8. Потокові лінії для формування м’ясопродуктів

Потокові лінії для формування м’ясопродуктів застосовують при виробництві ковбасних виробів і напівфабрикатів (котлет, пельменів і ін.).

Похожее изображение

Лінія Я2-ФА2-Б призначена для механізації процесу виробництва вакуумованого фаршу сирокопчених ковбас, транспортування й шприцювання його в ковбасну оболонку. Лінію виконують у двох виконаннях: із чотирма гідравлічними шприцами Я2-ФА2-Б і двома гідравлічними шприцами Я2-ФАБ-1.

До складу лінії входять куттер Л5-ФКБ, вакуум-прес, шприц, насосна станція, шафа керування, комплект трубопроводів.

М’ясну сировину завантажують у куттер, де відбувається приготування фаршу. Готовий фарш подається вивантажувачем у бункер вакуум-преса. У ньому відбуваються вакуумування фаршу й наповнення фаршевих циліндрів. Наповнені циліндри подаються на верхній смуговий шлях, по якому транспортують фарш до шприців. Циліндри, що переміщаються по верхньому смуговому шляху, можуть бути прийняті кожним із чотирьох або двох шприців. Шприцами фарш формується у ковбасну оболонку. Порожні циліндри опускаються на нижній смуговий шлях і транспортуються ним до вакуум-преса для наступного наповнення фаршем.

Технічну характеристику ліній наведено в таблиці  10.

Таблиця 10 – Технічні характеристики потокових ліній формування сирокопчених ковбас

Показник Я2-ФА2-Б Я2-ФА2-Б-1
Продуктивність (кг/год.) при діаметрі ковбасної оболонки, мм:
50
60
 

1450
1900

 

725
875

Довжина батонів, що формуються, мм 400…500 400…500
Установлена потужність, кВт:
з куттером
без куттера
64
20
64
20
Залишковий тиск у бункері вакуум-преса, МПа 0,02 0,02
Геометрична місткість, м3 :
вакуум – преса
фаршевого циліндра
0,35
0,06
0,35
0,06
Габаритні розміри, мм 12500х7500х1705 9200х7500х1705
Маса, кг 8800 6640

Лінія В2-ФЛЛ призначена для виробництва ліверних ковбас в оболонці із плівки «Повиден». У складі лінії – агрегат для подрібнювання й плавлення сиру В2-ОПН, автомат для формування ковбас із утворенням оболонки з повиденової стрічки М1-ФУ2-Т, конвеєри завантажувальний В2-ФЛЛ/1, розвантажувальний В2-ФЛЛ/3, варочно-охолоджувальна установка В2-ФЛЛ/2, станція підготовки води В2-ФЛЛ/4, пульт керування В2-ФЛЛ/7, шафа В2-ФЛЛ/8.

Агрегат В2-ОПН служить для подрібнювання з одночасним варінням сирої й вареної (відділеної від кісток) сировини з додаванням складених компонентів.

Автомат М1-ФУ2-Т формує ковбаси з утворенням оболонки із плівки «Повиден» з накладенням металевих скріпок з алюмінієвого дроту.

Конвеєр В2-ФЛЛ/1 транспортує батони ковбаси до завантажувального пристрою варочно-охолоджувальної установки.

Установка В2-ФЛЛ/2 служить для завантаження батонів ковбаси в кошики, їхнього варіння у воді при температурі 75—95 °С, охолодження водою температурою не вище 6°С, вивантаження в розвантажувальний бункер. Варочно-охолоджувальна установка являє собою зварені ємності – ванни варіння й охолодження, з’єднані порталами. Через портали кошики передаються з однієї ванни в іншу. На варочній  ванні встановлені завантажувальний пристрій і штовхач для переміщення кошиків, на ванні охолодження – розвантажувальний бункер і штовхач. У кожній ванні є забірні фільтри, зрошувачі й датчики контролю температури, у ванні охолодження – також теплообмінник.

Конвеєр В2-ФЛЛ/3 подає батони ковбаси з розвантажувального бункера у візки. Станція підготовки води В2-ФЛЛ/4 призначена для створення циркуляційних потоків у ваннах варки й охолодження, підігріву й підтримки температури води у варочній ванні.

