5. Основні види тари, матеріалів та обладнання для упакування м’ясних продуктів

Похожее изображение  Похожее изображение

Логічним завершенням технологічного процесу виробництва м’ясних продуктів є сучасне і якісне упакування. Від того, наскільки вдало підібране упакування, багато в чому залежить доля продукту: ефективність його продажів і просування на ринку збуту. З розвитком техніки й технологій функції упакування розширюються. З інертного бар’єра між харчовим продуктом і навколишнім середовищем воно в цей час усе більше перетворюється у фактор виробництва. З його допомогою можна захистити продукт від механічних ушкоджень і мікробіологічного забруднення, хімічних змін, втрат вологи. Застосування упакування дозволяє продовжити строк зберігання. Упакування забезпечує споживача необхідною інформацією про виріб, робить товар привабливим на вигляд, зручним у транспортуванні, зберіганні та вживанні.

За призначенням упакування підрозділяють на споживче, групове, транспортне.

Споживче упакування, як захисна оболонка, супроводжує продукт до його споживання. Кожне споживче упакування містить невелику масу продукту.

Групове упакування містить трохи однорідних фасовок одного продукту (наприклад, сосисок).

Транспортне упакування роблять для створення єдиного вантажу з метою полегшення транспортування й захисту продукту від зовнішнього забруднення.

Залежно від виду, призначення й способу вживання м’ясних продуктів вони можуть упаковуватися у жорстку (скляні й бляшані банки), напівжорстку (полімерні банки й стаканчики) і м’яку (пакети) тару.

Бляшані банки різної місткості виготовляють із білої жерсті двостороннього лудіння оловом.

Напіжорстку тару формують з комбінованих і листових полімерних матеріалів видуванням, штампуванням або литтям під тиском.

М’яка тара, до якої належать плоскі, об’ємні й інші види пакетів, виготовляється шляхом термічного зварювання плівкових матеріалів.

У цей час для упакування м’ясних продуктів використовують одно- і багатошарові полімерні матеріали, а також комбіновані на основі полімерів, алюмінієвої фольги, облагородженого картону.

Найбільш широке поширення останнім часом отримують поліетиленові, поліпропіленові, полівинилхлорідні плівки, а також багатошарові поліамидно-поліетиленові, целлофано-поліетиленові й ламіновані з полімерами на основі алюмінієвої фольги й паперу.

Для виробництва напівжорсткої тари застосовується комбінований стерілізуємий матеріал на основі лакованої фольги й поліпропілену-ламістера, а також імпортні пакувальні матеріали, створені на основі багатошарових ламінатів або двох, трьох і більше термопластів.

Пакувальні матеріали.

Матеріал виготовлення є провідною ознакою класифікації.

  • Дерев’яна тара становить основну складову в структурі тарообороті і на сьогодні є основним видом тари для пакування і транспортування товарів народного споживання.
  • Картонна і паперова тара – ящики (короби), коробки, мішки, пакети належать до перспективних видів тари. Виробництво транспортної тари з гофрованого картону широко використовується в світовій практиці.
  • Текстильна, або м’якатара – це мішки (бавовнянілляніджутові, лляно-джуто-кенафні, конопляні), а також пакувальна тканина.
  • Металева тара порівняно з іншими видами має найвищу механічну міцністьгерметичність і термостійкість. для затарювання товарів використовуються бочки, барабани, балони, фляги.
  • Полімерна тара має незначну питому вагу в загальному обсязі тари. Вона є перспективою, має достатню міцність, хімічно стійка, легка. Основними видами споживчої і транспортної полімерної тари є банки, коробки, флакони, пакети, ящики, мішки, каністри та ін.

При упакуванні м’ясної продукції застосовують полімерні плівки, папір, алюмінієву фольгу або комбіновані матеріали.

Для ручного упаковування охолоджених м’ясних напівфабрикатів і їх короткочасного зберігання найчастіше застосовують целофан, що попереджає потемніння кольору й окислювання ліпідів.

Машинне упаковування напівфабрикатів тривалого зберігання, як правило, роблять у поліетилен низького тиску й ПВХ/ПДВХ, що дозволяє виключити випар вологи. Для упакування під вакуумом і в модифікованому газовому середовищі готових продуктів найбільш перспективне застосування багатошарових малопроникних матеріалів на основі поліефіру, поліетилену, нейлону, поліаміду й ін.

