5. Машини для тонкого подрібнення фаршу

 Картинки по запросу тонкое измельчение мяса

Для тонкого подрібнення м’яса широко застосовують машини безупинної дії. У порівнянні з машинами періодичної дії, вони мають ряд переваг:

  • високу продуктивність;
  • можливість включення у потокову лінію;
  • високий ступінь подрібнення сировини.

Класифікація подрібнювачів фаршу

У залежності від конструкції подрібнювального механізму машини класифікують у такий спосіб:

  • роторні подрібнювачі (колоїдний млин, мікрокуттер та ін.), подрібнювальний механізм яких складається з нерухомого статора й обертового ротора (рисунок 14, а);
  • багатоножові подрібнювачі, що містять набір ножів, змонтованих на валу всередині барабана, або набір ножів і решіток (рисунок 14, б та в);
  • багатодискові подрібнювачі, що включають комплект дисків з зубами або ряд послідовно встановлених решіток з отворами (рисунок 14, г);
  • барабанні подрібнювачі, що містять обертовий перфорований барабан із закріпленими всередині ножами, що обертаються з великою швидкістю, або з нерухомими ножами (рисунок 14, д);
  • комбіновані подрібнювачі (рисунок 14, е).

Колоїдний млин. З колоїдних млинів застосовують «Koruma» (Німеччина) та К6 – ФКМ.

У колоїдному млині механізм подрібнення складається з рухомих і нерухомих конусів. Сировина з бункера млина потрапляє на швидкообертовий розмелювальний конус грубого розмелу 3 (рисунок 15).

Рисунок 15 – Колоїдний млин К6 – ФКМ:
1 – нерухомий конус тонкого розмелу; 2 – рухомий конус тонкого розмелу; 3 – рухомий конус грубого розмелу; 4 – нерухомий конус грубого розмелу; 5 – регулювальна ручка; 6 – вивантажувальний патрубок; 7 – канал подачі сировини; 8 – вал.

Потім через отвори 7 у конусі 3 сировина під дією відцентрової сили змушена просуватися до зовнішньої зубцюватої оболонки. Спочатку сировина проходить через рухомі і нерухомі поверхні конуса грубого розмелу і потім через такі ж поверхні тонкого розмелу. Сировина з конуса подрібнення направляється у вивантажувальний патрубок.

Технічна характеристика колоїдних млинів наведена у таблиці 5.

Таблиця 5 – Технічна характеристика колоїдних млинів

Марка Продуктивність, кг/г Установлена потужність, кВт Габаритні розміри, мм Маса, кг
діаметр висота
«Коruma», тип:
1 15-60 2,2 2800 7900 62
2 40-200 40,4 2900 8700 80
70-300 8,8 4400 12000 190
3 200-800 14,7 4400 12000 203
4 500-2000 22,0 4500 14000 260
5 2500-15000 58,8 6000 15400 500
К6 – ФКМ 1000-2000 22,0 800 1220-1235 450

Подрібнювач безупинної дії А1-ФКЕ/3 показаний на рисунку 16. Його основні складові одиниці – електродвигун, станина, механізм подрібнення. Останній містить у собі: обертовий розподільний циліндр і спарені серповидні ножі – перший ступінь подрібнення; обертовий підрізний ніж 10, нерухомий ножовий диск 9 і обертовий ножовий диск 8 – другий ступінь подрібнення; обертовий підрізний ніж 7, нерухомий ножовий диск 6 і обертовий ножовий диск 5 – третій ступінь подрібнення; розвантажувальний диск із гайкою-регулятором. Ножові диски третього ступеня на відміну від ножових дисків другого ступеня мають більшу кількість зубів і великі розміри. Перший ступінь механізму подрібнення розміщений у звареному циліндричному корпусі з неіржавіючої сталі. Корпус має охолоджувальну сорочку, у яку подається холодна вода температурою не вище  2 °С.

Рисунок 16 – Подрібнювач А1 – ФКЕ/3:
1 – електродвигун; 2 – механізм подрібнювання; 3 – гайка-регулятор; 4 – розвантажувальний диск; 5, 6, 8, 9 – ножові диски; 7, 10 – ножі підрізні; 11 – серповидні ножі; 12 –кожух; 13 –фланець

Другий і третій ступені подрібнення і розвантажувальний диск розміщені в литому корпусі, що кріпиться до станини і фланця електродвигуна. Розподільний циліндр, спарені серповидні ножі, що обертаються, ножові диски і розвантажувальний диск на одній вісі змонтовані через проміжні кільця на втулці, яка за допомогою гвинта закріплюється на валу електродвигуна.