Технічна характеристика лінії формування ліверних ковбас

Продуктивність, кг/год.                                                  500±10

Установлена потужність, кВт                                             95

 Витрата:

водопровідної води, м3/год                                                3,0

   стисненого повітря (при тиску 0,8 МПа), м3/год     0,8

    пари (при тиску 0,6 МПа), кг/год.                               350

Температура ковбаси в центрі батона, °С:

після варки                                                                             72

після охолодження                                                                8

Габаритні розміри, мм                                        20000x3500x3450

Маса, кг                                                                                12350

Лінія К6-ФЛ1К-200 (рисунок 28) призначена для готування м’ясних напівфабрикатів або рибних котлет масою 50 і 75 г з укладанням їх на лотки. Лінія складається з вовчка для подрібнювання м’яса, жиру й лука, вовчка для подрібнювання хліба, ванни для вивантаження в неї подрібненої хлібної маси, насадки для транспортування подрібнених: м’яса, лука й жиру з вовчка у фаршмішалку, фаршмішалки для перемішування подрібнених: м’яса, хліба, лука й спецій, накопичувача для подачі фаршу в котлетний автомат, котлетного автомата, автомата панірування сухарним борошном і укладання на лотки. 

Рисунок 28 – Лінія К6-ФЛ1К-200 для готування котлет:
1 – лотки; 2- живильник; 3 – котлетний автомат; 4- фаршмішалка; 5 – насадка; 6- ванна, 7, 8- вовчки

Технічна характеристика лінії напівфабрикатів

Продуктивність, шт/год.                                      20000

Установлена потужність, кВт                                  36

Діаметр котлети, мм                                                  65

Зовнішні розміри лотків, мм                          568x376x30

Припустима похибка дозування, %                        5

Займана площа, м2                                                     11,5

Маса, кг                                                                         2900

Попередньо замочений хліб подрібнюють на вовчку й вивантажують у ванну. Одночасно в інший вовчок завантажують м’ясо, лук, подрібнюють і подають у фаршмішалку. Туди ж завантажують подрібнений хліб і спеції відповідно до технології. Маса ретельно перемішується. Потім фарш транспортується насосом накопичувача в живильник котлетного автомата, що формує котлети, панірує їх сухарним борошном з двох сторін і укладає у лотки. Вручну знімають лотки й укладають їх у транспортні ящики або касети. Лінію обслуговують п’ять чоловік.

Лінія В2-ФПК-0,5 (рисунок 29) призначена для механізованого виробництва пельменів і вареників з автоматичним зважуванням доз, фасуванням пельменів у картонні пачки, автоматичним упаковуванням 24 шт. у пакеті. У комплект лінії входить обладнання для готування тіста, фаршу, формування й заморожування пельменів і вареників.

Рисунок 29 – Схема потоково-механізованої лінії для виробництва пельменів:
1 – візок для транспортування фаршу й тіста; 2 – гідравлічний підйомник; 3 – фаршмішалка; 4 – фаршевий насос; 5 – фаршпровід із запірними арматурами; 6 – тістомісильна машина; 7 – конвеєр завантаження тіста; 8 – пельменний автомат; 9 — пристрій для обдува тістофаршевого джгута; 10 — вентилятор; 11 — барабан для штампування пельменів; 12 – швидкоморозильний апарат із площадкою для обслуговування; 13 – вікно вивантаження заморожених пельменів; 14 – поліетиленові тазики для збору заморожених пельменів; 15 – прийомний стіл; 16 – крафт – мішок або гофрований короб з пельменями; 17 – візок для транспортування пельменів у холодильник

Технічна характеристика лінії формування пельменів

Продуктивність, кг/год.                                                 500

Маса пельменя, г                                                           12+2,5

Вміст м’ясного фаршу в пельмені, відс.                     55

Маса впакованого продукту:

   у пачці, г                                                                350±14; 500±14

   у пакеті з 24 пачок, кг                                               8,4, 12

Установлена потужність, кВт                                          32

Витрати:

   холоду (аміак), кДж/год                                              11905

   води (температура 45—50 °С), м3/год                     0,96

Температура замороженого пельменя, 0С                 -10

Тривалість заморожування, хв.:

   на верхньому конвеєрі                                                  18,5

   на нижньому конвеєрі                                                  17,5

   загальна                                                                             36

Займана площа, м2                                                          285

Маса, кг                                                                            40000

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*