2. Обладнання для варіння, запікання й охолодження

Похожее изображение

Переглянути презентацію “Теплове оброблення м’ясопродуктів

Варіння – теплове оброблення м’яса і м’ясопродуктів до стану кулінарної готовності у воді, гострою парою чи сумішшю насиченої пари і повітря, за температури близько 100°С у спеціальних камерах, відкритих котлах, автоклавах, під тиском і електромагнітним полем СВЧ.

Найпоширенішим є теплове оброблення парою завдяки меншим втратам маси і можливості одержати більш соковитий продукт, ніж при варінні у воді. Варінню парою піддають значну частину м’ясних продуктів, за винятком сирокопчених і копчено-запечених. Для варіння застосовують обладнання періодичної (котли, ванни, камери) і безперервної (бланшувальні машини, термокоагулятори) дії. М’ясопродукти у воді варять у котлах різної конструкції із завантаженням і вивантаженням уручну або спеціальними пристроями з перекидним і неперекидним резервуарами. За конструкцією і особливостями теплообмінних процесів котли варильні поділяють на: відкриті одностінні; відкриті двостінні; закриті двостінні.

У конструкціях одностінних котлів застосовано відкритий вогневий нагрів варильної місткості, а в двостінних теплоносієм є, як правило, водяна пара. Котли називають відкритими у випадку, коли в середині варильної місткості тиск близький до атмосферного, в закритих варильних котлах тиск у варильній місткості, як правило, манометричний, хоча існують вакуумвипарювальні котли, у яких тиск нижче атмосферного.

Котел Г2-ФВА (рисунок 1) з перекидним резервуаром з оболонкою спирається через цапфи на стійки. До цапф приєднані труби для підведення пари в оболонку і відведення конденсату. На цапфі розміщується черв’ячне колесо для повертання резервуара.

Рисунок 1 – Котел Г2–ФВА:
 – резервуар; 2, 13 – цапфи; 3, 11 – підшипники; 4 – труба для відведення конденсату; 5, 9 – стояки; 6 – труба для виведення конденсату; 7 – оболонка; 8 – маховик; 10 – черв’як; 12 – труба для підведення пари; 14 – черв’ячне колесо

Застосовують також котли  «Вулкан», К7-ФВ2А та К7-ФВ3-Е й інші, що відрізняються конструкцією котлів, їх кількістю та тиском обробки (відкриті та закриті котли, що працюють під тиском чи за умов вакууму).

Серед закритих двостінних котлів найчастіше застосовують котел варильний електричний типу КЕ-160. Крім котла КЕ-160 серійно випускаються аналогічні котли КЕ-100 і КЕ-250, які відрізняються об’ємом варильної посудини котла (відповідно 100 і 250 л), а також деякими експлуатаційними параметрами та габаритними розмірами. Технологічні процеси роботи котлів КЕ-100, КЕ-160 і КЕ-250 – аналогічні.

Технічна характеристика варильних котлів надана у таблиці 1.

Таблиця 1 – Технічна характеристика варильних котлів

Показник Г2-ФВА К7–ФВ2А К7– ФВ3–Е КЕ-160
Місткість (загальна), м3 0,6 0,46 1,1 0,16
Тиск пари в оболонці, МПа 0,05 0,07 0,3 0,001-0,045
Температура води під час варіння, °С до 100 80 – 100 85 – 100 85 – 100
Займаєма площа, м2 3,0 2,3 3,2 1,1
Маса, кг 490 240 700 222

Котел варильний електричний типу КЕ-160 є закритим двостінним. Призначений для варіння ковбасних виробів, приготування бульйонів, овочів, гарнірів з використанням функціональних ємностей.

Рисунок 2  – Котел вварильний електричного типу КЕ-160

Котел (рисунок 2) складається з металевої обичайки 8, варильної посудини 10, що змонтовані на рамі 19. Ззовні обичайка закрита теплоізоляцією 9 із гофрованої фольги. Знизу до обичайки приварений  парогенератор 18, в середині якого розміщені електронагрівачі 17. Рівень води, що заливається у парогенератор через горловину його контролюється краном 15. Захист електронагрівачів від “сухого ходу” забезпечується датчиком рівня води 24.

