2. Обладнання для засолювання м’ясопродуктів

Засолювальний агрегат (рисунок 1) складається з вовчка 4, дозатора 3 м’ясних засолювальних речовин чи їхніх розчинів і шнекового змішувача 6 (мішалки) періодичної чи безперервної дії. Розсіл, приготовлений в автоматичному розсоловиготовлювачі 1, з збірника розсолу 2 через дозатор 3 може подаватися безпосередньо в зону різального механізму вовчка чи в шнековий змішувач. При прискореному (6 годин) засолюванні м’яса для варених ковбас його подрібнюють на вовчку до розмірів 2 – 3 мм і змішують з насиченим розсолом температурою 10 – 12°С у співвідношенні 10 % до маси сировини.

Для засолювання м’яса при приготуванні фаршу в рамках виробництва ковбасних виробів і напівфабрикатів застосовують комплекс обладнання А1-ФЛБ. Його використовують при горизонтальному і вертикальному потоці сировини.

Рисунок 1 – Засолювальний агрегат:
1 – автоматичний розсоловиготовлювач, 2 – збірник розсолу; 3 – дозатор розсолу, 4 – вовчок, 5 – дозатор м’яса, 6 – шнековий змішувач; 7 – електричний двигун; 8 – охолоджувач

У комплекс обладнання для засолювання м’яса А1-ФЛБ входить таке обладнання: два вовчки, два підйомники для вивантаження візків, три фаршевих насоси, ваговий бункер, дозатор, змішувач зі шнековим вивантаженням, розсолопровід, охолоджувач, дозатор розсолу, стіл і пункт керування. Обладнання комплексу може працювати як в автоматичному, так і в ручному режимі.

Для засолювання м’яса використовують також агрегат Я2 – ФХ2Т. За конструкцією він аналогічний
А1- ФЛБ.

Технічну характеристику засолювальних комплексів і агрегатів надано в таблиці 4.18.

Таблиця 1 – Технічна характеристика посолочних комплексів і агрегатів

Показник Комплекс А1 – ФЛБ Агрегат

Я2 – ФХ2Т

Горизонтальний потік Вертикальний потік
Продуктивність, кг/г 2000-2200 2000-2200 2500
Установлена потужність, кВт 61,7 57,3 30,0
Кількість обслуговуючих робітників, люд. 2 2 1
Габаритні розміри, мм 6600х5100х

2890

5800х5100х

2890

3450х2050х

1975

Маса, кг 10000 8700 2800

Засолювальний шприц (рисунок 2, а) складається з резервуара 2 з розсолом, гумових шлангів 1 і відводу розсолу. На вихідному шлангу встановлений шприцювальний кран 4 з голкою 3, що має на кінці перфорацію. Після уколу м’яса голкою повертають кран і розсіл через перфорацію надходить у м’язову тканину. Уколи проводять по всій поверхні продукту. Недоліком шприцювання у м’язову тканину є порушення її цілісності, що призводить до витікання частини розсолу назад.

Засолювальний комплекс ДІП-К.01 (рисунок 3) застосовують для засолювання м’ясної сировини. Пересувна ємність 2 наповнена розсолом, включається компресор 1, і розсіл під тиском шлангом надходить у шприц. Після введення голки шприца в тканину м’ясної сировини натискають на рукоятку крана і розсіл через голку надходить у м’язову тканину.

 Рисунок 2 – Засолювальний шприц:
а – загальний вид: 1 – шланг; 2 – резервуар; 3 – голка; 4 – кран;
б – шприцювальний кран з голкою: 1 – кран; 2 – голка

 

Рисунок 3 – Засолювальний комплекс ДІП-К.01:
1 – компресор; 2 – пересувна ємність; 3 – шприц; 4 – робочий стіл

Шприцювання одноголчатим шприцом відрізняється простотою, однак не дає гарантій рівномірного розподілу посолочних речовин у сировині. Такий спосіб шприцювання використовують на підприємствах невеликої потужності.

Застосування багатоголчастих шприців забезпечує не тільки рівномірний розподіл посолочних речовин, але й дозволяє збільшити кількість розсолу, що вводиться, до 60-100 % до маси м’яса. Сучасні моделі шприців мають різні конструктивні рішення й різні комбінації голок для будь-яких продуктів.

Багатоголчаста засолювальна машина має принцип роботи, аналогічний засолювальному шприцу, але відрізняється більшою продуктивністю. Багатоголчаста засолювальна машина (рисунок 4.50) використовується для засолювання великих шматків м’яса з кістками, а також для засолювання бекону. Машина складається з транспортера для завантаження м’яса, рухливого багатоголчатого шприца, насоса для подачі розсолу.

