3. Обладнання для пастеризації і стерилізації

Картинки по запросу презентація м'ясні консерви

Переглянути презентацію “М’ясні консерви”

Пастеризація – це однократне теплове оброблення продукту, при якому знищуються вегетативні форми мікроорганізмів. Пастеризації (при 50…60°С) піддають шинкові консерви, паштети, консерви дитячого харчування тощо. Пастеризацію проводять у вертикальних чи ротаційних автоклавах, а також у трубчастих теплообмінниках.

Крім пастеризації, сировина і м’ясопродукти зазнають стерилізації в автоклавах періодичної дії і безперервної дії при температурі від 100 до 140°С.

Теплообмінник трубчастий фірми “Alfa-Laval” (Швеція) (рисунок 6) призначений для пастеризації рецептурної суміші консервів дитячого харчування. Він складається з циліндричної камери нагрівання, у середині якої знаходиться ротор зі скребками (ножами). Скребки встановлені рухомо на пальцях, приварених до ротора. Така конструкція скребків дає їм змогу при обертанні ротора відхилятися до теплопередавальної поверхні і знімати (зчищати) з неї шар продукту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рисунок 6 – Теплообмінник трубчастий фірми “Alfa-Laval” (Швеція):
а – загальний вид; б- схема обробки продукту; 1 – камера нагрівання; 2 – ротор; 3 – скребки; 4- пальці; 5-продукт; 6-корпус;  7-кожух; 8 – теплоізоляція; 9- підшипникові вузли; 10, 14- патрубки для завантаження і вивантаження продукту; 11 – гідропривід; 12, 13- патрубки для входу і виходу теплоносія; 15- торцеві ущільнення

 

Ротор встановлений у двох підшипникових вузлах з торцевими ущільненнями, що унеможливлюють потрапляння продукту в підшипники. Продукт нагрівається у кільцевому зазорі, утвореному внутрішньою поверхнею камери і ротором зі скребками. Теплота передається продукту від теплоносія, що подається у парову оболонку через теплопередавальну поверхню камери. Між корпусом і кожухом прокладено теплоізоляцію.

Для обертання ротора зі скребками призначений гідропривід. Завантаження і вивантаження продукту, а також вхід і вихід теплоносія здійснюються патрубками. Апарат установлений вертикально на спеціальному стояку і прикріплений до стіни.

Продукт, що підлягає обробленню, накачується через патрубок завантаження у камеру, в міру проходження камерою нагрівання він безперервно перемішується і віддаляється з теплопередавальної поверхні за допомогою шкребків. З камери продукт виходить нагрітим до необхідної температури.

Перед пуском апарата його продувають повітрям.

Поверхня теплообміну таких апаратів від 0,28 до 0,85 м2, при цьому продуктивність їх дорівнює 350 – 1100 кг/год. при нагріванні від 5 до 95 °С і потужності встановлених двигунів від 3,7 до 7,5 кВт.

Вертикальний двосітковий автоклав (рисунок 7) має вигляд циліндричного корпусу зі сферичним днищем, обладнаний  відкидною кришкою із противагою. Герметичність кришки досягається притискним зусиллям гайок і наявністю прокладки, розташованої у кільцевому пазі.

Нагрівальна пара подається через барботер, установлений у придонній частині. Над барботером розташовуються кошики з банками. Для контролю за режимом стерилізації встановлені термометри і манометри, підключені до посудини. Ця посудина з’єднується з циркуляційною трубою, зв’язаною з внутрішньою порожниною автоклава. У верхній кришці автоклава розташовані отвори для встановлення запобіжного клапана і продувного крана, у донній частині – патрубок випускання конденсату.

Для регулювання режимів роботи автоклавів, у яких консерви стерилізують насиченою парою без протитиску, застосовують пневматичні самописні регулятори температури з реле часу. При стерилізації консервів в автоклаві регулятор безперервно записує температуру (складання термограми) протягом  усього циклу стерилізації, регулює температуру в період саме стерилізації консервів, видаляє повітря з автоклава на початку і пари до закінчення стерилізації, сигналізує про закінчення стерилізації (на пульті загоряється лампочка).

