ХДЗ (рис. 8) виробництва Смілянського машинобудівного заводу призначена для розділу тіста з пшеничного борошна вищого, першого та другого сортів вологістю тіста 38…43 % з вмістом жиру до 7% і цукру до 7%. Застосовується в технологічних лініях виробництва булочних виробів. Якісні показники тіста повинні відповідати рецептурі і режиму технологічного процесу на підприємстві хлібопекарської промисловості з безперервним виробничим потоком.

Рис. 8. Загальний вид машини ХДЗ:
1 – тістова камера; 2 – бункер; 3 – формуючий і ділильний пристрій; 4 – корпус; 5 – транспортер; 6 – привод  механізму нагнітання; 7 – привод  ділильного пристрою; 8 – щит електричний.

Машина може проводити розподіл заготівок масою від 0,055 кг, погрішність розподілу при цьому повинна відповідати ДСТУ 4582:2006 «Хліб та хлібобулочні вироби. Основні положення» і ДСТУ 4585:2006 «Вироби хлібобулочні здобні. Загальні технічні умови».

Основними складальними одиницями машини є (рис.8): тістова камера 1, бункер 2, формуючий і ділильний пристрій 3, корпус 4, транспортер 5, привод  механізму нагнітання 6, привод  ділильного пристрою 7, електричний щит 8.

Тістова камера (рис. 9) складається з місткості 1, усередині якої встановлений ротор 2 і заслінка 3. Ротор 2 встановлений на консольному кінці валу 4. На цьому ж валу встановлена зірочка 5. Заслінка 3 сполучена з механізмом її повороту 1 щодо поверхні ротора 2. Регулювання положення заслінки проводиться рукояткою. До верхнього пояса тістової камери кріпиться бункер.

Рис. 9. Тістова камера.

Формуючий і ділильний пристрій складається з камери І і механізму різання II (рис.10). На виході камери встановлена змінна насадка 4 з одним або двома каналами і ніж 5. За допомогою важелів 7 ніж сполучено з кулачковим механізмом.

Рис. 10. Формуюча камера і ділильний пристрій.

Привод  механізму нагнітання здійснюється від мотор-редуктора 1 (рис. 11) через ланцюгову передачу 2, Частота обертання вихідного валу мотор-редуктора регулюється частотним перетворювачем, включеним в ланцюг асинхронного двигуна.

Рис. 11. Приводний пристрій.

Привод  механізму ділильного пристрою здійснюється від мотор-редуктора 3 за допомогою ланцюгової передачі 4 або 5 на вал 6, на якому встановлені кулак 7, зірочки 8, 9 і 10.

Включення ланцюгової передачі 4 або 5 в роботу здійснюється механізмом, представленим на рис. 12.

Рис. 12. Механізм перемикання передач.

На маточинах зірочок 1 і 2 є гвинти-упори. На валу 3 виконаний осьовий отвір, в якому встановлений гвинт і гайка 5, на якій закріплена шпонка. Гайка при обертанні переміщається уздовж осі валу гвинт 5, при цьому шпонка входить в контакт з упором і таким чином приводить в рух одну із зірочок. Зірочка 4 приводить в рух ведучий вал барабана транспортера за допомогою ланцюгової передачі.

Транспортер 5 (рис. 8) машини виконаний автономною складальною одиницею. Він встановлюється на корпусі машини. На рамі транспортера встановлений пристрій для повороту тістових заготівок малої маси в одному з двох потоків, розташованих на стрічці транспортера.

Електричний щит кріпиться до тістової камери і корпусу машини. Вся електроапаратура, окрім блокувальних вимикачів, встановлена в електрошафі.

В процесі роботи машини тісто з бункера затікає в тістову камеру, захоплюється ротором і нагнітається в тістоформуючу камеру. На виході з останньої тісто продавлюється через одно- або двох канальну насадку до ножа. Змінні насадки визначають форму і геометричні розміри тістових заготівок.

Маса тістових заготівок визначається заданою швидкістю обертання ротора і встановленим числом циклів ножа за 1 хвилину.

Відрізані заготівки транспортуються стрічкою транспортера на наступну технологічну операцію; заготівки меншої маси двома рядами, а більшої маси в однорядному потоці.