Вода в варильну посудину подається через кран 4. Злив вмісту із варильної посудини здійснюється за допомогою зливного крана 1 або 25. Отвір до зливних кранів, розташований у середині варильної посудини, закривається змінним фільтром 16. Варильна посудина закривається кришкою 3. У діапазоні від 30° до 90° пружинний пристрій підтримує її у відкритому положенні.

На кришці встановлено перепускний клапан 2, який призначений для регулювання тиску у варильній посудині. Відбивач 13 запобігає засміченню перепускного клапана. До варильного краю варильної посудини кришка притискається накидними важелями 14.

Замкнутий простір між варильною посудиною і обичайкою з парогенератором служить пароводяною оболонкою. Тиск у пароводяній оболонці підтримується за допомогою датчика-реле тиску 21, а контролюється – вакуумметром 5. Межі настроювання реле тиску наступні: для котла КЕ-160 нижня межа – 0,005 МПа (0,05 кгс/см2), верхня – 0,035 МПа (0,35 кгс/см2).

Для запобігання підвищення тиску більше 0,05 МПа (0,5 кгс/см2) служить запобіжний клапан 12. До рами 19 прикріплене облицювання 22, 23, 26 і панель 6, на яку виведені елементи управління і сигналізації котла. Режим роботи котла задається вручну перемикачем 7.

Принцип роботи котла полягає у наступному. Залита в парогенератор вода нагрівається електронагрівачами до кипіння. Пара, що утворюється, витісняє із пароводяної оболонки повітря, яке виходить через запобіжний клапан, при цьому ручка клапана повинна бути повернута стрілкою уверх. Пара, що продовжує утворюватись, створює в оболонці надлишковий тиск.

При досягненні верхньої заданої межі тиску реле тиску автоматично вимикає частину або всі електронагрівачі в залежності від вибраного режиму роботи котла.

Для котлів передбачені три режими роботи: режим “1” – варіння; режим “2” – розігрів; режим “3” – варіння з допомогою пари.

При режимі “1” котел вмикається на повну потужність, при досягненні надлишкового тиску в оболонці верхньої заданої межі він автоматично перемикається на 1/6 потужності. При зменшенні надлишкового тиску до нижньої заданої межі котел знову автоматично перемикається на повну потужність і далі цикл повторюється.

При режимі “2” котел вмикається на повну потужність і після того, як надлишковий тиск в оболонці досягає верхньої заданої межі, котел вимикається.

При режимі “3” котел вмикається на повну потужність і, коли надлишковий тиск в оболонці досягає верхньої заданої межі, він автоматично перемикається на 1/6 потужності. Після цього надлишковий тиск поступово знижується і при досягненні нижньої заданої межі, котел автоматично перемикається на 1/2 потужності. При досягненні верхньої заданої межі надлишкового тиску котел знову перемикається на 1/6 потужності і далі цикл повторюється.

Котел КЕ-160 може використовуватись для приготування бульйонів з кісток при оснащенні його додатковим обладнанням (Рисунок 3). У комплект додаткового обладнання входять: візок 1 та касети 2 з перфорованими ємностями. Застосування цього обладнання дає можливість знизити затрати ручної праці при реалізації маловідходних і безвідходних технологій переробки м’яса.

Рисунок 3 –  Котел КЕ-160 з  додатковим обладнанням:
1 –  візок; 2- касета; 3 – захвати каретки; 4 – ручка редуктора

При варінні бульйонів подрібнені кістки закладаються у дві перфоровані ємності, які закриваються кришками і встановлюються у касету. (Кожна перфорована ємність вміщує в собі до 15 кг подрібнених кісток). Потім візок підкочується до завантаженої касети, яка фіксується захватами каретки 3 візка. При обертанні ручки редуктора 4 візка за годинниковою стрілкою касета піднімається до крайнього верхнього положення, підводиться з допомогою візка до котла. Для завантаження і розвантаження касет з функціональними ємностями використовується візок підйомний ТП-80К. Візок підкочується до котла так, щоб касета опинилась над варильною посудиною котла. При обертанні ручки редуктора візка проти годинникової стрілки касета опускається у варильну посудину. Після опускання касети у посудину звільняються захвати і візок відкочується від котла.