Рисунок 7 – Автоклав вертикальний двосітковий:
1- корпус; 2 – противага; 3 – гніздо термометра; 4 – кришка; 5-кран; б- гайки-баранчики; 7 – кошик з банками; 8 – циркуляційна трубка; 9 – проміжна посудина підключення манометра і термометра; 10- ущільнювальна прокладка; 11 – кільцевий паз; 12 – барботер; 13 – днище

Ротаційні автоклави періодичної дії відрізняються тим, що консервні банки в процесі стерилізації обертаються навколо своєї вертикальної вісі або перевертаються з «денця» на «кришку», що створює умови для змушеної конвекції їхнього вмісту (рисунок 8).

Рисунок 8 – Перемішування продукту при обертанні банок:
а – навколо власної вертикальної вісі; б – з «донця» на «кришку»

Обертання банки дозволяє скоротити тривалість процесу й зберегти якість продукту.

У напівавтоматичних стерилізаторах роторного типу «Ротомат», «Любека», «Атмос» виробництва Німеччини консерви стерилізують у спеціальних кошиках, що обертаються або гойдаються навколо горизонтальної вісі.

Автоклав «Ротомат» складається із двох, горизонтально розташованих камер (рисунок 9). У нижній камері відбувається стерилізація консервів. Тут розташований перфорований барабан з рейками для переміщення сіток з консервами й притискною плитою для утримання консервів у сітках. Над стерилізатором змонтований термоізольований бойлер, де акумулюється потрібна для стерилізації й охолодження вода. При проведенні циклу стерилізації у нього подається пара для створення заданого тиску в робочому обсязі апарата.

Рисунок 9  –  Стерилізатор «Ротомат»:
1 – корпус; 2 – сітка; 3 – пульт; 4 – кришка

Сітки з консервами завантажують вручну, фіксують банки притискною плитою й герметизують камеру. Після закінчення циклу стерилізації консерви охолоджують подаваною з бойлера холодною водою при обертанні банок у заданому режимі.

Стерилізатори безперервної дії не мають такого широкого застосування, як автоклави, хоча позитивні сторони їх цілком очевидні. Такі апарати спрощують роботу обслуговуючого персоналу, дають можливість створити високопродуктивні потокові лінії з високим ступенем автоматизації, скорочують час стерилізації, дозволяють зменшити витрати пари й води.

Однак вони, як правило, складні за конструкцією, громіздкі, дозволяють стерилізувати банки тільки одного виду й розміру. Використання цих стерилізаторів доцільно на великих підприємствах.

Стерилізатори безперервної дії підрозділяють на роторні, горизонтальні, конвеєрні й гідростатичні. Найпоширенішими є гідростатичні стерилізатори, в яких застосований принцип зрівноважування тиску в камері стерилізації за допомогою гідравлічних шлюзів. Ці апарати баштового типу мають значну висоту, але займають відносно невелику площу виробничого приміщення. Швидкість руху конвеєра змінюється залежно від тривалості стерилізації. Температура стерилізації підтримується у результаті регулювання положення рівня води в камері стерилізації.

Гідростатичний стерилізатор А9-ФСА зображено на рисунок 10. Робота стерилізатора ґрунтується на принципі зрівноважування тиску в камері стерилізації за допомогою гідравлічних шлюзів. Довжина ділянки конвеєра, що знаходиться у камері стерилізації, становить 67 м. Довжини ділянок конвеєра в зонах підігрівання й охолодження та сама. Висота стерилізатора 18,4 м.

Рисунок 10 – Схема роботи гідростатичного стерилізатора А9-ФСА:
1 – камера підігрівання; 2 – камера стерилізації; 3 – камера первинного охолодження; 4 – камера додаткового охолодження; 5 – басейн охолодження; 6 – механізм завантаження і вивантаження; 7 – лінія зливу води в каналізацію; 8 – ланцюговий конвеєр

Банки консервів завантажують у банконосії замкнутого безперервно рухомого ланцюгового конвеєра 8, що подає їх у камеру підігрівання 1. Після прогрівання банки надходять у камеру парового стерилізатора 2, де вони нагріваються до 120 °С, а потім потрапляють у зону водяного охолодження, де їх температура знижується до 75…80 °С. Вийшовши з водяного затвора, банки надходять у камеру додаткового водяного охолодження 4, де вони охолоджуються до 40…50 °С. Потім банки охолоджуються до 18…20 °С у басейні охолодження 5, після чого їх вивантажують. Продуктивність стерилізатора складає 40-60 банок за хвилину. Сама стерилізація триває 40…116 хв. за температури 113…125 °С. Установлена потужність електродвигуна  20,6 кВт.