Для швидкозаморожених блюд використовують, в основному, лотки з алюмінієвої фольги, пластмаси або картону, які закриваються кришкою з різних комбінованих матеріалів. Більше дорогі лотки з поліетилентерефталата найбільш якісні й дають можливість застосовувати мікрохвильову техніку для розігріву продуктів безпосередньо в упакуванні.

Способи упакування. Існує кілька способів упакування: вручну в пакети з полімерної плівки або обгортання в полімерну плівку; фіксуюче упакування, засноване на закладці м’яса або лотка з м’ясом у пакет з наступним герметизуванням у термоусадочні плівки; у плівки, що розтягуються, ПВХ; під вакуумом; в атмосфері інертних газів.

У пакет звичайно поміщають напівфабрикати, зовнішній вигляд яких не є визначальним для споживачів, як, наприклад, набори для супу, бульйону, холодцю й ін. З появою на ринку електронних ваг із чекодрукуючими пристроями напівфабрикати не фасують із доведенням точної ваги. Електронні ваги видають чек із вказівкою маси продукту, ціни за 1 кг і вартість виробу. Чек наклеюють на пакет, що запечатують на напівавтоматах термозварюванням або шляхом накладання на горловину мішка металевої скоби. Напівфабрикати, попередньо фасовані на лотки, краще зберігають форму й зовні таке упакування виглядає сучасно й більш привабливо.

Упакування у термоусадочні плівки має ряд переваг і використовується для продуктів складної конфігурації (тушки птиці, отруба), а також порції нарізаних продуктів. При термоупаковці за рахунок щільного обтягування продукту зменшується об’єм упакування. Таке упакування часто буває дешевше й краще на вид, займає менше площі в торговельному залі. Застосовувані плівки повинні давати підвищене (не менш 50 %) збігання. Процес упаковування у термоусадочну плівку містить у собі наступні операції: укладання виробу на підлогу або відразу в пакет; зварювання пакета; проходження через усадочну камеру; охолодження виробів. Залежно від потреб виробництва підбирають ручні, напівавтоматичні й автоматичні апарати.

Упакування у плівки, що розтягуються, ПВХ. Переваги упакування у плівки, що розтягуються (стрейч-плівки) полягають у тому, що вони не вимагають теплової обробки. У таку плівку доцільно упаковувати продукцію, чутливу до нагрівання.

Упакування у зміненій атмосфері є більше ефективним і надійним способом захисту від хімічного й мікробіологічного псування. Воно полягає у зберіганні продукту без доступу кисню повітря – вакуумне упакування, або в атмосфері захисних газів, склад яких відрізняється від складу повітря.

Виключення доступу кисню повітря особливо важливо для продуктів, підданих окислюванню.

Упакування у модифікованому газовому середовищі базується на надійних, легкодоступних і дешевих газах без хімічних добавок. Як правило, застосовуються наступні гази: вуглекислий газ (СO2), азот (N2) і кисень.

Для упакування м’ясних виробів з використанням захисного газу застосовуються пакувальні матеріали, що попереджають проникнення газу й пари. Як правило, це полімерні плівки, що містять шари з бар’єрними властивостями.

При підборі методу упакування й пакувального матеріалу керуються впливом їх на розвиток мікрофлори й на колір продукту, що є визначальним якісним параметром для споживача.

Вимоги до пакувальних матеріалів. До матеріалів, використовуваним для упакування м’ясних продуктів, існує ряд вимог. Варто помітити, що залежно від виду впакованого продукту не всі ці вимоги повинні бути дотримані. Для м’ясних продуктів вони залежать від того, чи володіє виріб біохімічною активністю (свіже м’ясо, натуральні напівфабрикати) або ферменти, інактивовані в ньому в результаті теплової обробки (ковбаси, копченості, готові блюда й ін.). У першому випадку упакування вимагає певної пористості й повинне забезпечувати газообмін. Зниження вмісту вологи в м’ясі приводить до погіршення його якості. З економічної точки зору це дуже важливий показник. Пакувальний матеріал повинен зменшувати або повністю усувати втрати вологи. Здатність пакувальної плівки забезпечити цей показник визначається її паронепроникністю.

Для готових м’ясних продуктів необхідною вимогою до упакування є забезпечення герметичності й наявність бар’єрних властивостей. При впакуванні швидкозаморожених готових блюд ураховується можливість наступного мікрохвильового нагрівання (металізовані полімерні матеріали).

