7. Фаршмішалки

Фаршмішалка Л5-ФМ2-М-340 (рисунок 21) складається з наступних основних вузлів: станини, місильного корита, виконавчих органів, їхнього приводу і приводу перекидання місильного корита. Станина виготовлена з кутової сталі. Місильне корито має теплову сорочку, що забезпечує підігрів продукту в процесі його перемішування. Усередині корита розташовані виконавчі органи у вигляді двох Z-подібних гвинтових лопатей, що обертаються з різними швидкостями (67 і 57 хв-1). Зверху корито закрите кришкою. Теплова сорочка в нижній частині має два штуцери для підключення гарячої води чи пари. Привід виконавчих органів складається з електродвигуна 7, клинопасової передачі і двох пар циліндричних шестеренних передач. Привід для перекидання корита складається з електродвигуна 9, черв’ячного редуктора (і = 39) і черв’ячної пари (і=69), черв’ячний сектор якої жорстко зв’язаний через підшипник місильного гвинта з правою боковиною місильного корита.

Рисунок 21 – Фаршмішалка Л5-ФМ2-М-340:

а – загальний вид; б – вузол місильного гвинта; 1 – електродвигун обертання гвинтів; 2 – привід гвинтів; 3 – корито; 4 – гвинт місильний; 5 – кришка; 6 – привід перекидання; 7– підшипник; 8 – редуктор перекидання корита; 9 – електродвигун приводу перекидання; 10 – станина; 11, 13 – гвинти; 12 – конус лівий; 14 –  конус правий; 15 – картер

Фаршмішалка працює у такий спосіб: у місильне корито завантажують продукт і закривають корито кришкою. Від електродвигуна 1 через клинопасову передачу і циліндричні шестірні приводяться в обертання Z-подібні гвинтові лопаті. Тривалість перемішування залежить від консистенції фаршу. Готовий фарш вивантажують, перекидаючи корито. У процесі вивантаження фаршу виконавчі органи (гвинти) обертаються. Коли вивантаження закінчене, гвинти зупиняють, а електродвигун 9 включають на зворотний хід, завдяки чому корито повертається у початкове положення. Блокування гвинтів забезпечується кінцевим вимикачем, розташованим у верхній правій частині корита. Кінцевий вимикач при відкриванні кришки відключає роботу гвинтів.

Фаршмішалка ФММ-150 аналогічна за пристроєм і принципом роботи фаршмішалці Л5-ФМ2-М-340.

Фаршмішалка Я2-ФЮБ (рисунок 22) призначена для перемішування м’ясної сировини з інгредієнтами при засолі і виробництві фаршу ковбасних виробів на підприємствах м’ясної промисловості малої потужності.

Фаршмішалка виконана з неіржавіючої сталі і складається зі станини, на якій закріплені місильне корито з кришкою і привід. Усередині корита обертається місильний орган. Для вивантаження фаршу корито перекидається.

Рисунок 22 – Фаршмішалка Я2-ФЮБ:
1 – станина; 2 – корито; 3 – ґрати;  4 – візок,  5 – підйомник;  6 – пульт керування

Технічну характеристику фаршмішалок з перекиданням корита для вивантаження м’ясного фаршу наведено у таблиці 7.

Таблиця 7 – Технічна характеристика фаршмішалок з перекиданням корита

Показник ФММ-150 Л5-ФМ2-М-340 Я2-ФЮБ
Робоча місткість корита, м3 0,15 0,34 0,15
Установлена потужність, кВт 3,0 5,5 3,0
Габаритні розміри, мм 1450×630×1110 184×855×1235 1062×1160×1380
Маса, кг 490 1220 570

Фаршмішалка відкрита періодичної дії зі стаціонарним коритом і нижнім торцевим вивантаженням продукту має робочу місткість корита 0,15 і 0,335 м2, і підйомник для підкатних візків.

Фаршмішалка Л5-ФМБ (рисунок 23) складається зі станини, кришки, місильного корита, приводу шнеків, шафи електрообладнання і пульта керування. Станина являє собою зварену металеву конструкцію з куточка розмірами  63×63  мм. Кришка ґратчастого типу зварена з неіржавіючої сталі. Місильне корито складається з картера, корита з нержавіючої сталі, всередині якого розташовані два місильних шнеки. Вони обертаються від електродвигуна через клинопасову і зубчасту передачі, розташовані усередині чавунної тумби. Пульт керування являє собою кнопкову станцію і розташований на тумбі. Шафа електрообладнання прямокутної форми, закріплена на стінці окремо від машини в зручному для експлуатації місці. Станина і тумба фаршмішалки закриті металевими лицювальними листами.

Завантаження фаршу в корито здійснюється завантажувальним пристроєм при відкритій кришці, а додавання солі й інших спецій відбувається через отвір у кришці. Фарш перемішується місильними шнеками в кориті, що закрите захисною ґратчастою кришкою. На правій торцевій стінці корита знаходяться люки, призначені для вивантаження фаршу. Блокування обертання місильних шнеків забезпечується кінцевим вимикачем, розташованим на бічній стінці корита. При підйомі кришки більш ніж на 100 мм контакт кінцевого вимикача розмикає ланцюг живлення магнітного пускача й електродвигун виключається.