29 Comments

  1. I’m on a course at the moment losartan 100 mg image Newman’s book, “Lolly Jackson: When Fantasy Becomes Reality,” traces the turbulent career of Jackson, owner of a chain of South African strip clubs called Teazers who was shot dead in a Johannesburg house near the international airport in 2010.

  2. What company are you calling from? where to get cialis in australia CLS Bank, which operates the largest foreign exchangesettlement system, declined to comment on October numbers. Thelatest data from the bank shows that while the average dailytrading volume picked up to $5.05 trillion in September from$4.5 trillion in August, it was well below a record high of $5.6trillion in June and down 2.7 percent from a year ago.

  3. I hate shopping viprosta “We must not close ourselves to the rest of the world, not consider Europe or our countries as a fortress. Not thinking, that, if we close ourselves to the world, we will be better off. If we close ourselves to the world, we will be nothing,” said Professor Luca Scarantino.

  4. Incorrect PIN ginseng kianpi pil price in philippines Investors first began buying up Fannie and Freddie’s preferred shares—a class of stock that is entitled to a fixed dividend and that is paid out ahead of the common stock—four years ago for pennies on the dollar on the bet that the companies would one day make enough money to pay back the government for its bailout.

  5. I really like swimming cefixime and azithromycin tablet uses in hindi The restaurant outfit–which owns Red Lobster, Olive Garden, LongHorn Steakhouse, Bahama Breeze, Capital Grille and Seasons 52–saw no help from brand staples Red Lobster and Olive Garden. Red Lobster same-restaurant sales for the quarter were 5.2% lower than last year, and Olive Garden’s were 4% lower. August traffic for both restaurants was down as well: Red Lobster saw a 3.8% decline in same-restaurant traffic and Olive Garden saw a 2.8% dip.

  6. I’d like a phonecard, please where to buy erythritol sweetener in singapore The chants of “Al-ex” begin to subside, so the head cheerleader raises his arms and starts leading the cheers again, even as the sound they are making here is drowned out by traffic. Pedestrians coming up 46th, The Helmsley Building across the street to their right, barely break stride, as if the show outside the police barriers doesn’t even reach the standard of a freak parade worth watching in New York City.

  7. I’m interested in this position nardos naturals net worth today “I want to be a free agent,” Anthony told the New York Observer. “I think everybody in the NBA dreams to be a free agent at least one time in their career. It’s like you have an evaluation period, you know. It’s like if I’m in the gym and I have all the coaches, all the owners, all the GMs come into the gym and just evaluate everything I do. So yes, I want that experience.”

  8. Would you like to leave a message? iqos heets japan price “Ultimately, you are free to say/rap/sing whatever you want,” he wrote in a post that was carried on the website of the advocacy organization Autism Speaks. “I am just asking that you please stop insulting those who often cannot defend themselves.”

  9. Do you know what extension he’s on? bazook bullet 300 mg just as the experts were wrong about the coming ice age they ranted about in the 70’s, they’re just wrong about this ‘man made global warming’ spiel. it’s all about the coins, so look out as we’re bowled over by crooked politicians around the world who see the cold hard cash in global warming.

  10. Could you send me an application form? cymbalta testosterone To be sure, the current morass in Washington may, ironically, cause the Fed to close ranks behind continued QE. I have little doubt the Fed will respond forcefully to a default and to the financial market dislocation that would ensue.

  11. M.E.C Mon Electricien Catalan
    44 Rue Henry de Turenne
    66100 Perpignan
    0651212596

    Electricien Perpignan

    Hello there, I found your web site by way of Google at the same time as looking for a similar topic, your web site came up,
    it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

    Hi there, simply was alert to your blog through Google, and located that it’s
    truly informative. I am going to watch out for brussels.
    I will be grateful if you proceed this in future.
    A lot of people will likely be benefited from your writing.
    Cheers!

  12. I do not even know the way I stopped up here, but I believed this post was good. I do not understand who you are but certainly you are going to a well-known blogger if you happen to are not already. Cheers!|

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*