7. Автомати для формування м’ясопродуктів

Похожее изображение

До автоматів для формування м’ясопродуктів відносять котлетний, пельменний і пиріжковий автомати, машини для формування м’ясних хлібів.

Автомат котлетний (рисунок 20) призначений для дозування фаршу й формування котлет. Завантажувальний циліндр має шестилопатевий гвинт, який натискає на фарш, що перебуває в циліндрі, а також щільно й рівномірно заповнює формуючі кишені обертового столу. Завантажувальний циліндр автомата й шестилопатевий гвинт для зручності промивання й очищення робочої частини машини виготовляють знімними. У днищі завантажувального циліндра є овальний отвір. Через нього фарш із циліндра надходить у формуючі кишені столу.

На опорну плиту, розташовану на валику стола, опираються нижні торцеві зрізи поршнів при проходженні під циліндром. Положення опорної плити змінюють шляхом обертання рукоятки, що діє на регулятор і зміщує за віссю валик з опорною плитою. У такий спосіб регулюють обсяг кишень стола й, отже, масу дози.

Диск призначений для знімання котлет зі стола і їхньої передачі на подальшу обробку. Стрілками на рисуннку зазначений напрямок руху котлет. Зазор між нижньою поверхнею диска й верхньою поверхнею стола дорівнює 0,2 мм. Для очищення обертового диска передбачений шкребок, що скидає частки фаршу. Він повинен щільно прилягати до верхньої поверхні диска. Штоки поршнів постачені шарнірами, які під час обертання стола котяться по кулачку й залежно від конфігурації його розгорнення забезпечують поршням зворотньо-поступальний рух. При підході до завантажувального циліндра поршень опускається у крайнє нижнє положення, а після проходження завантажувального циліндра разом з відформованою котлетою піднімається до рівня верхньої площини стола.

Рисунок 20 – Автомат котлетний:
а – загальний вид; б – схема руху фаршу при формуванні котлети; 1 – корпус; 2 – завантажувальний циліндр; 3- стіл; 4 – поршень; 5 – диск; 6 – кулачок; 7 – плита опорна; 8 – регулятор; 9 -привід, 10- шестилопатевий гвинт; 11 – овальний отвір; 12- рукоятка; 13- валик; 14 – шкребок; 15 – гвинт

Завантажений у циліндр м’ясний фарш нагнітається шестилопатевим гвинтом у формувальні отвори стола, після чого відформовані котлети (круглі) поршнями виштовхуються на його поверхню, де їх підхоплює конвеєрний диск і скидає у посипані сухарним борошном лотки.

Технічна характеристика автомата котлетного

Продуктивність, шт/год.                                              4000

Місткість завантажувального циліндра, л                 20

Маса котлети, г                                                            50, 75 і 100

Установлена потужність, кВт                                        0,55

Габаритні розміри, мм                                             685x585x665

Маса автомата, кг                                                                90

Автомат ЯЗ-ФКС (рисунок 21) призначений для механізації процесу формування м’ясних рублених напівфабрикатів (котлет) і їхнього панірування у цехах напівфабрикатів підприємств м’ясної промисловості середньої потужності.

 

Рисунок 21 – Автомат ЯЗ-ФКС:
1 – автомат, 2- візок, 3- підйомник, 4 – насос

Він складається з рами, пристрою для формування котлет, двох сухарниць для нанесення панірувального борошна, конвеєра з рольгангом для переміщення заповнених лотків, ексцентриково – лопатевого фаршевого насоса для подачі фаршу в прийомний бункер пристрою, що формує, приводів конвеєра, формувального пристрою, фаршевого насоса, візків ЯФЦ-1У для транспортування фаршу від місця готування до бункера завантаження. Автомат працює в автоматичному режимі.

Пельмені й вареники формують при температурі не вище 20 °С на пельменних автоматах типу П6-ФПБ, СУБ-2-67, В2-ФПК/24 або інших пристроях. Формуючі автомати працюють за принципом штампування тістової трубки й відрізняються кількістю барабанів, що штампують.

Технічна характеристика автомата ЯЗ-ФКС

Продуктивність, кг/год.:

автомата                                                                    4000

фаршевого насоса                                                     6000

Маса котлет, г                                                              50 і 100

Установлена потужність, кВт                                   13,0

Частота обертання формувального барабана, с-1   0,21

Швидкість руху конвеєра, м/с                                   0,14

Габаритні розміри, мм                                      2760x2600x3200

Маса, кг                                                                        2500

Автомат пельменний СУБ- 2-67 (рисунок 22) призначений для готування пельменів з тіста й м’ясного фаршу. Він діє безупинно, при ручному завантаженні тіста й фаршу в бункер відбувається автоматичне й безвідхідне штампування пельменів.