Далі необхідно провести наступні операції:

  • залити в варильну посудину холодну воду в кількості 100 л для КЕ-160 (для КЕ-100 – 60 л, для КЕ-250 – 150 л води);
  • перевірити роботу перепускного клапана на кришці, повернувши його ручку 2-3 рази навколо вісі і встановити в положення “0”;
  • включити котел, повернувши на панелі ручку перемикача за годинниковою стрілкою у положення “1”, при цьому повинна загорітися лампа;
  • прикрити кришку з фіксацією її на один із передніх накидних важелів;
  • при появленні рівного і неперервного струменя пари із запобіжного клапана закрити клапан, повернувши його ручку стрілкою униз;
  • видалити жир і піну, що утворюється на поверхні бульйону;
  • після видалення жиру і піни кришку рівномірно притиснути всіма накидними важелями.

Через три-чотири години варіння слід вийняти касети з ємностями. Виймання касет із варильної посудини котла проводити наступним чином:

  • вимкнути котел поворотом ручки перемикача в положення “0“;
  • відкрити обережно кришку котла, відвернувши накидні важелі;
  • підкотити візок до котла, зафіксувати касету захватами, витягнути її із варильної посудини, підняти каретку в крайнє верхнє положення і залишити в цьому положенні на декілька хвилин для стікання бульйону;
  • відкотити візок з касетою від котла до столу для розділення костей.

При необхідності переливу бульйону і інших рідин із варильної посудини в функціональні ємності, які встановлені в пересувні котли, кришку котла слід закрити і загерметизувати за допомогою накидних важелів. При кипінні рідини в варильному котлі створюється надлишковий тиск, у результаті чого здійснюється переливання (витискання) вмісту із варильної посудини в пересувний котел. Пересувний котел, в який здійснюють переливання, слід встановити над ємністю. Ручка перепускного клапана повинна бути встановлена в положення “0”. Після вмикання котла в режим “варіння” і закипання рідини необхідно ручку перепускного клапана встановити в положення “3”. У варильній посудині створюється надлишковий тиск, в результаті чого починається переливання. Для призупинення переливання ручку переливного клапана необхідно встановити в положення “0”.

При відсутності інтенсивного витискання бульйону ручку запобіжного клапана повернути в положення стрілкою вверх і тримати відкритим клапан до тих пір, поки стрілка вакуумметра не переміститься до відмітки, близької до нуля. Після цього клапан закрити поворотом ручки в положення стрілкою вниз. Процес витискання рідини прискориться.

В апараті безперервної дії (рисунок 4) варять м’ясну сировину в шматках. Він має вигляд ванни з циліндричним днищем і кришкою. У середині ванни обертається шнек, що переміщує у процесі варіння шматки м’яса від місця завантаження до місця вивантаження. Шнек обертається електроприводом. Ванна заповнюється на 70 % за висотою гарячою водою, яка підігрівається гострою парою, що виходить з барботера, розташованого на днищі ванни.

Рисунок 4 – Апарат безперервної дії для варіння м’яса в шматках: 
1 – привід; 2 – ванна; 3 – кришка; 4 – шнек; 5 – отвір для вивантаження; 6 – трубопровід; 7 – днище

Термокоагулятор Я6–ФПК (рисунок 5) застосовують для безперервного теплового оброблення фаршевих м’ясопродуктів.

Він складається з циліндричного корпусу з патрубком для подавання продукту і лотком для його вивантаження, а також з патрубками для  подавання пари, що розташовані на зовнішній поверхні корпусу в кілька рядів і з’єднані між собою паропровідним колектором. У корпусі концентрично розміщений шнек із прорізами.

Термокоагулятор працює так. Фарш подається насосом через патрубок 2 у корпус і переміщається шнеком у бік вивантаження. Гостра пара, що подається у колектор і розподіляється по форсунках, надходить безпосередньо до продукту. При конденсуванні пара нагріває сировину, причому нагрівання здійснюється по всьому об’єму продукту. Одночасно відбувається процес перемішування.

Рисунок 5 – Термокоагулятор Я6 – ФПК:
1 – задня кришка; 2, 3, 6 – патрубки; 4 – гайка; 5 – паровий колектор; 7 –  вал; 8 – форсунка;   9 – шнек; 10 – корпус; 11 – передня кришка; 12 – лоток

Технічна характеристика теромокоагулятора Я6 – ФПК

Продуктивність, кг/год. 300
Температура сировини, °С
початкова, не менше 10
бланшованої 65 – 90
Тиск пари , МПа, не більше 0,25 – 0,6
Питома витрата пари, кг на 1 кг сировини 0,15
Габаритні розміри, мм 1200х800х1500
Маса, кг 300

Піч ротаційна К7-ФП2-Г (рисунок 6) призначена для запікання м’ясних хлібів, буженини й інших виробів без оболонки. Вона має вигляд термоізольованої циліндричної камери, закріпленої на опорі. Продукт через підйомні двері завантажують у колиски ротора. Ротор приводиться в обертання електродвигуном через редуктор.

