8. Вимоги безпеки при експлуатації обладнання для теплової обробки та впакування м’ясопродуктів

Картинки по запросу вимоги безпеки праці до теплового обладнанняКартинки по запросу вимоги безпеки праці до теплового обладнання

Виробничі приміщення, де встановлюють камери для термічної обробки ковбасних виробів, повинні відповідати вимогам пожежної безпеки й обладнані засобами пожежогасіння, що перебувають поруч із входом у камери. Приміщення, де розташовані топки обжарювальних і коптильних камер, автокоптилок, повинне бути ізольоване від інших приміщень. Відстань від фронту топок до протилежної стіни повинне становити не менш 2 м; ставити біля топок які-небудь предмети, що захаращують проходи й здатні викликати пожежу, забороняється. Металеві ящики для золи повинні мати ізольовані ручки; місце для вивантаження золи виділяється за узгодженням з пожежною охороною й санепідемстанціею.

Димогенератори необхідно встановлювати в окремому приміщенні, що обладнують механічною загальнообмінною вентиляцією з верхньої зони. Завантаження тирси у топку повинне бути механізовано. У конструкції кожуха вентилятора й димоводів у найбільш низьких їхніх частинах варто передбачити пристрої для відводу смоляних вод, що конденсуються. Щоб уникнути влучення іскор і золи в коптильні камери після димогенераторів повинні бути встановлені іскрогасильні пастки. Димогенератор повинен бути термоізольован таким чином, щоб температура зовнішніх поверхонь на робочих місцях не перевищувала 45 0С.

Обжарочні й коптильні неавтоматичні камери необхідно обладнати ґратами, що охороняють від падіння працюючих у шахту. Ґрати повинні бути міцними, справними й періодично піддаватися чищенню; розміщати ґрати треба на відстані від рівня підлоги (полум’я) не менш ніж на 1,5 м. Обжарочні й коптильні камери обладнують парасолями місцевого відсмоктування. Вивантаження рам з камер необхідно проводити за допомогою спеціальних багрів.

Двері термокамер повинні бути зблоковані з пусковим пристроєм. При відкритих дверях припиняються подача пари й обертання вентиляторів. Завантажувати ковбасні вироби в камери, а також переміщати їх підвісними шляхами треба по одній рамі, штовхаючи її від себе. При цьому руки робітника повинні впиратися у верхню частину рами не нижче її середини. Завантажувальні й вивантажувальні дверні прорізи автокоптилок повинні мати суцільні бар’єри висотою не менш 1 м, що охороняють від падіння робітників у шахту. Двері повинні відкриватися тільки назовні із шахти.

Автокоптилки повинні бути обладнані в місцях завантаження й вивантаження двосторонньою звуковою й світловою сигналізацією. Приводити автокоптилку в дію необхідно тільки з одного місця. Кнопки «Стоп» установлюють біля кожного робочого місця, де відбувається завантаження або вивантаження продукту, і на рамі привода.

Всі частини ротаційної печі, що нагрівають, доступні для обслуговуючого персоналу, повинні бути ізольовані, щоб уникнути опіків. Ручки на завантажувальних дверцятах повинні бути виготовлені з матеріалу з низькою теплопровідністю. Над печами по їхньому фронті необхідно влаштовувати пристосування (парасолі витяжної вентиляції) для видалення газів. Для захисту від опіків робітники, що обслуговують ротаційні печі, повинні бути забезпечені рукавицями й нарукавниками.

Варочні котли, що працюють під тиском, повинні бути обладнані манометрами й запобіжними клапанами, відрегульованими на гранично припустимий тиск. Відвід відпрацьованої води здійснюється у каналізацію закритим способом.

Над відкритими варочними котлами не можна встановлювати запірну арматуру. Котли для варіння й паропроводи повинні бути термоізольовані. Температура зовнішньої поверхні теплоізоляції не повинна перевищувати 45 0С. Кришка повинна щільно закривати казан, на ній повинен бути встановлений клапан, що охороняє від підвищення тиску всередині казана. Кришка казана обладнується противагою й зручними й безпечними пристосуваннями для її відкривання. Перекидні казани забезпечуються пристроєм, що запобігає їхнє самоперекидання. Висота верхньої крайки казана від площадки обслуговування повинна бути не менш 1 м. Перфоровані кошики для завантаження сировини в казани повинні мати надійні фіксатори стулок днища й пристосування для підвішування на гак підйомного механізму.

