9. Вимоги безпеки при експлуатації обладнання для засолювання та формування м’ясних виробів

Похожее изображение

Тазики, чани, ковші, використовувані для засолу м’яса, повинні мати гладку, без гострих крайок і заусенців поверхню. При витримці в засолі сировини в тазиках або на рамах і в ковшах слід дотримуватися припустимих навантажень на шляхові балки підвісних шляхів:

  • для рам з тазиками (500×1000 мм на 14 тазиків) – 900 кг на 1 погонний метр;
  • для ковшів з відкидним дном місткістю 300 дм3 — 500 кг на 1 погонний метр;
  • для перекидних ковшів місткістю 250 дм3 — 500 кг на 1 погонний метр.

Припустиме питоме навантаження на 1 погонний метр підвісного шляху повинне бути позначене на трафареті, вивішеному на видному місці на початку й кінці підвісного шляху. На пневматичній лінії установки для засолу свинокопченостей повинні бути встановлені запобіжний клапан, манометр і регулятор тиску повітря. Робітник, що обслуговує установку, повинен бути забезпечений захисними окулярами, гумовими рукавичками, прогумованим фартухом.

Готування сумішей, що консервують, і тузлучних розчинів варто проводити в окремих приміщеннях, обладнаних ефективною припливно-витяжною вентиляцією. Робітники допускаються до готування сухих посолочних сумішей і тузлучних розчинів із застосуванням кремнефтористого натрію тільки після інструктажу про його отруйні властивості й запобіжні заходи при роботі з ним. Їх необхідно забезпечити спецодягом із щільної бавовняної тканини, прогумованими фартухами, рукавицями, захисними окулярами й респіраторами. На робочих місцях готування посолочних сумішей і тузлучних розчинів із застосуванням антисептика (парадихлорбензола, кремнефтористого натрію, нафталіну) повинні бути вивішені попереджувальні знаки «Обережно! Отруйні речовини!» і інструкції з безпечного ведення робіт.

Зберігати сіль для засолу м’яса допускається у спеціально призначені для цієї мети складах. Злежалу сіль варто дробити пневматичними молотками, кирками або ломами, починаючи з верхніх шарів бурту, залишаючи невеликі уступи. Залишати верхній шар у вигляді козирка забороняється. При киркуванні злежалої солі необхідно застосовувати захисні окуляри. Перенесення солі вручну забороняється.

Подача сировини в бункери або циліндри шприців повинна бути механізована або здійснюватися спусками. Огородження бункера шприца повинне мати блокування, що запобігає пуск шприца в роботу при відкритому огородженні. Гідравлічні шприци варто постачати справними манометрами й запобіжними клапанами. На дроселі шнекового шприца необхідно встановлювати вакуумметр. Педалі шприців повинні бути обгороджені від випадкового включення. Відкидні площадки для обслуговування шприців варто розташовувати з правого боку шприца. Вони повинні бути зручними для обслуговуючого персоналу й зблоковані з пусковим пристроєм, що попереджує пуск у роботу шприца при відкинутій площадці. На магістралі, що подає стиснене повітря під тиском, крім манометра необхідно передбачити редукційний і запобіжний клапани, відрегульовані на необхідний тиск.

Частини приводу, що рухаються, конвеєрного стола для в’язання ковбас, приводного і натяжного барабанів варто закривати кожухами. Столи повинні бути обладнані висувними сидіннями, що вбираються, для формувальників ковбасних виробів, що дозволяють працювати в позі « стоячи – сидячи», відкидним сидінням, закріпленим на ніжці стола, для короткочасного відпочинку робітника, зайнятого навішенням ковбас; необхідним інвентарем і пристосуваннями (шпагатоутримувачами, пристроєм для обрізання шпагату й оболонки, ємностями для збору вичавок фаршу та ін.).

При застосуванні автомата для формування ковбасних виробів з накладенням металевих скріпок на кінці оболонок обертові деталі автомата повинні бути обгороджені кожухами, зблокованими з пусковим пристроєм. При відкритому кожному з кожухів повинна бути виключена можливість пуску автомата в роботу. Для вилучення застряглих скріпок передбачені спеціальні гачки.

Керування роботою котлетного автомата повинне бути зблоковано з накопичувачем. Для аварійної зупинки автомата на ньому повинна бути встановлена кнопка для відключення котлетного автомата й накопичувача від електромережі. Деталі і вузли котлетного автомата, що рухаються,  повинні бути закриті знімними захисними огородженнями. Листи або лотки для укладання формованих котлет повинні мати гладку поверхню без заусенців, з добре пропаяними швами. Крайки не повинні бути гострими. Лотки повинні завантажуватися без перекосів, щоб уникнути заклинювання. Завантаження бункерів пельменного автомата фаршем і тістом варто механізувати.

Обертові і рухливі частини пельменних автоматів закривають суцільними огородженнями. Пельменні автомати мають електроблокування, що забезпечує відключення привода при підйомі або зрушенні убік кришки бункерів для фаршу й тіста. Пельменні автомати забезпечуються пристроями, що запобігають прилипанню до барабанів, що штампують. Бункери для фаршу й тіста повинні бути обладнані оглядовими пристроями для візуального контролю витрати фаршу й тіста. Обслуговуючий персонал забезпечується респіраторами.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*