Продукт у колисках безперервно переміщується в камері в потоках пароповітряної суміші. Залежно від режиму подавання пароповітряної суміші відбувається підсушування, обсмажування чи варіння продукту. повітря підігрівається пальниками. Для зволоження середовища використовують гостру пару.

Рисунок 6 – Піч ротаційна К7–ФП2–Г:
1 – двері; 2 – редуктор; 3 – електродвигун; 4 – стояк; 5 – вал; 6 – стрижень; 7 – труба; 8 – засувка; 9 – камера; 10 – колиски; 11 – пальники; 12 – опора; 13 – відбивач; 14 – диски; 15 – противага

Технічна характеристика ротаційної печі К7 – ФП2 – Г

Продуктивність, кг/г 110
Частота обертання ротора, с-1 0,06
Установлена потужність, кВт 43,55
Займана площа, м2 4,7
Маса, кг 2330

2 Comments

  1. I hate shopping cozaar 50 mg In spite of major pressures on healthcare, a top HSE official charged with improving access to care has told irishhealth.com we still have the capacity within the system to make services better within existing resources.

  2. Photography betamethasone topical valerate In April, the Potential Gas Committee, which issues a biennial report with support from the Colorado School of Mines, said the U.S. had a technically recoverable resource base of 2,384 trillion cubic feet of gas at the end of 2012, while other estimates claim the resource can last 100 years, the committee said on its website.

  3. real beauty page silagra gebruik The Internet search giant paid a tax rate of 2.6 percent on $8.1 billion in non-U.S. income in 2012, because it channeled almost all of its overseas profits to a subsidiary in Bermuda which levies no corporate income tax, the group’s accounts show.

  4. I can’t hear you very well arfloxina para que sirve But the first legal salvo will likely be fired over wherethe cases would be heard. While the catastrophe took place inCanada, the rail company is based in Maine, its parent isheadquartered in Rosemont, Illinois, near Chicago, and the trainwas shipping crude from North Dakota.

  5. I’ve only just arrived anadrol 50 for sale canada A trade on Thursday of $17 million of Buckeye bonds due in2034 had an average price of 73.015 to yield 8.55 percent,versus a trade on Wednesday of $22.5 million of the bonds at aprice of 71.268 and yield of 8.79 percent, according to DanielBerger, a MMD analyst.

  6. I study here generic form of permethrin According to a 2011-12 APPA National Pet Owners Survey, 3 percent of U.S. dog owners can bring their dogs to work with them — but that’s triple the number from five years ago. These days, more employers — including Amazon and Google and even Congress — are adopting dog-friendly polices.

  7. How much is a Second Class stamp? 40 mg baclofen It expects to take those charges – for severance, “networksimplification costs” and other expenses – over the remainder ofthis fiscal year, which ends March 1, 2014, and in the firstquarter of fiscal 2015. It had previously said it would take a$100 million charge for the current fiscal year.

  8. Very funny pictures fembido australia It’s not clear what the counterterrorism force could do to respond to a large Taliban resurgence after 2014. “This does raise a lot of issues,” said Seth Jones, an analyst at Rand. “What happens if the Taliban make a move on a city?”

  9. Get a job motilium lingual gastrosan wirkung Cyrus, clad in white very short shorts, had a mishap at one point, with “Today” producers scrambling to quickly put up a Chyron, or on-air graphics, of words so that her privates would be covered up. But one eyewitness explains to us that, in person, Cyrus’ shorts kept riding up and she had not a care in the world. Her mom, Tish, was even in the crowd.

  10. I’m not working at the moment well nutraceutical tablets “The authorities simply don’t know what the reaction would be. Mousavi and Karoubi are lionized figures and their hero status will go through the roof. The right-wing camp still has serious misgivings,” said Siavush Randjbar-Daemi, an Iran expert at Britain’s University of Manchester.