Для упакування продуктів складної конфігурації на перший план висувається здатність до усадки при нагріванні у випадку щільного облягання або розтягування й стискання без застосування нагрівання.

Загальною вимогою для упакування всіх видів м’ясних продуктів є захист від мікробіального псування, а також побічних ефектів при контакті з виробами (дифузія з полімеру сторонніх речовин, хімічні реакції між плівкою й м’ясом, зміна органолептичних показників).

Упакування – основний засіб демонстрації продукту, що втримується у ньому. Тому при виборі матеріалу варто враховувати його прозорість для доступності візуального огляду, а також придатність для нанесення печатки. Нарешті матеріал упакування повинен бути рентабельним стосовно продукту. Наприклад, продукт, продаваний за високою ціною, може виправдати значно більш високу вартість упакування, ніж дешеві продукти.

Обладнання для упакування. Однією з основних класифікаційних ознак обладнання для упакування м’яса й м’ясних продуктів є тиск, при якому здійснюється даний технологічний процес. Залежно від цього розрізняють машини й апарати для упакування продуктів при зниженому й нормальному тиску.

Перша група стосується обладнання для вакуумного упакування й звичайно працює з м’якою або напівжорсткою тарою. Обладнання другої групи призначено для упакування м’ясних консервів і напівфабрикатів у жорстку або напівжорстку тару.

Виконання й комплектація обладнання обох груп істотно розрізняються залежно від цілого ряду факторів (виду продукту, що фасується,  матеріалу, з якого виготовлена тара, і місткості останньої, потужності технологічної лінії, у яку входить дане обладнання, і т.д.) У зв’язку з тим, що упаковані в жорстку (у деяких випадках і напівжорстку) тару м’ясні продукти підлягають стерилізації, обладнання другої групи використовується разом з автоклавами або гідростатичними стерилізаторами.

70 Comments

  1. We’ll need to take up references ibuprofen 400mg uses “The message itself will make clear that it is only a test and I do not want the public to be alarmed in any way. We are also looking for help from the public in evaluating how well the tests worked and how they felt about receiving messages in this way, and we would welcome the public’s views.”

  2. I’d like to send this letter by pfizer india viagra Under pressure to restore democracy quickly, Adli Mansour, the judge named head of state by the army when it brought down Mursi last week, decreed overnight that a parliamentary vote would be held in about six months. That would be followed by a presidential election.

  3. I’d like to cancel this standing order is viagra hard on your kidneys “For Sam to take a chance on me again- and not to say that I don’t deserve the chance, but we know how it goes,” White said. “There are other people out there that can play and want to play. So I am just happy to be here and hopefully we can find an arraignment that works for Philly.”

  4. On another call stopping alesse to get pregnant The imposition of Basel 2.5 was enough to make many firmschange their minds as the capital treatment for correlationexposures ballooned. Deutsche’s portfolio, for instance, equatedto RWAs of 18.3bn euros a year ago for only 2.4bn euros ofassets under international accounting standards.

  5. I’ll put her on minoxidil kopen belgie So here’s the bad news. It really does appear that women who drink alcohol on a regular basis, even moderately, have an increased risk of breast cancer. That’s especially the case for younger women. One study found that women between their first period and their first pregnancy who consumed just on average seven alcoholic drinks per week had an 11 percent increased risk of developing breast cancer. So go easy on those drinks.

  6. Looking for work apcalis erfahrungsbericht In a letter to two administration technology officers,Republicans on the House of Representatives Oversight andGovernment Reform Committee said their investigation alreadypoints to significant White House involvement in discussionsbetween the Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) andthe website contractor, CGI Federal.

  7. We’ve got a joint account skelaxin uso With Kidd’s admission of guilt in the incident, the league will likely suspend him a couple of games, as is its history with DWI situations. Other similar situations have rendered a two-game suspension. Former Kings coach Eric Musselman in 2007, Jason Richardson in 2009 and Dorell Wright in 2010 all were hit with two-game suspensions after DWI incidents.

  8. I don’t know what I want to do after university metabo379 review The fall in bond prices was accelerated by the announcement earlier this year that the US central bank planned to reduce or “taper” its programme of quantitative easing, which involves using newly created money to buy bonds. The withdrawal of a large buyer in any market tends to cause prices to fall.