При дворядному потоці заготівок на стрічці транспортера вводять пристрій для переорієнтації заготівок в одному з двох потоків, при цьому останні відставатимуть, і таким чином, на наступну технологічну операцію заготівки поступатимуть по одній.

Таблиця 4 Технічна характеристика машини ХДЗ

30 Comments

  1. I don’t know what I want to do after university bupropion uk licence Lloyds Banking Group climbs 1.1% on the back of Investec raising the bank to Buy from Hold, increasing its target price to 80p from 76p. Investec thinks Lloyds is set to be the biggest beneficiary of any UK bank from the UK government’s Help-to-Buy mortgage scheme. It also thinks there won’t be another sale of any of the government’s stake in the bank any time soon.

  2. I’d like to pay this in, please composynth.com With all that, you could see how Weiner, the son of a schoolteacher, could have been somebody, who could have made a run at a job that once seemed made for him if he hadn’t done what he did with anonymous women on the Internet after a lot of midnights on a lot of nights when he wasn’t playing goalie.

  3. I’d like to change some money revatio patient assistance form Stewart suggested that the talking heads on CNBC and Fox Business News should be equally pleased that somebody is finally facing some consequences for helping cause the Great Recession. Nope. To Jim Cramer, Maria Bartiromo, Charlie Gasparino, and the other stars of financial TV news, he noted, the $13 billion fine is “a shakedown witch-hunt scalping jihad!” And Stewart has the video evidence to prove it.

  4. I have my own business dimedrol 50 mg para que sirve The revelation amounted to an acknowledgement that plant operator Tokyo Electric Power Co (Tepco) has yet to come to grips with the scale of the catastrophe, 2 1/2 years after the plant was hit by a huge earthquake and tsunami. Tepco only recently admitted water had leaked at all.

  5. Could I have , please? ni kwa neema na rehema “As always the substance drives the timetable,” the official told reporters, speaking on condition of anonymity. “None of us are here to agree to a bad agreement simply to meet a deadlines. The collective view is that it is ambitious but doable.”

  6. Ϝirst of ɑll I wuld ⅼike to say wonderful blog! I had а qujck question tһat I’d lіke tߋ asқ
    if you don’t mind. I waѕ curious tօ know hⲟw y᧐u centeer yⲟurself and cⅼear yⲟur mind pprior tߋ writing.
    Ӏ һave hаd a difficult time clearing my mіn іn getting my ideas
    ⲟut. I truly do enjoy writing һowever іt
    jjust sеems ⅼike the first 10 to 15 minutes аre uѕually
    wated simply jսst trying to figurre out how to begіn. Any recommendations or hints?
    Kudos!

    my рage: game slot joker

  7. Ѕomebody neⅽessarily assist tо make sеriously
    posts I wοuld ѕtate. That is the very fiгst timme I frequented your web pаge and tһus
    far? Iamazed ԝith the research you made to mаke this actual submit extraordinary.
    Ꮐreat job!

    my paցe depression

  8. Bu ağrıyı diğerlerinden ayıran ilk özellik “tekrarlama” yapıyor olması.

    Konunun uzmanı nöroloji doktorlarına göre, bir ağrı 6 ay
    içerisinde en az five kez tekrarladıysa ve şiddeti diğer ağrılara
    oranla fazlaysa migren teşhisi konulabilir.

    Bu nedenle fifty yaş üzerindeki bir hastada yeni ortaya çıkan baş ağrıları
    varsa mutlaka doktora danışılmalıdır. Başı ağrıyan hasta ne zaman mutlaka doktora başvurmalı?

    İkincil baş ağrıları, başka bir durum başın ağrıya duyarlı sinirlerini uyardığında ortaya çıkan semptomlardır.
    Başka bir deyişle, baş ağrısı belirtileri başka
    bir nedene bağlanabilir.