  11. Where are you calling from? zyprexa (olanzapine) I told a police officer. He didn’t seem to care. The trick is telling the RIGHT police officer. I told The Associated Press’s Kenyan reporter to tell a high-ranking police official he knows. “This isn’t strictly work-related,” I told him. “But it could save lives.”

  12. perfect design thanks arthro 7 cream The government said Serco had agreed to co-operate with anaudit of all its contracts and it had asked the Serious FraudOffice to consider carrying out an investigation into G4S whichdeclined to allow a further review into the tagging deal.

  13. Hi there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.

    Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing
    a blog post or vice-versa? My website goes over a lot
    of the same topics as yours and I think we could
    greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me
    an email. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

  14. Excellent beat ! I wish to apprentice even as you amend your site, how can i subscribe
    for a blog web site? The account aided me a appropriate
    deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered vivid clear
    concept

  15. Wonderful items from you, man. I have take into account your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I actually like what you have received here, certainly like what you are saying and the way in which by which you say it. You are making it enjoyable and you continue to care for to keep it smart. I can’t wait to learn far more from you. This is actually a great web site.|

  16. I believe this is among the such a lot vital info for me. And i’m satisfied reading your article. However should observation on some basic issues, The web site taste is wonderful, the articles is actually great : D. Good task, cheers|

  17. Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!|

  18. Thank you for some other great article. Where else may anyone get that type of information in such a perfect manner of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.|

  19. Just want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply spectacular and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.|

  20. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a wonderful site.|

  21. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless think about if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this website could undeniably be one of the most beneficial in its niche. Terrific blog!|

  22. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.|

  23. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.|

  24. I don’t even know how I stopped up right here, but I thought this submit was great. I don’t understand who you might be however certainly you’re going to a well-known blogger should you aren’t already. Cheers!|

  25. Hello, Neat post. There’s a problem together with your web site in internet explorer, might test this? IE still is the marketplace leader and a good element of other folks will leave out your fantastic writing due to this problem.|

  26. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you so much, However I am having difficulties with your RSS. I don’t understand the reason why I am unable to join it. Is there anyone else having similar RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!|

  27. This design is steller! You most certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

  28. After going over a handful of the blog articles on your site, I really appreciate your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and let me know your opinion.|

  29. I do trust all of the concepts you have introduced for your post. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very quick for starters. May you please extend them a bit from next time? Thank you for the post.|

  30. Excellent blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any ideas? Bless you!|

  31. After looking into a number of the blog articles on your blog, I truly like your technique of writing a blog. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at my website too and let me know how you feel.|

  32. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.|

  33. hello there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon.|

  34. Howdy! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My site discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!|

  35. First of all I want to say wonderful blog! I had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind before writing. I have had a difficult time clearing my thoughts in getting my thoughts out there. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips? Cheers!|

  36. Hey I am so thrilled I found your site, I really found you by mistake, while I was looking on Bing for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks a lot for a tremendous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome b.|

  37. certainly like your web site however you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the reality however I’ll definitely come again again.|

  38. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.|

  39. Thanks on your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you’re a great author. I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back sometime soon. I want to encourage that you continue your great work, have a nice afternoon!|

  40. After exploring a few of the articles on your blog, I really like your way of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please check out my web site as well and tell me how you feel.|

  41. Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful info specially the final section 🙂 I handle such information much. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck. |

  42. Thank you a bunch for sharing this with all people you
    really know what you’re talking approximately! Bookmarked.
    Kindly additionally consult with my web site =).
    We may have a hyperlink trade arrangement among us

  43. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.|

  44. Hello there! I could have sworn I’ve been to this website before but
    after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
    Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and
    checking back often!

  45. I like the valuable info you provide in your articles.

    I will bookmark your blog and test once more here
    regularly. I’m moderately sure I will be told a lot of new stuff right here!

    Good luck for the following!

  46. Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
    If you know of any please share. Many thanks!