  9. Good crew it’s cool 🙂 dexlansoprazole Huffington’s flowery jacket and black trousers are what you might expect of a powerhouse who is proud of her sex: businesslike but feminine. And her complexion is everything you’d expect of someone who’s evangelical about sleep.

  10. Accountant supermarket manager reddit trans progesterone “The image of the Roman Catholic Church over time has been that these are people at a great distance who teach at us and talk down to us — bishops, archbishops, Vatican officials,” Morrill said. But Pope Francis worked directly with people.

  11. A jiffy bag aciclovir pomada precio Towards the end of those three decades, a housing bubble, credit cards, and a churning financial sector kept the economy artificially juiced up. But by the time I took office in 2009, the bubble had burst, costing millions of Americans their jobs, their homes, and their savings. The decades-long erosion of middle-class security was laid bare for all to see and feel.

  12. It’s funny goodluck voltaren A knighthood should be awarded at the end of a highly successful career (which he will no doubt achieve); then he would be remembered for everything he has done for the sport of tennis, not just one event.

  13. What sort of work do you do? nutrivita liposomal vitamin c “While our Guidelines generally prohibit nudity, we make exceptions when it is presented in an educational, documentary or artistic context, and take care to add appropriate warnings and age-restrictions,” a Google spokesperson told ABC News on Friday morning.

  14. this post is fantastic ibuprofeno 600 mg como tomar There are at least 17 fund management companies – includingthe two biggest by market share: China Asset Management Co andHarvest Fund Management Co – building online storefronts atAlibaba’s Taobao online market. Many appear to be preparing touse the platform to sell a variety of investments, from equityand index funds to fixed income and money market products.

  15. Another year diclofenac suppository contraindications In total, 289 new signs will alert motorists of the new texting zone locations. The signs advertising the re-purposed zones will be bright blue and will feature messages like “It Can Wait” and the number of miles until the next opportunity to pull over. The state is cracking down on texting in terms of fines as well—the penalty for texting and driving recently increased to $150 and five points on your license, according to BetaBeat. WBNG also notes that in the summer of 2013, New York saw a 365 percent increase in tickets issued for distracted driving.

  16. Could you tell me the number for ? piit28 3.0 pdf download Cruise ships participating in the Vessel Sanitation Program are required to report the total number of gastrointestinal (GI) illness cases evaluated by on-board medical staff before the ship arrives at a US port when sailing from a foreign port. According to VSP data Silversea is notably absent from those lines reporting outbreaks in the past five years.

  17. Taxi moto line
    128 Rue la Boétie
    75008 Paris
    +33 6 51 612 712  

    Taxi moto paris

    I’m gone to tell my little brother, that he should also pay a visit this web site on regular basis to take updated from newest information.

  18. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am encountering difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to join it. Is there anybody else getting the same RSS problems? Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!|

  19. I’m very pleased to discover this web site. I wanted to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely appreciated every bit of it and i also have you book-marked to look at new information on your website.|

  20. Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too excellent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is actually a wonderful web site.|

  21. Simply want to say your article is as amazing. The clearness for your publish is simply great and i could suppose you’re an expert in this subject. Fine along with your permission allow me to grab your RSS feed to stay up to date with imminent post. Thank you 1,000,000 and please keep up the rewarding work.|

  22. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.|

  23. Excellent blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any ideas? Appreciate it!|

  24. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Appreciate it!|

  25. Hello, Neat post. There’s an issue along with your web site in internet explorer, may test this? IE still is the market chief and a good section of people will leave out your fantastic writing because of this problem.|

  26. Simply wish to say your article is as surprising. The clarity to your put up is just great and i can think you’re a professional on this subject. Fine together with your permission let me to take hold of your feed to stay up to date with drawing close post. Thank you one million and please carry on the enjoyable work.|

  27. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.|

  28. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today.|

  29. سایت شرط بندی معتبر ، سایت
    بازی انفجار ، سایت یاس بت ، سایت شرط بندی yasbet ،
    آدرس جدید سایت یاس بت ،آدرس بدون فیلتر،
    پیشبینی ورزشی ، سایت شرط بندی یاس بت yas bet

  30. Excellent post. I was checking continuously this blog
    and I’m inspired! Extremely helpful info specially the remaining section 🙂 I maintain such information a lot.
    I was looking for this certain information for a long time.
    Thank you and best of luck.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*