1. Класифікація тістоділильних машин

Конструкція тістоділильних машин повинна забезпечувати можливість регулювання маси відмірювального шматка тіста в заданих нормах, в залежності від сорту і складу тіста; заповнення тістом заданого об‘єму мірної кишені, або постійну швидкість випресовування джгута; постійну стислість тіста для забезпечення заданої маси шматків.

Конструкції тістоділильних машин різні. Категорією оцінки конструкції є в першу чергу нові розробки, пов‘язані з нагнітанням і дозуванням тіста.

Існуючі конструкції тістоділильних машин можна умовно поділити на 9 груп.

Рисунок 1 – Принципова схема тістоділильних машин:
а- з поршневим нагнітачем; б- з лопатевим нагнітачем (мертво закріплена лопать)  і ділильною головкою; в- з лопатевим нагнітачем (поворотна лопать забирається)  і ділильною головкою; д- машина з роторним нагнітачем без ділильної головки; е – з валковим нагнітачем і ділильною головкою; ж- з валковим нагнітачем і прокатуючим пристроєм без ділильної голівки; з- з шнековим нагнітачем і ділильною головкою; и – з шнековим нагнітачем без ділильної головки.

1-мірна камера; 2- ділильна головка; 3- заслінка; 4- нагнітаючий поршень; 5-прийомна воронка; 6 – стабілізатор тиску; 7 – нагнітаюча лопать; 8 – відсікаючи демпферна заслінка; 9 – нагнітаюча лопать; 10 – лопать, що убирається; 11 – поворотний барабан; 12 – мундштук; 13 – відсікаючий ніж; 14 – нижній поршень; 15 – обертаючий барабан; 16 – роторний нагнітач; 17 – живлячий валик; 18 – буферна камера; 19 – підкручена відсікаючи заслінка; 20 – гранична заслінка; 21 – ділильна головка; 22 – механізм регулювання хода поршня; 23 –реборда барабана; 24 – формуючий барабан; 25 – нагнітаючий шнек; 26 – ролик включання приводу ножа; 27 – мундштук.   

Тістоділильні машини з поршневим нагнітанням і ділильною головкою. (Рис. 1, а): СД, ХТД, ПМК, “Кооператор”, “Мультимат”, “Парта”, “Універса”, “Дей”, “Ідеал” і інш. Тісто в цих машинах нагнітається за допомогою прямокутного поршня. Стабілізація тиску забезпечується за допомогою пружинного або гідравлічного демпфера. Ділильні головки здебільш багатокамерні з плаваючими поршнями і механічним виштовхувачем. Буферні ємкості мають значні розміри.

Тістоділильні машини з лопатевим нагнітанням, виконаним в вигляді поворотної лопаті, жорстко закріпленої на валу, і поворотної ділильної головки (рис 1, б). До них відносяться машини А2-ХТН. Стабілізація тиску в робочій камері здійснюється за допомогою пружинного демпфера, встановленого на важелі відсікаючої заслінки. Ділильна головка має дві кишені зі спареними плаваючими поршнями, які переміщаються під дією тиску тіста.

Тістоділильні машини з лопатевим нагнітанням у вигляді бараба-на, який обертається, і лопаті, що прибирається, та ділильної головки з механічним приводом мірних поршнів (рис 1, г).

Ці машини представляють нові напрямки в тістоділенні і мають серйозні переваги перед іншими конструкціями.

Тістоділильні машини з роторним нагнітачем і додатковим валковим підживлювачем без ділильної головки (рис 1, д). Ці машини відрізняються тим, що нагнітач виконаний в виді ротора з вирізом спеціальної конфігурації, яка використовується для подачі і нагнітання тіста.

Тістоділильні машини з валковим нагнітачем і ділильною головкою (рис. 1, е): ХДВ, РТ-2, системи Целіка, ХЛС-9 та інші. Валкові нагнітачі використовуються для пшеничного тіста, так як вони відрізняються більш м‘якою дією на тісто. Тиск, здійсненим нагнітачем в робочій камері залежіть від діаметру валків і зазору між ними. Машини здебільш працюють без стабілізатору тиску. Ділильні головки багатокамерні, але під заповненням в більшості випадків знаходиться одна кишеня.

Тістоділильні машини з валковим нагнітачем і прокатуючим валковим пристроєм без ділильної головки (рис. 1, ж). До них відносяться багатострумкові тістоділильні машини ВАТВ, “ГЕФРА” та інші. Вони використовуються для виробки дрібноштучних виробів з пшеничного сортового борошна. В цих машинах тісто формується методом прокатки, яка по інтенсивності переробки аналогічна обжиманню тіста під тиском в закритій камері. Шматки від прокатаної полоси відділяються обертовими ножами. Тістоділильна машина з оригінальним багатострумковим округлювачем, після якого тістові заготовки виходять рядами по 4-6 шт.

Тістоділильні машини зі шнековим нагнітачем і поворотною ділильною головкою (рис. 1, з) ХДФ-2М, “Кузбас”, і ін. Призначені для ділення житнього, жито-пшеничного і пшеничного тіста з борошна другого соту. Тісто нагнітається за допомогою одного або двох шнеків, стабілізатори тиску відсутні, ділильні головки поворотні, барабанного типу зі спареними плаваючими поршнями, які переміщуються від тиску тіста.

Тістоділильні машини з шнековим нагнітачем без ділильної головки (рис. 1, и): ХДР, “РОБОТЕР” і ін. Вони відрізняються від попередніх тим, що тісто на шматки розділяється за допомогою ножа, який періодично відсікає тістову масу, яка безперервно видавлюється через мундштук, в виді циліндра. Точність ділення тіста у машин цієї групи значно нижча ніж у попередньої, але вони здійснюють на тісто значно слабший вплив і потребують значно менших затрат енергії на привод машини.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*