Рисунок 22 – Автомат пельменний СУБ- 2-67:
1 – конвеєр; 2- барабан; 3- борошняний бункер; 4 – ротаційний насос; 5 – станина; 6 – провідний барабан; 7 – варіатор швидкостей; 8- кожух; 9-електродвигун; 10- магнітний пускач; 11,13- шнеки; 12 – здвоєний бункер; 14- маховичок; 15- рама конвеєра; 16- опорний ролик; 17- натяжний ролик

При русі конвеєрної стрічки барабани обертаються й, прокочуючись начиненими фаршем тістовими трубками, штампують пельмені, які на підкладній дошці утворюють чотири ряди. Осередки барабана мають розділові й клейкі крайки. При натиску штампів на тістову трубку, заповнену фаршем, остання відтискується осередками, звільняючи місце склеювання й поділу пельменів. При подальшому натиску штампів пельмені складаються. Розділова крайка продавлює тісто наскрізь й утворює проміжки між пельменями. При нормальному технологічному процесі виходять міцно склеєні пельмені, відстань між якими дорівнює 3-5 мм.

Перед барабанами, що штампують, установлений борошняний бункер з ворушителем. Він має отвори, через які на тістові трубки, що проходять під ним, з фаршем сиплеться борошно. Це запобігає прилипанню пельменів до осередків барабанів. Борошно, що попадає на тістові трубки, розрівнюється двома гумовими шкребками, укріпленими на бункері. Кількість подаваного борошна регулюється шиберами. Борошно й шматочки тіста, що налипають на барабани, очищаються щіткою. Автоматом управляють за допомогою пульта керування.

Автомат пельменний П6-ФПВ (рисунок 23) улаштований так само, як і автомат СУБ-2-67, але має більше високу продуктивність. Це пов’язане з тим, що в конструкції автомата П6-ФПВ передбачено три барабани, які штампують, а в автоматі СУБ- 2-67 їх два.

Автомат включає здвоєний бункер і витискувачі тіста й фаршу, а також пристрій, що формує, і стрічковий конвеєр з нержавіючої сталі або із прогумованим покриттям. Насоси нагнітають фарш і тісто в відповідні колектори, а з них – у пристрій, що формує, якій являє собою балон із двома трубками для тіста й фаршу, причому трубка для фаршу проходить балон наскрізь і на виході між нею й циліндричною стійкою утворюється овальна щілина. Тістова трубка проходить через цю щілину й заповнюється фаршем. Трубки (усередині фарш, зовні тісто) надходять на лотки, переміщувані конвеєром, або безпосередньо на сталеву стрічку конвеєра, де їх посипають борошном або обдувають теплим повітрям для підсихання. Це запобігає прилипання тіста до дисків, що штампують. Пельмені формуються за допомогою барабанів, що штампують, які прокочуються трубками, одночасно формуючи й склеюючи пельмені. Аналогічно формують вареники. Для м’ясопереробних підприємств невеликої потужності випускають пельменні автомати з одним барабаном, що штампує, у настільному варіанті типу НПА (рисунок 24).

Рисунок 23 – Схема пельменного автомата П6-ФПВ:
1 – бункер посипання лотків; 2, 6 – регулювальні крани; 3 – бункер для тіста; 4 – колектор розподілу фаршу; 5 – бункер для фаршу; 7 – головка, що формує; 8 – бункер посипання тістових трубок; 9 – барабани, що штампують; 10 – стрічковий конвеєр; 11 – станина

Рисунок 24 – Пельменний автомат НПА у настільному варіанті:
1- станина з приводом; 2 – бункер для тіста; 3- бункер для фаршу; 4- насадка, що  формує;  5 – бункер посипання тістових трубок; 6- барабан, що штампує

Технічну характеристику пельменних автоматів наведено в таблиці 7

Таблиця 7 – Технічна характеристика пельменних автоматів

Показник СУБ-2-67 П6-ФПВ НПА
Продуктивність, кг/год. 400 400-600 50
Маса пельменя, г 121,2 121,2 142,5
Товщина тістової оболонки, мм 2 2 2
Установлена потужність, кВт 1,5 3,0 0,75
Габаритні розміри, мм 2800х930х1240 3000х1100х1320 1000х600х300
Маса автомата, кг 550 830 85

Автомат АФСБ-500 (рисунок 25, а) забезпечує вакуумування фаршу, формування сосисок, навішення гірлянд сосисок на ковбасні ціпки. Він виконаний у модульному виконанні: І – модуль наповнення оболонки фаршем, ІІ – модуль формування сосисок, ІІІ – модуль навішення гірлянд сосисок на ковбасні ціпки.