Обладнання для бланшування м’яса у виробництві консервів повинне бути оснащене запобіжними клапанами, манометрами, терморегуляторами, покажчиками рівня води й запірною арматурою. Рівень води в бланшерователі повинен бути на 200 мм вище барботера. Бланширователь оснащується пристроєм, що відключає подачу пари при зниженні рівня води. Всі рушійні частини його (шківи, вали, зубчасті колеса) повинні мати надійні захисні огородження.

Обжарка м’яса й м’ясопродуктів на газових плитах здійснюється в листах, що мають міцні ручки для їхнього підйому й зняття. Для вивантаження обсмажених продуктів передбачають спеціальні широкі й плоскі друшляки з великими отворами, що виключають розбризкування гарячого жиру. Біля плити повинен бути встановлений металевий стіл для листів і інших форм.

Автоклави й стерилізатори допускається встановлювати в окремих виробничих приміщеннях за проектами, розробленими спеціалізованими організаціями й затвердженими у встановленому порядку. Автоклави й стерилізатори повинні бути забезпечені справними контрольно-вимірювальними приладами й запобіжними пристроями, оснащені блокувальним пристроєм, що виключає можливість відкривання кришки при наявності в них тиску. Противаги кришок автоклавів і стерилізаторів повинні бути обгороджені, а їхня маса відрегульована так, щоб виключалася можливість мимовільного опускання кришок.

Склад порожніх банок варто розміщувати в окремому приміщенні. Їхню стерилізацію потрібно проводити в порційному відділенні або суміжному з ним приміщенні. Ділянку подачі порожніх банок на конвеєр варто відгороджувати або використовувати безшумний магнітний конвеєр.

Підлоги мийного відділення повинні бути водонепроникними й мати ухили, що забезпечують стік води й бруду до трапів. На робочих місцях на підлозі повинні бути покладені дерев’яні ґрати.

Відкривати верхню кришку мийної машини для контролю за її роботою допускається тільки після зупинки насоса, що подає миючий розчин.

Барабани й лопаті машин для мийки повинні бути закриті кожухами, що виключають можливість зіткнення обслуговуючого персоналу з обертовими деталями.

Завантаження склотари в мийні машини і її вивантаження повинні бути механізовані.

У мийній машині передбачають надійно діючий гальмовий пристрій, що забезпечує негайну зупинку машини при спрацьовуванні блокування у всіх випадках.

Для видалення битого скла варто передбачити спеціальні люки.

Привод автомата для наповнення банок повинен мати надійне захисне огородження.

Наповнювач установлюють за рівнем у горизонтальній площині за допомогою гвинтових опор і фіксують. При цьому транспортуюча доріжка наповнювача повинна лежати в одній площині із цеховим конвеєром.

Огородження транспортуючої доріжки повинне забезпечувати плавний вхід і вихід банок з автомата й виключати можливість улучання рук працюючого під обертові зірки.

Для запобігання від можливого улучання гарячої води на працюючих основний рукав підведення гарячої води повинен бути подвійним.

Механізм блокування повинен забезпечувати своєчасне відключення дозаторів і зупинку автомата при відсутності банки у гнізді дозатора.

На робочому місці автомата повинні бути щипці для складання склобоя, а також совок, віник і спеціальна тара для збору битого скла.

Закаточна машина повинна бути зблокована з дозатором.

Подачу й укладання маркованих кришок на банки механізують. Передбачаються пристрої, що блокують, для автоматичної зупинки машин при невдяганні й скиданні кришки, витрачанні запасу кришок у магазині, при знятті банок і для припинення видачі кришок з магазину при відсутності банок.

При обслуговуванні закаточних машин різної конструкції необхідно дотримуватись наступних вимог:  для запобігання поранення пальців при установці банок на нижній патрон неавтоматичних і напівавтоматичних машин банки варто тримати за корпус, забороняється видаляти руками деформовані й застряглі на верхньому патроні банки – варто використовувати для цієї мети спеціальні кліщі або гачки; регулювати закаточні машини необхідно тільки при провертанні машини вручну при виключеному електродвигуні.

Забороняється очищати вакуум-камеру вакуум-закаточних машин від скляного бою й деформованих жерстяних банок руками. Для цієї мети треба використовувати спеціальні щітки або кліщі. Під час обслуговування закаточних машин не слід відволікатися.

Дерев’яні ящики для упаковування консервів повинні подаватися після відбраковування. Забивання ящиків повинне бути механізовано, у противному разі варто користуватися молотком масою 400-500 г зі спеціальним хвостовиком для витаскування цвяхів.

При обтягуванні ящиків дротом або смужками жерсті кінці дроту або жерсті повинні бути забиті, а сама смужка повинна щільно прилягати до деревини ящика. На цвяхозабивній машині все коробки для цвяхів, молотки, ножні педалі, а також механізми подачі цвяхів повинні бути надійно закріплені.