Подрібнювач м’яса ЯЗ-ФІД призначений для тонкого подрібнення м’яса, попередньо подрібненого на вовчку з діаметром отворів решета 3 мм. На корпусі подрібнювача змонтовані прийомний бункер, що відкривається у сторону, місткістю 0,15 м3 і вихідний патрубок. У корпусі зібраний комплект  ріжучого інструмента,  що складається з почергово обертових і нерухомих кільцеподібних ножів; частота обертання ножів близько 49 ± 2 с-1. Різці обертових ножів заточені під протилежними кутами, при цьому грані різців обертових ножів нахилені щодо вісі убік обертання двигуна. Нерухомі й обертові ножі чергуються з проміжними кільцями. Подрібнювач установлений на колесах, що дозволяє проводити завантаження різного обладнання, експлуатованого в цеху, наприклад, фаршмішалок чи шприців. До переваг подрібнювача у порівнянні з традиційними куттерами відносяться безперервність роботи і можливість механічного завантаження наступного обладнання через вихідний патрубок за допомогою лопатевого вивантажника.

Аналогічну з конструкцією подрібнювача м’яса ЯЗ-ФИД мають конструкції подрібнювачі ЯЗ-ФИБ, ЯЗ-ФИА (рисунок 17).

Рисунок 17 –  Подрібнювач ЯЗ-ФИБ:
1 – кришка;  2 – затиск; 3 – бункер; 4 – корпус; 5 – стовпчик із кнопками “Пуск-стоп”; 6 – електродвигун; 7 – кожух; 8 – підстава; 9 – патрубок.

Фарш завантажується у прийомний бункер для остаточного подрібнення. Включають електродвигун. Під дією власної маси і розрідження, одержуваного при роботі вивантажника, фарш надходить на лопатеве колесо, що транспортує його в зону подрібнення. Подрібнення виконується крайками різців, що ріжуть, рухомих і нерухомих ножів. Лопатями фарш витісняється у вихідний патрубок і вивантажується у технологічну ємність, бункер  чи шприць ковбасного автомата.

Подрібнювач К6-ФІ2-М (рисунок 18) входить до складу агрегату АТІМ і складається зі станини, циліндричного корпуса із вмонтованим електродвигуном. На вал електродвигуна насаджена ступиця, на яку кріпиться робоча голівка. Остання включає рухливий ніж, нерухому решітку, підпірку і розвантажувальний диск. Нерухома сітка фіксується гвинтом, а зазор між ножем і сіткою регулюється спеціальним механізмом.

Рисунок 18 – Подрібнювач К6-ФІ2-М:
1 – станина; 2 – електродвигун; 3 – корпус  різального механізму; 4 – розвантажувальний диск; 5 – ножові решітки; 6 – ніж; 7 – приймальний клапан; 8 – підпора; 9 – гвинт; 10 – розвантажувальний патрубок

Сировина, яка призначена для подрібнення, надходить по трубі в завантажувальну голівку, розташовану безпосередньо над частиною, що ріже. Проходячи крізь ніж і сітку, сировина подрібнюється і вивантажувальним диском подається в патрубок на вивантаження.

Технічна характеристика подрібнювачів наведена в таблиці 6.

Таблиця 6 – Технічна характеристика подрібнювачів

Показник К6-ФИ2-М А1-ФКЕ/3 ЯЗ-ФИБ ЯЗ-ФИД ЯЗ-ФИА
Продуктивність, кг/г 3000 4500 6000 3000 2000
Частота обертання ножів, с-1 49 48,3 49±2 49±2 49±2
Установлена потужність, кВт 30 55 55 30 30
Габаритні розміри, мм 950×600×1180 1075×820×725 1475×1490×1155 1350×1300×1000 1850×1250 ×1100
Маса, кг 680 725 650 350 495

 Вакуумний подрібнювач ВИНД (рисунок 19) може бути віднесений до групи куттерів безперервної дії.

Сировина за допомогою шнекового насоса подається з бункера в чашу подрібнювача діаметром 400 мм, що обертається з частотою 8,3 с-1. Під дією відцентрової сили на стінках чаші утвориться ущільнений тонкий шар фаршу, що подрібнюється й емульгується обертовою із частотою 70,8 с-1 ножовою головкою із закріпленими на ній дисковими ножами. Дискові ножі, встановлені з малим зазором від стінок чаші, ріжуть і емульгують фарш; занурення ножів у фарш мінімальне. Положення ножів щодо стінок чаші регулюється за допомогою ексцентрикового гвинта. У верхній частині чаші за допомогою шкребка й шнека здійснюється безперервне видалення фаршу. Вакуум у чаші регулюється від 80 до 20 кПа.

Ступінь подрібнювання фаршу при рівній кількості його подачі збільшується зі збільшенням кількості ножів і частоти обертання ножової голівки, що дозволяє одержувати різний ступінь здрібнювання. Одержувана емульсія стабільна, відрізняється гарною водозв’язуючою здатністю. Продуктивність 2500-3500 кг/г.

Рисунок 19 – Вакуумний подрібнювач ВИНД:
1,21 – шківи; 2 станина; 3 — зубчастий венець; 4 — шестерня. 5 — корпус; 6 — ножовий циліндр; 7 — дисковий ніж; 8 — кронштейн; 9— шнек для вивантаження; 10 — привод шнека; 11 — патрубок для вакуумування; 12 — кришка; 13 — фаршевмй циліндр; 14 – герметичний корпус. 15, 17, 19 — підшипники; 16 — вал; 18 — патрубок для подачі сировини; 20 — фаршевий насос.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*