М’ясо подається на засолювальний транспортер автонавантажувачем. Стрічка транспортера виконана сітчастою (з неіржавіючої сталі). Багатоголчастий шприц робить зворотньо-поступальний рух, шприцюючи м’ясо розсолом. Відпрацьований розсіл стікає униз у бак, з якого насосом знову подається у шприц. Просолене м’ясо з транспортера вивантажується в транспортну ємність, у якій відбувається утримування м’яса в розсолі.

Рисунок 4 – Багатоголчаста засолювальна машина:
1 – насос; 2 – напірний резервуар; 3 – клапан; 4 – багатоголчастий шприц; 5 – сітчастий транспортер; 6 – фільтр; 7 – бак для розсолу

Установка В2 – ФПП для засолу свинокопченостей призначена для засолу окостів, шийки, грудинки й інших свинокопченостей шляхом шприцювання у м’язову тканину а також окостів шляхом дозованого введення розсолу в стегнову артерію. Вона складається зі шприцювальної установки, бака, столу для ваг і засолу окостів. Бак зварної конструкції з кришкою і штуцером служить для розсолу. Його можна наповняти вручну і механізованим способом. Розсіл при подачі в бак фільтрується через сталеву сітку. Стіл також зварної конструкції з регульованими за висотою опорами. Це дозволяє розміщати його в строго горизонтальній площині. На поверхні столу є зливальний патрубок із краном для зливу розсолу, що виливається при роботі. На вагах зважують окост перед засолом і точно дозують розсіл. Його кількість визначають за спеціальною шкалою.

Технічна характеристика установки В2-ФПП

Продуктивність, шт/г 180
Місткість бака, м3 0,22
Споживання повітря, м3 0,05
Робочий тиск повітря у циліндрах шприцювальної установки, кПа 200—300
Місткість циліндра, м3 0,0085
Займаєма площа, м2 2,5
Маса, кг 250

Посолочний автомат ФАП (рисунок 5) призначений для механізації внутрішньом’язового засолу м’яса при виробництві копченостей з яловичини, свинини і баранини. Його застосовують у ковбасних цехах м’ясокомбінату, як правило, у комплекті з установкою масування м’яса ФУМ і конвеєром ФТБ.

Станина автомата – зварена коробчаста конструкція, закрита з бічних сторін кришками, дверцятами і висувними прозорими пластинами з гумовими шторками. На бічній стороні знаходяться органи керування і контролю. У нижній частині прийомного лотка розташовані рециркуляційні фільтри для зливу залишків розсолу. Конвеєр – зварена рама з валами, на які  натягнута збірно-металева  пластинчаста стрічка. Касети з голками і пружинами розміщаються у верхній частині станини. Знизу вони закриті гумовими прокладками, через які проходять голки. Електронасоси, з’єднані з електродвигунами в єдину модульну конструкцію, встановлені в нижній частині станини, з’єднуючись гнучкими трубопроводами з ресиверами і через вихідні патрубки із сітчастими фільтрами.

Рисунок 5 – Посолочний автомат ФАП:
1 – станина; 2 – касета з голками; 3 – пульт керування; 4 – конвеєр; 5 – привод

М’ясну сировину солять, впорскуючи в неї через інжекторні голки розсіл. Електронасоси всмоктують його через сітчасті фільтри з резервуарів і подають через ресивер у замикаючий клапан до голок. Розсіл упорскується тільки в момент перебування голок у сировині. Тиск упорскування регулюється в діапазоні від 0 до 0,5 MПа.  Надлишки розсолу направляються через особливі фільтри у відповідний резервуар. Стрічковий конвеєр рухається тільки в ті моменти, коли голки знаходяться поза м’ясом. Усі голки постачені пружинами стиску, що забезпечують шприцювання як безкісткової, так і кісткової сировини. Автомат дозволяє плавно регулювати частоту і крок руху конвеєра. При необхідності сировина завантажується конвеєром ФТБ у ємності для масування.

У таблиці 2 наведено технічну характеристику різних модифікацій засолювального автомата типу ФАП.