1 Comments

  1. On another call meaghan terzis The average cost per ad engagement slid 46 percent in the June quarter, compared with the previous quarter. But the company said that decline was the result of a conscious effort to rapidly expand its available inventory, and change its algorithm to distribute ads more frequently throughout each day.

  2. I’m not certain the place you are getting your info, however great topic.
    I must spend some time studying much more or working out more.

    Thank you for excellent information I was in search of
    this info for my mission.

  3. Hello! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Great blog and brilliant style and design.|

  4. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

  5. Heya this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!|

  6. Great article! This is the type of information that are meant to be shared around the web. Disgrace on Google for now not positioning this publish upper! Come on over and discuss with my website . Thank you =)|

  7. Hey There. I discovered your blog using msn. This is an extremely neatly written article. I will be sure to bookmark it and come back to read extra of your useful information. Thank you for the post. I’ll certainly return.|

  8. you’re in point of fact a excellent webmaster. The site loading velocity is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a fantastic process in this subject!|

  9. Hi there! This post could not be written any better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I am going to forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!|

  10. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!|

  11. I’m really impressed along with your writing abilities and also with the format to your blog. Is this a paid subject matter or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice high quality writing, it is rare to see a nice weblog like this one nowadays..|

  12. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent. I really like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a great website.|

  13. I blog frequently and I genuinely thank you for your information. This great article has truly peaked my interest. I will take a note of your site and keep checking for new information about once a week. I opted in for your RSS feed too.|

  14. Hey there superb blog! Does running a blog similar to this require a large amount of work? I have no knowledge of programming however I was hoping to start my own blog soon. Anyways, should you have any ideas or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic nevertheless I simply wanted to ask. Many thanks!|

  15. I think this is one of the such a lot significant information for me.
    And i’m glad reading your article. However wanna commentary on few normal things, The site taste is perfect, the articles is really great
    : D. Just right task, cheers

  16. I think this is one of the most significant
    info for me. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is
    perfect, the articles is really excellent : D. Good job,
    cheers

  17. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a friend who has been conducting a little
    research on this. And he in fact bought me breakfast due to the fact that I found
    it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
    But yeah, thanx for spending the time to talk about this topic here on your web site.

  18. After looking into a few of the articles on your web page, I really like your technique of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please visit my website too and let me know your opinion.|

  19. Excellent site you have here but I was curious if you knew of any message boards that cover the same topics discussed here? I’d really like to be a part of group where I can get feed-back from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!|

  20. You really make it appear so easy along with your presentation but I in finding this topic to be really something that I think I’d by no means understand. It kind of feels too complex and extremely extensive for me. I am having a look forward for your next put up, I’ll try to get the cling of it!|

  21. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I am going to come back once again since I bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.|

  22. I think everything said made a ton of sense. However, think on this, suppose you wrote a catchier title? I mean, I don’t wish to tell you how to run your blog, however what if you added something that makes people desire more? I mean BLOG_TITLE is a little vanilla. You should peek at Yahoo’s front page and watch how they create article headlines to get viewers interested. You might add a related video or a related picture or two to get readers interested about everything’ve got to say. In my opinion, it would make your blog a little bit more interesting.|

  23. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I really like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is really a tremendous web site.|

  24. It is appropriate time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy. I’ve learn this put up and if I may I wish to counsel you some attention-grabbing issues or advice. Maybe you can write next articles relating to this article. I desire to learn more issues approximately it!|

  25. you are really a good webmaster. The web site loading pace is incredible. It sort of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a magnificent task on this subject!|

  26. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Many thanks|

  27. Write more, thats all I have to say. Literally,
    it seems as though you relied on the video to
    make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

  28. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!|

  29. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!|

  30. Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of
    colors! games ps4 allenferguson games ps4

  31. My brother recommended I might like this web site.
    He was totally right. This post truly made my day.
    You can not imagine simply how much time I had spent for this info!
    Thanks! games ps4 allenferguson games ps4

  32. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thank you|

  33. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most
    certainly donate to this excellent blog!
    I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS
    feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this
    blog with my Facebook group. Chat soon!

  34. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have performed a formidable job and our whole neighborhood shall be thankful to you.|

  35. What i don’t understood is in reality how you are now not actually a lot more neatly-liked than you might be now.
    You are very intelligent. You understand thus considerably on the subject of this
    matter, produced me personally consider it from numerous varied angles.
    Its like women and men are not interested until it’s
    one thing to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs nice.
    Always take care of it up!