  47. After going over a number of the articles on your site, I really appreciate your way of blogging. I saved it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please visit my website too and tell me how you feel.|

  48. I do trust all of the ideas you have introduced in your post. They are really convincing and can certainly work. Still, the posts are very short for starters. Could you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.|

  49. Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and good luck.|

  50. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this informative article together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!|

  51. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!|

  52. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog site is in the exact same niche as yours and my users would truly benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Many thanks!|

  53. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!|

  54. Hey great website! Does running a blog like this require a great deal of work? I’ve absolutely no understanding of computer programming however I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I know this is off subject but I just had to ask. Cheers!|

  55. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop over time.|

  56. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today.|

  57. I’ve been surfing on-line more than three hours as of late, but I never found any fascinating article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made just right content as you probably did, the net will probably be a lot more useful than ever before.|

  58. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely return.|

  59. Thanks for your personal marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you’re a great author. I will make certain to bookmark your blog and will often come back very soon. I want to encourage you continue your great job, have a nice evening!|

  60. You are so interesting! I don’t believe I have read a single thing like this before. So nice to find someone with some original thoughts on this topic. Really.. many thanks for starting this up. This website is something that is needed on the web, someone with some originality!|

  61. Hello, I do believe your blog might be having internet browser compatibility issues. When I look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, great website!|

  62. Link exchange is nothing else however it is just placing the
    other person’s webpage link on your page at suitable place and other person will also do similar for you.
    games ps4 allenferguson games ps4

  63. You’re so interesting! I don’t suppose I’ve truly read through something like this before. So good to find somebody with some original thoughts on this subject. Really.. thank you for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet, someone with some originality!|

  64. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no back up. Do you have any methods to protect against hackers?|

  65. I think this is one of the most significant info for me.
    And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The
    website style is great, the articles is really nice :
    D. Good job, cheers

  66. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my readers would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e-mail.|

  67. Can I simply say what a comfort to uncover someone who actually
    knows what they are discussing online. You certainly understand how to bring a
    problem to light and make it important. More people must check this
    out and understand this side of your story. I can’t believe
    you aren’t more popular because you most certainly possess the gift.

  68. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how
    can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal.
    I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  69. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe
    for a blog site? The account aided me a acceptable deal.
    I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  70. Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thank you so much!|

  71. Hello! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and wonderful style and design.|

  72. I do agree with all the concepts you have offered on your post. They’re really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too short for newbies. Could you please prolong them a bit from next time? Thanks for the post.|

  73. Hello there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!|

  74. Howdy! This post could not be written much better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I am going to forward this article to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!|

  75. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thank you!|

  76. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and good luck.|

  77. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything. Do you have any points for inexperienced blog writers? I’d definitely appreciate it.|

  78. This design is steller! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

  79. I do not know whether it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems with your website. It appears like some of the text within your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too? This might be a problem with my browser because I’ve had this happen previously. Appreciate it|

  80. Wonderful items from you, man. I’ve be aware your stuff prior to and you are
    just too fantastic. I really like what you have obtained here,
    certainly like what you’re stating and the best way wherein you
    are saying it. You’re making it enjoyable and you still take care of to stay it smart.
    I cant wait to learn far more from you. That is actually a great
    web site.

  81. Hello great blog! Does running a blog similar to this take
    a lot of work? I’ve very little expertise in computer programming
    but I was hoping to start my own blog in the near future.

    Anyway, should you have any suggestions or tips for new blog owners please share.
    I know this is off topic however I just had to
    ask. Thank you!

  82. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am encountering troubles with your RSS. I don’t know the reason why I cannot join it. Is there anyone else having the same RSS issues? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!|

  83. Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Thank you!|

  84. Hi there, simply become aware of your weblog through Google, and found that it is really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you happen to continue this in future. Many people shall be benefited from your writing. Cheers!|

  85. I blog often and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your site and keep checking for new details about once a week. I opted in for your RSS feed as well.

  86. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this information together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

  87. Right here is the right blog for anyone who would like to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been discussed for many years. Great stuff, just wonderful!

  88. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you, However I am experiencing problems with your RSS.
    I don’t know the reason why I can’t subscribe to it.
    Is there anybody getting the same RSS issues? Anyone that knows the answer can you kindly respond?
    Thanks!!

  89. An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who has been conducting a little research on this. And he in fact ordered me lunch due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this topic here on your internet site.

  90. May I simply just say what a relief to find somebody that genuinely understands what they’re discussing on the net. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people should read this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular because you definitely have the gift.

  91. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
    I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
    I will certainly return.

  92. Howdy! This article could not be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I’ll forward this article to him. Fairly certain he’ll have a very good read. Thank you for sharing!

  93. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a
    few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I
    think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

  94. This is the right blog for anybody who wishes to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic which has been written about for years. Great stuff, just great!

  95. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this during my search for something relating to this.