Таблиця 2 – Технічні характеристики різних модифікацій засолювального автомата типу ФАП

Показник ФАП-1 ФАП-2 ФАП-3
Продуктивність, кг/ч 6000 2500 500
Число інжекторних голок 62 62 62
Зовнішній діаметр голок, мм 4 4 4
Висота підйому голок над конвейєром, мм 220 220 220
Установлена потужність, кВт 6 6 6
Габаритні розміри, мм 2800x840x2100 1600x680x2100 1400x600x1800
Маса, кг 850 500 220

Крім шприцювання голчастим шприцом застосовують метод струменевого ін’єкцировання.

При струминному ин’єкцированні струмінь розсолу пробиває тканину, що прискорює не тільки засолювання, але й дозрівання м’яса. Такий ефект досягається при витіканні розсолу під тиском ( 20-30 МПа) через сопловий отвір діаметром 0,2-0,4 мм зі швидкістю до 160 м/с, у результаті чого струмінь рідини здобуває властивості твердого тіла (рисунок 6).

Рисунок 6 – Принципова схема безголчастого ин’єктора:
1- привод, 2- поршень, 3- сопло; 4- струмінь розсолу; 5- ин’єкцируемий розсіл; 6 – робочий циліндр

Крім класичного методу засолювання м’яса, який включає операції шприцювання, натирання сіллю, витримка в  посолі, заливка розсолом та витримка в розсолі, поширення одержав інтенсивний спосіб засолювання. Він виключає таки довготривалі та енергоємні операції як витримка в посолі та витримка в розсолі, застосовує таки інтенсивні операції як масування і тумблювання.

Інтенсивне засолювання проводиться у масажері (рисунок 7, а), принцип дії якого такий же, як у бетономішалки. У масажер разом з розсолом завантажують шматки шинкового м’яса. У завантажувальну чашу шматки м’яса подаються транспортним навантажувачем. При завантаженні і перемішуванні м’яса вісь барабана знаходиться у горизонтальному положенні.

Рисунок 7 – Масажер:
а – загальний вид: 1 – пневматичний циліндр; 2 – завантажувальна чаша; 3 – барабан; 4 – жолоб;
б – принцип роботи: 1 – барабан; 2 – шматки м’яса

На внутрішній поверхні барабана м’ясо залишилося б внизу барабана. Пластини сприяють тому, що м’ясо на барабані майже досягає верхньої мертвої точки, потім падає. У результаті падіння прискорюється процес вбирання розсолу і масажу шинкових шматків (ці процеси показані на рисунок 7, б). При вивантаженні барабан автоматично нахиляється й оброблене розсолом м’ясо вивантажується через жолоб у транспортний візок.

Недоліки масажера полягають в тому, що для його роботи необхідний транспортний візок: з візка сировину треба завантажувати в барабан масажера.

Цих недоліків позбавлена установка фірми «Laska» (Австрія) (рисунок 8) для тумблювання м’яса під вакуумом. Установка працює у такий спосіб: сировина подається конвеєром у багатогольчастий шприц і після введення розсолу стрічковим конвеєром завантажується у циліндричний контейнер на колесах. Контейнер завантажують на 40 – 50 % його об’єму, герметично закривають кришкою, переводять у горизонтальне положення і встановлюють на два приводних валики, що обертають барабан. Сировину тумблюють під вакуумом (50 кПа). Засолену сировину після зняття кришки вивантажують розвантажувальним пристроєм шляхом перекидання циліндра в ємність для транспортування до місця його наступної обробки.

Рисунок 8 – Установка для шприцювання і тумблювання фірми «Laska» (Австрія):
1 – багатоголчастий шприц; 2 – стрічковий конвеєр; 3 – контейнер; 4 – контейнер у положенні тумблювання; 5 – пульт керування; 6 – контейнер на розвантажувальному пристрої

Установка фірми “Langen” (Нідерланди) призначена для шприцювання і тумблювання сировини також в умовах вакууму. Вона працює у такий спосіб. Контейнер із сировиною подається до установки і герметично приєднується фланцями на завантажувальній горловині. Потім установка з контейнером приводиться в обертання, сировина переміщається із завантажувальної ємності (контейнера) послідовно в ємності з порожніми голками для його шприцювання і з голками для проколювання. Розсіл подається у період перебування порожніх голок у сировині. У торцевій частині шприцювальної ємкості розміщені чотири групи голок по 76 у кожній. При частоті обертання 8 хв-1 обробляється 500 кг сировини протягом  30 хв. Установка працює в автоматичному режимі.

Для масування м’яса при засолі випускаються також і інші установки і масажери. Принцип їхньої роботи аналогічний описаному вище. Технічну характеристику такого обладнання наведено в таблиці 3.