  36. Hiya! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any recommendations, please share. With thanks!|

  37. [url=https://kloviagrli.com/]viagra insurance[/url] [url=https://vigedon.com/]female viagra porn[/url] [url=https://llecialisjaw.com/]viagra cialis[/url] [url=https://jwcialislrt.com/]generic cialis online[/url] [url=https://jecialisbn.com/]where to get cialis[/url]

  38. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this information together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!|

  39. Just want to say your article is as astounding. The clarity to your put up is simply great and that i can think you are an expert on this subject. Well together with your permission let me to grab your feed to stay updated with imminent post. Thank you one million and please continue the gratifying work.|

  40. Its like you read my thoughts! You seem to understand a lot approximately this, like you wrote the book in it or something. I think that you simply can do with some to pressure the message home a bit, however instead of that, that is excellent blog. A great read. I’ll definitely be back.|

  41. [url=https://ljcialishe.com/]cialis over the counter usa[/url] [url=https://cialisvja.com/]cialis coupon cvs[/url] [url=https://viagraonlinejc.com/]viagra pfizer[/url] [url=https://viagratx.com/]viagra professional[/url] [url=https://buycialisxz.com/]cialis viagra online[/url]

  42. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say you’ve done a superb job with this. In addition, the blog loads extremely fast for me on Chrome. Exceptional Blog!|

  43. Its like you read my thoughts! You seem to know so much about this, such as you wrote the e-book in it or something. I feel that you simply can do with a few to pressure the message house a bit, but instead of that, that is wonderful blog. A great read. I’ll certainly be back.|

  44. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl websites and blogs

  45. Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!|

  46. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
    “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.

    There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
    She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

  47. Heya are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my
    own. Do you require any coding knowledge to make your own blog?
    Any help would be really appreciated!

  48. Unquestionably believe that that you stated. Your favourite reason appeared to
    be at the web the simplest thing to understand of.
    I say to you, I definitely get annoyed at the same time as folks think about concerns that they just don’t realize about.
    You controlled to hit the nail upon the highest and also defined out the whole thing
    with no need side-effects , other people could take a
    signal. Will likely be back to get more. Thank you

  49. GO!!!
    This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
    He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
    Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
    Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
    How do you think?
    Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

    Албонумисматико

    ПОЕХАЛИ!!

  50. GO!!!
    This phrase was said by the first cosmonaut on Earth – Yuri Gagarin. (Yuri Gagarin)
    He was the first astronaut on Earth. He was Russian! …
    Now Russia is becoming a strong country, gas pipelines, a vaccine against COVID-19, an army.
    Is this very reminiscent of the communist Soviet Union?
    How do you think?
    Now we have total control in our country. I am interested in the opinion of foreigners.

    Албонумисматико

    ПОЕХАЛИ!!

  51. Howdy I am so thrilled I found your site, I really found you by error,
    while I was researching on Aol for something else, Anyhow I
    am here now and would just like to say thank you for a remarkable post and a all round exciting blog (I
    also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have saved it and also added
    your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent b.

  52. I used to be suggested this blog by my cousin. I’m no longer
    certain whether this put up is written through him as nobody else recognize such targeted about my problem.
    You’re incredible! Thanks!

  53. I’ve been browsing online more than three hours these days, yet I never discovered any interesting article like yours.
    It is beautiful price enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made just right content as you did, the
    net will likely be a lot more useful than ever before.

  54. scoliosis
    Greate post. Keep posting such kind of info on your site.
    Im really impressed by your site.
    Hi there, You have done a great job. I will certainly digg it and in my view recommend
    to my friends. I am confident they’ll be benefited from this site.
    scoliosis

  55. dating sites
    Do you mind if I quote a couple of your posts as long
    as I provide credit and sources back to your website? My blog is in the very same area of interest as yours and my users would genuinely benefit from a lot of the information you provide here.
    Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

    dating sites

  56. Hey there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my apple iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any recommendations, please share. Thank you!|

  57. I’m not sure exactly why but this site is loading extremely slow for me.
    Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?

    I’ll check back later and see if the problem still exists.

  58. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to trade methods with others, please shoot me an e-mail if interested.|

  59. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.

    I have always disliked the idea because of the expenses.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
    I have heard fantastic things about blogengine.net.
    Is there a way I can import all my wordpress content into it?
    Any kind of help would be greatly appreciated!

  60. Just desire to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply great and i could assume you’re an expert in this subject. Fine with your permission allow me to take hold of your feed to stay up to date with approaching post. Thank you one million and please continue the gratifying work.|