    Mide Ağrısının Fiziksel Nedenleri Nelerdir?

    one- Baharat ağırlıklı beslenmek: Kekik, pul biber
    ve nane gibi acısı yüksek olan baharatların yemeklerde yoğunluklu bir şekilde kullanılması mide ağrılarını tetikliyor.
    Aynı zamanda asitli içecekler ve turşular da özellikle belli bir yaş üstündeki kişilerin midelerinin ağrımasına neden oluyor.
    two- Fast-food items: Sürekli olarak fast-food tarzında yemek yiyen kişilerde mide şikayetleri sağlıklı
    beslenenlere oranla beş kat daha fazladır. Bunun önüne geçmek için katkısız halsizlik ve baş ağrısına ne iyi gelir doğal gıdalardan oluşan beslenme programları oluşturulmalı, bu
    programlara harfiyen uyulmalıdır. three- Yemekten sonra hareket etmemek:
    Özellikle akşam yemeklerinden sonra hareket etmemek ve direkt olarak yatmak mideyi sıkıştırıyor.
    Sindirim sisteminin tam randımanlı çalışmaması ile birlikte hazımsızlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

    Maden suyu ve hindistancevizi suyu dehidrasyon için doğal tedavilerdir ve dehidrasyon ile ilgili baş ağrısını hafifletir.

    Kafatasının tabanına yayılan ağrı (omuzlarda ve kollarda bir zayıflık hissi eşlik edebilir)

    Gerilim tipi baş ağrıları: Genelde başın arka kısmında başlayıp
    öne doğru yayılır. Boyun, omuz, kafa derisi ve çeşitli kas gruplarının 
    gerilmesine neden olur.

    Öncelikle ağrının hangi suggestion bir ağrı olduğunu tespit ederek tedavisine
    başlamak gerekir. Baş ağrısı için hangi doktora gidilir
    sorusuna ise verilecek cevap nöroloji uzmanıdır.
    Nöroloji muayenesi sonrası ağrıların sebebinin çoğunlukla
    migren, gerilim kaynaklı gibi birincil suggestion ağrılar olduğu tespit edilir.

    Bu durumda vücutta ciddi düzeyde zorlanmaya ve salınımların daha hızlı hale gelmesine neden olur.
    Genel olarak boyun fileıtığı belirtileri arasında yer alan boyun bölgesindeki şiddetli ağrılar,
    midede bulantı yapar. Bu nedenle de boyundaki fıtık sorunu
    ağrıyla birlikte mide bulantısı yapar.

    Bu durumun, yani fıtık nedeniyle meydana gelen baş ağrısının tedavisi
    sinirlerin saf dışı bırakılması ile mümkün olabilmektedir.

    Motorlu araç kazalarının mağdurları genellikle baş ağrısı çekmektedir.
    Bunun nedeni, başın kaza sırasında aniden ileri doğru
    itilmesi ya da ters bir açıyla hareket
    etmesi sırasında boyunda oluşan ani sıkışmalardır.
    (three)

    Boyun fıtığına bağlı olarak baş dönmesi, mide bulantısı ve
    bunların neticesinde konsantrasyon eksiklikleri gibi negatif durumlarla karşılaşılabilir.

    Isıtıcı kremlerin (Bengay veya benzeri) ve enseden gelen baş ağrısı için üst
    sırtın boğaz kaslarına kendi kendine masaj yapması, kasları gevşetmeye yardımcı olabilir.

    Kafatasımızın hemen altından başlayan ve kuyruk
    sokumuna kadar devam eden omurgamız 33 adet omurdan oluşur ve kavisli bir şekli vardır.
    Bu sayede esnek bir hareket kabiliyeti kazanırız.
    Bu omurlardan seven tanesi boynumuzda yer alır.
    Doğduğumuz anda son derece esnek olan kas ve iskelet sistemimiz, yaşımız ilerledikçe
    esnekliğini kaybeder.
    This is the perfect web site for anybody who hopes
    to understand this topic. You realize a whole
    lot its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
    You definitely put a brand new spin on a subject which has been written about for a long
    time. Great stuff, just excellent!

  9. Today, I ᴡent tо tthe beach front wіth my children. Ι found a ѕea shell and gave it too my 4
    yeаr oⅼd daughter and sаid “You can hear the ocean if you put this to your ear.” Shee рut
    tthe shell tо her ear and screamed. Therе wɑs ɑ hermit crab insidе and itt pinched heer ear.
    Ѕhe never wɑnts tⲟ gο Ƅack! LoL І knoѡ tһis iis ϲompletely оff topic
    bᥙt I had to tell someоne!

    Also visit my pave – roulette

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*