Таблиця 3 – Технічні характеристики обладнання для масування м’яса

Показник

Установки для вакуумного масування м’яса

Вакуумний масажер
221.ФБ. 300.01.00.000
ФУМ – 1 ФУМ – 2 225.234.00-0
Продуктивність, кг/г 250 75 250 300
Тривалість обробки, г 2 – 24 1 – 24 2 – 24 2 – 24
Установлена потужність, кВт 9,4 2,4 3,4 1,75
Займана площа, м2 26,0 8,0 80,0 1,4
Маса, кг 5300 1050 5300 350

123 Comments

  1. Could you give me some smaller notes? indocin sr A table from Amazon appeared recently on GFXBench database. It showed it would have the Android 4.2 platform and a Snapdragon 800 quad-core chipset. Leaks previous to that suggest the new model would have a RAM of 2GB with storage options of up to 32 GB.

  2. A pension scheme order real viagra online After the game, Romo didn’t seemed too concerned with his injury, “It’s just part of playing football,” Romo said. “You take some hits sometimes and you’ve got to come back from it. We had plenty of guys do the same thing tonight, and it was no different.”

  3. Excellent work, Nice Design atarax 10mg uses in urdu The Comment Crew laid low for about four months following the report, but emerging clues indicate they haven’t gone away and in fact have undertaken a major re-engineering effort to continue spying. The media attention “didn’t stop them, but it clearly did something to dramatically alter their operations,” Rachwald said in an interview.

  4. Insert your card strattera prescription prices After being welcomed at the door of the chapel by the Archbishop, who was supported by the Dean of the Chapel Royal, the Rt Rev Richard Chartres, and the Sub-Dean, the Rev Prebendary William Scott, the royal party went inside for surely the most private royal christening in living memory.

  5. I’m sorry, she’s betamethasone 1 “It always takes two to dance,” White said, adding that Dish is “committed on other ideas and strategy, at least for the moment…But you never say never and we’ll be opportunistic when the right moment arrives.”

  6. I can’t get a dialling tone trade me caravans christchurch Then there’s the fact that NASA has to be as stingy as possible with these missions. It’s not just about money; the weight of the extra fuel needed to ramp up a spinning portion of the ISS, and maintain that spin, could be used for other, more mission-critical things. And once the ISS is spinning, how do we interact with it? Assuming we don’t want to have to match its rotation to dock, we’d need a variable-speed airlock to allow humans and objects to move from the stationary to rotating portions of the station. A seemingly simple innovation leads to dozens of small, expensive little problems that need fixing.

  7. Gloomy tales ditropan 5mg price in pakistan A letter circulating at Def Con and signed by some of the most prominent academics in computer security said the law was chilling research in the public interest by allowing prosecutors and victim companies to argue that violations of electronic “terms of service” constitute unauthorized intrusions.

  8. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re working
    with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a
    tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something
    unique. P.S Apologies for getting off-topic but
    I had to ask!

  9. I seriously love your website.. Great colors & theme.
    Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own website and would love to learn where you got this from
    or exactly what the theme is named. Appreciate it!

  10. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement?

    My site has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it seems a
    lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know
    any methods to help reduce content from being ripped off?

    I’d definitely appreciate it.

  11. Howdy terrific blog! Does running a blog such as this require a lot of work?

    I have virtually no knowledge of computer programming but I had been hoping to start my own blog
    soon. Anyways, if you have any ideas or techniques for new blog
    owners please share. I know this is off subject however I
    simply had to ask. Thank you!

  12. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your site?
    My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would certainly benefit from some of the information you present here.
    Please let me know if this alright with you. Thanks a lot!

  13. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff prior to and
    you are just too excellent. I really like what you’ve received right here, really like what you are saying and
    the way in which during which you are saying it.
    You’re making it enjoyable and you still take care of to keep it sensible.
    I cant wait to learn far more from you. That is actually a tremendous
    site.

  14. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources
    back to your site? My website is in the very same area of interest as yours and my visitors
    would genuinely benefit from some of the information you provide here.
    Please let me know if this alright with you. Regards!

  15. Independance Immobilière – Agence Dakar Sénégal
    Av. Fadiga, Immeuble Lahad Mbacké
    BP 2975 Dakar
    +221 33 823 39 30

    Agence Immobilière Dakar

    Outstanding post however , I was wanting to know if you could
    write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit
    more. Thanks!

