7. Обладнання для упакування м’ясопродуктів у тару

Похожее изображение

7.1 Обладнання для упакування м’ясопродуктів у напівжорстку тару

7.2 Обладнання для упакування м’ясопродуктів у жорстку тару

Для упакування м’ясних консервів у напівжорстку тару з ламістеру ПО «Кримпродмаш» (м. Сімферополь) розробило комплексну лінію продуктивністю 60 упакувань у хвилину. Обладнання її повинне розташовуватися в ізольованих приміщеннях: пресувальне – у тарному цеху, наповнювально-пакувальне – у технологічному, автоклав і пристрій для завантаження й розвантаження автоклавних кошиків – у стерилізаційному.

Основне обладнання – преси Б4-СПР-51 і Б4-СПР-51-01 є модифікаціями однієї конструкції й відрізняються змінним оснащенням, яке застосовується залежно від розміру тари, що виготовляється, і її конфігурації. 

Технічна характеристика преса Б4-СПР-51

Продуктивність шт/хв.                                                    60…80
Розміри банок:
місткість см3                                                                               до 1600
глибина витяжки, мм                                                 до 50
Вихідний матеріал:
вид                                                                           стрічка з ламістеру
діаметр рулону, мм                                                     до 800
ширина, мм                                                                   до 270
маса, кг                                                                            до 390
Установлена потужність, кВт                                            3,1
Витрата стисненого повітря
(тиск 0,6 МПа), м3/год.                                                       10
Габаритні розміри, мм                                           2600x2000x1800
Маса (зі штампом), кг                                                          2890

Установка термоукупорочна Б4-УТЧ-1 (рисунок 32) призначена для автоматичного закупорювання кришками наповнених банок.

Обов’язковою умовою функціонування лінії є використання в її складі автоклавів із програмним керуванням.

При стерилізації продуктів у напівтвердій тарі з матеріалу типу ламістер смакові якості їх вище, ніж у тарі з жерсті, що обумовлено скороченням тривалості процесу на 10…15%.

Технічна характеристика установки термоукупорочної Б4- УТЧ-1

Продуктивність (залежно від режиму
зварювання й розмірів тари), шт/хв.                                     10…15
Розміри оброблюваних банок, мм
поперек подачі                                                                  50…100
уздовж подачі                                                                    50…120
Установлена потужність, кВт                                                     7,5
Витрата стисненого повітря (тиск 0,4 МПа),м3/год           1,5
Габаритні розміри, мм                                                          900x600x1500
Маса, кг                                                                                            320

Рисунок 32 – Схема лінії виробництва консервів у тарі з матеріалу ламістер:
1 – прес для виготовлення банок; 2 – прес для виготовлення кришок; 3 – дозатор м’яса;
4 – живильник м’яса; 5 – дозатор жиру; 6 – дозатор спецій; 7 – ваги; 8 – термоупаковочний автомат; 9 – пристрій для ополіскування банок; 10 – пристрій для завантаження кошиків в автоклав; 11 – автоклав; 12 – пристрій для вивантаження кошиків з автоклава

Обладнання для упакування м’ясопродуктів у жорстку тару

 Ознайомитись з презентацією “М’ясні консерви”

У порівнянні зі скляною тарою жерстяні циліндричні банки мають деякі переваги: консервовані м’ясні продукти в жерстяній тарі не бояться світла при зберіганні й не б’ються в процесі вантажно-розвантажувальних робіт. Тому для виробництва м’ясних консервів (зокрема, що випускаються для тривалого зберігання) використовується винятково жерстяна тара.

Для упакування м’ясних продуктів у жерстяні  банки різної місткості застосовуються дозувально-закаточні агрегати Б4-КАД-1 і Б4-КАД-1А, а також автоматичні закаточні машини В4- ИЗВ-30, Б4- КЗК-14А-01 та ін.

Дозувально-закаточні агрегати призначені для наповнення продуктами різної в’язкості консервних банок і їхнього закочування при виробництві м’ясних, молочних і плодоовочевих консервів.

Виконання й комплектація агрегатів залежать від їхнього призначення, фасуємого продукту, типу й місткості банок, необхідності маркирування останніх, а також потужності технологічної лінії, якщо агрегат входить у її склад.

На рисунку 33 представлений загальний вид дозувально-закаточного агрегату, що складається з наповнювального автомата й закаточної машини, з’єднаних карданним валом і змонтованих на загальній рамі.

Рисунку 33 – Дозувально-закаточний агрегат Б4- КАД-1:
1 – рама, 2 – автомат наповнювальний ДН1- 1-250-1; 3 – машина закаточна ЗК8- 1-250-2; 4 – карданний вал

Наповнювальний автомат ДН 1-250-1 за принципом роботи належить до машин карусельного типу безперервної дії. Він складається зі станини, продуктового бака із продуктопроводом механізму прийому банок, каруселі, транспортних пристроїв.

Агрегат  ділить банки на потік за кроком, формує дози в кожній банці, видаляє банки з каруселі й видає їх у закаточну машину. Наповнювальний автомат дозволяє фасувати продукт у бляшані банки місткістю 100…1000 см3 при точності дозування  ±3%.

Закаточна машина ЗК8-1-250-2 належить до уніфікованого ряду подібних машин і складається зі станини, механізму прийому й подачі банок, закаточної каруселі, викидного механізму, маркера, коробки швидкостей і електрообладнання.

Станина являє собою закриту масляну ванну з передатними шестірнями.

Механізм прийому банок від наповнювального автомата складається з нерухомого стола й ланцюга з носіями, розміщеними за кроком.

Механізм подачі банок у закаточну карусель містить у собі зірочку, що подає, напрямну й магазин для кришок.

