9. Охорона праці при експлуатації обладнання для подрібнення та перемішування

Конструкція завантажувальної горловини вовчка повинна запобігати утворенню зводів і зависання оброблюваного продукту. Якщо буде потреба, для проштовхування сировини передбачаються штовхачі, що забезпечують безпеку й зручність у роботі. Привод до виконавчих органів вовчка повинен розташовуватися усередині станини й мати суцільне огородження. Огородження й щитки на монтажних вікнах повинні мати кріплення, що виключають їхнє зняття або відкривання без інструмента, спеціальних ключів і пристосувань. Вовчки варто обладнати відкидним столом і підніжкою, що забезпечують зручність санітарної обробки й розбирання різального інструменту. Відкидний стіл і підніжка блокуються з пусковим пристроєм, що запобігає пуску у роботу вовчка при відкинутій площадці або підніжці. Для безпечного розбирання ріжучого механізму при санітарній обробці машини застосовують пристосування для відгвинчування затискної гайки й спеціальний гачок, прикладені в комплекті поставки.

Зона обертання ножів куттера й передавальні механізми повинні бути закриті кришками, зблокованими з пусковим пристроєм. При відкриті кожної із кришок куттера повинна бути виключена можливість пуску куттера в роботу. Для зручного й безпечного вивантаження із чаші переробленого фаршу куттер варто забезпечувати тарілчастим вивантажником, зблокованим з пусковим пристроєм. При підйомі тарілки вивантажника повинне припинятися обертання самої тарілки й чаші куттера. Діжа куттера – мішалки повинна мати запобіжну планку, зблоковану із приводом, що забезпечує відключення машини при торканні рамки діжі.

У машині для подрібнення блочного замороженого м’яса зона роботи шнеків і зона обертання ножів повинні бути закриті кришкою, зблокованою з пусковим пристроєм. При відкритій кришці пуск машини повинен бути виключений. Подрібнювач оснащується огорожею, що не допускає розльоту роздроблених частин в сторони. Козирок подрібнювача, направляючий подрібнене м’ясо в приймальний бункер, оснащують блокуючим пристроєм, що відключає подрібнювач при переповненні бункера.

Ріжучі механізми шпигорізок закривають кожухами або кришками (вертикальні шпигорізки), що мають пристрої, що блокують, з кінцевими вимикачами, що відключають привод і ножі при відкриванні кришки або кожуха. Гідравлічні шпигорізки повинні мати манометр і запобіжний клапан, а циліндр закривають кожухом. Для запобігання влучення рук у ножові рамки, що рухаються, у вертикальних шпигорізок при відкриванні стола повинен бути передбачений пристрій, що блокує, що автоматично виключає машину. Завантажувальні камери вертикальних шпигорізок повинні мати зручні рукоятки, що забезпечують безпечне переміщення камер. Шпик варто подавати в канал шпигорізки штовхачем з обмежником.

Особи, допущені до роботи на машині, повинні бути ознайомлені з її будовою, знати правила технічного обслуговування і експлуатації й пройти інструктаж з охорони праці.

Перед пуском мішалок і змішувачів необхідно переконатися, що немає погрози обслуговуючому персоналу.

Приводи виконавчих органів (лопатей, шнеків) і перекидання корита повинні мати надійне огородження. Фаршмішалки з перекидним коритом повинні мати пристрій, що надійно фіксує його в будь-якому положенні. У фаршмішалок і фаршзмішувачів з торцевим вивантаженням на люках для вивантаження фаршу передбачаються ґрати, зблоковані з пусковим пристроєм, що виключають можливість влучення, у зону обертання шнеків рук працюючого. Кришки на люках повинні мати ущільнювальні гумові прокладки й підтискатися до стінки спеціальною ручкою. Вивантажувати фарш із корита фаршмішалки треба тільки обертовими лопатями при вертикальному положенні корита і закритій ґратчастій кришці, залишаючи встановлений зазор між коритом і ґратами для вільного проходу фаршу.

Категорично забороняється відкривати кришку корита при наявності напруги на машині під час санітарної обробки.

Забороняється відкривати запобіжні ґрати, просовуючи через них руки, розвантажувати вручну фарш до повної зупинки лопатів фаршмішалки. Також забороняється завантажувати й додавати сировину у фаршмішалку при обертанні шнеків. Міняти напрямок обертання шнеків можна тільки після повної їхньої зупинки. Забороняється залишати без нагляду включену машину.

Необхідно тримати в чистоті робочі місця, не допускати скупчення біля них відходів.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*