  16. Taxi moto line
    128 Rue la Boétie
    75008 Paris
    +33 6 51 612 712  

    Taxi moto paris

    Heya i am for the primary time here. I came across this board
    and I in finding It truly helpful & it helped me out a lot.

    I’m hoping to present something back and help others like you helped me.

  17. M.E.C Mon Electricien Catalan
    44 Rue Henry de Turenne
    66100 Perpignan
    0651212596

    Electricien Perpignan

    Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and
    you’re just too magnificent. I really like what
    you’ve acquired here, really like what you are saying and the way in which you
    say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise.
    I can’t wait to read much more from you. This is really a tremendous
    web site.

  18. I’m commenting to let you be aware of of the amazing discovery my child developed browsing the blog. She came to find a good number of details, including how it is like to have a great coaching character to get a number of people clearly completely grasp a number of advanced issues. You actually did more than her desires. I appreciate you for churning out such beneficial, dependable, edifying and cool guidance on that topic to Emily.

  19. hi!,I really like your writing so much! share we keep in touch extra approximately your article on AOL? I require an expert on this house to resolve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you. |

  20. I was wondering if you ever considered changing the layout of your blog?
    Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content so people could connect
    with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2
    pictures. Maybe you could space it out better?

  21. Thanks for your suggestions. One thing I’ve noticed is the fact that banks as well as financial institutions really know the spending routines of consumers as well as understand that many people max out their credit cards around the vacations. They sensibly take advantage of this particular fact and start flooding your own inbox as well as snail-mail box along with hundreds of 0 APR credit card offers right after the holiday season ends. Knowing that if you’re like 98% of the American public, you’ll leap at the chance to consolidate credit debt and transfer balances to 0 annual percentage rates credit cards. dccccei https://stomachmedi.com – stomach threatment drugs

  22. I feel that is among the so much significant information for me.
    And i am glad studying your article. But wanna commentary on some common issues, The site taste is perfect, the articles is truly excellent :
    D. Just right activity, cheers

  23. Howdy, i read your blog from time to time and i
    own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses?

    If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
    I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

  24. excellent put up, very informative. I ponder why the opposite specialists of this
    sector don’t understand this. You should proceed your writing.
    I am confident, you have a great readers’ base already!

  25. Thanks for finally writing about > 2. Обладнання для засолювання м'ясопродуктів | НАУКОВО-ТЕХНІЧНА БІБЛІОТЕКА < Liked it!

    Also visit my webpage … game mega888 (Mickie)

  26. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with
    Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
    but I’m not seeing very good gains. If you know of any please
    share. Thanks!

  27. I loved as much as you will receive carried out right here.

    The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
    nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.
    unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very
    often inside case you shield this hike.

  28. Hi I am so delighted I found your weblog, I really found you by error, while I was looking on Yahoo
    for something else, Regardless I am here now and would just like to
    say thanks for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time
    to go through it all at the moment but I have
    book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more,
    Please do keep up the superb work.

  29. Hey there would you mind sharing which blog platform you’re working with?
    I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design and style seems
    different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
    P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

  30. This is the right web site for anybody who hopes to find out
    about this topic. You realize so much its almost hard to argue
    with you (not that I personally would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject which has
    been discussed for ages. Wonderful stuff, just great!

  31. You actually make it seem so easy with your presentation but
    I find this topic to be actually something which I think I
    would never understand. It seems too complicated and very broad for
    me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  32. Admiring the hard work you put into your blog and in depth
    information you present. It’s good to come across a blog every
    once in a while that isn’t the same out of date rehashed material.

    Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS
    feeds to my Google account.

  33. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless
    think of if you added some great pictures or videos to give your posts more, “pop”!
    Your content is excellent but with images and videos,
    this website could certainly be one of the most beneficial in its
    field. Great blog!

  34. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
    If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise?
    I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very
    much appreciated.

  35. I loved as much as you’ll receive carried out right here.

    The sketch is tasteful, your authored material stylish.
    nonetheless, you command get got an edginess over
    that you wish be delivering the following. unwell
    unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly
    very often inside case you shield this hike.

  36. I wanted to compose a comment in order to appreciate you for all of the awesome facts you are giving at this site. My considerable internet investigation has at the end been compensated with beneficial content to exchange with my classmates and friends. I ‘d assert that many of us readers actually are definitely blessed to be in a fabulous community with many awesome individuals with beneficial basics. I feel extremely blessed to have come across the site and look forward to many more amazing minutes reading here. Thank you again for a lot of things. https://bronchitismed.com best prescription drugs for bronchitis

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*