Маркер являє собою роликовий штамп зі змінними матрицями й пуансонами.

Закаточна карусель для закочування банок подвійним закаточним швом складається з верхнього корпуса, нижньої планшайби й сполучної колони. У розточеннях верхньої планшайби встановлені шпинделі, верхні патрони й закаточні ролики першої й другої операцій, нижньої – нижні патрони й підтискні столики.

Викидний механізм для видалення закатаних банок із закаточної каруселі містить у собі викидну зірочку, столик і напрямні.

Розфасований на автоматичному наповнювачі продукт у банках подається на нерухомий стіл ланцюгом з носіями. На шляху руху банку віджимає важіль блокування, після чого магазин видає кришку. Кришка маркується, а потім зірочкою з носіями подається в закаточну карусель, де надівається на банку. Зібрана банка із кришкою надходить у патрон закаточного механізму, закочується, знімається з патрона й видається з машини викидною зірочкою.

Продуктивність закаточної машини регулюється ступенево коробкою швидкостей і може становити 160, 200 250 і 320 банок у хвилину.

Для м’ясопереробних підприємств малої й середньої потужності, де фасовку продукту в бляшану тару часто здійснюють вручну, доцільно застосовувати обладнання більш дешеве й менш продуктивне:  різні моделі напівавтоматичних (И 9-СЗК, Б4- КЗТ-56) або автоматичних (Б4- ИЗВ-30, Б4- КЗВ-19, Б4- КЗК-14А-01) закаточних машин.

Найбільш досконалою закаточною машиною, що належить до групи автоматичних, можна вважати Б4- КЗК-14А-01, особливістю якої є наявність пароперегрівника для подачі в підкришковий простір стерильної пари. Машина має механізм блокування: немає банки – немає кришки, мало кришок – стоп машина, а також повний захист оператора від частин, що рухаються.

Технічна характеристика автоматичної закаточної машини Б4- КЗК-14А-01
Продуктивність, банок/хв.                                     40, 50, 63, 80
Потужність приводу, кВт                                                   3
Розміри банок, мм
діаметр                                                              100 …160
висота                                                                 120 … 270
Товщина, мм
жерсті                                                                  0,22…0,34
алюмінію                                                            0,25…0,35
Габаритні розміри, мм                                    2200x1370x1900
Маса, кг                                                                           2150

На закінчення необхідно відзначити, що на м’ясопереробних підприємствах малої або середньої потужності, що виробляють закусочні консерви з невеликим строком зберігання (до 2 років), у якості тари вигідно використовувати скляні банки місткістю 0,2..1,0 дм3. У цьому випадку доцільно застосовувати відносно недорогі напівавтоматичні закаточні машини Д5-ЗК4М або Д5-КЗЛ, у яких закупорювання (закочування) банок здійснюється автоматично – обкатуванням кришки роликами, подача на закочування й знімання закупорювальних банок – вручну. Продуктивність їх 2…15 банок у хвилину.

Співробітниками кафедри ОПХВ імені Ф.Ю. Ялпачика розроблений та виготовлений напівавтомат, призначений для закупорювання скляних банок місткістю 500, 1000 та 3000 см3 на малих переробних підприємствах продуктивністю 8 банок/хв. (рисунок 34), при встановленій потужності приводу 1,25 кВт. Напівавтомат простий за конструкцією, легкий в управлінні і може бути виготовлений в умовах будь-якого малого підприємства.

Напівавтомат складається із станини 1, приводу 2, столу 3 і закупорювальної головки 4. Вузли машини монтуються на станині, звареної з швелерів. У свою чергу, станина приварена до плити 5, яка служить її основою.

Привод машини включає електродвигун, клинопасову і зубчасту передачу (редуктор одноступінчатий).

Закупорювальна голівка складається із зовнішнього порожнистого вала (далі робочого вала), внутрішнього нерухомого вала, до нижнього кінця якого кріпиться притиск кришки. На робочому валу змонтовані втулка притискна, втулка з роликами, пружина і обойма. Ролики закупорювальні закріплені в утримувачах і шарнірно з’єднані з обоймою і втулкою. Кут розведення роликів регулюється спеціальними гвинтами. Стіл є диском, прикрученим до гвинта підйому і опускання банки. Система важелів призначена для стискання роликів.

Рисунок 34 – Загальний вид закупорювального полуавтомата:
1 – станина; 2 – привід; 3 – стіл; 4 – закупорювальна голівка; 5 – плита.

При натисненні на важіль вал обертається разом з іншим важелем і піднімає штангу із закріпленою на ній вставкою.

Вставка діє на вимикач, який включає електродвигун, а далі через зубчасту і клинопасову передачу передає обертаючий момент робочому валу, який приводить в обертання ролики. Штанга продовжує рухатися вгору і через вилку діє на втулку притиску, яка через підшипник натискає на втулку з роликами, стискаючи ролики по краях банки. Таким чином здійснюється закупорювання банки, заздалегідь встановленої на столі і зафіксованої притискачем, кришкою. Розведення роликів і вимикання електродвигуна здійснюється при опусканні важеля під дією пружини.

Представлена машина може працювати з банками місткістю 500, 1000 і 3000 см3, що забезпечується можливістю переналагодження столу шляхом зміни положення гайки відносно плити.

Технологія закупорювання скляних банок металевими кришками вимагає, щоби частота обертання робочого валу знаходилася у межах 200…250 хв.-1. Це забезпечується клинопасовою передачею з редуктором. Причому збільшення частоти обертів приводить до збільшення браку закупорюючого шва, а зменшення – до зниження продуктивності машини.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*