 

Рисунок 23 – Фаршмішалка Л5-ФМБ:
а – загальний вид: 1 – станина; 2 – клинопасова передача; 3 – тумба; 4 – зубчаста передача; 5 – корито; 6 – кришка, 7 – шнек; 8 – люк вивантаження; 9 – електродвигун;
б – вузол кріплення шнеків: 1 – корито; 2– рукоятка; 3– шнек; 4 – болт; 5 – грандбукса; 6 – картер; 7 – зірочка

Аналогічну мішалці Л5-ФМБ конструкцію має фаршмішалка Л5-ФМ2-У-335 (рисунок 24). Вона складається зі станини, місильного корита, приводу шнеків, механізму завантаження правої і лівої кришок, шиберного пристрою й електрообладнання.

Рисунок 24 – Фаршмішалка Л5-ФМ2-У-335:

1 – візок; 2 – пристрій завантаження; 3 – корито; 4 – решітка; 5 – привід;  6– станина; 7 – гвинти місильні

Фарш перемішується місильними шнеками в кориті, закритому двома ґратчастими кришками. Завантажується фарш у корито завантажувальним пристроєм, вивантажується місильними шнеками через люки, що відкривають вручну, обертаючи маховик за ходом годинної стрілки.

Технічну характеристику фаршмішалок з торцевим вивантаженням фаршу наведено в таблиці 8.

Перемішування під вакуумом приводить до поліпшення якісних показників продукту: поліпшуються кольороутворення, консистенція, товарний вид продукції, запобігається поява зморщок на ковбасній оболонці, збільшується термін збереження і т.п.

Таблиця 8 – Технічна характеристика фаршмішалок з торцевим вивантаженням фаршу

Показник Л5-ФМБ Л5-ФМ2-У-335
Продуктивність, кг/год. 2500 2500 – 3000
Геометрична місткість корита, м3 0,335 0,335
Коефіцієнт завантаження 0,5 – 0,8 0,6 – 0,8
Тривалість циклу, хв. 3 – 5 3,5 – 8
Частота обертання місильних шнеків, с-1 :
лівого 0,97 0,76
правого 0,97 0,76
Установлена потужність, кВт 5,5 7,0
Габаритні розміри, мм 1700x875x1225 3200x965x1375(з механізмом завантаження)
Маса, кг 680 920 (з механізмом завантаження)

Фаршмішалка вакуумна Л5-ФМВ-630 (рисунок 25) призначена для готування під вакуумом фаршу шляхом перемішування подрібненого м’яса з іншими компонентами, передбаченими рецептурою, а також для засолу під вакуумом і м’яса в шматках масою не більш 0,5 кг. Фаршмішалка складається з каркаса, місильного корита, вакуумної кришки, місильних шнеків, їхнього приводу, механізму завантаження, гідросистеми, системи вакуумування, електрообладнання.

Вікна і прорізи сталевого каркаса закриті кришками і панелями з неіржавіючої сталі. Корито з’єднується з каркасом болтами. Гідравлічна станція шарнірно прикріплена до передньої стінки каркаса через гумові амортизатори, гідромеханізм підйому й опускання візка – до задньої стінки. У спеціальній ніші задньої стінки змонтована електрошафа. Пульт керування – виносний.

Місильне корито являє собою зварену ємність спеціальної конструкції з листової неіржавіючої сталі. На передній стінці знаходиться пристрій повітрозабирач. У нижній частині лівої торцевої стінки – вікна для вивантаження фаршу, що герметично закриваються шиберними заслінками. Два спіральних шнеки усередині корита забезпечують перемішування компонентів і вивантаження фаршу. Обертання шнеків здійснюється електродвигунами через черв’ячний редуктор із двома вихідними валами.

Рисунок 25 – Вакуумна фаршмішалка Л5-ФМВ-630:
1 – механізм завантаження; 2 – привід шнеків; 3 – шнеки; 4 – кришка; 5 – електрообладнання; 6 – діжа; 7– каркас

Вакуумна кришка з гумовим ущільненням за периметром при притисканні до фланця корита герметизує змішувач. Робота фаршмішалки починається з підйому кришки. Важелем підйомника піднімають і перекидають візок із сировиною у корито. Після закриття кришки включається вакуум-насос. Перемішування триває 3-4 хв. при залишковому тиску 0,025 МПа. Рухами кришки і механізмом завантаження керує оператор. Основний технологічний процес (перемішування з реверсуванням місильних шнеків, вакуумування і вивантаження готової продукції) може виконуватися при ручному і програмному керуванні. Задана величина вакууму в кориті підтримується автоматично. Аераційний клапан для зрівнювання тиску повітря в кориті з атмосферним відкривається автоматично перед підйомом шиберів для вивантаження фаршу. Готовий фарш вивантажується через торцеві отвори місильного корита в підлогові  візки через приймальну лійку міжповерхового спуску.

Фаршмішалка вакуумна ФМВ-015 призначена для перемішування під вакуумом кускового м’яса і фаршу зі складеними компонентами при виробництві ковбас на підприємствах м’ясної промисловості малої потужності. Вона складається зі станини, на якій установлені корито і привід. Усередині корита обертаються два вали з закріпленими на них спіральними шнеками. Вивантаження відбувається при відкритті заслінки. Ефективність перемішування і швидке вивантаження забезпечуються спіральними шнеками з реверсивним приводом.

Технічну характеристику вакуумних фаршмішалок наведено у таблиці 9.

Таблиця 9 – Технічна характеристика вакуумних фаршмішалок

Показник Л5-ФМВ-630 ФМВ-0,15
Продуктивність, кг/год.:
фарш для варених ковбас 4500 1000
фарш для напівкопчених ковбас 3500
Місткість місильного корита, м3 0,63 0,15
Установлена потужність, кВт 15,2 5,2
Габаритні розміри, мм 2900x1475x1720 1220x825x1510
Маса, кг 2500 500

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*