Для заповнення фаршем застосовують гофровану оболонку – вітчизняну штучну білкову “Белкозин”, целюлозну, імпортну целюлозну “NOHAX” чи “ТЕЕРАК”. Розміри оболонки складають (мм): діаметр 22±2, довжина для білкової 200±15, целюлозної 380±15.

Сосиски формують під вакуумом при значенні залишкового тиску 0,4 МПа.

Автомат АФС-1000 (рисунок 25, б) призначений для наповнення м’ясним фаршем целюлозної оболонки, виробництва сирих батончиків сосисок і навішення їх на прийомний пристрій.

Технічну характеристику автоматів для формування сосисок наведено в таблиці 8.

 Таблиця 8 – Технічні характеристики автоматів для формування сосисок

Показник

В6-ФСБ АФСБ-500 АФС-1000
Продуктивність (технічна), кг/год. 1350 500 1000-1200
Установлена потужність, кВт 7,5 8,5 4,5
Маса сосиски, г 35 35; 50 35; 50
Похибка дозування, що допускається, % +5,0 +5,0 +5,0
Займана площа, м2 7,0 5,0 10,8
Маса автомата, кг 825 1200 900

Рисунок 25 – Автомати формування сосисок:
а – автомат АФСБ-500: 1-пульт керування; 2- бункер; 3- шприци; 4 – пристрій завантаження оболонки; 5-механізм навішення; 6-ковбасний ціпок; 7 – пристрій для прийому сосисок;
б – автомат АФС-1000: 1 – пристрій для завантаження фаршу; 2 – пристрій для подачі фаршу; 3- станція; 4- насос; 5 – пристрій для перекручування сосисок; 6 – пристрій для навішення сосисок; 7 – пристрій для прийому сосисок

Комплекс обладнання М1-ФУ-2Р-1 призначений для формування варених ковбас з утворенням оболонки з повиденової плівки з накладанням скріпок на кінці батонів. Дозволяє виробляти батони масою від 400 до 1000 г із усіх видів фаршу. Складається з підйомника-завантажника, машини для формування ковбас.

Машина для формування ковбас містить у собі з’єднані трубою кліпсатор і наповнювач. Підйомником-завантажувачем фарш подається у бункер-завантажувач машини формування ковбас. Зі шнекового живильника, в якому відбувається вакуумування, фарш лопатевим насосом подається трубою у сформовану оболонку, зварену в поздовжньому напрямку струмами високої частоти. Механізмом утворення скріпок на кінці батонів накладаються металеві скріпки з алюмінієвого дроту. Батони відокремлюються один від одного і конвеєром подаються на обертовий стіл.

Комплекс обладнання ВЗ-ФФБ (рисунок 26) призначений для формування батонів варених ковбас у штучну гофровану оболонку (відповідну оболонці типу “Фиброус”) з накладенням на кінці металевих скріпок. Комплекс складається з вакуумного шприца ВЗ-ФКА і пристрою формування батонів ВЗ-ФУА. До шприца підводиться револьверна голівка з двома цівками, що служать для надягання гофрованої оболонки, і гальмових пристроїв.

Рисунок 26- Комплекс обладнання ВЗ-ФФБ для формування варених ковбас:
1 – пристрій для формування  батонів; 2- вакуумний шприц; 3 – револьверна голівка; 4 – цівки

Одна цівка знаходиться у робочому положенні, інша – у завантажувальному. Голівка через кронштейн кріпиться до стільниці пристрою ВЗ-ФУА, що розташована на платформі з двома рухливими і двома нерухомими опорами. На платформі кріпиться підставка, де встановлена стільниця з каркасом, що несе на собі механізми подачі дроту й утворення і накладання скріпок.

Дріт намотується на дві бобіни, укріплені на каркасі. Механізм утворення і накладення скріпок, механізм стиску оболонки і відрізний ніж приводяться у рух двома пневмоциліндрами. Від вакуумного шприца фарш у визначених дозах, заданих оператором, подається через  цівку, що знаходиться у робочому положенні, у гофровану оболонку з накладеною першою скріпкою. Одночасно з видачею дози фаршу подається електричний сигнал, керуючий пневмосистемою пристрою ВЗ-ФУА. Обжимається оболонка між батонами, накладаються скріпки на шейки батонів, відрізаються готові батони, виготовляються скріпки, і робочі органи повертаються у вихідне положення.

Технічну характеристику комплексів обладнання для формування ковбасних виробів наведено в таблиці 9.

Таблиця 9 – Технічні характеристики комплексів обладнання для формування ковбасних виробів

Показник М1-ФУ-2Р-1 ВЗ-ФФБ
Продуктивність, кг/год. 1260-1800 2000
Установлена потужність, кВт 7,2 8,8
Розміри батона, мм:
діаметр

довжина

65

140-350

90

500

Габаритні розміри, мм 5500x1600x2770 4160x1200x2300
Маса, кг 1940 1600

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*